Connect with us

EDITORIALE

O (ultimă) bătălie pentru Europa a lui Barack Obama: Patrimoniul transatlantic se joacă în Marea Britanie și în Germania

Published

on

de Robert Lupițu

obama air force oneDe-a lungul vremii am scris mai multe despre Barack Obama și probabil că o voi mai face. Deopotrivă contestat și apreciat, liderul de la Casa Albă înregistrează, pe final de mandat, o cotă de încredere și condescendență mai mare decât a celor ce aspiră să conducă America pentru următorii patru ani cel puțin. Criticat pentru că nu a readus realismul ca filosofie de gândire a politicii sale externe, nu cel cu pretenții hegemonice, ci varianta care poziționează protecția puterii naționale în sfera celor mai apropiate interese, Obama a fost stindardul unei politici externe axate pe valorile instituționalismului și neoliberalismului, dar și cu un discurs ajustat, după caz, la constructivism ca formulă de răspuns la ideile pe care actorii internaționali le împărtășesc.

Scopul acestor scurte fixații teoretice este acela de a sublinia că politica externă americană a lui Obama nu trebuie rezumată la o unică încadrare conceptuală, ci mai degrabă la anumite repere de interval. Faptul că președintele american punctează în aceste zile, probabil, ultimele sale vizite bilaterale în Europa (va mai veni și pentru summitul NATO), este un prilej ce merită plasat într-un context mai lax. Apoi, faptul că aceste două deplasări vizează doi aliați egal de importanți – Marea Britanie și Germania, dar diferențiați prin prisma experiențelor acumulate împreună, constituie o dovadă în plus a angajamentului administrației Obama față de soliditatea parteneriatului cu Europa.

Decodificarea unei vizite cu dublu-rol: o nouă mână de ajutor într-o altă filă de istorie 

Efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt inestimabile. Și nu pentru că dă bine la citit sau că e o formulare generalist-alarmistă, dar pentru că forța de predicție a unui eveniment fără precedent, deci fără comparație, este nesemnificativă în raport cu puterea consecințelor. Barack Obama este, mai întâi de toate, un om cu carismă, de impact, cu abilități empatice și de comunicare care l-au propulsat în multe momente critice. Este și un om politic care se simte bine în compania oamenilor și a tinerilor, în mod special, știind să își calibreze discursul pentru a se asigura că mesajul său este asimilat și înțeles. Dar cel mai esențial: Obama este primul și cel mai important lider și partener care vine la Londra în preajma referendumului privind Brexit sau, mai precis, în intervalul dintre acordul negociat de David Cameron cu liderii Consiliului European și scrutinul de pe 23 iunie.

cameron obamaSă facem un exercițiu ce exemplifică puterea poziționării: Primul (și probabil singurul) lider aliat care vine la Londra în plină campanie electorală privind viitorul Marii Britanii în Europa nu este un partener european, ci cel de peste Ocean. Senzorial, Marea Britanie se află în postura de a-și convinge proprii cetățeni să rămână în interiorul Uniunii Europene prin vocea Statelor Unite. Aceasta este o decodificare pe care unii o pot considera cutezătoare. Eu, unul, o percep ca fiind realistă și plauzibilă, întocmai pentru că răstoarnă poate cea mai virulentă critică adusă politicii externe a lui Obama: înlocuirea interesului primordial acordat Europei cu o abordare non-exclusivă și orientată spre alte regiuni globale.

Vizita la Londra vine în contradicție cu toate aceste pulsuri de non-europenism atribuite lui Obama sau de interes din ce în ce mai scăzut față de Europa în detrimentul unei pivotări strategice de proporții spre Asia-Pacific. Iarăși, forța de predicție are utilitatea de a fi ghidul dintr-un dicționar strategic internațional complicat, însă nu și atunci când acoperă judecata de ansamblu. Faptul că Europa nu mai are exclusivitate în manualul de politică externă americană nu este de contestat, însă rolul major pe care parteneriatul transatlantic îl joacă în efortul comun de construire a unor poduri de stabilitate nu are unitate de comparație la Washington. Deși țintită de fisuri sceptice și incursiuni distonante, relația transatlantică privită dinspre Casa Albă arată astfel: promptitudine în descurajarea unei potențiale agresiuni a Rusiei în est, amplificare a prezenței militare pe teritoriul estic al NATO, alocări bugetare consistente sub Inițiativa de Reasigurare Strategică și putem adăuga aici contextul în care Barack Obama a ales să viziteze Marea Britanie, într-o perioadă în care este improbabil să vedem un lider european la Londra.

O filă de istorie? Barack Obama va avea ocazia simbolică de a-și prezenta omagiul pentru una dintre valorile definitorii ale societății britanice: monarhia constituțională în fruntea căreia se află cel mai în vârstă și longeviv monarh din lume, cu cea mai de durată domnie în Marea Britanie și care s-a întâlnit până în prezent cu nu mai puțin de 12 președinți americani, regina Elisabeta a II-a, celebrată pentru a 90-a oară cu o zi înainte ca Obama să vină la Londra. Un moment cu o încărcătură istorică și simbolică aparte într-un peisaj internațional de felurite eforturi strategice.

Hanovra nu-i Berlin: Clarificarea unui parteneriat rezilient

Pătruns pe scena europeană în 2008 la Berlin, în calitate de candidat la președinția SUA, Obama a strălucit în fața unei mulțimi fermecate de retorica sa proaspătă și plină de speranță. De data aceasta, liderul american nu va merge la Berlin, ci la Hanovra, acolo unde va participa la Târgul Internațional Industrial alături de cancelarul german, Angela Merkel. Acest fapt nu ar trebui să diminueze din valoarea strategică a acestei vizite, ci din contră: potențialul pe care binomul americano-german îl oferă comunității transatlantice este unul… strategic. Fac această abstractă repetiție terminologică sub influența unui cuprinzător material elaborat de un think tank (German Marshall Fund of the United States) provenit din miezul colaborării (pe atunci) Washington-Bonn și care clasifică relația dintre cel mai important partener al Europei și motorul economic al bătrânului continent într-o percepție a valorilor diluate: deși conștiente de esențialitatea unor relații strânse între SUA și Germania, cele două țări nu se privesc reciproc, acum, printr-o optică sentimentală, ci una strategică.

Germany US ObamaPrevalența unei optici strategice în defavoarea similitudinilor valorice este conferită de următoarea realitatea ce precede bilaterala dintre Barack Obama și Angela Merkel: în timp ce în 2015 Germania este cel mai important partener comercial al Statelor Unite în Europa, iar în același an SUA reprezintă cel mai mare partener comercial extern al Berlinului, 62% dintre americani consideră Germania ca fiind un esențial partener și cel mai mare partener nevorbitor de limbă engleză, potrivit datelor unui studiu promovat recent de Ambasada Germaniei la Washington. Optica strategică este, astfel, croită pe talia economică a parteneriatului și atrage de la sine o anticipare a agendei: un ultim asalt sub leadership-ul lui Obama asupra finalizării Acordului Transatlantic. Desigur că funcțiile negocierii sunt purtate dinspre Europa de către Comisia Europeană, însă tocmai în cheia fluxului comercial impresionant dintre cele două state, dar și a faptului că Germania este lider de export în 17 dintre celelalte 27 de state membre UE, un acord de principiu este util pentru dinamizarea tratativelor.

În dimensiune strategică nu putem eluda nici componenta de securitate a relației germano-americane. Ambele state, în calitate de membre NATO, se pregătesc de un summit la Varșovia în care solicitările aliaților dinspre Est vor presupune o decizie care nu doar să extindă sprijinul american în Europa, ci și pe cel european în propriul continent.

Marele defect al acestui parteneriat de anduranță pare a fi exact dihotomia creată între strategic și valoric. Scandalul privind interceptările telefonului Angelei Merkel încă reverberează în evaluările sociale ale germanilor privind relația cu Statele Unite. Pe de altă parte, Washingtonul nu a încercat niciodată să discute cu Europa la singular (nu că ar fi putut face asta) și unidirecțional către o capitală europeană, întocmai pentru a menține un echilibru al forțelor.

Prin urmare, itinerariul extern al lui Obama din aceste zile are și o componentă de custode al balanței. SUA au nevoie să se asigure că și în eventualitatea unui Brexit, relația cu continentul nu suferă prejudicii și nu determină augmentarea puterii unui stat în particular. Aceasta a fost politica americană vis-a-vis de Europa din 1945 încoace și ea nu are motive să se schimbe, în pofida faptului că o Europă mai ancorată, mai ranforsată și mai puternică este un plus pentru relația transatlantică.  

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Ce comentariu a scris Barack Obama în presa engleză înainte de vizita la Londra: “Uniunea Europeană nu diminuează influența britanică, ea o amplifică” | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Barack Obama, avertisment ferm anti-BREXIT de la Londra: ”Marea Britanie riscă să ajungă la capătul rândului” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EDITORIALE

Quo vadis NATO? La 70 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică are nevoie de un nou Concept Strategic

Published

on

Secretarul general al NATO a avut o abordare foarte prudentă după ce miniștrii afacerilor externe din țările aliate au discutat propunerile Germaniei și Franței privind transformarea Alianței, în timp ce, în surdină, Statele Unite au reafirmat cererea ca europenii să investească mai mult în materie de cheltuieli militare.

Pe scurt, Germania propune crearea unui comitet de experți care să declanșeze o dezbatere politică și strategică cu scopul recâștigării încrederii între aliați. Franța, pe de altă parte, vrea schimbarea procesului decizional, care încă de la înființarea NATO se bazează pe consens. Este, practic, enunțarea obiectivului urmărit de Emmanuel Macron.

În fapt, aceasta este abordarea ”pas cu pas” a lui Emmanuel Macron, patentată deja la nivel european: Mai întâi face o declarație puternică, rezonantă și care atrage critici și generează polarități cu scopul de a veni ulterior cu propunerea dorită. În cazul afirmației privind ”moartea cerebrală a NATO” și articolul 5 referitor la apărarea colectivă, scopul este cel de mai jos. Tot nu cred că era nevoie de o astfel de afirmație pentru a genera un proces de reflecție privind viitorul NATO la summitul de la Londra, unde oricum aliații se reunesc pentru a aniversa existența septuagenară euro-atlantică, iar o astfel de discuție era de așteptat. Dar poate era nevoie dacă ambițiile sunt de a schimba fundamental paradigma, precum ideea unui ”pilon european în cadrul NATO”. Însă, masa Consiliului Nord-Atlantic nu este cea a Consiliului European. Mai mult, la nivel aliat avem deja experiența de la summitul precedent de la Bruxelles cu tensiunile dintre Donald Trump și Angela Merkel privind împărțirea poverii financiare, subiect care încă nu este considerat soluționat de aliații americani, în pofida unei creșteri bugetare pe care Berlinul a anunțat-o sau a afirmațiilor venite dinspre Berlin, dar și din vocea viitoarei președinte a Comisiei Europene, fostul ministru german al Apărării Ursula von der Leyen, privind caracterul ”remarcabil” al NATO ca instituție.

Pe fond, nu-i de mirare că propunerea Berlinului a primit sprijin, în timp ce viziunea Parisului nu a stârnit entuziasm.

Revenind la ministeriala de miercuri, importantă în ecuația pregătirii reuniunii de la Londra a liderilor euro-atlantici: modul precaut în care Jens Soltenberg a ales să comunice pe acest subiect arată că discuțiile pe aceste teme vor ocupa agenda reuniunii aniversare de la Londra. Secretarul general aliat a refuzat de două ori să abordeze explicit propunerea Franței, iar în momentul în care a făcut-o a subliniat din start că va răspunde ”prudent”. Prudent a însemnat și sec: ”voi fi precaut în a intra în detalii. Am avut o discuție, iar mesajul principal este că suntem uniți în ce privește consolidarea NATO”.

Analizând la o scară istorică și cunoscând faptul că anul viitor se împlinesc 10 ani de la adoptarea, la summitul de la Lisabona, a Conceptului Strategic care a guvernat acțiunile NATO în ultimul deceniu, cred că discuțiile ar trebui să scoată din sertar următorul instrument: dezbaterea și adoptarea unui nou Concept Strategic al NATO.

Există argumente, dincolo de cadența istorică în care, în cei 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, NATO a avut trei concepte strategice: după summitul de la Londra din 1990 a fost elaborat Conceptul Strategic post-Război Rece și adoptat la summitul de la Roma din 1991, în 1999, la Washington, la 50 de ani de la înființarea Alianței, a fost aprobat Conceptul Strategic care adapta Alianța la transformările determinate de valurile de extindere către Est, iar în 2010, cel de la Lisabona, care calibrează Alianța pe trei dimensiuni: apărare colectivă, gestiunea crizelor și securitate prin cooperare.

Actualul concept strategic al Alianței a fost edificat într-o perioadă fundamental diferită din perspectiva paradigmei de securitate și de apărare colectivă în Europa, în America de Nord și în vecinătatea familiei euro-atlantice. La nivel de lideri, diplomați, experți și analiști domina percepția că Statele Unite vor înțelege pentru totdeauna crucialitatea unei Europe stabile și sigure, europenii nu simțeau presiunea unor amenințări iminente de securitate, precum nici dorința de a se emancipa strategic și militar, iar Moscova tot nu era percepută în cheie asertivă și dornică să își recapate dominația în sferele de influență pierdute, chiar dacă pozițiile exprimate de Vladimir Putin la summitul aliat de la București în privința Georgiei și Ucrainei s-au dovedit a fi un avertisment timpuriu.

Cele trei caracteristici esențiale ale Conceptului Strategic din 2010 – apărare colectivă, gestiunea crizelor și securitate prin cooperare – calibrează trei dimensiuni: cea a unității și coeziunii interne, cea a unei abordări flexibile și pro-active în raport cu crizele care se pot dovedi provocatoare la adresa Alianței și cea a colaborării cu actorii externi pentru menținerea și proiectarea stabilității în vecinătățile aliate.

La un deceniu distanță de la acel moment marcăm cinci de ani de când mediul de securitate de la frontieră estică a NATO a fost modificat spre iremediabil prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia și acțiunile de destabilizare a Ucrainei, iar relația între Alianță și Uniunea Europeană a căpătat noi dimensiuni, atât prin domenii comune de cooperare și complementaritate (a se vedea mobilitatea militară), cât și prin lansarea conceptului de apărare europeană ca abordare de sine stătătoare și de principiu pentru cercetare militară și revitalizare a industriei de apărare.

La nivel politic, coeziunea internă aliată experimentează șocuri similare celor din timpul crizei Suezului, a retragerii Franței din structurile militare aliate sau a pozițiilor pe care SUA și Marea Britanie, pe de o parte, iar Franța și Germania, pe de altă parte, le-au avut în ce privește războiul din Irak. Unilateralismul hotărât al administrației Donald Trump și ambiția personală a președintelui american ca aliații europeni să aloce mai mulți bani pentru apărare, inclusiv prin achiziția de armament american, a scindat Alianța, chiar dacă solicitările liderului SUA sunt unele rezonabile și au la bază un angajament comun asumat de țările NATO în 2014. Disputele acestuia cu Germania pe tema cheltuielilor militare și, in extenso, din pricina relațiilor energetice ale Berlinului cu Moscova, ascensiunea noului președinte francez, cu o abordare mai mult franco-europeană decât transatlantică, culminând cu afirmația politică a unei stări de moarte cerebrală, calea pe care o urmează Turcia, un aliat care nu mai respectă standardele democratice, sunt ingrediente și semnale politice.

Un nou Concept Strategic este un răspuns. Și este un răspuns care oferă garanția parcurgerii și clarificării tuturor elementelor care pun la încercare unitatea NATO. Cheia de înțelegere și de analiză a Alianței Nord-Atlantice a stat, de cele mai multe ori, în plecarea de la premisa că reziliența, adaptarea și flexibilitatea sunt core-ul și mindset-ul acestei organizații. Un nou Concept Strategic ar echivala cu această adaptare tot mai necesară.

Continue Reading

EDITORIALE

Dovezi de unitate transatlantică la 30 ani de la căderea Zidului Berlinului: O statuie a lui Ronald Reagan, inaugurată la Berlin. O bucată din Zid cu chipul lui J.F. Kennedy, amplasată în fața sediului Comisiei Europene

Published

on

Cei 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, aniversați sâmbătă în capitala Germaniei sub decorul discursurilor încărcate de istorie ale președintelui Frank Walter Steinmeier și ale cancelarului Angela Merkel, au fost parțial umbriți de ecoul puternic al afirmațiilor președintelui francez Emmanuel Macron, care a descris NATO, o piatră de temelie a relațiilor transatlantice, drept o organizație aflată ”în moarte cerebrală”.

Poziția sa, mult mai radicală decât cea a omologului american Donald Trump, care afirma acum trei ani că ”NATO este o alianță învechită”, a fost întâmpinată cu o respingere categorică a unei astfel de gândiri. Rând pe rând, Angela Merkel, Jens Stoltenberg, Mike Pompeo și Ursula von der Leyen au apărat NATO în fața criticilor președintelui francez. Însuși președintele american a subliniat, în mesajul său ocazionat de comemorarea celor trei decenii, că SUA rămân determinate să lucreze alături de aliații săi.

Cancelarul german și secretarul general al NATO, în conferință comună de presă, au calificat o ”viziune radicală” și au subliniat că NATO rămâne o alianță puternică. Șeful diplomației americane, aflat și el la Berlin, a considerat drept ”agitație” afirmațiile lui Macron, argumentând că NATO este cea mai puternică alianță despre care istoria a documentat vreodată, atrăgând însă atenția că Alianța are nevoie de adaptare și modernizare pentru a nu fi depășită.

Puțin surprinzător, judecând după impresia lăsată a unei relații sudate cu Emmanuel Macron, președinta aleasă a Comisiei Europene a expus argumentul istoric – ”Istoria Europei nu poate fi povestită fără cea a NATO” – acesta fiind și un narativ din ce în ce mai pregnant în discuțiile ultimilor ani marcate de tensiunile dintre SUA și aliații europeni și emanciparea europeană în materie de apărare europeană. Narativul fiind: unitatea europeană a fost precedată de unitatea transatlantică.

Sub această deviză, prilejul comemorării celor 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului a adus sâmbătă cel puțin două mostre de unitate transatlantică: Ambasada Statelor Unite în Germania a inaugurat o statuie a fostului președinte american Ronald Reagan, în vreme ce în fața sediului Comisiei Europene de la Bruxelles este amplasată o bucată din Zid în care este înfățișat chipul fostului președinte american John Fitzgerald Kennedy.

În cuvinte puține: ”Ich bin ein Berliner” și ”Tear down this wall, Mr. Gorbachev”, două fraze auzite din vocile celor mai puternici lideri ai lumii cu Zidul Berlinului în spatele lor. În anii în care Zidul Berlinului a fost simbolul amar al Cortinei de Fier (1961 – 1989) și al Războiului Rece, doi președinți americani, în perioade diferite, și-au adus contribuția pentru ca legătura transatlantică să devină fundamentul păcii, libertății, democrației și, mai târziu, și pilon de sprijin pentru unificarea Germaniei și unitatea europeană.

Considerată una dintre cele mai bune cuvântări prezidențiale ale sale, discursul lui J.F. Kennedy din Berlinul de Vest, la 26 iunie 1963, a rămas cunoscut pentru fraza ”Ich bin ein Berliner” (n.r. – sunt un berlinez). În substanță, la doi ani de la începutul ridicării zidului, într-o etapă în care Războiul Rece cunoștea timpul crizei și escaladării nucleare între SUA și Uniunea Sovietică, discursul lui Kennedy a însemnat susținere morală, sprijin politic și un gest de prietenie pe care America îl oferea germanilor, o națiune rușinată și căită de ororile celui de-al Doilea Război Mondial și parțial primită, din cauza separării sale între Vest și Est, în structurile occidentale.  

Ronald Reagan este președintele american care a contribuit decisiv la îngroparea Războiului Rece, la prăbușirea regimurilor comuniste și la demantalarea Uniunii Sovietice. Fraza imperativă rostită la 12 iunie 1987 prin care Reagan îi cerea liderului sovietic Mihail Gorbaciov să dărăme zidul apărea pe fondul unei destinderi și unei dorințe sincere de cooperare care, în acei ani, culmina inclusiv cu semnarea Tratatului privind forțele nucleare intermediare, acordul ce a adus echilibrul strategic nuclear în Europa. 

La aceste mostre putem adăuga, de asemenea, amplasarea în urmă cu doi ani în fața noii case a NATO a două monumente – o bucată din Zid donată de Germania și o piesă din Turnurile Gemene de la World Trade Center -, fiecare cu istoria lor aparte pentru unitatea transatlantică. Sau, cu mult mai recent, decernarea de către Germania a medaliei ”Manfred Wörner”, ce poartă numele secretarului general al NATO din timpul căderii Zidului Berlinului și reunificării Germaniei, lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al Alianței.

La 30 de ani distanță, căderea Zidului Berlinului este o mărturie istorică pentru unitatea transatlantică, unificarea germană și cea europeană. Fără SUA, fără viziunea integrării vest-europene și fără dorința central și est-europenilor de a ieși de sub jugul comunist, liderii de astăzi nu ar fi avut ce discursuri cu cuvinte sobre sau grandioase să țină. Iar mulți dintre noi nu am fi fost primele generații care au cunoscut libertatea și speranța.

Continue Reading

EDITORIALE

EDITORIAL Dan Cărbunaru: Micul Parlament al Europei statelor mari

Published

on

Editorial

Micul Parlament al Europei statelor mari

Dan Cărbunaru

Parlamentul European trebuia să voteze, în această sesiune, Comisia Von der Leyen. Un Parlament care a cedat una dintre puținele sale puteri reale. Singura instituție democratică, ai cărei aleși sunt trimiși spre reprezentare directă de sutele de milioane de europeni, a cedat în fața unei structuri confederale, un Consiliu European care este rezultanta punctelor de vedere naționale ale marilor state, după cum se dovedește mai mereu în situații-cheie.

Renunțarea la spietzenkandidat, care a deschis drumul surprinzătoarei desemnări a doamnei Ursula Von der Leyen, înregistrează nu doar un eșec pentru poziția asumată de Parlamentul European, dar și un uriaș pas înapoi, din perspectivă politică, privind direcția spre care se îndreaptă Europa Unită. În loc să consolideze una dintre puținele decizii majore inspirate de a-i conecta pe cei aleși de cei care aleg, Uniunea rupe prematur conexiunea dintre Președintele Comisiei Europene și cetățenii săi. Executivul european devine simbolul viu al pașilor înapoi făcuți în ultimii cinci ani, după alegerile europene care au scos mai mult de jumătate de cetățeni din case, pentru a spune nu pericolului anti-europenisumului și populismului.

Respingerea propunerilor de comisari din trei state, reprezentând trei familii politice diferite, nu va acoperi pierderea majoră de autoritate și putere asumată prin renunțarea la capul de listă drept propunere de Președinte al Comisiei Europene.

Simbolistica acestei cedări de putere poate ascunde și semnele următorilor ani. Statele puternice, după ce și-au impus soluția la vârful Comisiei Europene – formal o aveau de gestionat la nivelul Consiliului European, dar selectând din rândul capilor de listă câștigători ai alegerilor – vor dezvolta o nouă agendă, în forță. Pe principiul deja enunțat, că dacă nouă ne e bine mergând mai repede în direcția care ne avantajează, vor profita și cei slabi sau mai mici, vor urma noi ajustări ale construcției europene. După începerea mandatului noii Comisii, le vom vedea succedându-se cu rapiditate. Pentru că jocurile și deciziile politice sunt acum încremenite până la tranșarea sorții Comisiei Von der Leyen.

Pentru țări precum România, efectele nu vor fi dintre cele mai bune. Cei mari, care își vor întări controlul și asupra metodei comunitare de conducere, vor elibera energiile deciziilor care vor schimba Europa așa cum o știm. Unele semne deja se pot vedea – directiva detașaților, buget separat pentru Zona Euro, reforma Spațiului Schengen, pachetul de mobilitate. Au existat chiar inițiative care să transforme în spectatori parlamentarii europeni din afara Zonei Euro când se votează pe domenii legate de Zona Euro. Sunt eurodeputați care mi-au spus că sunt uimiți de cum reușesc, uneori, statele puternice să își impună decizia în Parlamentul European cu toate forțele politice naționale mobilizate sub aceeași comandă, cu același interese, de la stânga la dreapta.

Forța unor state membre se vede și în extinderea Uniunii. Deși cea mai mare parte a Uniunii susține deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, Consiliul European blochează decizia, pentru că Franța se opune.

Este sau nu interesul Uniunii să nu permită în proximitatea sa dezvoltarea de interese contrare? Rușii, chinezii, saudiții și turcii de ani de zile se implică în Balcanii de Vest. Cine câștigă dacă această zonă decide să întoarcă spatele Uniunii care dă semnale, la rândul ei, că nu e interesată de extindere? Adică de crearea uneui spațiu de valori politice și economice unitare în Europa?

Când candidatul francez pentru comisar privind Piața Internă e respins în Parlament din motive de integritate, reacția Președintelui Macron și a Grupului său politic din Parlamentul European este aceea de a acuza nerespectarea unei înțelegeri politice de către populari și socialiști. Ce mai contează, apoi, că noua propunere nu mai respectă condiția echilibrului de gen. Poate vor contribui britanicii la acest echilibru, dacă nu ies din Uniune în următoarea săptămână și vor fi nevoiți să desemneze un comisar.

Oricare dintre aceste situații reprezintă motive serioase de analiză la București, capitala fără comisar. Nici în Comisia Juncker, nici în Comisia Von der Leyen…

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending