Conform unui studiu asupra terorismului internaţional, numărul deceselor cauzate de atacuri teroriste a crescut cu 61% între 2012 şi 2013.
Au avut loc aproape 10.000 de atacuri teroriste în 2013, o creştere cu 44% faţă de anul 2012, conform Indexului Global al Terorismului (Global Terrorism Index) pentru anul 2014, citat de EpochTimes.
Raportul, elaborat de către Institutul pentru Economie şi Pace (IEP), susţine că responsabile pentru majoritatea victimelor au fost grupurile militante Statul Islamic, Al-Qaeda, Boko Haram şi mişcarea talibană, Irakul fiind cea mai afectată ţară. Aproape 18.000 de oameni au murit în atacurile teroriste din 2013.

“Terorismul nu creşte doar în intensitate ci şi în privinţa suprafeţei de desfăşurare”, se arată în raport.
Raportul, care investighează tendinţele terorismului în perioada 2000-2013, foloseşte informaţii oferite de Baza de Date a Terorismului Global, situată în SUA.
Raportul include clasificări ale ţărilor în funcţie de impactul activităţilor teroriste, de numărul atacurilor teroriste, de numărul de morţi şi răniţi în urma acestor atacuri şi în funcţie de pagubele materiale.
În cinci ţări – Irak, Afganistan, Pakistan, Nigeria şi Siria – s-au înregistrat cca 80% din numărul de victime ale terorismului în 2013. Peste 6.000 de oameni au murit numai în Irak.
India, Somalia, Filipine, Yemen şi Tailanda au fost următoarele cinci, cu 1-2,3% din victimele terorismului global.
Deşi ţările Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (ODCE) au înregistrat doar 5% din numărul total de victime ale terorismului începând cu anul 2000, ele au suferit unele dintre cele mai dure şi sângeroase atacuri, a susţinut raportul.
Aici sunt incluse atacurile din 11 septembrie 2001 în SUA, atacurile cu bombe asupra a 4 trenuri din Madrid în 2004, atentatele cu bombă din Londra în 2005, precum şi atentatul cu bombă şi atacul armat din Norvegia din 2012.
Religios sau politic?
În raport se arată că 4 grupuri principale au fost responsabile pentru 66% dintre toate victimele atacurilor teroriste în 2013: Al-Qaeda, mişcarea talibană, Boko Haram şi Statul Islamic.
Toate cele patru grupări au folosit “ideologii religioase bazate pe interpretări extremiste ale wahhabismului”, conform raportului.
Ideologia religioasă nu este singura motivaţie pentru terorism, se menţionează în raport.
“Există multe ţări paşnice majoritar musulmane care nu suferă din cauza terorismului – Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit – subliniind faptul că în joc există şi alte motive sociale, politice şi geopolitice”.
În multe părţi ale lumii, terorismul este alimentat de mişcările politice, naţionaliste şi separatiste.
Raportul arată că există 3 factori principali la nivel global corelaţi cu terorismul, şi anume: ostilităţile sociale intense între diferite grupuri etnice, religioase şi lingvistice; prezenţa violenţei susţinute de stat, precum omoruri extrajudiciare şi abuzuri ale drepturilor omului; nivelurile ridicate ale violenţei generale, precum decesele provocate de conflicte organizate, sau nivelurile ridicate ale crimelor violente.

Twitter
Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un “atentat terorist”.
Câți români și-au pierdut viața în ultimele atacuri teroriste
Atentatele de la 11 septembrie 2001, cele mai sângeroase din istorie
Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de teroriştidin reţeaua al-Qaida; ei au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului.
În total, în urma atacurilor au murit atunci 2.993 de oameni, inclusiv teroriștii. Printre aceştia se aflau patru cetăţeni americani de origine română.
10 ani de la atacul terorist de la Madrid
Atentatul terorist de la Madrid, produs în gara Atocha, pe 11 martie 2004 a lăsat în urmă peste 2000 de victime, morţi şi răniţi. În numai trei minute au fost aruncate în aer patru garnituri de tren pline cu navetiști care veneau la Madrid.
Un număr de 16 români au murit atunci, după atentatele cu bombe.
9 ani de la atentatul de la metrou din Londra
Atentatul asupra metroului londonez, soldat cu 56 de victime, printre care se afla şi o româncă. În urma accidentului din 2005, alţi 700 de oameni au fost răniţi.
Pe 7 iulie 2005, o serie de explozii au lovit sistemul de transport din Londra, la orele de vârf ale dimineţii. Trei islamişti au detonat aproape în acelaşi timp trei dispozitive explozive, în cele mai importante staţii ale reţelei de metrou, iar o a patra bombă a explodat în Piaţa Tavistock.
Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8.
.
.
.