O rusoaică, arestată şi inculpată la Washington pentru conspiraţie în vederea infiltrării în cadrul unor organizaţii politice americane în beneficiul Guvernului rus

Departamentul american al justiţiei a anunţat luni arestarea unei cetăţene ruse acuzate de conspiraţie ca agentă a guvernului Rusiei, dezvoltând legături cu cetăţeni americani şi infiltrându-se în grupuri de influență în politica SUA. Ea a fost arestată preventiv duminică şi va fi audiată miercuri de o instanţă.

Maria Butina, în vârstă de 29 de ani, lucra sub îndrumarea unui oficial de rang înalt de la Moscova sancţionat de Trezoreria SUA, a precizat Departamentul Justiţiei. Oficialul rus nu este identificat în documentele judiciare, dar Butina a publicat pe pagina sa de Facebook numeroase fotografii alături de Alexandr Torşin, vicepreşedinte al băncii centrale a Rusiei, inclus în aprilie pe lista sancţiunilor americane, notează Reuters, citată de Agerpres.

„Dosarele instanței detaliază eforturile oficiale ale Rusiei și ale lui Butina pentru ca Butina să acționeze ca agent al Rusiei în Statele Unite, prin dezvoltarea de relații cu persoane din S.U.A. și infiltrarea în organizații cu influență în politica americană, în scopul de a avansa interesele Federației Ruse. Dosarele descriu, de asemenea, anumite acțiuni întreprinse de Butina pentru a continua acest efort în timpul mai multor vizite din partea Rusiei și, mai târziu, când a intrat și a locuit în Statele Unite cu o viză de student. Dosarele pretind că ea și-a desfășurat activitățile fără a dezvălui oficial faptul că acționa ca agent al guvernului rus, conform legii”, se arată în comunicatul trimis de Departamentul Justiției.

Arestarea presupusei agente a Rusiei a fost anunţată în ziua întâlnirii de la Helsinki a preşedinţilor american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin. Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a negat orice amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, iar omologul său de la Casa Albă a declarat că este convins de acest lucru, în ciuda acuzaţiilor serviciilor de informaţii ale Statelor Unite.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.