“Nussbaum 95736”. Documentarul unui clujean, nominalizat la un festival de film documentar independent la Hollywood

Documentarul unui cetățean clujean a fost nominalizat la un festival de film documentar independent la Hollywood. “Nussbaum 95736” relatează povestea lui Laszlo, care a fost deținut la Auschwitz, fiind ultimul dintre martorii Holocaustului, informează TVR.

Experiențele prezentate în film recreează atmosfera din perioada în care tânărul se mută de la Turda la Cluj-Napoca, după Dictatul de la Viena. Familia a fost forțată să petreacă câteva sîptămâni în ghetou, după care aceasta a fost deportată în lagărul de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau.

95736 reprezintă numărul pe care Laszlo Nussbaum l-a primit în lagărul de concentrare amintit mai sus.

“În primul rând am filmat la el acasă, ca să am la bază toată povestea (…) și după aceea am pornit pe teren. Am fost și în Polonia, și în Germania chiar”, a afirmat Csibi Laszlo, regizorul producției cinematografice, care a câștigat în trecut mai multe premii.

Filmul, vorbit în limba maghiară, a fost nominalizat la Hollywood International Independent Documentary Awards.

“Nu facem filme neapărat ca să primim premii. Evident că e ok când cineva se uită, nu știu, la mii de kilometri de tine, nici nu știe cine ești, ce faci și zice ‘Uite că omul ăsta a făcut ceva care mi se pare valoare – un film de valoare'”, spune el.

Programul proiecțiilor urmează să fie stabilit de producători.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.