Comisia Europeană a lansat luni, 28 septembrie, un nou plan de acțiune privind uniunea vamală, care conține o serie de măsuri menite să creeze condițiile pentru ca vămile UE să fie mai funcționale, mai inovatoare și mai eficiente în următorii patru ani. Măsurile anunțate vor consolida uniunea vamală ca piatră de temelie a pieței unice. Ele confirmă, de asemenea, rolul ei major în protejarea veniturilor UE și a securității, sănătății și prosperității cetățenilor și întreprinderilor din UE.
Planul de acțiune anunțat astăzi include o serie de acțiuni cheie în domenii precum gestionarea riscurilor, gestionarea comerțului electronic, promovarea respectării legislației și acționarea ca o entitate unică a autorităților vamale.
- CAPABILITĂȚI COMUNE DE ANALIZĂ: Un nou hub de analiză în cadrul Comisiei Europene pentru colectarea, analiza și partajarea datelor vamale cheie este în curs.
- COOPERAREA VAMALĂ INTERNAȚIONALĂ: Consolidarea cooperării vamale internaționale cu par„tenerii comerciali și monitorizarea originii produselor eligibile pentru acorduri comerciale preferențiale de la sfârșitul anului 2020.
- GRUP DE REFLECȚIE PENTRU MODERNIZAREA VĂMILOR: Lansarea de echipamente vamale moderne și fiabile în cadrul următorului buget al UE începând cu 2021. În acest scop, la începutul anului 2021 va fi lansat un grup de reflecție format din statele membre și părți interesate în cadrul programului vamal pentru a analiza modalitățile de a face uniunea vamală mai inteligentă, mai eficace, mai avansată din punct de vedere tehnologic și mai rezistentă la crize.
- PROPUNERI LEGISLATIVE: Inițiativa „Ghișeul unic”, care permite întreprinderilor să îndeplinească formalitățile vamale într-un singur portal, va fi prezentată în octombrie 2020. De asemenea, în primul trimestru al anului 2023 vor fi prezentate obligații suplimentare pentru furnizorii de servicii de plată și platformele de vânzări online pentru a combate frauda vamală și fiscală în comerțul electronic.
Citiți și Uniunea Vamală: Comisia Europeană, nou plan de acțiune care să creeze condiții mai bune de funcționare, inovare și eficiență pentru vămile din UE
Uniunea vamală a UE s-a transformat într-o piatră de temelie a pieței noastre unice, menținând securitatea frontierelor UE, protejându-i pe cetățenii noștri de bunuri interzise și periculoase, cum ar fi armele, drogurile și produsele nocive pentru mediu, și facilitând, în același timp, comerțul UE cu restul lumii. În plus, ea generează venituri la bugetul UE. Dar, recent, a devenit clar că sunt necesare modalități mai inteligente de lucru pentru a permite autorităților vamale să gestioneze multiplele lor responsabilități, al căror număr crește continuu.
În directivele sale politice, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a anunțat că uniunea vamală trebuie să fie eficientizată, în special prin asigurarea unei abordări europene integrate a gestionării riscurilor vamale, care să sprijine efectuarea unor controale eficace de către statele membre ale UE. Planul de acțiune prezentat astăzi vizează tocmai îndeplinirea acestui deziderat.
Planul de acțiune a beneficiat de un proiect prospectiv inovator intitulat „Viitorul sectorului vamal în UE 2040”, care a vizat crearea unei înțelegeri comune și strategice în rândul principalelor părți interesate cu privire la modalitățile de abordare a provocărilor actuale și viitoare cu care se confruntă sectorul vamal, precum și conturarea unei viziuni care să prefigureze modul în care ar trebui să arate el în 2040.
ACTIVITĂȚILE COMERCIALE ALE UE, MAI MULT DE UN SFERT DIN COMERȚUL MONDIAL
În 2019, cota UE în comerțul mondial era de 15,3%, cu peste 850.000 de declarații vamale pe zi. În fiecare lună, cele 27 de state membre exportă și importă bunuri din și către restul lumii, cu o valoare de aproximativ 330 miliarde EUR.
OLAF a recomandat recuperarea a peste 2,7 miliarde EUR în taxe vamale neplătite pentru mărfurile subevaluate și 300 milioane EUR în cazurile de taxe antidumping aplicate sectorului de panouri solare, biomotorinei și altor sectoare între 2017 și 2019.
De asemenea, proape 27 de milioane de articole, cu o valoare de stradă de aproape 740 milioane EUR, care au încălcat drepturile de proprietate intelectuală (DPI), au fost reținute în 2018 .
Pentru mai multe informații consultați secțiunile Întrebări și răspunsuri și Fișă informativă.