NATO
Nume de cod “Air Defender 23”: Cel mai mare exercițiu aerian din istoria NATO se încheie cu mesajul ca “domnul Putin să ia notă de spiritul și puterea acestei alianțe”
Published
2 years agoon
NATO a finalizat vineri cel mai mare exerciţiu de manevre aeriene menit să arate, printr-o demonstraţie de forţă în Europa Centrală şi de Est, unitatea membrilor săi, în special în faţa potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Exerciţiul, coordonat de Germania şi numit “Air Defender 23”, a reunit aproximativ 250 de aeronave militare din 25 de state membre şi partenere NATO, inclusiv Japonia şi Suedia, o ţară candidată la aderarea la Alianţă.
Până la 10.000 de persoane au participat la aceste exerciţii, menite să consolideze interoperabilitatea şi protecţia împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.
“Aceste exerciţii au fost un succes total, nu numai tactic, ci şi organizatoric”, a declarat şeful forţelor aeriene germane, Ingo Gerhartz, de la baza aeriană Jagel din landul Schleswig-Holstein, care a fost vizitată pe parcursul exercițiului de cancelarul german Olaf Scholz și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a fost însoțit în această acțiune de ministrul german al apărării Boris Pistorius.
Exerciţiul a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, şi a fost gândit ca o formă de “asigurare” pentru flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, chiar dacă nu vizează “pe cineva anume”, a explicat şeful Forţelor Aeriene Germane, în timpul prezentării exerciţiului.
Dar aceste manevre au fost, de asemenea, menite să transmită un mesaj, în special Rusiei, a declarat ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann.
“Aş fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua notă de ceea ce arată acest lucru în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă puterea acestei alianţe, şi asta îl include şi pe domnul Putin”, a spus ea.
Citiți și
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA
INTERNAȚIONAL
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Published
3 hours agoon
January 13, 2025By
Andreea RaduSuedia va pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei, pe fondul incidentelor repetate de deteriorare a cablurilor subacvatice din Europa, a anunțat premierul suedez pentru presă duminică, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Guvernul (Suediei) le-a cerut forțelor armate suedeze să furnizeze până la trei nave de război și un avion de supraveghere aeriană și maritimă, ASC890”, a precizat Ulf Kristersson.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și electric au fost secționate în Marea Baltică în ultimele luni. Lideri politici europeni și experți suspectează atacuri de „război hibrid” orchestrate de Rusia.
Pe 25 decembrie, cablul electric Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații ce leagă Finlanda și Estonia au fost avariate, la numai câteva săptămâni după ruperea a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze din Marea Baltică, pe 17 și 18 noiembrie. Autoritățile finlandeze suspectează un act de sabotaj și au reținut petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, o navă despre care UE consideră că ar putea aparține „flotei fantomă” ruse.
Ulterior, NATO a transmis că își va spori prezența militară în Marea Baltică, iar Estonia a trimis o navă de patrulare pentru a-și proteja cablul energetic submarin Estlink1 și legătura operațională critică cu Finlanda.
Liderii țărilor NATO cu ieșire la Marea Baltică se vor reuni marți la Helsinki pentru a discuta despre securitatea în regiune, fiind așteptată și participarea secretarului general al NATO, Mark Rutte.
Reuniunea se va concentra pe „întărirea prezenței NATO în Marea Baltică și răspunsul la amenințarea pusă de flota fantomă a Rusiei”, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb într-un comunicat săptămâna trecută.
Finlanda a declarat vineri că NATO va trimite două nave, în timp ce Forța Expediționară Comună (JFF), condusă de Regatul Unit și din care fac parte țările nordice și baltice, precum și Olanda, a anunțat luni că va întări supravegherea infrastructurilor submarine în Marea Baltică.
Suedia, care a fost nealiniată militar timp de mai mulți ani, a aplicat pentru aderarea la NATO alături de Finlanda, în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022. Ambele țări au aderat la alianța militară occidentală în martie 2024.
NATO
Italia îndeamnă NATO să-și îndrepte atenția asupra flancului sudic, avertizând asupra extinderii influenței ruse în Africa
Published
3 days agoon
January 10, 2025NATO trebuie să se concentreze mai mult pe flancul sudic și pe Africa, a declarat joi premierul Italiei, Giorgia Meloni, într-o conferință de presă, avertizând că Rusia ar putea să-și întărească prezența în estul Libiei după căderea regimului său aliat din Siria, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Căderea lui Bashar al-Assad în Siria, unde Kremlinul operează o bază aeriană și una navală, a creat incertitudini în privința influenței rusești în Orientul Mijlociu și Mediterană.
Meloni a afirmat că a ridicat problema prezenței Rusiei în Africa în cadrul discuțiilor cu aliații săi în ultimii doi ani și a îndemnat NATO să-și consolideze prezența pe continent.
„Suntem foarte concentrați pe flancul nostru estic, fără să realizăm că toate flancurile acestei Alianțe sunt potențial expuse și în special cel sudic”, a declarat Meloni.
Kremlinul a anunțat luna trecută că se află în discuții cu noile autorități din Siria în legătură cu bazele sale și că nu se retrage de acolo, dar Italia se teme că Rusia ar putea căuta să își întărească prezența în alte locuri.
„După căderea regimului Assad, este rezonabil să credem că Rusia caută alte ieșiri (maritime) și este rezonabil să credem că una dintre acestea ar putea fi Cyrenaica”, a declarat Meloni jurnaliștilor.
Cyrenaica, situată în estul Libiei, se află sub controlul comandantului Khalifa Haftar și al Armatei Naționale Libiene (LNA), care de-a lungul anilor a dezvoltat legături cu Kremlinul.
NATO
Suedia achiziționează 44 de tancuri noi Leopard 2 din Germania și modernizează alte 66 pe fondul „situației de securitate în deteriorare”
Published
4 days agoon
January 9, 2025Suedia va achiziționa 44 de tancuri noi Leopard 2 A8 din Germania, în cadrul unui efort de modernizare a arsenalului său militar, a anunțat ministrul Apărării, Pål Jonson. Achiziția, evaluată la aproximativ 22 miliarde de coroane suedeze (1,91 miliarde de euro), este parte a unei strategii de consolidare a capacităților de apărare a țării, potrivit unui comunicat.
Idag presenteras en stor satsning på arméns brigader. Det handlar om att upphandla 44 nya stridsvagnar och uppgradera 66 st av de FM redan har. Dessutom kommer det genomföras en stor renovering av stridsfordonen. Totalt är det här investeringar på mer än 22 miljarder kr. (1/8) pic.twitter.com/2XcOGKa1VQ
— Pål Jonson (@PlJonson) January 9, 2025
Agenția suedeză de apărare FMV a semnat un acord cu compania germano-franceză KNDS, iar livrările vor începe în 2028, urmând să se încheie în 2031. Din totalul tancurilor achiziționate, 10 vor înlocui tancurile donate de Suedia Ucrainei.
În plus față de aceste achiziții, Suedia va renova alte 66 de tancuri Leopard 2. „Aceasta este cea mai costisitoare modernizare a flotei militare de la cumpărarea majorității tancurilor la începutul anilor 2000″, a declarat Jonson. El a subliniat că Suedia, recent devenită membru NATO, inițiază cea mai mare reînarmare a apărării sale din anii 1950, menționând „o situație de securitate în deteriorare.”
Până la sfârșitul anului 2031, Suedia va deține 154 de tancuri moderne. De asemenea, guvernul a aprobat renovarea a 90 de vehicule de luptă existente pentru Forțele Armate.
Suedia, care a fost nealiniată militar timp de mai mulți ani, a aplicat pentru aderarea la NATO alături de Finlanda, în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022. Ambele țări au aderat la alianța militară occidentală în martie 2024.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”