Noii europarlamentari isi incep munca. Ce au de facut?

Cei 736 de deputaţi europeni aleşi săptămâna trecută se vor reuni la Strasbourg între 14-16 iulie, în cadrul sesiunii constitutive a Parlamentului European, informeaza site-ul PE. Noul mandat parlamentar va începe cu alegerea unui nou preşedinte şi a unor noi vicepreşedinţi. Urmeaza votarea noului Presedinte al Comisiei, José Manuel Barroso, care s-a aratat dispus sa candideze pentru un nou mandat de cinci ani.

Rezultatele alegerilor prezic schimbări politice înaintea reluării activităţii Parlamentului, care va trebui să abordeze, printre altele, reglementarea pieţelor financiare şi combaterea schimbărilor climatice.

Noii deputaţi europeni îşi vor începe activitatea de la mijlocul lunii iunie, la Bruxelles, unde se vor reuni în cadrul grupurilor politice, pentru a pregăti sesiunea de la Strasbourg. Înainte de aceasta, vor avea loc multe negocieri, deoarece în urma alegerilor mulţi deputaţi au rămas în afara grupurilor. 

Noul Parlament se va reuni în plen la Strasbourg între 14 şi 16 iulie în cadrul sesiunii constitutive. Noii aleşi îşi vor prelua mandatul oficial în deschiderea sesiunii, în urma transmiterii numelor lor către Parlamentul European de către autorităţile naţionale competente. 

În sesiunea inaugurală vor fi aleşi preşedintele Parlamentului European, 14 vicepreşedinţi şi şase chestori, care împreună formează Biroul – organul de reglementare al Parlamentului, care stabileşte proiectul preliminar de estimare bugetară şi decide cu privire la toate chestiunile administrative, de personal şi de organizare. 

Aprobarea unui nou preşedinte al Comisiei este o altă sarcină importantă a Parlamentului European în cadrul perioadei de sesiune din iulie. Şefii de state şi de guverne au sarcina de a numi un candidat la Consiliul European din 18-19 iunie. Preşedintele actual, José Manuel Barroso, intenţionează să candideze pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea executivului european. Parlamentul European are rolul de a aproba – sau respinge – candidatul propus de Consiliul European. 

Mai târziu, în toamnă, deputaţii europeni vor examina comisarii desemnaţi în audieri organizate în cadrul comisiilor parlamentare competente. În urma unei schimbări în regulamentul Parlamentului European, preşedintele Hans-Gert Pöttering, care tocmai şi-a încheiat mandatul, ar putea prezida şedinţa de deschidere a sesiunii în locul celui mai vârstnic deputat. Comisiile Parlamentului European se vor reuni pentru prima dată în noul mandat începând cu 20 iulie.

 

 

REF. : 20090608STO56949

One Response to Noii europarlamentari isi incep munca. Ce au de facut?

  1. Pingback: Judecatoria Sectorului 1:Europarlamentarul ales Gigi Becali nu poate merge la serviciu « caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.