Norvegia ar putea organiza un referendum pe imigratie, dupa modelul Elvetiei

departures airportLa cateva zile dupa ce Elvetia a votat sa limiteze imigratia din Uniunea Europeana, dreapta populista din Norvegia a anunta marti ca cere un referendum similar.

“Nu as accepta un sistem cu cote de imigratie precum cel votat in Elvetia”, a spus Mazyar Keshvari, responsabil pentru problemele imigratiei in Partidul Progresului, partidul din cadrul coalitiei de guvernare care isi doreste o politica mai restrictiva privind imigratia, scrie Zee News, potrivit Ziare.com.

“In schimb, ideea unui referendum este interesanta si Norvegia ar trebui sa organizeze si ea un referendum pe imigratie. Sunt absolut sigur ca majoritatea cetatenilor ar vrea sa o restrictioneze”, a adaugat Keshvari.

Norvegia nu este membru al Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economica Europeana si zona Schengen, doua mecanisme prin care este permisa circulatia libera a cetatenilor.

Un acord de restrictionare a imigratiei in aceasta tara scandinava bogata in petrol, unde referendumurile sunt mult mai rare decat in Elvetia, ar cere insa sprijinul altor partide.

Duminica, 50,3% dintre cetatenii elvetieni au votat pentru schimbarea unei decizii care dadea drepturi egale cetatenilor din Uniunea Europeana pe piata muncii din Elvetia.

Comisia Europeana a reactionat cu duritate, spunand ca astfel vor fi taiate legaturile Uniunii Europene cu Elvetia. De cativa ani, imigratia este o tema sensibila pentru multe tari din UE.

One Response to Norvegia ar putea organiza un referendum pe imigratie, dupa modelul Elvetiei

  1. Pingback: Ministrul Justiţiei din Norvegia: Nu organizăm referendum pe tema limitării imigraţiei | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.