Corespondență din Portugalia
Lumea este „invadată de egoism” și trebuie să fie „reeducată” spre pace, a transmis Cardinalul Antonio Marto, cu prilejul celui de-al 21-lea Dialog Intercultural Anual cu bisericile și instituțiile religioase din cadrul Grupului PPE ce are loc în Portugalia în perioada 18-19 octombrie.
Această educație trebuie să vizeze Europa și America deopotrivă, locuri unde „politica este invadată de egoism: America pe primul loc, Italia pe primul loc, Germania pe primul loc.”
„Este un egoism ce trebuie depășit cu o nouă solidaritate între țările europene, întrucât naționalismul este un mare pericol”, a declarat cardinalul în acest context.

Cardinalul Antonio Marto s-a declarat încântat să găzduiască acest eveniment în Fatima, un loc de o importanță religioasă majoră.
În prezent, „pacea are un nou nume: solidaritatea”, a transmis acesta, punctând faptul că acest lucru face referire și la UE și la SUA, deopotrivă. Altruismul este o provocare ce ar trebui asumată de tot mai mulți oameni, un lucru necesar pentru a combate intoleranța, discriminarea, excluderea sau chiar violența fizică. „Nu va fi pace în lume dacă nu este pace între religii”, a subliniat cardinalul.

Acesta a oferit detalii despre istoria acestui loc și a vorbit despre vizitele efectuate de Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea și cea a Papei Francisc din 2017.
În fiecare an, delegații din toate confesiunile vizitează Fatima, de la ortodocși din Europa, la ortodocși din Africa, sau chiar grupuri de musulmani. ”Fatima era numele fiicei lui Mahomed”, a explicat acesta. Printre oficialii care au venit să se roage se numără și un fost ministru al Afacerilor Externe din Irak, după războiul ce afectează regiunea.
În prezent, în Fatima vin pelerini din aproximativ 109 state, iar doar în timpul vizitei Papei Francisc au fost vizitatori din 66 de țări.

Foto: Calea Europeană
Fatima, lăcaș religios cunoscut de toți pelerinii din lume
Oraşul Fatima din Portugalia este considerat un centru al lumii catolice, datorită apariţiilor Sfintei Fecioare Maria la 13 mai, când celor trei păstoraşi, Jacinta (7 ani) şi cei doi veri, Francisco (9 ani) şi Lúcia (10 ani), aflaţi cu oile la păscut, în locul denumit local “Cova da Iria – Grota Sfintei Irina”. În 1917, lângă satul Fatima, Fecioara Maria le-a apărut în mijlocul unei lumini puternice conturul unei femei, “Doamna din Lumină”.
În apariţiile sale, în zilele de 13 ale fiecărei luni, din mai până în octombrie 1917, însăşi Sfânta Fecioară, numită şi Doamna Rozariului, le cere copiilor să spună rugăciunea Sfântului Rozariu: “O, Isuse, iartă-ne păcatele, fereşte-ne de focul iadului şi du în cer toate sufletele, mai ales pe acelea care au mai mare nevoie de mila ta”.
Sanctuarul de la Fátima, construit în zona unde cei trei copii au avut viziunile cu “Doamna din Lumină”, cuprinde mai multe clădiri, biserici, altare şi monumente cu semnificaţie religioasă sau centre de binefacere.
Sanctuarul este compus din Capela Apariţiilor, bazilica şi colonadele, biserica “Sfânta Treime”, zona de rugăciune, Casa Fecioarei de pe Muntele Carmel (cu zona parohiei) şi “Doamna Îndurerată” (cu pacienţii din zona), Piaţa “Pius al XII-lea” şi Centrul “Paul al VI-lea”.
Capela Apariţiilor este “inima” sanctuarului de la Fatima. Ridicată între 28 aprilie şi 15 iunie 1919, a fost restaurată şi redeschisă la 13 ianuarie 1923. Deşi a fost supusă unor modificări minore, păstrează caracteristicile originale ale unui altar popular. În 1988, tavanul a fost căptuşit cu lemn de pin, din Siberia de Nord, lemn care a fost ales pentru caracteristicile sale de luminozitate şi durabilitate.
Piedestalul pe care se află statuia Fecioarei marchează locul unde se afla stejarul verde în care a apărut Doamna Rozariului în cinci dintre cele şase apariţii, respectiv mai, iunie, iulie, septembrie şi octombrie.
Galerie foto:

Foto: Calea Europeană

Foto: Calea Europeană


Foto: Calea Europeană

Foto: Calea Europeană

Foto: Calea Europeană

Foto: Calea Europeană
.