Connect with us

U.E.

O organizație civică a semnalat peste 500 de pagini și grupuri de Facebook care răspândesc discursul urii și știri false către milioane de persoane în Europa

Published

on

Organizația civică Avaaz, care întreprinde acțiuni de militantism cibernetic, a anunțat mierucri că odată cu apropierea alegerilor europene a semnalat peste 500 de pagini și grupuri de Facebook suspectate că difuzează informații false în Uniunea Europeană, anunță AFP, citat de Agerepres.

Atenționările au permis eliminarea unor postări care totalizau peste 500 de milioane de vizualizări în ultimele trei luni, potrivit ONG-ului.

Organizația, datorită căreia Facebook a închis zeci de conturi din mai multe state europene, printre care și Italia și Polonia, ca urmare a semnalărilor sale, a publicat un raport online paneuropean care detaliază amploarea unor rețele, de extremă dreapta sau anti-UE, care partică dezinformarea sau difuzează conținut ce îndeamnă la ură pe rețeaua de socializare.

Citiți și:
Rețeaua socială Facebook a închis 23 de pagini din Italia care difuzau știri false sau propagandă pro-guvernamentală

Astfel, Avaaz a semnalat Facebook peste 500 de pagini și grupuri suspecte, care sunt urmărite în total de aproape 32 de milioane de utilizatori şi care au generat peste 67 de milioane de interacţiuni (comentarii, like-uri şi share-uri) în ultimele trei luni.

În aceeaşi perioadă, postările legate de aceste pagini şi grupuri, care urmăresc deseori să instige la ură faţă de migranţi sau să denigreze Bruxellesul, au generat 533 de milioane de vizualizări, a calculat ONG-ul.

Potrivit Avaaz, Facebook a eliminat deja 77 de pagini şi conturi care i-au fost semnalate (în aprilie sau în mai), ”care numărau în total de trei ori mai mulţi abonaţi (5,9 milioane) decât principalele şase partide europene de extremă-dreapta sau anti-UE”, mai exact Liga, AfD, VOX, Brexit Party RN şi PiS, care totalizează două milioane.

ONG-ul salută decizia Facebook de a închide aceste conturi, dar face apel la reţeaua de socializare să îşi intensifice eforturile.

”Facebook a permis ca mult prea multe activităţi suspecte şi materiale dăunătoare să fie răspândite. Trebuie să facă ordine şi să efectueze imediat verificări, la nivelul UE, pentru a detecta alte activităţi suspecte pe platforma sa”, cum ar fi conturi duble care contribuie la amplificarea unui mesaj sau paginile care îşi schimbă des numele pentru a-şi şterge urmele, concluzionează ONG-ul.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Summitul social tripartit: Liderii instituțiilor UE subliniază importanța partenerilor sociali în redresarea ”comună, incluzivă, bazată pe coeziune”

Published

on

©European Union, 2021

Partenerii sociali joacă un rol central în punerea în aplicare, cu succes, a planurilor naționale de redresare și reziliență și în redresarea care nu lasă pe nimeni în urmă, a fost mesajul transmis de liderii instituțiilor UE în care summitului social tripartit, a cărui temă principală a fost ”Transformarea redresării Europei într-o creștere durabilă pe termen lung, favorabilă unor locuri de muncă mai numeroase și de mai bună calitate”, potrivit unui comunicat al Consiliului European remis CaleaEuropeană.ro.

Discuțiile din cadrul reuniunii s-au concentrat în jurul a trei întrebări:

  • cum se poate realiza o redresare reușită, de durată și echitabilă din punct de vedere social și care este rolul partenerilor sociali în planurile naționale de redresare și reziliență?
  • cum să reușească dubla tranziție climatică și digitală, în condițiile menținerii prosperității, competitivității și echității sociale?
  • cum se poate asigura munca durabilă (incluzându-se competențele, politicile active în domeniul pieței forței de muncă, sistemele de securitate socială)?

”Pe măsură ce ne continuăm redresarea, trebuie să rămânem concentrați asupra tipului de viitor pe care ni-l dorim – pentru oamenii noștri, pentru economiile noastre și pentru societățile noastre. Pentru o creștere durabilă pe termen lung, care să creeze locuri de muncă mai multe și mai bune, trebuie să investim în competențe și să punem în aplicare politici active pe piața muncii. Așadar, modul în care ne vom reveni va depinde de modul în care investițiile și reformele vor contribui la o tranziție competitivă și echitabilă din punct de vedere social. Ne dorim o redresare comună, incluzivă, bazată pe coeziune. Partenerii sociali au un rol crucial în această privință. Contribuția lor a fost – și va continua să fie – esențială pentru eforturile noastre de redresare. Pachetul nostru masiv de redresare, aprobat de Consiliul European în iulie 2020, va impulsiona aceste eforturi”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel.

La rândul său, președinta Comisiei Europene a subliniat că Uniunea Europeană se află acum ”într-un moment decisiv.”

”Oamenii au nevoie de competențele adecvate pentru a se adapta la schimbarea parcursului profesional și pentru a găsi noi locuri de muncă pe o piață a muncii în continuă evoluție. Acest lucru este cu atât mai important dacă dorim să realizăm o tranziție echitabilă, durabilă și favorabilă incluziunii către o economie ecologică și digitală. Ne aflăm acum într-un moment decisiv: datorită NextGenerationEU, vom avea parte de reforme cruciale și de investiții fără precedent în educație, formare, ocuparea forței de muncă și măsuri de protecție socială. Acum, mai mult ca oricând, partenerii sociali au un rol central de jucat pentru o punere în aplicare cu succes a planurilor naționale și pentru o redresare care să nu lase pe nimeni în urmă”, a explicat aceasta.

”Acest summit confirmă principiul european conform căruia dialogul social este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene și ale statelor membre”, a subliniat, de asemenea, premierul Sloveniei, Janez Jansa, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Acesta a amintit de Pilonul european al drepturilor sociale, un element important pentru ”consolidarea dimensiunii sociale a UE”.

”Cel de-al doilea obiectiv principal al UE, conform căruia cel puțin 60 % dintre adulți ar trebui să participe la programe de formare profesională în fiecare an, este deosebit de important. Învățarea pe tot parcursul vieții este ceea ce poate garanta că, în calitate de indivizi și de europeni, avem competențele și cunoștințele necesare pentru a ne asigura că atât tranziția verde, cât și cea digitală, chiar și în timpul redresării post-pandemice, au loc într-o societate capabilă să facă față provocărilor viitorului într-un mod durabil. În toate aceste eforturi de redresare, instituțiile UE trebuie să aibă în vedere faptul că nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă. Fie ca toate eforturile noastre viitoare să meargă în această direcție”, a mai spus Jansa.

Summitul social tripartit este un forum de dialog între instituțiile UE, la nivel de președinte, și partenerii sociali europeni, la cel mai înalt nivel de conducere. Summitul este coprezidat de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei Europene și de șeful de stat sau de guvern al statului membru care asigură președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.

Printre partenerii sociali de la nivel european participanți la summit se numără:

  • BusinessEurope;
  • Confederația Europeană a Sindicatelor (CES);
  •  Asociația întreprinderilor cu servicii de interes general (SGI Europe);
  •  Asociația meșteșugarilor și a IMM-urilor din Europa  (SMEunited).

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu solicită Comisiei Europene să se implice în combaterea fenomenului Fake News: Pandemia a demonstrat cât de nocive pot fi știrile false

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu reiterează importanța implicării Comisiei Europene în combaterea fenomenului Fake News, care a luat amploare în această pandemie și care a devenit tot mai nociv.

„Această pandemie a demonstrat – încă o dată – cât de nocive pot fi știrile false (Fake News), discursul urii și dezinformarea, precum și conținuturile care pot induce panica în rândul cetățenilor. Prin votul pe care l-am acordat anul trecut, pentru un mediu online mai sigur pentru cetățeni, am solicitat Comisiei Europene să combată aceste fenomene prin măsuri concrete și să aducă la zi normele europene privind comerțul online”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook

Ca Raportor din partea Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European (CONT) pentru Raportul privind măsurile de prevenire a fraudelor în comerțul online, Corina Crețu a militat pentru combaterea mai strictă a acestor fenomene.

De asemenea, eurodeputatul Corina Crețu subliniază că trebuie luate măsuri astfel încât cetățenii să poată înțelege și identifica mai ușor știrile care diseminează conținut dăunător și ilegal: „Va trebui ca, de acum înainte, Uniunea Europeană să analizeze mai atent modul în care este generat conținutul personalizat, astfel încât acesta să nu se bazeze pe vulnerabilitățile personale, care în fond sunt caracteristice oricărui utilizator. E nevoie de mai multă transparență – cu precădere în privința politicilor de monetizare, iar acum e un bun moment să inițiem aceste schimbări atât de necesare.”

Potrivit eurodeputatului, prevederile acestui Raport ar trebui implementate de urgență, mai ales în actualul context.

Citiți și: Corina Crețu a prezentat în plenul Parlamentului European raportul privind Fondul de Solidaritate al UE, “dovada vie că UE este o prezență concretă în viața cetățenilor”

 

 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European va începe negocieri dure cu Consiliul privind suplimentarea bugetului UE 2022, cu o valoare adăugată pentru cetățeni

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Parlamentul European va începe negocieri dure cu Consiliul privind suplimentarea bugetului UE 2022, cu o valoare adăugată pentru cetățeni. Deputații europeni doresc să sprijine redresarea în urma pandemiei, să stimuleze investițiile, să combată șomajul și să pună bazele unei Uniuni mai rezistente și mai durabile, potrivit unui comunicat.

Parlamentul a votat miercuri (rezultatele vor fi anunțate joi) poziția sa privind bugetul UE pentru 2022. Deputații au anulat majoritatea reducerilor făcute de Consiliu (1,43 miliarde de euro în total) și au readus astfel proiectul de buget la nivelul propus inițial de Comisie.

De asemenea, deputații europeni au crescut finanțarea pentru multe programe și politici, pe care le consideră că contribuie la redresarea post-pandemică, în conformitate cu prioritățile Parlamentului stabilite în orientările sale pentru 2022. Printre acestea se numără programul de cercetare Orizont Europa (+305 milioane de euro față de proiectul de buget al Comisiei), mecanismul Conectarea Europei, care finanțează construcția de rețele transeuropene de transport, energetice și digitale durabile și de înaltă calitate (+207 milioane de euro), precum și programul LIFE pentru mediu și acțiune climatică (+171 milioane de euro).

Tinerii și sănătatea

Sprijinul pentru tineri rămâne o prioritate-cheie: Erasmus+ a fost majorat cu 137 de milioane EUR, echivalentul a 40 000 de schimburi educaționale suplimentare, iar 700 de milioane EUR au fost adăugate la proiectul de buget pentru a sprijini punerea în aplicare a Garanției Europene pentru Copii. EU4Health a fost, de asemenea, consolidat, cu 80 de milioane de euro în plus pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătății puternică și pentru a face sistemele naționale de sănătate mai rezistente.

Ajutor umanitar, migrație, asistență externă

Deputații europeni au crescut finanțarea pentru ajutorul umanitar cu 20% și au majorat Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare, în special în lumina situației din Afganistan. De asemenea, au sprijinit inițiativa Covax pentru un acces echitabil la nivel mondial la vaccinurile COVID-19. În domeniul securității și apărării, deputații europeni au majorat liniile bugetare relevante cu peste 80 de milioane de euro.

„Cred cu tărie că prin acest pachet vom reuși să răspundem așteptărilor cetățenilor europeni, care sunt, de înțeles, foarte mari. (…) Elementele-cheie ale poziției noastre sunt, fără îndoială, restabilirea reducerilor arbitrare efectuate de Consiliu și consolidarea liniilor care au o valoare adăugată pentru europeni: În primul rând, sprijinirea forței motrice a redresării și a economiei europene: întreprinderile mici și mijlocii. În al doilea rând, consolidarea programelor orientate spre viitor în domeniul cercetării, inovării și educației, cu un accent special pe tineri și copii. În al treilea rând, consolidarea Uniunii Europene a Sănătății. Și, în al patrulea rând, să ne intensificăm eforturile pentru o Europă digitală, ecologică și sigură”, a declarat Karlo Ressler (PPE, HR), raportor general pentru bugetul UE 2022 (pentru secțiunea III – Comisia).

Instituțiile bune contează. Ele reprezintă piatra solidă pe care se clădește încrederea cetățenilor în politică. Instituțiile UE au nevoie de un sprijin bugetar adecvat pentru a-și face treaba și pentru a-și îndeplini angajamentele UE, de exemplu, în cazul Green Deal sau al supravegherii sutelor de miliarde de fonduri suplimentare din Fondul de redresare”, a declarat Damian Boeselager (Verzi/ALE, DE), raportor pentru celelalte secțiuni.

O rezoluție de însoțire, adoptată cu 521 voturi pentru, 88 împotrivă și 84 de abțineri, sintetizează poziția Parlamentului.

Prin acest vot, Parlamentul a stabilit nivelul global al creditelor de angajament pentru 2022 (angajamente de plată) la 171,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 2,7 miliarde de euro (plus 1,3 miliarde de euro pentru Rezerva de ajustare la Brexit, reflectând acordul asupra regulamentului corespunzător) în comparație cu proiectul de buget propus de Comisie. Acesta a stabilit nivelul global al creditelor de plată la 172,5 miliarde EUR.

Votul lansează trei săptămâni de discuții de „conciliere” cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord pentru bugetul de anul viitor, care trebuie apoi să fie votat de Parlament și semnat de președintele acestuia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA3 mins ago

Summitul social tripartit: Liderii instituțiilor UE subliniază importanța partenerilor sociali în redresarea ”comună, incluzivă, bazată pe coeziune”

NATO24 mins ago

NATO va aproba un nou plan de apărare împotriva oricărui potențial atac din partea Rusiei: Relațiile noastre se află în cel mai scăzut punct de la sfârșitul Războiului Rece

ROMÂNIA34 mins ago

Ambasada Franței la București a premiat orașele Buzău, Ghelnița, Isaccea și Sibiu pentru proiectele de dezvoltare durabilă implementate

Corina Crețu40 mins ago

Corina Crețu solicită Comisiei Europene să se implice în combaterea fenomenului Fake News: Pandemia a demonstrat cât de nocive pot fi știrile false

PARLAMENTUL EUROPEAN45 mins ago

Parlamentul European va începe negocieri dure cu Consiliul privind suplimentarea bugetului UE 2022, cu o valoare adăugată pentru cetățeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Bugetul UE: Parlamentul European a votat propunerile lui Nicu Ștefănuță privind mai mulți bani pentru sănătate, mediu și Parchetul European

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Unitatea pentru combaterea dezinformării din cadrul SEAE avertizează: Kremlinul continuă să desfășoare campanii de dezinformare privind lupta împotriva COVID-19

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

POLITICĂ2 hours ago

PNL renunță la Florin Cîțu și îl propune premier pe ministrul apărării Nicolae Ciucă la consultările cu președintele Klaus Iohannis

Cristian Bușoi2 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi2 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi20 hours ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO21 hours ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA24 hours ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA24 hours ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

U.E.2 days ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen avertizează Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”: Statul de drept este liantul care ne ține împreună

U.E.2 days ago

Premierul Poloniei, mesaj pentru politicienii europeni: Nu permit să șantajați Polonia și nu vom accepta să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

Team2Share

Trending