O nouă vizită importantă la București după cea a premierului Japoniei: Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe ministrul de Externe al Italiei

La o zi după vizita istorică a prim-ministrului japonez, Shinzo Abe, la București, prima de acest fel a unui lider nipon, președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Angelino Alfano.

Discuțiile cu ministrul italian, care au avut loc în contextul aniversării a 10 ani de la semnarea Declarației privind Parteneriatul Strategic Consolidat dintre cele două țări, au vizat întărirea cooperării bilaterale și la nivel european, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Administrația Prezidențială

”Președintele României a evidențiat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și a exprimat dorința părții române de a consolida dinamica pozitivă existentă în plan politic, inclusiv prin intensificarea dialogului la nivel înalt în acest an, precum și la nivel cultural, economic și social. La rândul său, ministrul Angelino Alfano a afirmat că România este, pentru Italia, un partener sincer, cu care împărtășește aceleași poziții și aceeași viziune la nivelul Uniunii Europene și al NATO și privind întărirea relației transatlantice”, informează sursa citată.

De altfel, șeful diplomației italiene a avut o întrevedere și cu omologul său român, Teodor Meleșcanu.

Printre celelalte subiecte discutate de Klaus Iohannis cu Angelino Alfano s-au numărat situația comunității române din Italia, cooperarea economică și viitorul UE, cu accent pe combaterea populismului, dimensiunea apărării și provocarea migrației.

”Ministrul italian de externe a exprimat aprecierea autorităților italiene pentru comunitatea română din Italia, care constituie o resursă prețioasă pentru societatea italiană. Președintele Klaus Iohannis a subliniat calitatea comunității române din Italia și a mulțumit pentru sprijinul acordat acesteia de către statul italian”, precizează Administrația Prezidențială.

În planul cooperării economice, ambii înalți oficiali au evidențiat interesul reciproc pentru intensificarea acesteia, în condițiile în care Italia continuă să se afle pe locul doi în topul partenerilor comerciali ai României, precum și pentru fructificarea oportunităților investiționale oferite de piața românească. Președintele României a reliefat avantajele economiei românești și a apreciat activitatea comunității italiene de afaceri din țara noastră. La rândul său, ministrul Alfano și-a exprimat susținerea deplină a țării sale pentru companiile italiene, care sunt foarte interesate de a fi tot mai prezente în economia românească.

În ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, șeful statului a reiterat poziția fermă a României în favoarea consolidării proiectului european, printr-o integrare mai profundă, care să permită soluționarea problemelor cu care se confruntă UE în prezent.

”O astfel de Uniune, care să funcționeze mai bine, va fi în beneficiul direct al cetățenilor europeni, care își doresc mai multă securitate, printr-un control adecvat al fluxurilor migratorii și prin combaterea eficientă a terorismului, dar și mai multă prosperitate, inclusiv prin asigurarea de locuri de muncă și combaterea șomajului, în special la nivelul tinerilor”, a spus Iohannis.

Președintele României a subliniat, în egală măsură, necesitatea unei mai bune comunicări cu cetățenii europeni, de natură să contracareze populismul și euroscepticismul. Ministrul italian de externe a împărtășit această abordare, pronunțându-se la rândul său pentru susținerea continuării integrării europene și combaterea populismului.

De asemenea, cei doi înalți demnitari au discutat despre dezvoltarea dimensiunii apărării la nivelul UE, care trebuie realizată în strânsă coordonare și în complementaritate cu NATO, despre dosarul migrației, precum și despre situația din Libia și Siria.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.