Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat sâmbătă seara ordonanța militară numărul 2 care prevedere noi măsuri de limitare a răspândirii pandemiei de coronavirus.
Interzicerea grupurilor mai mari de trei persoane în afara locuintei.
Astfel, potrivit ordonanței care cuprinde 11 articole și care va intra în vigoare parțial de duminică seara, 22 martie, de la ora 22.00, urmând ca toate deciziile să se aplice complet din data de 23 martie, începând cu orele 22.00, circulația în spațiul public a grupurilor mai mari de trei persoane care nu locuiesc împreună este interzisă, informează Digi24.
”Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”, a precizat Marcel Vela. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Restricționarea circulației pe timpul zilei. Părăsirea domiciliului între orele 22.00-06.00 fără motiv, interzisă
Sunt introduse, de asemenea, recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții.
Așadar, autoritățile recomandă cetățenilor ca în intervalul orar 06.00 – 22.00, deplasarea în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
În document este precizat că în intervalul orar 22.00- 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
În această situația, cetățenii vor fi nevoiți, în cazul în care se deplasează în interes profesional, să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil.
Această declarație trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Intrarea cetățenilor străini și apatrizilor, interzisă pe teritoriul României, dar cu câteva excepții
Ministrul de interne a anunțat, de asemenea, că intrarea cetățenilor străini și apatrizilor este interzisă pe teritoriul României, excepție făcând situațiile în care aceștia tranzitează teritorul țării noastre, pe culoare de tranzit, organziate prin înțelegeri cu statele vecine.
De asemenea, li se permite intrarea pe teritoriul României cetățenilor străini și apatrizilor care sunt membri de familie ai cetățenilor români sau ai celor din alte state membre UE sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România, celor care au viză de lungă ședere sau care călătoresc din motive medicale sau familiale.
De la această regulă va fi exceptat personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Autoritățile administrației publice, obligate să sprijine vârstnicii pentru a minimaliza expunerea lor în afara locuinței
Marcel Vela solicită autorităților administrației publice locale să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.
Autoritățile vor fi nevoite să actualizeze și să raporteze săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
Persoanele care nu respectă autoizolarea vor fi plasate în carantină instituționalizată, sub pază
Ordonanța militară prezentată sâmbătă de Marcel Vela precizează că persoanele care sunt izolate la domiciliu, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, și care părăsesc locuința unde au fost izolate fără o aprobare prealabilă a autorităților, vor fi conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
Totodată, ordonanța a dispus închiderea mallurilor, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie, a cabinetelor dentare. De asemenea, documentul prevede ca preoții să poată oficia slujbe online, din biserică, fără enoriași. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Măsurile expuse sâmbătă de ministrul de interne vin în completarea celor anunțate la 17 martie, când Marcel Vela a dispus suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare, băuturilor în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, precum și supendarea tuturor zborurilor comerciale din și înspre Spania pentru o perioadă de 14 zile, ca parte a măsurilor luate în contextul instituirii stării de urgență națională pe teritoriul României pentru 30 de zile.
Amintim că președintele României Klaus Iohannis a semnat luni, 16 martie, decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României în următoarele 30 de zile pe fondul eforturilor de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus.
Joi, 19 martie, Parlamentul României a votat încuviințarea stării de urgență decretate de președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că hotărârea de încuviinţare a măsurii adoptate de preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României a fost aprobată în unanimitate. Astfel, 445 de parlamentari s-au exprimat în favoarea hotărârii. Votul s-a desfăşurat electronic la distanţă.