INTERNAȚIONAL
Obama a aprins bradul de Crăciun de la Casa Albă – GALERIE FOTO
Preşedintele american, Barack Obama, a aprins joi bradul de Crăciun de la Casa Albă, după ce săptămâna trecută, a graţiat, într-un alt ritual, primul său curcan, cu ocazia Zilei Recunoştinţei.
Published
15 years agoon
By
REDACTIAPreşedintele american, Barack Obama, a aprins joi bradul de Crăciun de la Casa Albă, după ce săptămâna trecută, a graţiat, într-un alt ritual, primul său curcan, cu ocazia Zilei Recunoştinţei.
View original post here:
Obama a aprins bradul de Crăciun de la Casa Albă – GALERIE FOTO
You may like
Barack Obama critică China și Rusia pentru că nu au participat la COP26: Liderii mondiali trebuie “să acționeze acum” pentru a evita dezastrul climatic
Barack Obama, reverență pentru Angela Merkel în cadrul ultimului summit UE al cancelarului german: “Mulțumită ție am rezistat la multe furtuni”
Eurodeputatul Eugen Tomac: Ca stat membru al NATO și al UE, România are în față multe oportunități oferite de Parteneriatul Strategic cu SUA
Astăzi în istorie: România și Statele Unite marchează zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic și de la semnarea Acordului privind sistemul antirachetă
Fostul președinte american George W. Bush o omagiază pe Angela Merkel înaintea ultimei sale vizite la Washington: Un lider plin de compasiune și o femeie care nu se teme să conducă
Foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama, mesaj de unitate pentru Joe Biden: Suntem gata să mărșăluim cu tine și să revenim la normalitate
INTERNAȚIONAL
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic
Published
3 hours agoon
December 14, 2024Parlamentul Coreei de Sud a votat sâmbătă pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol, după ce acesta a refuzat să demisioneze în urma unei tentative controversate de a institui legea marțială, relatează CNN.
Decizia marchează o premieră politică tensionată, fiind pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu când un lider sud-coreean este supus procedurii de destituire.
Suspendarea lui Yoon, adoptată cu 204 voturi pentru și 85 împotrivă, a fost primită cu entuziasm de protestatarii adunați în fața parlamentului din Seul. Până la o decizie finală a Curții Constituționale, care poate dura până la șase luni, premierul Han Duck-soo va prelua atribuțiile prezidențiale.
Tentativa de impunere a legii marțiale a declanșat criza
Criza politică a escaladat pe 3 decembrie, când Yoon a decretat legea marțială și a trimis militari să blocheze accesul în parlament. Legea a fost respinsă de legislatori, iar gestul președintelui a provocat indignare publică. Yoon și-a apărat decizia într-un discurs de joi, acuzând opoziția de activități „anti-statale” și justificând măsura ca fiind necesară pentru depășirea blocajului politic din parlament.
Totuși, opoziția și o parte din propriii aliați ai lui Yoon l-au acuzat de abuz de putere. Înainte de votul de sâmbătă, liderul partidului său a cerut public demiterea președintelui, afirmând că aceasta este „singura cale de a apăra democrația”.
Investigații multiple și incertitudine politică
Yoon Suk Yeol se confruntă acum cu o serie de investigații, inclusiv acuzații de trădare și abuz de putere. Poliția a percheziționat biroul prezidențial, iar fostul ministru al apărării, Kim Yong-hyun, a fost reținut pentru presupusul său rol în decretarea legii marțiale.
Coreea de Sud, una dintre cele mai importante economii din Asia și un partener strategic al SUA și al UE, intră într-o perioadă de incertitudine politică, comparabilă cu criza din 2016-2017, când președinta Park Geun-hye a fost destituită pentru corupție.
Curtea Constituțională urmează să decidă dacă Yoon va fi definitiv demis, iar între timp, țara rămâne marcată de tensiuni politice și sociale.
Între timp, UE a transmis că a luat act de decizia Parlamentului de la Seul și a subliniat importanța unei „soluționări rapide și ordonate a actualei crize politice, în conformitate cu Constituția coreeană”. De asemenea, a reiterat faptul că „Republica Coreea este un partener strategic important pentru UE”.
SUA
SUA impun restricții de călătorie împotriva celor responsabili de ”subminarea democrației în Georgia” și anunță că pregătesc acțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni
Published
1 day agoon
December 13, 2024By
Teodora IonStatele Unite au impus restricții de călătorie pentru 20 de persoane responsabile sau care au luat parte la ”subminarea democrației în Georgia”, informează Deutsche Welle.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA persoanele vizate ocupă funcția de ministru sau lucrează în Parlament, sunt funcționari publici din domeniul aplicării legii și securității sau sunt simpli cetățeni.
”Statele Unite condamnă ferm violența continuă, brutală și nejustificată a partidului Visul Georgian împotriva cetățenilor georgieni, inclusiv împotriva protestatarilor, a membrilor mass-media, a activiștilor pentru drepturile omului și a figurilor din opoziție. Partidul Visul Georgian s-a îndepărtat de viitorul euro-atlantic al Georgiei, pe care poporul georgian îl dorește în mod covârșitor și pe care îl prevede constituția georgiană. Ne-am angajat să ne asigurăm că înalții funcționari responsabili sau complici în subminarea democrației vor fi supuși restricțiilor privind vizele”, a subliniat Departamentul de Stat.
Acesta a anunțat că pregătește acțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni, pentru ”a-i trage la răspundere pe cei care subminează democrația în Georgia”.
MAREA BRITANIE
Realizările UE, din nou atractive pentru britanicii care au votat pentru Brexit. 54% dintre aceștia ar accepta libera circulație în schimbul accesului la piața unică europeană
Published
1 day agoon
December 13, 2024By
Teodora IonMajoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană ar accepta acum o revenire la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu transeuropean care relevă, de asemenea, o dorință reciprocă în țări membre de a avea legături mai strânse cu Regatul Unit, arată The Guardian și Politico Europe.
Invazia Rusiei în Ucraina și alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA au ”schimbat fundamental contextul” relațiilor dintre UE și Regatul Unit, se arată în raportul think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR).
Pe baza unui eșantion de peste 9 000 de persoane din Regatul Unit și din cele mai populate cinci țări ale UE – Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia – în săptămânile de după victoria lui Trump în alegerile din noiembrie, studiul ECFR a constatat că cel mai mare entuziasm pentru relansarea relațiilor a fost în Regatul Unit.
Poate cea mai surprinzătoare constatare a fost aceea că 54% dintre britanicii care au votat pentru ieșirea din UE au declarat că, în schimbul accesului la piața unică, ar accepta acum libera circulație deplină a cetățenilor UE și ai Regatului Unit pentru a călători, a trăi și a lucra peste granițe.
În rândul tuturor alegătorilor britanici, 68% dintre respondenți ar susține acum libera circulație în schimbul accesului la piața unică, cu 19% împotrivă și un sprijin majoritar în rândul susținătorilor fiecărui partid, cu excepția Reform UK (44% dintre alegători au susținut, de asemenea, ideea).
În rândul alegătorilor britanici, a existat un sprijin clar pentru o relație mai strânsă cu UE, 55% dintre aceștia declarând că ar susține legături mai strânse cu blocul european, față de 10% care preferă o relație mai distantă și 22% care doresc să le păstreze așa cum sunt acum.
Această convingere a fost împărtășită de mulți susținători ai conservatorilor, în special în ceea ce privește migrația și securitatea. Majoritatea alegătorilor Reform UK au fost mai sceptici cu privire la beneficiile unor legături mai strânse cu UE.
Conform informațiilor oferite de autoritățile britanice, cetățenii europeni nerezidenți pot călători spre/tranzita Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză, în baza pașaportului valabil. Cu toate acestea, cetățenii din UE care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare, amintește MAE român.
Revenind la sondaj, în întreaga UE, majoritatea cetățenilor din fiecare țară intervievată a fost de acord: 45% dintre germani au declarat că doresc relații mai strânse cu Regatul Unit, precum și 44% dintre polonezi, 41% dintre spanioli, 40% dintre italieni și 34% dintre francezi.
Studiul a arătat că aproximativ jumătate dintre britanici consideră că o colaborare mai strânsă cu UE este cea mai bună modalitate de a susține economia Regatului Unit (50%), de a consolida securitatea (53%), de a gestiona eficient migrația (58%), de a aborda problema schimbărilor climatice (48%), de a permite Ucrainei să țină piept Rusiei (48%) și Marii Britanii să țină piept SUA (46%) și Chinei (49%).
În virtutea acestei declarații, oficialul britanic urmează să participe în luna februarie la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate, fiind prima astfel de întâlnire dintre un premier britanic și liderii europeni, după tensiuni generate de Brexit.
Ieșirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană a avut loc la 31 ianuarie 2020, cu addendumul că a existat o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, care a permis acestei țări să se bucure de piața unică și uniunea vamală.
Considerată una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, piața unică a împlinit în 2023 vârsta rotundă de 30 de ani. Construită pe cei patru piloni ai libertății, ea asigură libera circulație a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor.
În 2021, PIB-ul pieței unice a fost de 14 522 de miliarde de euro, conform unor date oferite de Consiliu. 17 milioane de cetățeni ai UE locuiesc sau lucrează într-o altă țară din UE decât țara lor de origine, iar comerțul în cadrul pieței unice reprezintă 56 de milioane de locuri de muncă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic
UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa
Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii
România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%
INTERVIU Oana Țoiu avertizează că “nu doar extremismul ne îndepărtează de calea europeană, ci și lipsa reformelor și faptul că oamenii văd risipiți banii lor din taxe. Ne unește ca partide drumul european, dar nu e suficient, partidele trebuie să arate că au înțeles lecția”
Dan Cărbunaru: NU SUNTEM PREGĂTIȚI
Performanțele Concrete&Design Solutions, premiate în cadrul Galei Star Construct, organizată de FPSC
Francois Bayrou, politician centrist și vechi aliat al președintelui Macron, devine noul premier al Franței
SUA impun restricții de călătorie împotriva celor responsabili de ”subminarea democrației în Georgia” și anunță că pregătesc acțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”
Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă
România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO1 week ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- NATO1 week ago
Klaus Iohannis a aprobat declasificarea documentelor CSAT. România, vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal; Campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului lui Călin Georgescu
- EDITORIALE3 days ago
“ROEXIT”: Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: Robert F. Kennedy “nu îl susține pe Călin Georgescu” în cursa pentru Cotroceni și nu s-a pus niciodată problema să vină în România (Euronews)