Connect with us

U.E.

Numărul persoanelor din statele UE care lucrează în Marea Britanie a ajuns la un record de 2,23 milioane

Published

on

peopleNumărul persoanelor din statele UE care lucrează în Marea Britanie a ajuns la un record de 2,23 milioane, indică cifrele oficiale date publicității de Biroul național de statistică miercuri, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.ro.

În acest număr total sunt incluse peste un milion de persoane din opt țări est-europene — Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia — care au aderat la UE în 2014. Numărul persoanelor provenite din aceste opt țări era în urmă cu zece ani de circa 250.000, un sfert din nivelul actual.

Cifrele sunt primele date publicității după referendumul de la 23 iunie privind ieșirea Marii Britanii din UE și este posibil să alimenteze dezbaterile privind imigrația, în contextul în care unul din principalele motive invocate de tabăra pro-Brexit este că țara trebuie să aibă mai mult control asupra frontierelor sale.

Cifrele ONS arată că numărul cetățenilor non-britanici care lucrează acum în Marea Britanie este acum de 3,45 milioane, cu 242.000 mai mare decât în urmă cu un an. Asta înseamnă, potrivit Xinhua, că unul din zece lucrători din Marea Britanie provine din afara țării.

 

.

Daniel Buda

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda a votat în sesiunea plenară a Parlamentului European din această săptămână două propuneri menite să asigure o mai bună prevenirea a bolilor și să consolideze cooperarea transfrontalieră în ceea ce privește amenințările la adresa sănătății.

Propunerea de extindere a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a fost adoptată cu o largă majoritate de Paramentul European. Statele membre ale UE ar trebui să conceapă planuri naționale de pregătire și răspuns și să transmită la timp date comparabile și de bună calitate. Mandatul ECDC va fi extins și va cuprinde nu doar bolile transmisibile, ci și unele boli netransmisibile grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, cancerul, diabetul sau afecțiunile psihice.

Propunerea legislativă menită să îmbunătățească prevenirea, pregătirea și răspunsul Uniunii în caz de criză în fața unor viitoare amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate a fost adoptată cu 594 voturi pentru. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat că la nivelul UE trebuie să se facă mai mult pentru a susține cooperarea dintre statele membre, mai ales dintre regiunile de frontieră. În text se mai cer proceduri clare și mai multă transparență în achizițiile publice comune ale UE și în acordurile de achiziții aferente.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat miercuri, 15 septembrie, propunerea de consolidare și prelungire a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) cu 598 voturi pentru, 84 împotrivă și 13 abțineri.

În cadrul construirii unei uniuni europene a sănătății, la 11 noiembrie 2020 Comisia a propus un nou cadru de securitate sanitară, bazat pe experiența dobândită în combaterea coronavirusului. Pachetul conține o propunere de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și o propunere de întărire a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Politicile în domeniul sănătății sunt finanțate prin programul UE în domeniul sănătății, care încurajează cooperarea și promovează strategii pentru o stare bună de sănătate și pentru servicii medicale de calitate.

Citiți și analiza realizată de CaleaEuropeană privind Uniunea Europeană a Sănătății, aici.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

Published

on

Comisia Europeană a lansat astăzi, 17 septembrie, un apel pentru propuneri de proiecte în cadrul mecanismului pentru Interconectarea Europei. Astfel, Executivul European pune la dispoziția statelor membre un fond de 7 miliarde de euro ca să își modernizeze infrastructura, potrivit comunicatului oficial.

„Mărim masiv fondurile disponibile pentru implementarea infrastructurii de combustibili alternativi, până la 1,5 miliarde de euro. Pentru prima dată, sprijinim, de asemenea, proiecte astfel încât rețelele noastre transeuropene de transport să fie adecvate pentru o dublă utilizare: civilă și de apărare și să îmbunătățească mobilitatea militară în întreaga UE. Proiectele finanțate în cadrul apelului de ieri vor contribui la crearea unui sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, precum și la dezvoltarea unei infrastructuri care să sprijine opțiuni de mobilitate mai durabile”, a transmis comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Tot în această zi, trenul Connecting Europe Express care traversează 26 de țări și peste 100 de orașe din Europa, a ajuns în București. Comisarul european pentru transporturi susținând o conferință de presă în Gara de Nord-București.

Infrastructură durabilă, inteligentă și rezilientă

Apelul sprijină viziunea Comisiei Europene privind mobilitatea durabilă, inteligentă și rezilientă. Pe măsură ce sectorul se recuperează după pandemia COVID-19, trebuie să se refacă mai bine, folosind oportunitatea de a dezvolta în continuare moduri și tehnologii de transport durabile și de a exploata pe deplin oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.

UE are nevoie de un sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri. Acesta trebuie să includă o rețea feroviară de mare viteză la prețuri accesibile, o infrastructură de reîncărcare și realimentare abundentă pentru vehiculele cu emisii zero și o automatizare sporită pentru o mai mare eficiență și siguranță.

Cele 7 miliarde de euro vor redistribuite după cum urmează:

  • 5,175 de miliarde EUR pentru proiecte de infrastructură în cadrul TEN-T de bază și cuprinzătoare (căi ferate, căi navigabile interioare, porturi maritime și interioare, drumuri, terminale feroviare-rutiere și platforme logistice multimodale, centre multimodale de pasageri, aplicații inteligente și interoperabile pentru transport, mobilitate sigură și securizată, reziliență a infrastructurii);
  • 1,575 de miliarde EUR pentru un nou instrument pentru infrastructura de combustibili alternativi, pus în aplicare prin intermediul unei cereri de propuneri permanente până în 2023 (inclusiv infrastructura de reîncărcare rapidă a energiei electrice și de realimentare cu hidrogen pe rețeaua rutieră TEN-T);
  • 330 de milioane EUR pentru adaptarea TEN-T la dubla utilizare civilă și de apărare (pachetul financiar pentru mobilitate militară).

Cine poate aplica?

Unul sau mai multe state membre; Organizații internaționale sau organisme publice sau private stabilite într-un stat membru al UE, cu acordul statului membru (statelor membre) în cauză.

Solicitanții trebuie să își prezinte propunerea în format electronic prin intermediul sistemului electronic de depunere a propunerilor din cadrul portalului de finanțare și licitații până la data de 19 ianuarie 2022, ora 17:.00 CET.

Propunerile vor fi evaluate de către Comisia Europeană/Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), asistată de experți externi selectați dintr-o bază de date de experți independenți. Solicitanții vor primi rezultatele evaluării în termen de cel mult șase luni de la termenul limită de depunere, iar acordurile de grant vor fi semnate în termen de nouă luni.

Mecanismul pentru interconectarea Europei este principalul instrument de finanțare al UE pentru dezvoltarea unor rețele de transport transeuropene performante, durabile și interconectate, cu accent pe cele nouă coridoare ale rețelei centrale. Programul cofinanțează proiecte care consolidează multimodalitatea, îmbunătățesc infrastructura și promovează inovarea și noile tehnologii.

25,8 miliarde de euro sunt disponibile pentru granturi din bugetul UE 2021-2027 pentru cofinanțarea proiectelor de rețele transeuropene de transport (TEN-T) în statele membre ale UE. Până în prezen, mecanismul a sprijinit peste 1.000 de proiecte cu o valoare totală de 23,29 miliarde EUR în sectorul transporturilor.

Cererea de propuneri sprijină acțiunile din cadrul pachetelor generale, de coeziune și de mobilitate militară ale mecanismului.

Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) gestionează promovarea și evaluarea cererii de propuneri și supraveghează implementarea proiectelor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat astăzi vineri o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră, ce promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia, informează comunicatul oficial. 

Propunerea reflectă ambiția Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM).

„Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul și responsabilitatea noastră. Deși în ultimii ani am observat unele îmbunătățiri în Marea Mediterană și în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile și trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de pește în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize științifice” , a transmis comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius. 

În ceea ce privește Marea Adriatică, propunerea Comisiei implementează planul multianual al CGPM de gestionare pentru stocurile demersale din Marea Mediterană și obiectivul aferent de a se atinge sustenabilitatea pentru aceste stocuri până în 2026 printr-o scădere a efortului de pescuit. Mai mult, propunerea include și diverse măsuri de gestionare pentru stocurile de anghilă, de coral roșu, de corifenă, de pagel argintiu și de caridă-de-adâncime din Marea Ionică, din Marea Levantului și din Strâmtoarea Siciliei, în conformitate cu deciziile CGPM.

Propunerea implementează, de asemenea, planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, cu scopul de a reduce și mai mult pescuitul, în conformitate cu avizele științifice. Această parte a propunerii va fi completată de îndată ce devine disponibil avizul științific relevant din acest an. Obiectivul final este atingerea capturii maxime durabile (MSY) – cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului – până cel târziu la 1 ianuarie 2025.

Pentru Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și pentru șprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul șprotului, Comisia propune menținerea aceleiași limite a capturilor ca în 2021.

Etapele următoare

Consiliul miniștrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană va discuta propunerea Comisiei în luna decembrie și va stabili alocarea posibilităților de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022. 

Context

Comisia promovează o cooperare și o abordare multilaterală consolidată în ceea ce privește gestionarea pescuitului în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Declarația MedFish4Ever din Malta și Declarația de la Sofia au instituit un nou cadru de guvernanță, care a fost consolidat prin adoptarea noii strategii pentru 2030 a CGPM la 9 iulie 2021.

Planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, adoptat în iunie 2019, a introdus un regim al efortului de pescuit pentru traulere care urmărea atingerea unei reduceri globale de până la 40 % în cinci ani. În 2020, primul an de implementare a acestui plan, a fost introdusă o reducere de 10 %, în timp ce propunerea privind posibilitățile de pescuit pentru 2021 a condus la o reducere suplimentară de 7,5 %.

CGPM este o organizație regională de gestionare a pescuitului cu competențe în domeniul conservării și gestionării stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră. Planul CGPM pentru Marea Adriatică a redus efortul de pescuit al speciilor demersale cu 16 % în primii doi ani de implementare. Se preconizează că se va atinge MSY pentru principalele stocuri demersale până în 2026, prin limitarea efortului anual de pescuit pe baza avizelor științifice.

În 2017, CGPM a adoptat un plan multianual de gestionare pentru calcan în Marea Neagră, reprezentând primele măsuri de gestionare și de control implementate la nivel regional.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Daniel Buda30 mins ago

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

COMISIA EUROPEANA46 mins ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

ROMÂNIA2 hours ago

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrevedere cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA în România: Au fost abordate teme de interes privind cooperarea în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Slovenia primește 231 milioane de euro din cele 2,5 mld. prevăzute în PNRR pentru demararea investițiilor și reformelor de redresare

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Parlamentul European dorește înființarea unui organism european de etică independent menit să consolideze transparența și integritatea în instituțiile UE

ROMÂNIA3 hours ago

Peste 20 de cicliste au plecat de la Ambasada României în Franța într-o cursă de 4000 km pentru promovarea luptei împotriva cancerului de sân în Europa

SUA4 hours ago

Sondaj Reuters/Ipsos: Popularitatea lui Joe Biden în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din timpul președinției sale

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D2 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

Team2Share

Trending