China prezintă un risc “fundamental” pentru securitatea SUA în deceniile care vor urma, în timp ce Rusia reprezintă o “ameninţare acută”, estimează Pentagonul în noua sa strategie de apărare publicată joi alături de Strategia de apărare antirachetă, în care Departamentul Apărării de la Washington subliniază că SUA consideră că armele lor nucleare sunt destinate să “descurajeze orice formă de atac strategic”, inclusiv convenţional. În acest context, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi “semnificativ” dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear.
“Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul”, a declarat Austin în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon în care a prezentat actualizarea din 2022 a Strategiei de Apărare Naţională și Posturii Nucleare de apărare antirachetă a SUA.
Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este “periculoasă şi iresponsabilă”.
Rusia, o amenințare acută. China, provocarea cea mai fundamentală și cea mai sistemică
China “prezintă provocarea cea mai fundamentală şi cea mai sistemică, în timp ce Rusia reprezintă o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american”, a precizat Departamentul american al Apărării în acest document care stabileşte strategia pentru armata SUA pentru anii următori, informează Agerpres.
“Pericolul cel mai profund şi cel mai grav pentru securitatea naţională a SUA este reprezentat de eforturile coercitive şi din ce în ce mai agresive ale Chinei de a remodela regiunea Indo-Pacific şi sistemul internaţional în conformitate cu interesele şi preferinţele sale autoritare”, potrivit acestei noi strategii de apărare, publicată pentru prima oară împreună cu noua strategie nucleară a SUA.
“Retorica din ce în ce mai provocatoare şi activităţile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să provoace neînţelegeri şi ameninţă pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, se arată în acest document de 20 de pagini, a cărui versiune clasificată mai lungă a fost transmisă Congresului cu câteva luni în urmă.
Noua strategie americană “caută să împiedice o dominaţie a Chinei în regiuni-cheie, protejând în acelaşi timp teritoriul american şi consolidând un sistem internaţional stabil şi deschis”, adaugă Pentagonul, care precizează totuşi că “un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit”.
Rusia, la rândul său, prezintă un risc “acut”, care a fost “demonstrat cel mai recent de invazia nejustificată în Ucraina”, potrivit documentului. “Invadarea Ucrainei de către Rusia subliniază ca pericolul nuclear persistă şi s-ar putea agrava, într-un context geopolitic din ce în ce mai competitiv şi instabil”.
Postura nucleară a SUA: Rusia, principalul rival
În ceea ce privește postura nucleară, SUA consideră că armele lor nucleare sunt destinate să “descurajeze orice formă de atac strategic”, inclusiv convenţional, a avertizat Pentagonul în noua sa strategie nucleară dată publicităţii joi, potrivit AFP, relatează tot Agerpres.
“Aceasta include utilizarea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, şi aceasta include atacuri foarte importante de natură strategică, cu utilizarea de mijloace non-nucleare”, a precizat în faţa presei un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, explicând că această nouă abordare este destinată “să complice luarea unei decizii” de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă “bombă murdară”.
China a angajat un “efort ambiţios de expansiune, de modernizare şi de diversificare a forţelor sale nucleare, subliniază între altele Departamentul american al Apărării, care precizează că Beijingul “doreşte într-adevăr să deţină cel puţin 1.000 de ogive nucleare până la sfârşitul deceniului”.
Dar “Rusia este principalul rival al SUA cu forţele nucleare cele mai diverse şi cele mai capabile”, se precizează în document.
Prezentarea acestor documente urmează publicării Noii Strategii de securitate națională a SUA, document care stabilește ca priorități “câștigarea competiției cu China și constrângerea Rusiei” într-un “deceniu decisiv” pentru viitorul ordinii globale.