Noul ambasador al SUA în Rusia: Restabilirea suveranității Ucrainei, element-cheie pentru îmbunătățirea relațiilor Washington-Moscova

Noul ambasador al Statelor Unite la Moscova a precizat că restaurarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și aducerea Coreei de Nord la masa negocierilor vor fi puncte centrale ale eforturilor sale de a îmbunătăți relațiile între SUA și Rusia, informează  New York Times.

Foto: Wikipedia

Fostul guvernator a statului american Utah, Jon Huntsman a precizat că încrederea între cele două state se află la cel mai scăzut nivel, având în vedere că mulți dintre cetățenii americani consideră că Rusia dorește să submineze democrația în SUA, aspecte care vin pe fondul unei anchete privind amestecul Kremlinului în alegerile prezidențiale care au avut loc anul trecut.

Huntsman și-a preluat protofoliul într-un moment delicat al legăturilor între cele două state, precizând că dorește să îmbunătățească relațiile. În viziunea sa, primul pas în acest sens constă în a reda Kievului controlul asupra granițelor sale, așa cum sunt ele recunscute la nivel internațional.

Acest lucru nu reprezintă o problemă doar pentru Statele Unite, ci și pentru Europa, Canada și pentru oricare alt stat dezvoltat“, a afirmat înaltul diplomat american.

Reprezentantul diplomatic al SUA la Moscova a catalogat Coreea de Nord drept o amenințare la nivel internațional, nu doar o problemă a Washingtonului, una pe care Rusia ar trebui să o abordeze. “Acționând împreună, Statele Unite și Rusia ar putea determina Coreea de Nord să vină la masa negocierilor pentru a găsi o soluție diplomatică”, a completat Huntsman.

Comentariile sale survin la scurt timp după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump a afirmat pe Twitter că încercările de a negocia cu regimul de la Phenian asupra programelor sale nucleare și balistice reprezintă o pierdere de vreme.

Fost guvernator al statului Utah, Jon Huntsman, diplomat experimentat, a fost confirmat ca ambasador în Federația Rusă de Senatul american, la sfârșitul lunii trecute.

Huntsman își preia postul la Moscova într-un moment în care comisii ale Congresului SUA și consilierul special Robert Mueller investighează acuzațiile conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în campania electorală din 2016 din SUA în favoarea lui Trump, precum și asupra unor posibile legături dintre Moscova și apropiați ai lui Trump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.