Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare a României la “clubul țărilor dezvoltate ale lumii”

Published

on

© OECD/ Flickr

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis marți să deschidă discuții de aderare cu șase țări candidate la statutul de membru al OCDE – Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România, anunță OCDE într-un comunicat.

Această decizie este rezultatul unei deliberări atente a membrilor OCDE pe baza cadrului său de analiză a potențialilor membri, bazat pe dovezi, și a progreselor înregistrate de cele șase țări de la prima lor cerere de aderare la OCDE, transmite sursa citată.

În prezent, vor fi pregătite foi de parcurs individuale pentru procesul de evaluare detaliată, cu condiția ca aceste țări să își confirme aderarea la valorile, viziunea și prioritățile reflectate în Declarația de viziune cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a OCDE și în Declarația Consiliului ministerial adoptată anul trecut.

Aceste documente reafirmă obiectivele Convenției fondatoare a OCDE, la care noii membri trebuie să adere, și stabilesc valorile împărtășite de membrii OCDE, inclusiv păstrarea libertății individuale, valorile democrației, ale statului de drept și ale protecției drepturilor omului, precum și valoarea economiilor de piață deschise, comerciale, competitive, durabile și transparente. De asemenea, acestea se referă la angajamentul membrilor OCDE de a promova o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii și la obiectivele lor de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv stoparea și inversarea pierderii biodiversității și a defrișărilor.

După luarea deciziei, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat: “Membrii OCDE au confirmat astăzi că OCDE este o organizație deschisă, relevantă la nivel mondial și în continuă evoluție. Calitatea de membru al OCDE rămâne cea mai directă și eficientă modalitate de a asigura adoptarea și diseminarea valorilor, principiilor și standardelor noastre comune în întreaga lume”. El a subliniat că “țările candidate vor putea să folosească procesul de aderare pentru a promova noi reforme în beneficiul cetățenilor lor, consolidând în același timp OCDE ca o comunitate cu mentalități similare angajată în favoarea unei ordini internaționale bazate pe reguli”.

Pe măsură ce se vor primi răspunsuri din partea țărilor candidate la scrisoarea Secretarului General, vor fi examinate și adoptate de către Consiliul OCDE foi de parcurs individuale de aderare, care vor stabili termenii, condițiile și procesul de aderare și vor reflecta domeniile prioritare deja identificate de către membrii OCDE.

Procesul va include o evaluare riguroasă și aprofundată, efectuată de peste 20 de comitete tehnice, a alinierii țării candidate la standardele, politicile și practicile OCDE.

Ca urmare a acestor evaluări tehnice și înainte de orice invitație de a adera la organizație în calitate de membri, va fi necesară modificarea legislației, a politicilor și a practicilor țărilor candidate pentru a le alinia la standardele și bunele practici ale OCDE, servind astfel drept un puternic catalizator pentru reforme.

Examinările tehnice vor acoperi o gamă largă de domenii de politică și se vor concentra asupra unor aspecte prioritare, printre care se numără deschiderea comerțului și a investițiilor, progresele înregistrate în materie de guvernanță publică, integritatea și eforturile de combatere a corupției, precum și protecția eficientă a mediului și acțiunile privind clima.

Nu există un termen limită pentru finalizarea proceselor de aderare. Rezultatul și calendarul depind de capacitatea fiecărei țări candidate de a se adapta și de a se ajusta pentru a se alinia la standardele și bunele practici ale organizației.

După ce toate comitetele tehnice își vor fi finalizat evaluările, va trebui să se ia o decizie finală în unanimitate de către toate țările membre ale OCDE în cadrul Consiliului OCDE, conchide sursa citată.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe, fapt pentru care Organizaţia a fost numită “clubul ţărilor dezvoltate”.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României.

Țara noastră şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Bogdan Ivan, negocieri cu Comitetul OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris: Cel mai mare avantaj competitiv îl reprezintă mințile geniale ale românilor

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor, a transmis ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, care a condus delegația României în negocierile Comitetului OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris.

 Aderarea României la OCDE este cel mai important proiect de țară de la aderarea la NATO și UE.

„Aderarea României la OCDE în domeniile știință și tehnologie a intrat de astăzi în linie dreaptă. Îi mulțumesc pentru foarte bună colaborare Secretarului de Stat în MAE, dl. Luca Niculescu, Coordonator Național pentru Procesul de Aderare a României la OCDE. De asemenea, le mulțumesc colegilor mei din MCID, Secretarului de Stat Andrei Alexandru și lui Viorel Vulturescu pentru profesionalismul cu care au pregătit portofoliul țării noastre. Inovarea și tehnologia sunt esențiale într-o lume tot mai competitivă. În această cursă, cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. 

Potrivit Ministerului, „delegația României a primit cu bucurie tot suportul exprimat de miniștrii din statele membre OCDE și în mod special sprijinul doamnei lIliana Ivanova – Comisarul UE pentru inovare, cercetare, cultură, educație şi tineret, al lui Mats Persson, ministrul Cercetării și Educației din Suedia, al lui Mehmet Fatih Kacır, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Leonore Gewessler, ministru federal austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovație și Tehnologie, al Martinei Hirayama, secretar de stat pentru Educație, Cercetare şi Inovare și nu în ultimul rând, sprijinul lui Igor Papič, ministrul sloven al Educației, Științei și Tehnologiei”.

„Țara noastră are experți care lucrează în fiecare zi pentru ca aderarea României la OCDE să fie un proces de succes, atât în cadrul MCID, cât și în MAE, în institutele naționale de cercetare-dezvoltare sau în universități. Le mulțumesc tuturor! Merită cu prisosință aprecierea noastră”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan la finalul întâlnirilor.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice”. Mircea Abrudean speră că acest proiect ”să fie o bază solidă în implementarea reformelor din PNRR, precum și în procesul de aderare la OCDE”

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului/ Facebook

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, speră că proiectul intitulat ”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a centrului Guvernului României” să fie ”o bază solidă în implementarea reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și în procesul de aderare la OCDE”.

”Proiectul a fost un exemplu de succes care demonstrează că se pot realiza lucruri bune în administrație, atunci când lucrăm împreună pentru un scop comun. Îmi doresc ca rezultatele acestui proiect să continue să aibă un impact pozitiv, pe termen lung, în administrația publică din România și să fie o bază solidă în implementarea reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și în procesul de aderare la OCDE. Prin astfel de proiecte, ce nu țin tot timpul atenția publică, realizăm dezvoltare durabilă în România și vreau să le mulțumesc și să îi felicit pe toți cei implicați”, a subliniat Abrudean în cadrul conferinței de închidere a acestui proiect.

Potrivit informațiilor furnizate de Secretariatul General al Guvernului, proiectul a reprezentat un efort pentru îmbunătățirea guvernării publice în România, abordând aspecte precum dezvoltarea durabilă, guvernarea deschisă, guvernarea digitală, integritatea și inovarea în sectorul public.

Prin cele cinci componente ale proiectului au fost aduse schimbări semnificative în modul în care administrația publică funcționează și interacționează cu cetățenii dintre care:

  • Consolidarea capacității Centrului Guvernului de a coordona politici interministeriale în concordanță cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
  •  Promovarea guvernării deschise în România pentru a crește colaborarea dintre instituțiile publice și societatea civilă și pentru a asigura o guvernare mai transparentă și participativă.
  • Modernizarea administrației și îmbunătățirea serviciilor publice, prin transformare digitală.
  • Promovarea integrității în sectoare critice precum sănătatea, educația și întreprinderile publice.
  • Creșterea capacității de inovare în sectorul public, dezvoltând la nivelul Secretariatului General al Guvernului primul Laborator de inovare în sectorul public.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB) s-a reunit pentru a discuta recomandările unui nou raport OCDE

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului - Facebook

O nouă reuniune a Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB) a avut loc, ieri, 22 aprilie, la sediul Guvernului, prilej cu care au fost discutate recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) din raportul recent intitulat „Digital Government Review of Romania – Towards a Digitally Mature Government”.

Abrudean Mircea, secretarul general al Guvernului, președintele CERB, a subliniat necesitatea de a consolida mecanismul de coordonare și colaborare la nivelul tuturor instituțiilor publice în vederea asigurării dezvoltării și utilizării unor standarde comune pentru a sprijini și a grăbi proiectarea promovarea și dezvoltarea unui ecosistem robust și durabil de infrastructură digitală guvernamentală.

România se află în proces de aderare la OCDE. Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

      Citiți și: Negociatorul șef al României pentru OCDE: 2026, anul în care țara noastră poate intra în acest ”club prestigios, al statelor democratice cu economii dezvoltate”
 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu5 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.7 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA7 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA8 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE9 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE9 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending