Connect with us

JAPONIA

O nouă pagină în evoluția comerțului liber global: A intrat în vigoare acordul UE-Japonia, cea mai amplă înțelegere bilaterală negociată vreodată de Uniunea Europeană

Published

on

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, intră astăzi, 1 februarie 2019, în vigoare, la aproximativ o lună și jumătate după ce pe 21 decembrie 2018 UE și Japonia și-au notificat reciproc încheierea procedurilor lor de ratificare.

De asemenea, tot începând de astăzi, o mare parte din Acordului de Parteneriat Strategic dintre Japonia și Uniunea Europeană este aplicată provizoriu.

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia a fost aprobat în luna decembrie a anului trecut și de Parlamentul European, înțelegerea urmând să elimine aproape toate taxele vamale pe care le plătesc companiile europene, în valoare totală de aproape 1 miliard de Euro/an. Aceasta reprezintă o atitudine clară în sprijinul unui comerţ liber şi echitabil, bazat pe reguli, „într-o perioadă plină de provocări serioase venite ca urmare a unor atitudini protecţioniste”.

Citiți și Europa rescrie istoria comerțului internațional: Parlamentul European a aprobat acordul de liber schimb UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de UE

Acordul de parteneriat strategic UE-Japonia vizează extinderea sferei de cooperare către domenii precum energie, cercetare-dezvoltare, educaţie, dezvoltare şi lupta contra schimbărilor climatice şi terorismului.

În timp ce sectoarele cele mai sensibile, precum producţia de orez, sunt protejate, produse precum vinul, brânzeturile, carnea de porc şi de vită, pastele, ciocolata şi biscuiţii vor fi scutite de taxe vamale, imediat, sau după o perioadă de tranziţie. 205 produse cu indicaţie geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia. Parlamentul cere Comisiei să instituie puncte de contact pentru acestea, astfel încât să poată beneficia rapid de pe urma acordului.

Japonia îşi deschide piaţa de achiziţii în domeniul feroviar şi piaţa de achiziţii publice din principalele oraşe pentru competiţia europeană. Comerţul electronic, transportul maritim internaţional şi serviciile poştale vor fi, de asemenea, liberalizate.

În 2017, în contextul summit-ului G20 din Germania, președinții Comisiei Europene și Consiliului European și premierul japonez au stabilit un acord de principiu asupra Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și Japonia. La un an distanță, pe 17 iulie 2018, UE și Japonia au semnat un acord istoric de liber-schimb.

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia creează o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Japonia are un nou împărat. Naruhito a preluat Tronul Crizantemei la o zi după ce tatăl său, Akihito, a devenit primul suveran nipon din ultimii 200 de ani care abdică

Published

on

©️ Wikipedia

Naruhito a devenit miercuri, 1 mai, la miezul nopții al 126-lea împărat al Japoniei, la o zi după ce tatăl său, Akihito, a marcat prima abdicare a unui suveran nipon în mai bine de două secole, punând astfel capăt unei domnii care a început în 1989.

Prințul moștenitor în vârstă de 59 de ani a preluat oficial Tronul Crizantemei, într-o ceremonie simbolică prin care a primit Comorile Imperiale – o oglindă, o sabie și o piatră prețioasă și la capătul căreia a promis că își va îndeplini rolul de ”simbol al statului și al unității”, relatează BBC.

Noul împărat a urcat miercuri pe Tronul Crizantemei, aducându-i un omagiu tatălui său, salutând moştenirea pacifistă şi apropierea de popor a predecesorului său şi promiţând totodată să continue pe acest drum, în primul său discurs rostit în calitate de suveran.

“La urcarea pe tron, jur că voi lua în considerare în mod foarte serios cursul urmat de majestatea sa, împăratul emerit (Akihito)”, a declarat Naruhito, care s-a mai angajat “să acţioneze în conformitate cu Constituţia” şi “să poarte mereu poporul în gândurile sale şi să-l sprijine”, scrie și Agerpres.

În acest fel, Naruhito a devenit oficial cel de-al 126-lea împărat din istoria Japoniei şi ţara a intrat în noua Eră Reiwa, care înseamnă „ordine și armonie”. Când mă gândesc la importanta responsabilitate pe care mi-am asumat-o, mă cuprinde un sentiment de solemnitate”, a mai spus Naruhito, în ceremonia desfăşurată cu porţile închise.

Cu o zi în urmă, tatăl său, Akihito, noul împărat emerit al Japoniei, a abdicat din cauza vârstei înaintate și a sănătății precare, fiind primul împărat japonez care face acest gest după mai bine de două secole.

”Astăzi îmi închei datoria de împărat. Aş dori să-mi exprima profunda apreciere pentru cuvintele pe care premierul Abe le-a adresat în calitate de reprezentant al poporului nipon. Am avut norocul să-mi îndeplinesc îndatoririle de împărat înconjurat de încrederea profundă şi de respectul poporului japonez timp de 30 de ani de la ascensiunea mea la tron. Oamenilor care m-au acceptat şi m-au susţinut ca pe un simbol, le transmit mulţumirile mele din inimă. Alături de împărăteasă, sper din toată inima că noua Reiwa (eră imperială) care începe de mâine va fi paşnică şi prosperă şi mă rog pentru pacea şi fericirea ţării noastre şi întregii omeniri”, a susţinut Akihito în discursul care a marcat momentul abdicării.

Popularul împărat Akihito a fost primul monarh care a preluat Tronul Crizantemei sub o constituție postbelică care definește împăratul ca simbol al poporului fără putere politică. Tatăl său, Hirohito, în numele căruia trupele japoneze au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost considerat o zeitate vie până după înfrângerea Japoniei în 1945, când a renunțat la divinitatea sa.

Familia imperială niponă formează cea mai lungă dinastie ereditară din lume, cu origini de acum 2600 de ani. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump, primul lider străin primit de noul împărat Naruhito, într-o vizită de stat la sfârşitul lui mai în Japonia, anunţă Casa Albă

Published

on

Președintele american Donald Trump urmează să devină, în luna mai, primul lider străin care îl va întâlni pe noul împărat al Japoniei Naruhito, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP, citat de Adevărul.ro.

Donald Trump şi prima-doamnă Melania Trump urmează să efectueze o vizită în Japonia în perioada 25-28 mai, iar ei vor fi ”primii invitaţi de stat în urma urcării pe tron” la 1 mai a prinţului moştenitor Naruhito.

”Această vizită de stat va consolida legăturile strânse care există între popoarele american şi japonez şi va sublinia importanţa constantă a alianţei şi parteneriatului nostru”, a anunţat joi, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Trump urmează să participe, după întâlnirea cu noul împărat, la un summit bilateral cu premierul japonez Shinzo Abe, pe care urmează să-l primească, mai întâi, la Washington, la 26-27 aprilie, pentru a discuta despre ”denuclearizarea” Coreei de Nord.

”Cei doi lideri vor studia de asemenea mijloace în vederea avansării viziunii lor comune a unei zone indo-pacifice libere şi deschise, inclusiv a unor măsuri care să ne consolideze comerţul bilateral şi relaţia în domeniul investiţiilor”, se precizează în comunicat.

Amintim faptul că guvernul Japoniei a anunţat la 1 aprilie numele noii “ere” care va începe la 1 mai, când pe tron va urca prinţul Naruhito, al cărui tată, împăratul Akihito, urmează să abdice la 30 aprilie.

Noua eră se va numi “Reiwa”, semnificând comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura ţării, potrivit premierului Shinzo Abe.

În Japonia modernă, numele erelor se referă la domnia unui împărat şi este de mare interes public, întrucât este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale şi diferite acte, inclusiv permise de conducere.

Va fi pentru a doua oară în istorie când Guvernul decide numele erei, un fapt care respectă prevederile Constituţiei postbelice din 1947.

La 30 aprilie, împăratul Akihito, în vârstă de 85 de ani, va deveni primul monarh japonez care va abdica în ultimii 200 de ani, după ce în 2016 şi-a semnalat dorinţa de a se retrage, invocând îngrijorări legate de faptul că vârsta înaintată nu îi va mai permite să-şi îndeplinească îndatoririle. Fiul său cel mare, prinţul moştenitor Naruhito, va urca pe Tronul Crizantemei pe 1 mai.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Eveniment istoric în Japonia: Guvernul a anunțat numele noii ere imperiale. Noul suveran îi va succeda împăratului Akihito la 1 mai

Published

on

© Wikipedia

Guvernul Japoniei a anunţat luni numele noii “ere” care va începe la 1 mai, când pe tron va urca prinţul Naruhito, al cărui tată, împăratul Akihito, urmează să abdice la 30 aprilie, transmite Kyodo, potrivit Agerpres.

Noua eră se va numi “Reiwa”, semnificând comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura ţării, potrivit premierului Shinzo Abe.

”Acest lucru înseamnă naşterea unei civilizaţii în care domneşte o armonie între fiinţe”, a precizat într-o conferinţă de presă premierul Shinzo Abe, conform Adevărul.

”Primăvara vine după iarna grea, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade pline de speranţă”, a adăugat el. Termenul provine dintr-un scurt poem japonez “waka” ce trimite la nutură, extras din cea mai veche culegere de poeme japoneze, intitulată Manyoshu.

Numele noii ere a fost adoptat dintr-o operă clasică niponă, pentru prima dată în cei peste 1300 de ani de când a început să se folosească acest sistem, iar alegerea lui reflectă tendinţele naţionaliste ale guvernului conservator condus de Abe, au remarcat observatori citaţi de Kyodo.

În Japonia modernă, numele erelor se referă la domnia unui împărat şi este de mare interes public, întrucât este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale şi diferite acte, inclusiv permise de conducere.

Va fi pentru a doua oară în istorie când Guvernul decide numele erei, un fapt care respectă prevederile Constituţiei postbelice din 1947. 

Citiți și Japonia marchează 30 de ani de la urcarea pe tron a împăratului Akihito, care va deveni în 2019 primul monarh nipon din ultimii 200 de ani care va abdica

Actuala eră, “Heisei”, cu semnificaţia “dobândirea păcii”, a început la 8 ianuarie 1989, a doua zi după decesul împăratului Hirohito.

La 30 aprilie, împăratul Akihito, în vârstă de 85 de ani, va deveni primul monarh japonez care va abdica în ultimii 200 de ani, după ce în 2016 şi-a semnalat dorinţa de a se retrage, invocând îngrijorări legate de faptul că vârsta înaintată nu îi va mai permite să-şi îndeplinească îndatoririle. Fiul său cel mare, prinţul moştenitor Naruhito, va urca pe Tronul Crizantemei pe 1 mai.

La 7 ianuarie, actualul suveran a împlinit 30 de ani de când a urcat pe tronul imperial al Japoniei.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending