Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său japonez, Toshimitsu Motegi, printre temele de discuţie numărându-se colaborarea dintre cele două ţări în contextul crizei sanitare COVID-19, informează MAE într-un comunicat CaleaEuropeană.ro.
Convorbirea a avut loc în continuarea discuţiilor foarte bune purtate de cei doi miniştri în marja celei de-a 14-a Reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din cadrul Asia-Europe Meeting (ASEM), desfăşurată la Madrid, la 15 decembrie anul trecut.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat felicitările la adresa omologului său cu prilejul reconfirmării în funcţia de ministru de Externe, la 16 septembrie, şi a exprimat deschiderea şi dorinţa Guvernului României de a colabora îndeaproape cu noul Guvern de la Tokyo.
Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind stadiul relaţiilor dintre România şi Japonia, fiind reconfirmat angajamentul ferm al ambelor părţi de a dinamiza cooperarea bilaterală pe toate palierele de interes comun, precum şi de a consolida relaţia bilaterală.
De asemenea, a fost exprimată dorinţa ambelor părţi de a depune toate eforturile pentru a marca în mod corespunzător centenarul relaţiilor bilaterale, în cursul anului 2021, şi de a continua şi finaliza procesul de încheiere, în cursul anului viitor, a unui document bilateral pentru stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Ministrul Motegi a evidenţiat, cu acest prilej, că România este pentru Japonia un partener deosebit de important.
Totodată, cei doi miniştri au abordat modalităţile concrete de continuare a cooperării în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, ministrul român reiterând mulţumirile părţii române pentru decizia Guvernului de la Tokyo de a dona, în luna iunie 2020, un lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), medicament experimental utilizat în tratamentul afecţiunilor cauzate de noul coronavirus.
Citiți și Klaus Iohannis, mesaj de felicitare către noul prim-ministru al Japoniei: România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021
Președintele Klaus Iohannis a transmis în urmă cu o lună că România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021, anul centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, într-un mesaj de felicitare adresat noului prim-ministru japonez Suga Yoshihide, în urma numirii sale în funcție.
Relațiile dintre România și Japonia au cunoscut o nouă dinamică în primul mandat al președintelui Klaus Iohannis și în timpul mandatelor lui Shinzo Abe, predecesorul lui Suga Yoshihide, la conducerea guvernului nipon.
Aflat în octombrie anul trecut într-o vizită premieră în Japonia, prilejuită de ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito, președintele Klaus Iohannis a anunțat alături de Shinzo Abe că Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia va fi lansat în 2021, la 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.
Anterior, la data de 16 ianuarie 2018, Shinzo Abe a devenit primul prim-ministru japonez care a efectuat o vizită oficială în România, aceasta fiind concretizată prin anunțul celor doi lideri că România și Japonia vor ridica relația bilaterală la nivel de Parteneriat Strategic.
Cu toate acestea, vizita nu a fost fructificată la potențialul maxim și a pus în pericol caracterul pozitiv al relațiilor diplomatice dintre București și Toyko. Vizita lui Abe venea într-un context politic intern agitat, în condițiile în care omologul său român, Mihai Tudose, își dădea demisia cu doar o seară înainte, declarând atunci că nu dorește să asigure interimarul, acesta lăsând delegația omologului nipon pe mâinile unui vicepremier.