Connect with us

U.E.

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu viitorul Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. Josep Borrell „a urat deplin succes noului Guvern de la București”

Published

on

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu Josep Borrell, ministrul spaniol pentru afaceri externe și viitor Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care va ocupa și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene, anunță MAE printr-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Demnitarul român l-a felicitat pe omologul spaniol pentru desemnarea sa în calitate de viitor Înalt Reprezentant şi Vice-președinte al viitorului colegiu de comisari. La rândul său, demnitarul spaniol l-a felicitat pe omologul român pentru preluarea noului său mandat ca șef al diplomației de la București și a urat deplin succes noului Guvern de la București.”, mai este menționat în sursa citată mai sus.

În perspectiva preluării de către omologul spaniol a poziției de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, șeful diplomației române a subliniat angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea rolului Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), cât și pentru o cooperare eficientă, cu obiectivul întăririi acțiunii UE ca actor global credibil și angajat. ”A evidențiat necesitatea consolidării acțiunii UE prin promovarea activă a Politicii Europene de Vecinătate și a procesului de extindere, arătând că rolul global al UE își poate atinge potențialul doar printr-o coordonare, coerență și complementaritate între Serviciul European de Acțiune Externă și acțiunea statele membre”, punctează sursa citată.

Conform comunicatului, Bogdan Aurescu a reliefat în cadrul convorbirii telefonice expertiza pe care România o deține cu privire la evoluțiile din vecinătatea Uniunii (regiunea Balcanilor de Vest, zona Mării Negre, statele din cadrul Parteneriatului Estic, regiunea Asiei Centrale), exprimând disponibilitatea părții române de continuare a utilizării acesteia în beneficiul Uniunii şi al partenerilor săi, în linie cu prioritățile urmărite cu succes pe durata mandatului țării noastre la Președinția Consiliului UE (semestrul I, 2019).

”În context, ministrul român al afacerilor externe a arătat că România va continua să acorde și în perioada următoare o atenție deosebită consolidării perspectivei europene a Republicii Moldova şi a menționat, în acest sens, convorbirea telefonică avută recent cu omologul său de la Chișinău, ocazie cu care a fost acceptată invitația acestuia de a efectua o vizita în Republica Moldova, în perioada imediat următoare. De asemenea, au fost apreciate excelentele relații dintre România și Spania și angajamentul pentru multilateralism, drept internațional și relația transatlantică. Totodată, demnitarul român a subliniat că pentru România participarea relevantă și semnificativă a diplomaților săi în structurile SEAE, în special în funcții de conducere în cadrul Serviciului, atât la Bruxelles, cât și în Delegațiile UE, reprezintă o prioritate, solicitând din această perspectivă sprijinul viitorului Înalt Reprezentant pentru consolidarea acestei reprezentări”, se mai arată în comunicatul MAE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului

Published

on

© https://eucanbeatcancer.eu/

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze, a anunțat luni Grupul Popularilor Europeni.

Președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Manfred Weber, vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz, și purtătorul de cuvânt al sănătății publice, Peter Liese, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială, dedicată luptei împotriva cancerului.

Vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz a declarat: „Împreună putem crea un plan european pentru combaterea cancerului, o strategie europeană pentru prevenirea oncologică și o strategie europeană pentru depistarea timpurie. Cu această comisie specială, dorim să oferim un nou impuls la cercetarea oncologică și sunt mândră că sunt printre inițiatorii săi. “

“În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”, a concluzionat Peter Liese.

Înființarea acestei comisii face parte dintr-o campanie mai amplă a Grupului PPE pentru mobilizarea tuturor  resurselor posibile din Europa în lupta împotriva cancerului.

Totodată, Grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Citiți și:#EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul

© EPP/ Facebook

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk va prezenta o evaluare a raportului cu privire la partidul Fidesz al premierului Ungariei, Viktor Orban, la viitoarea Adunare Politică a PPE

Published

on

© European Council

Donald Tusk, actualmente președinte al Partidului Popularilor Europeni, anunță că la viitoarea Adunare politică a PPE va prezenta evaluarea raportului privind statutul partidului de guvernare din Ungaria, Fidesz, condus de Viktor Orban. 

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a menționat că a avut loc o consultare la nivelul Comitetului de Evaluare, comitet format din Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel și Hans-Gert Pöttering, cu privire la Fidesz. 

 

Potrivit site-ului PPE, următoarea Adunare politică a PPE va avea loc la Bruxelles în perioada 3-4 din luna februarie. 

Popularii Europeni au decis la 20 martie 2018 cu largă majoritate suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca partidul condus de premierul ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Totodată, deputații din Fidesz ai premierului ungar Viktor Orbán rămân în grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, în ciuda faptului că au fost suspendați din partidul pan-european în sine, a declarat un membru senior al grupului pentru Politico.eu.

Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE).

Citiți și: Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi PPE. Viktor Orban: Majoritatea acestei familii politice din PE “ne-a trădat”

Viktor Orban a făcut această mențiune în contextul în care Parlamentul European a votat o rezoluție în plenul de la Strasbourg, prin care deputații europeni au subliniat că situația statului de drept din Polonia și din Ungaria s-a deterioriat, cerând în același timp crearea unui mecanism permanent pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în Estonia un proiect de comunicare pentru tineri: ”Scopul principal este de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și participanți”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în perioada 18-26 ianuarie, în Estonia, proiectul “Letz’ discuss”. În candrul evenimentului vor fi prezenți tineri din diferite state membre și vor lua parte la un dialog strucuturat.

Fostul comisar european se declară convinsă că, participând în acest proiect, tinerii vor deprinde abilitățile care le vor permite să comunice eficient prioritățile lor – inclusiv cei pentru care exprimarea propriei opinii reprezintă, încă, o provocare.

Corina Crețu definește tânăra generație drept ”forța motrice în dezvoltarea oricărei societăți”. 

”Scopul principal al acestei întâlniri este acela de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și tinerii participanți la acest seminar, influențând astfel procesul de elaborare a politicilor și făcând vocea tinerilor auzită, în special a celor defavorizați, precum și reprezentarea nevoilor acestora”, mai menționează aceasta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Mai multe informații despre proiectele KA3 Erasmus+,  aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending