Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi (n.r. 20 august) pe Anatolie Şalaru, ministrul apărării al Republicii Moldova, aflat în prima sa vizită oficială, la Bucureşti, de la preluarea mandatului.
Bogdan Aurescu a salutat faptul că prima vizită a noului ministru al apărării al Republicii Moldova are loc la Bucureşti, potrivit unui comunicat oficial transmis CaleaEuropeana.ro. Şeful diplomaţiei române a arătat că formarea noului guvern de la Chişinău, bazat pe o majoritate pro-europeană, deschide perspectiva accelerării proiectelor bilaterale, îndeosebi a celor cu relevanţă strategică pentru conectarea Republicii Moldova la spaţiul european. Este necesară, în acest sens, intensificarea dialogului la toate nivelurile pentru asigurarea pe mai departe a ritmicităţii şi consistenţei în derularea agendei concrete de cooperare în plan bilateral. De asemenea, ministrul român de externe a subliniat importanţa continuării procesului de reformă şi a aplicării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb.
Bogdan Aurescu a evidenţiat sprijinul permanent acordat de România pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum şi pentru procesul mai larg de modernizare a statului, inclusiv în domeniul apărării. Efortul autorităţilor de la Chişinău de reformă a sectorului de securitate beneficiază, din acest an, de asistenţa oferită de partenerii euro-atlantici, în cadrul Iniţiativei NATO privind consolidarea capacităţilor de apărare, obiectiv susţinut activ pe plan diplomatic de ţara noastră încă înaintea Summit-ului NATO din Marea Britanie şi la care România va contribui într-o primă etapă cu un expert. Bogdan Aurescu a asigurat, în context, cu privire la sprijinul activ al României pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusiv în ceea ce priveşte perspectivele deschiderii unui Birou NATO de Legătură la Chişinău. De asemenea, a evidenţiat sprijinul financiar semnificativ acordat de ţara noastră, în calitate de naţiune-lider, Fondului Voluntar NATO pentru distrugerea pesticidelor în R. Moldova.
Ministrul Anatolie Şalaru a prezentat priorităţile mandatului său şi direcţiile principale de acţiune legate de reforma sectorului de apărare din Republica Moldova şi a mulţumit pentru sprijinul constant şi consistent oferit de România pe toate palierele.
Cei doi oficiali au analizat, totodată, perspectivele dosarului transnistrean, precum şi evoluţiile de securitate din plan regional, respectiv implicaţiile acestora asupra Republicii Moldova, conchide sursa citată.
NATO va deschide un birou la Chișinău
Totodată, ministrul moldovean a fost primit la sediul Ministerului Apărării Naționale de către ministrul Mircea Dușa.
„Întâlnirea de astăzi se constituie într-o etapă superioară în consolidarea dialogului politico-militar la nivel înalt între statele noastre şi un bun prilej pentru realizarea unui schimb de opinii referitoare la stadiul şi perspectivele cooperării militare bilaterale şi în formate multilaterale,” a declarat ministrul Mircea Duşa.
Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme referitoare la situaţia de securitate regională, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, dar şi cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale şi organizaţiilor internaţionale, cu accent pe dimensiunile NATO şi UE.
În acest context, ministrul apărării naţionale a subliniat că România contribuie în mod activ la consolidarea cooperării NATO cu Republica Moldova, atât în cadrul oferit de Platforma pentru Interoperabilitate, cât şi în implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (Defence Capability Building / DCB). Ministrul Duşa a salutat înfiinţarea Biroului NATO de Legătură la Chişinău, anunţănd că ţara noastră va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Republica Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.
.