Connect with us

U.E.

Nou pas în digitalizarea serviciilor publice: UE va pune la dispoziția cetățenilor primul portofel de identitate digitală

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord final în cadrul ultimului trilog privind regulamentul de introducere a portofelelor europene de identitate digitală, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro. Acesta încheie activitatea colegiuitorilor de punere în aplicare a rezultatelor acordului politic provizoriu la care s-a ajuns la 29 iunie 2023 cu privire la un cadru juridic pentru o identitate digitală a UE, primul cadru de identitate digitală sigură și de încredere pentru toți europenii.

Se face astfel un pas important în direcția îndeplinirii obiectivelor Deceniului digital 2030 privind digitalizarea serviciilor publice. Tuturor cetățenilor UE li se va oferi posibilitatea de a avea un portofel de identitate digitală a UE pentru a avea acces la serviciile online publice și private în condiții de deplină securitate și protecție a datelor cu caracter personal în întreaga Europă.

Pe lângă serviciile publice, platformele online foarte mari desemnate în temeiul Legii privind serviciile digitale (inclusiv servicii precum Amazon, Booking.com sau Facebook) și serviciile private care sunt obligate prin lege să își autentifice utilizatorii vor trebui să accepte portofelul de identitate digitală al UE pentru a se conecta la serviciile lor online. În plus, caracteristicile și specificațiile comune ale portofelelor vor face atractivă pentru toți furnizorii de servicii private acceptarea acestora pentru serviciile lor, creând astfel noi oportunități de afaceri. Portofelul va facilita, de asemenea, respectarea de către furnizorii de servicii a diferitelor cerințe de reglementare.

Pe lângă stocarea în siguranță a identității lor digitale, portofelul va permite utilizatorilor să deschidă conturi bancare, să efectueze plăți și să dețină documente digitale, cum ar fi un permis de conducere mobil, o rețetă medicală, un certificat profesional sau un bilet de călătorie. Portofelul va oferi o alternativă practică și ușor de utilizat la identificarea online, garantată de legislația UE. Portofelul va respecta pe deplin alegerea utilizatorului de a partaja sau nu datele personale, va oferi cel mai înalt grad de securitate certificat independent conform acelorași standarde, iar părțile relevante ale codului său vor fi publicate în sursă deschisă pentru a exclude orice posibilitate de utilizare abuzivă, urmărire ilegală, localizare sau interceptare guvernamentală.

Discuțiile legislative au consolidat ambiția regulamentului într-o serie de domenii importante pentru cetățeni. Portofelul va conține un tablou de bord al tuturor tranzacțiilor accesibil deținătorului său, va oferi posibilitatea de a raporta presupuse încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea între portofele. În plus, cetățenii vor putea integra portofelul în sistemele naționale de identitate electronică existente și vor putea beneficia de semnături electronice gratuite pentru utilizare neprofesională.

Acordul la care au ajuns colegiuitorii face acum obiectul aprobării formale de către Parlamentul European și Consiliu. Odată adoptat în mod oficial, Cadrul european privind identitatea digitală va intra în vigoare în a 20-a zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial.

Statele membre vor trebui să pună la dispoziția cetățenilor lor portofele cu identitate digitală UE în termen de 24 de luni de la adoptarea actelor de punere în aplicare care stabilesc specificațiile tehnice pentru portofelul cu identitate digitală UE și specificațiile tehnice pentru certificare. Aceste acte de punere în aplicare – care urmează să fie adoptate la 6 și 12 luni de la adoptarea regulamentului – se vor baza pe specificațiile elaborate în cadrul setului de instrumente pentru identitatea digitală a UE, stabilind condiții armonizate pentru punerea în aplicare a portofelelor în întreaga Europă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Published

on

© European Union

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a îndemnat luni Beijingul să își regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, afirmând că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Beijingul a intensificat exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, care este crucială din punct de vedere strategic, în timp ce paza de coastă chineză a fost acuzată de hărțuirea vaselor de pescuit filipineze în apele disputate.

Luna trecută, Australia a criticat Beijingul pentru comportamentul său „nesigur și neprofesionist” pe mare, afirmând că unul dintre scafandrii marinei sale a fost rănit de impulsurile sonarului unei nave de război chineze care se apropia.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, care a vorbit la Clubul de Presă Australian din Canberra, a declarat că China ar trebui să contribuie la reducerea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.

„Suntem, bineînțeles, îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile cu marina australiană, precum și de ceea ce s-a întâmplat în Filipine acum câteva săptămâni”, a spus aceasta.

„Calmul și stabilitatea trebuie să prevaleze în strâmtoarea Taiwan și, cu siguranță, lumea nu are nevoie de o nouă criză”, a adăugat Colonna.

De asemenea, Colonna a subliniat că China ar trebui să fie liberă să își continue „ascensiunea economică”, dar că, în schimb, trebuie să răspundă așteptărilor internaționale în chestiuni precum drepturile omului.

„Din toate aceste motive, vom continua să dialogăm în mod constructiv cu China, iar semnele sunt de fapt încurajatoare”, a spus șefa diplomației franceze. „Eforturile noastre dau cumva roade și creează tendințe pozitive de cooperare.”

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv apele și insulele din apropierea țărmurilor vecinilor săi.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam au revendicat, de asemenea, diverse insule și recife din această mare, despre care se crede că ar conține bogate rezerve de petrol.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

Published

on

© colaj foto: European Union - Source : EP

Articol de opinie co-semnat de Dolors Montserrat, eurodeputat și autor al raportului Comisiei speciale pentru pandemia de COVID-19, și de Marian-Jean Marinescu, eurodeputat

Pandemia COVID-19 ne-a reamintit că orice pregătire pentru o criză ar trebui să înceapă cu trei întrebări:

  1. Cum pot face față?
  2. Ce trebuie să am la îndemână pentru a putea face față?
  3. Cum pot asigura tot ce am nevoie pentru a face față?

Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem și în cazul unui război sau a unui dezastru natural, de pildă. Dacă nu vă puteți imagina următoarea criză, sarcina va fi mai grea. Cu toții am depășit însă crize în trecut, care ne-au învățat lecții valoroase.   Aceasta este exact situația în care se află Uniunea Europeană după pandemia COVID-19.

În Parlamentul European, lucrăm de mai bine de un an la o listă de învățăminte pe care Uniunea Europeană le-a acumulat în timpul recentei crize din domeniul sănătății. Uniunea Europeană a reacționat cu toate instrumentele pe care le avea la dispoziție iar rolul său de lider, în special în ceea ce privește stimularea cercetării și dezvoltării de vaccinuri, precum și coordonarea la nivelul Uniunii în toate domeniile sănătății, a fost decisiv în salvarea a milioane de vieți în ultimii trei ani.

Principala noastră recomandare este ca UE să devină mai autonomă în domeniul sănătății, inclusiv în producția de medicamente. Uniunea trebuie să evite dependența de țările terțe si să își mărească capacitatea de producție. În acelasi timp, UE trebuie să își diversifice lanțul global de aprovizionare asigurând o mai bună coordonare a strategiilor naționale de sănătate. Aceasta este ce trebuie să avem la îndemână atunci când ne vom confrunta cu următoarea criză. Reindustrializarea Europei cu un sector farmaceutic competitiv va consolida și mai mult autonomia strategică deschisă a UE în domeniul sănătății. Acesta trebuie să fie planul nostru pentru a evita repetarea greșelilor din trecut.

Este esențial ca UE să stabilească reguli clare – reguli care să nu presupună că trebuie să închidem din nou școlile sau parlamentele pentru o perioadă lungă de timp. Mediul de afaceri trebuie protejat de restrictii prea dure sau neanunțate din timp. Nu trebuie să-i expunem pe cei mai vulnerabili unor situații în care să se simtă și mai slabi, și mai speriați și incapabili să înțeleagă măsurile pe care le ia țara lor. Din acest motiv, este, de asemenea, foarte important să învățăm din răspândirea dezinformării, care a avut un impact extrem de nociv în timpul crizei. Avem nevoie de o protecție sporită împotriva campaniilor de dezinformare, inclusiv împotriva atacurilor cibernetice care vizează serviciile fundamentale.

Parlamentul European adoptat în plen lista sa de recomandări în luna iulie. Dar nu ne vom opri aici. Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că majoritatea sugestiilor sunt puse în aplicare cât mai repede posibil.

Ne dorim ca Raportul final COVI să fie o cale pentru viitorul Europei – o Europă capabilă să facă față oricărei amenințări, nu doar asupra sănătății noastre, securității noastre, bunăstării noastre și modelului nostru de viață.

Continue Reading

CONSILIUL UE

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

Published

on

© European Union, 2022

Situația la zi privind demersurile de aderare a României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen se află pe agenda finală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, fără ca supunerea la vot să figureze pe agendă. Inițial primirea celor două state la Spaţiul Schengen era menționată ca “decizie posibilă” pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniștrilor de interne din țările UE.

Subiectul va fi discutat marți, 5 decembrie, la reuniunea miniștrilor afacerilor interne în două rânduri, potrivit agendei oficiale.

Mai întâi, va avea loc reuniunea Comitetului mixt Schengen, unde va fi discutată “Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România – situația actuală“.

La indigo, subiectul va fi abordat și la prima sesiune a discuțiilor dintre miniștrii de interne.

La ambele sesiuni va fi discutată și situația generală a spațiului Schengen și îmbunătățirea eficienței sistemelor de returnare.

România şi Bulgaria au primit, în cadrul Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022, un vot negativ din partea Olandei şi Austriei pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Croaţia a primit, însă, un vot pozitiv, fiind acceptată în spaţiul de liberă circulaţie.

Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a explicat săptămâna trecută că extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria nu este discutată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 4-5 decembrie pentru că Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria după recentele alegeri care au avut loc, unde extrema dreaptă a obținut cele mai multe voturi la scrutinul parlamentar, îngreunând negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare pro-europene.

Demnitarul român nu a exclus posibilitatea unei reuniuni extraordinare a Consiliului JAI în care să fie abordată această temă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE9 mins ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO1 hour ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA2 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE3 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE22 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ENERGIE23 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending