Noua strategie de apărare a SUA: Rusia și China, principalele amenințări

Contracararea expansionismului militar al Chinei şi a comportamentului agresiv al Rusiei reprezintă priorităţile principale pentru securitatea naţională a Statelor Unite, a anunţat vineri Pentagonul, potrivit CNN.

Foto: US Department of Defense/ Flickr (crop)

”Competiţia strategică interstatală, nu terorismul, reprezintă principala prioritate a securităţii naţionale a SUA”, a declarat secretarul american al Apărării, Jim Mattis. ”Competițiile strategice pe termen lung cu China și Rusia sunt principalele priorități ale Departamentului”, se arată în document.

”Avem nevoie de un buget şi de o predictibilitate bugetară, dacă vrem să ne susţinem primatul militar. Armata noastră este încă puternică, însă competitivitatea noastră a fost erodată pe toate palierele războiului- aer, uscat, apă, spaţiu- şi continuă se erodeze”, a adăugat Mattis.

”Este din ce în ce mai clar că China și Rusia doresc să modeleze o lume ce corespunde modelului lor autoritar – câștigând autoritate de veto asupra deciziilor economice, diplomatice și de securitate ale altor națiuni”, se mai arată în document.

Strategia de Apărare a SUA reflectă îngrijorările Washingtonului faţă de operaţiunile militare chineze din Marea Chinei de Sud şi faţă de încercările Beijingului de a-şi spori influenţa politică şi economică la nivel global, comentează The Associated Press.

Strategia de Apărare a SUA a fost publicată la o lună după ce Administraţia de la Washington a făcut publică noua Strategie de Securitate Naţională.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.