Connect with us

MEDIU

Norvegia nu este de acord ca NATO să joace un rol direct în gestionarea schimbărilor climatice

Published

on

© European Union, 2018

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, consideră că NATO este în primul rând o alianță pentru apărare militară, care nu ar trebui să-și extindă competențele pentru a se implica direct în combaterea schimbărilor climatice, în contextul în care statele membre se pregătesc pentru un summit al Alianței, pe 14 iunie, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

La summitul din 14 iunie, statele membre vor dezbate planul propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a revitaliza Alianţa. Planul, cunoscut drept NATO 2030, tratează dosare ca Rusia, terorismul, atacurile cibernetice, tehnologia, dar şi schimbările climatice şi ascensiunea Chinei.

Astfel, în prezent se desfășoară un proces între capitale pentru a decide ce ar trebui să se regăsească în deciziile summitului.

„Voi fi foarte precaută cu privire la situațiile în care vom recurge la NATO și unde poate fi de folos”, a declarat Solberg pentru cotidianul Verdens Gang. „Nu se pune problema ca NATO să fie prezent peste tot. NATO trebuie să fie în primul rând o alianță de apărare pentru țările membre”, a adugat aceasta.

În vara anului trecut, Jens Stoltenberg și-a prezentat primele gânduri cu privire la programul NATO 2030, sugerând că țările aliate trebuie să fie mai preocupate de provocările climatice.

În acest sens, premierul Norvegiei a punctat că „unul dintre lucrurile pe care încercăm să le facem este să o luăm mai ușor”, deși „rolul NATO în dezbaterea despre climă și mediu este un subiect despre care am vorbit și suntem pe deplin de acord că este o chestiune importantă din punct de vedere strategic, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU”, a recunoscut Solberg. „Dar nu sunt sigură ce fel de rol poate avea NATO aici. O alianță militară nu poate rezolva provocările climatice”, a mai subliniat șeful guvernului de la Oslo.

Astfel, în interviul acordat VG, Erna Solberg trasează o linie clară între discuțiile politice și angajamentul militar al NATO:

„NATO trebuie să poată vorbi despre securitate și să aibă analize pe această temă, fără ca acest lucru să însemne că Alianța trebuie să se implice direct”, a punctat politicianul norvegian, făcând referire, de exemplu, la creșterea activității militare a Chinei. „Este important să facem distincția între cele două lucruri”, a adăugat Solberg.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MEDIU

”Fără acțiuni ferme și susținute, criza de mediu va deveni o criză de sănătate, de economie și de securitate”, subliniază Nicușor Dan de Ziua Mondială a Mediului

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, președintele României, Nicușor Dan, reafirmă angajamaentul pentru protejarea mediului înconjurător și combaterea efectelor schimbărilor climatice. Acesta a pledat pentru o reformă a Romsilva și a tras un semnal de alarmă cu privire la criza de mediu, care se poate transforma într-o criză de sănătate, de economie și de securitate.

„Protejarea mediului înconjurător este o obligație și nu o opțiune. Este o urgență reală, atât în România, cât și la nivel global. Educația ecologică în școli, implicarea reală a autorităților și aplicarea legii sunt esențiale. Avem nevoie de politici concrete, de controale care să stopeze abuzurile și ilegalitățile și de un sistem de gestionare a deșeurilor funcțional”, a transmis șeful statului într-un mesaj oficial.

De asemenea, acesta a subliniat că fenomenele extreme au devenit tot mai freacvente și în țara noastre, făcând referire la inundațiile salinei Praid: „Cele mai eficiente soluții pe termen lung sunt conservarea fondului forestier actual și continuarea accelerată a unor campanii masive de împădurire. Nu mai există nicio scuză pentru a amâna punerea lor rapidă în practică.”

Nicușor Dan a precizat că este nevoie, totodată, de combaterea tăierilor ilegale și de o reformă a Romsilva, făcută pe criterii profesioniste:Fără acțiuni ferme și susținute, criza de mediu va deveni o criză de sănătate, de economie și de securitate.”

Continue Reading

MEDIU

2024 a fost cel mai călduros an din toate timpurile. Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ (Copernicus Global Climate Report)

Published

on

Data source: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

Copernicus Global Climate Report, publicat ieri, 10 ianuarie, confirmă că anul 2024 a fost cel mai cald din toate timpurile, fiind pentru prima oară când s-a depășit temperatura medie anuală  aglobală de 1,5°C, informează un comunicat oficial al Comisiei Europene. 

Anul trecut a fost, de asemenea, cel mai cald pentru toate regiunile continentale, inclusiv Europa, cu excepția Antarcticii și Australiei.

După cum se subliniază, de asemenea, în Raportul european privind starea climei din 2023 și în Evaluarea europeană a riscurilor climatice, continentul european s-a încălzit de două ori mai rapid decât media globală începând cu anii 1980, devenind astfel continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ. Teritoriul european din zona arctică rămâne regiunea cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ, iar schimbările în circulația atmosferică favorizează valuri de căldură estivale mai frecvente. De asemenea, ghețarii se topesc și se produc schimbări în structura precipitațiilor.

Frecvența și gravitatea generală a fenomenelor meteorologice extreme sunt în creștere. Temperaturile la suprafața mării au rămas excepțional de ridicate, perioada iulie – decembrie 2024 fiind a doua cea mai caldă înregistrată pentru această perioadă a anului, după 2023.

UE s-a angajat să sprijine acțiunile globale privind clima și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. UE a convenit asupra unor obiective și a unei legislații pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, iar Comisia a recomandat deja un obiectiv de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% pentru 2040. În aprilie 2024, Comisia a publicat o comunicare privind modul de pregătire eficientă a UE pentru riscurile climatice și de creștere a rezilienței la schimbările climatice.

Copernicus, ochii Europei pe Pământ, este componenta de observare a Pământului a programului spațial al Uniunii Europene. Finanțat de UE, Copernicus este un instrument unic care privește planeta noastră și mediul său în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Continue Reading

MEDIU

Ministrul Finanțelor a discutat cu Comisia Europeană despre finanțarea industriei metalurgice și chimice din România în procesul de decarbonizare

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

Ministrul Finanțelor, prezent în vizită de lucru la Bruxelles, a avut o întrevedere cu reprezentnați ai Comisiei Europene, unde au fost stabilte detalii pentru instrumentele financiare dedicate revitalizării industriei românești, în contextul planului european de decarbonizare. 

„Împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, am pus la punct ultimele detalii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor de producție industrială, inițiativă din cadrul progrmaului România Produce. Ne-am asumat să susţinem producătorii din industria metalurgică și din industria chimică, piloni ai producției industriale din România. După cum știți, se confruntă cu provocări majore: consumul mare de energie și nevoia urgentă de modernizare pentru a rămâne competitive”, a transmis ministrul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a mai autorizat astfel de scheme în Italia și Cehia, care s-au dovedit de mare succes.

De asemenea, MF vrea să ofere sprijin financiar direct, în valoare de 5 miliarde de lei, pentru electrificarea proceselor de producție, utilizarea hidrogenului verde și reducerea consumului de energie: „Este o măsură practică, dar și una de viziune. Fără acest sprijin, riscăm să pierdem investiții și să vedem cum alte țări își transformă economiile.”

În cadrul reuniunii s-a discutat despre  capitalizarea EximBank și CEC Bank, în condiții de piață, pentru a le consolida capacitatea să sprijine proiectele strategice ale companiilor românești: „Este un obiectiv important pentru noi să stimulăm competitivitatea firmelor românești pe piețele internaționale și să încurajăm investițiile în sectoarele cu potențial de creștere.”

Totodată, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, unde au fost abordate subiecte strategice pentru viitorul economic al Uniunii Europene.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța identificării rapide a unui compromis pentru implementarea acestor reforme, înființarea Autorității Vamale a UE și a Centrului de Date Vamale al UE, fiind pași esențiali pentru o Uniune Vamală mai eficientă.

Marcel Boloș a apreciat progresul realizat, subliniind nevoia unui echilibru între ambițiile climatice, specificitățile statelor membre și competitivitatea economiei UE.

Reamintim că Planurile bugetar-structurale ale statelor membre au fost o altă temă de pe agendă. România este una dintre cele cinci state membre care beneficiază de o perioadă extinsă de ajustare de șapte ani în cadrul procedurii de deficit excesiv. 

   Citiți și: Marcel Boloș: România este printre cele cinci state cărora UE le-a acceptat reducerea deficitului bugetar într-o perioadă de șapte ani în loc de patru

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDITORIALE14 minutes ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA24 minutes ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G740 minutes ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL20 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA23 hours ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.24 hours ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ24 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL1 day ago

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending