Connect with us

U.E.

Noul ministru britanic pentru Brexit anunță că Regatul Unit nu va plăti factura separării de UE în lipsa unui acord comercial

Published

on

Marea Britanie nu va plăti factura părăsirii Uniunii Europene decât în condițiile existenței unui acord comercial, a precizat noul ministru britanic pentru Brexit, Dominic Raab, în cadrul unui interviu publicat duminică de Sunday Telegraph, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: Exiting the EU Dept/ Twitter

Euroscepticul Dominic Raab, care l-a succedat pe David Davis la 9 iulie după ce acesta și-a dat demisia, a precizat că este necesară o ”anumită condiționare între cele două părți”.

Articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona, privind procesul de ieşire din UE) cere (…) existenţa unui viitor acord-cadru pentru relaţia pe care o vom avea (cu UE) în viitor, deci cele două părţi sunt legate”, a menționat Dominic Raab pentru Sunday Telegraph.

”Nu puteţi avea o parte care să îndeplinească toate condiţiile şi cealaltă să nu le îndeplinească sau să acţioneze lent sau să nu-şi asume răspunderea”, a completat ministrul.

Guvernul birtanic a trimis mesaje contradictorii referitoare la obligațiile financiare pe care Marea Britanie va trebui să le respecte odată cu Brexit-ul.

Premierul britanic, Theresa May, a acceptat în luna decembrie a anului trecut un acord financiar care se încadrează între sumele 35-39 de miliarde de lire sterline ( 39-44 de miliarde de euro) care, în viziunea miniștrilor, depinde în mare măsură de relațiile comerciale UE-Marea Britanie. Acest acord a fost rapod contestat de membri ai guvernului.

În lumina noilor avertismente venite din partea Comisiei Europene, și anume că există posibilitatea unui scenariu în care Bruxelles-ul nu va ajunge la un acord cu Londra privind Brexit-ul, principalul blocaj al negocierilor fiind frontiera irlandeză, se ridică întrebarea dacă va exista suficient timp pentru negocieri privind viitoarele relații comerciale UE-Marea Britanie.

Executivul european a publicat o broșură de 15 pagini privind posibile eșecuri. Aceasta prevede că ține de responsabilitatea fiecărei naţiuni şi instituţii din Uniunea Europeană de a angaja personal şi de a ajunge la înţelegeri pentru a face faţă retragerii Marii Britanii din UE fără un acord.

Documentul avertizează că trebuie intensificate imediat pregătirile la toate nivelurile, pentru a include toate consecinţele posibile, enumerând potenţiale probleme în domenii precum frontierele, transportul, datele şi circulaţia medicamentelor.

Guvernul britanic a prezentat la 12 iulie, în parlament, detaliile planului său în ce priveşte relaţiile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, ce propune în primul rând o nouă uniune vamală cu Uniunea Europeană.

Documentul indică faptul că guvernul speră că Marea Britanie va menţine relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, în martie 2019.

Gestionarea  negocierilor de către Theresa May privind Brexit-ul, contestată de britanici 

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov publicat de Reuters, doar 16% dintre respondenți au precizat că May gestionează bine negocierile privind Brexit, în vreme ce 34% dintre aceștia au menționat că Boris Johnson, fostul ministru de Externe care și-a dat demisia tocmai pentru că, în viziunea sa, Theresa May nu a adoptat o poziție fermă în negocierile cu Bruxelles-ul, ar fi făcut o treabă mult mai bună.

Cu doar opt luni până la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, programată pentru 29 martie 2019, perioadă în care România, care va deține președinția rotativă a Uniunii Europene, va avea de gestionat acest dosar sensibil, guvernul de la Londra, societatea civilă și mediul de afaceri au o poziție divizată când vine vorba de Brexit.

Membrii Executivului de la Londra, în turneu în Europa

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Prim-ministrul Theresa May a avertizat că ”timpul trece”, iar ritmul negocierilor trebuie accelerat dacă se dorește ca în toamnă să se încheie un acord care să fie în beneficiul cetățenilor europeani, dar și în beneficiul celor britanici.
Downing Street este conștient că, în eventualitatea în care ofensiva diplomatică eșuează, iar luna octombrie va trece fără ca un acord privind Brexitul să fie convenit între Bruxelles și Londra, credibilitatea Theresei May va avea de suferit, mai ales în contextul intern extrem de tensionat.

Un calendar detaliat al vizitelor pe care le vor întreprinde membrii Cabinetului May a fost realizat de Downing Street 10, Londra fiind conștientă că, după vacanța politică, va mai avea la dispoziție doar patru săptămâni pentru a negocia un acord cu Bruxelles-ul, anunță The Guardian.

Astfel, tonul turneului european va fi dat de Theresa May, care va avea săptămâna aceasta mai multe întâlniri. cancelarul austriac, Sebastian Kurz, al cărui stat deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, prim-ministrul ceh, Andrej Babis și premierul estonian, Juri Ratas se numără printre oficialii europeni cu care șefa executivului britanic va avea întrevederi. 

Noul ministru de Externe, Jeremy Hunt, se va afla în Germania, ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, va merge în Spania, în vreme ce ministrul pentru mediul de afaceri, Greg Clark, va călători în Italia.

Marea Britanie are un termen prevăzut de tratat de doi ani pentru a părăsi Uniunea Europeană de la data notificării intenției sale de retragere, acesta find fixat la 29 martie 2019.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, promisiune fermă: Nu va exista niciun compromis din partea Comisiei Europene în ce privește apărarea statului de drept

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidata propusă de Consiliul European pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene, și-a asumat un angajament ferm pentru apărarea statutul de drept în Uniunea Europeană, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Făcând referire la originile Europei – civilizația greacă și legislața romană – von der Leyen a arătat că, timp de secole, europenii s-au luptat pentru câștigarea libertății și a democrației.

Statul de drept este instrumentul cel mai puternic pe care îl avem la dispoziție pentru a ne apăra valorile. De aceea nu putem face compromis în ce privește apărarea statului de drept. Nu va exista niciun compromis din partea Comisiei Europene”, a spus Ursula von der Leyen, în aplauzele eurodeputaților

”De aceea, propun un mecanism european privind statul de drept. Acest instrument nu este o alternativă, ci un instrument suplimentar. Comisia va fi întotdeauna gardianul Tratatelor. Statul de drept este fundamental”, a mai spus ea.

Anterior dezbaterii din plen, ce va fi urmată de un vot marți seară, Ursula von der Leyen a promis că va adopta măsuri în spiritul solicitărilor pe care le-a primit de la grupurile S&D și Renew Europe în Parlamentul European pentru ca cele două formațiuni din hemiciclu să îi acorde votul pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene.

În scrisorile către S&D și Renew Europe, ministrul german al Apărării a promis că dacă va fi validată în funcția de președinte al Comisiei Europene, ea va propune revizuirea modului în care este monitorizată respectarea statului de drept în ţările UE.

Ea a promis reformarea modului în care UE monitorizează respectarea statului de drept în țările membre”, scrie Reuters, în condițiile în care Comisia Europeană a propus un mecanism de condiționare a acordării fondurilor UE de statul de drept, iar țări precum România și Bulgaria sunt monitorizate sub Mecanismul de Cooperare și Verificare, prevăzut în tratatele de aderare ale celor două state. Deși o temă de actualitate, propunerea nu este una inovatoare, Comisia Europeană publicând în 2014, pentru prima și singura dată, rapoarte anti-corupție în fiecare țară UE, evaluări ale căror publicări au fost ulterior sistate.

Propunerea unui mecanism european privind statul de drept a venit din partea grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloș și a fost formulată de eurodeputații Alianței USR PLUS.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, în discursul de candidatură la șefia Comisiei Europene: ”Dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea”

Published

on

© European Parliament/ Facebook

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a făcut marți un apel la unitatea europenilor pentru alegerea căii europene și la apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și multilateralism, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Acum exact 40 de ani, prima președintă a Parlamentului European, Simone Veil, a fost aleasă și și-a prezentat viziunea unei Europe mai unite și mai echitabile. 40 de ani mai târziu, este cu mare mândrie să vă pot spune că o femeie este candidată la postul de președinte al Comisiei Europene. Sunt aici datorită tuturor celor care au trecut peste bariere și convenții”, a spus von der Leyen, în debutul discursului său, în aplauzele sălii.

von der Leyen, care și-a început discursul în franceză, continuând ulterior în germană și în engleză, a făcut recurs la memoria integrării europene.

”Sunt aici datorită tuturor celor care au construit o Europă a păcii, o Europă a valorilor. Această convingere europeană este cea care m-a ghidat în toată cariera, ca mamă, ca medic și ca politician. Acesta va fi și spiritul care va ghida și Comisia pe care am intenția să o prezidez. Părinții fondatori au reușit să ridice Europa din cenușa războaielor mondiale”, a mai afirmat ea.

Arătând că 500 de milioane de europeni trăiesc între Riga și Limassol și între Lisabona și Atena, von der Leyen a spus că ”trebuie să ne ridicăm pentru această Europă a noastră”.

Candidata susținută de liderii europeni la capătul unor negocieri europeni a făcut referire și la spectrul global, precizând că ”întreaga lume este provocată să facă față unor unor schimbări disruptive. 

”Niciuna din aceste provocări nu va dispărea. Unii se îndreaptă spre regimuri autoritare. Alții își creează dependență globală, investind în timp ce alții se întorc spre protecționism”, a afirmat ea, referindu-se la Rusia, China sau SUA, fără a le nominaliza.

”Niciuna din aceste opțiuni nu sunt pentru noi. Noi susținem multilateralismul și apărăm o ordine bazată pe reguli. Trebuie să alegem calea europeană. Dar dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea. Dacă noi suntem uniți în interior, nimeni nu ne poate dezbina”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

Citiți și Ursula von der Leyen susține monitorizarea respectării statului de drept în toate țările UE. Ce reforme le mai promite eurodeputaților în schimbul alegerii sale la șefia Comisiei Europene

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending