Connect with us

INTERNAȚIONAL

OCDE îmbunătățește perspectivele de creștere globală în 2023 și 2024, însă avertizează asupra fragilității lor pe fondul incertitudinii ridicate generate de războiul din Ucraina

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să afecteze economia mondială și, în ciuda semnelor recente de îmbunătățire, se preconizează o redresare moderată în următorii doi ani. Perspectivele rămân fragile, iar riscurile de scădere predomină pe fondul incertitudinii ridicate generate de război. În plus, deși inflația globală a început să scadă, aceasta rămâne ridicată și ar putea persista mai mult timp, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În raportul interimar privind perspectivele economice globale, publicat vineri, 17 martie, OCDE arată că creșterea globală a încetinit la 3,2% în 2022, mult sub așteptările de la începutul anului, frânată de impactul războiului din Ucraina, de criza costului vieții și de încetinirea creșterii economice în China. Totuși, în prezent au început să apară mai multe semne pozitive, întrucât încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor a început să se îmbunătățească, prețurile la alimente și energie au scăzut, iar China s-a redeschis complet.

Astfel, se preconizează că în 2023 și 2024 creșterea globală va rămâne sub nivelul tendențial, de 2,6% și, respectiv, 2,9%, în condițiile în care înăsprirea politicilor economice își va face simțite efectele continuare, însă este prevăzută și o ameliorare treptată până în 2023-24, pe măsură ce efectul de antrenare a veniturilor din cauza inflației ridicate se diminuează.

OCDE mai previzionează o încetinire a creșterii anuale a PIB-ului în Statele Unite la 1,5% în 2023 și la 0,9% în 2024, pe măsură ce politica monetară va modera presiunile asupra cererii. În zona euro, se preconizează o creștere de 0,8% în 2023, urmată de o revenire la 1,5% în 2024, pe măsură ce efectele prețurilor ridicate ale energiei se estompează. În China, se estimează o revenire a creșterii la 5,3% în acest an și la 4,9% în 2024.

Deși inflația globală este în scădere, inflația de bază rămâne ridicată, susținută de creșterile puternice ale prețurilor la servicii, de marjele mai mari din anumite sectoare și de presiunile asupra costurilor generate de piețele de forță de muncă tensionate.

Pe parcursul anilor 2023 și 2024, se preconizează că inflația se va tempera treptat, dar va rămâne peste obiectivele băncilor centrale până în a doua jumătate a anului 2024 în majoritatea țărilor. Astfel, inflația globală asociată celor mai dezvoltate 20 de economii din lume va scădea la 4,5% în 2024, de la 8,1% în 2022. În schimb, inflația de bază în economiile avansate din G20 ar trebui să ajungă la o medie de 4,0% în 2023 și de 2,5% în 2024.

OCDE atrage atenția că îmbunătățirea perspectivelor este încă fragilă, riscurile devenind oarecum mai echilibrate, însă rămânând orientate în continuare pe o direcție negativă. Incertitudinea cu privire la evoluția războiului din Ucraina și la consecințele sale mai ample reprezintă o preocupare esențială. Forța impactului schimbărilor de politică monetară este dificil de evaluat și ar putea continua să expună vulnerabilitățile financiare generate de nivelul ridicat al datoriei și supraevaluarea activelor, precum și în segmente specifice ale pieței financiare. De asemenea, ar putea să reapară presiunile pe piețele globale de energie, ceea ce ar putea duce la noi vârfuri de prețuri și la o inflație mai mare.

În aceste condiții, OCDE recomandă ca politica monetară să rămână restrictivă până când vor exista semne clare că presiunile inflaționiste subiacente sunt reduse în mod durabil. În multe economii, inclusiv în Statele Unite și în zona euro, sunt încă necesare noi majorări ale ratelor dobânzilor. Având în vedere că inflația de bază se reduce lent, este probabil ca ratele de politică monetară să rămână ridicate până în 2024.

De asemenea, sprijinul fiscal pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la alimente și energie trebuie să se concentreze mai mult asupra celor care au cea mai mare nevoie de el. Astfel, o mai bună direcționare și o reducere în timp util a sprijinului global ar contribui la asigurarea sustenabilității fiscale, la menținerea stimulentelor pentru reducerea consumului de energie și la limitarea stimulării suplimentare a cererii într-o perioadă de inflație ridicată.

În plus, organizația mai subliniază că relansarea eforturilor de reformă structurală este esențială pentru a relansa creșterea productivității și pentru a atenua constrângerile legate de ofertă. În acest sens, sporirea dinamismului întreprinderilor, reducerea barierelor în calea comerțului transfrontalier și a migrației economice și promovarea unor piețe ale muncii flexibile și favorabile incluziunii sunt măsuri esențiale necesare pentru a stimula concurența, a atenua deficitul de ofertă și a consolida câștigurile obținute în urma digitalizării.

În cele din urmă, OCDE recomandă o cooperare internațională consolidată pentru a contribui la depășirea insecurității alimentare și energetice, pentru a ajuta țările cu venituri mici să își achite datoriile și pentru a realiza o abordare mai bine coordonată a eforturilor de atenuare a emisiilor de dioxid de carbon.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că ”Rusia este amenințarea pe termen lung”, subliniază Mark Rutte

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a evidențiat poziția comună a alianței cu privire la Rusia, pe care a calificat-o drept ”o amenințare pe termen lung” la adresa securității euro-atlantice, informează The Kyiv Independent și Reuters.

Acesta a susținut declarațiile în urma unei întâlniri cu președintele american Donald Trump, la Casa Albă, pe fondul intensificării eforturilor SUA de a ajunge la un acord de pace pentru a pune capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

”Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că Rusia este amenințarea pe termen lung la adresa teritoriului NATO – la adresa întregului teritoriu euro-atlantic”, a declarat Rutte reporterilor în fața Casei Albe, în contextul în care, în aceeași zi, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a amenințat că Rusia ar putea utiliza ”măsuri asimetrice”, inclusiv arme nucleare, împotriva Europei ca răspuns la ”acțiuni neprietenoase”.

Rutte a recunoscut eforturile Ucrainei de a ajunge la un acord de pace și a cerut Moscovei să depună eforturi, de asemenea, în această direcție.

”Ucrainenii joacă cu adevărat cartea, iar eu cred că mingea este în mod clar în terenul Rusiei acum”, a continuat secretarul general al NATO.

Președintele american Donald Trump a dat asigurări joi că Statele Unite fac “presiuni puternice” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, apreciind că Moscova ar face “o concesie destul de mare” acceptând să nu controleze întreaga țară.

Tot joi, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a evidențiat încă o dată că Ucraina, în comparație cu Rusia, a fost de acord cu solicitarea președintelui american Donald Trump de încetare necondiționată a focului și a reiterat apelul la adresa aliaților de a pune o ”presiune puternică asupra Rusiei”

Rusia a bombardat Kievul joi dimineață, la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru respingerea unei propuneri de acord de pace care ar recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, informează Politico Europe.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că peste 70 de persoane au fost rănite în atac și cel puțin 42 au fost spitalizate, inclusiv șase copii.

Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a condamnat în termeni duri atacul Kremlinului asupra Ucrainei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai

Published

on

© Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut joi, la Londra, discuții cu privire la un pact pentru securitate și apărare care ar putea fi încheiat la summitul Regatul Unit – UE de pe 19 mai și care ar permite participarea Marii Britanii la programele militare europene.

Premierul Keir Starmer a încercat să restabilească legăturile cu UE de când Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat alegerile naționale de anul trecut, iar guvernul său s-a concentrat în primul rând pe securitate și apărare – un punct forte pentru Marea Britanie, relatează Reuters.

Acest lucru ar putea pava calea unei cooperări mai strânse în alte domenii, în timp ce guvernul său încearcă, de asemenea, să obțină un acord economic îmbunătățit cu Washingtonul pentru a reduce unele tarife de import din SUA.

“Într-o lume care pare din ce în ce mai instabilă și cu un viitor incert, este atât de bine că lucrăm atât de strâns împreună pe atât de multe teme: apărare și securitate… dar și comerț și economie”, a declarat Starmer la începutul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că resetarea ar fi “extrem de benefică” pentru ambele părți.

“Vom lucra la un acord de parteneriat strategic de securitate și apărare, care ar putea deschide calea către o achiziție comună și participarea Regatului Unit la programul nostru SAFE”, a adăugat și von der Leyen, conform unei declarații difuzate de Comisie.

Regatul Unit ar avea avantaje mari dintr-un astfel de acord, de care ar putea beneficia companiile sale din domeniul apărării, precum BAE Systems și Rolls-Royce.

Confruntată cu amenințarea rusă și cu riscul dezangajării americane, UE s-a angajat într-un plan de reînarmare a continentului. Programul său SAFE prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro și este destinat să permită finanțarea, în comun, a achizițiilor și proiectelor de investiții în Europa în materie de apărare. La acest program pot participa și țări din afara UE, cum ar fi Norvegia, notează AFP, potrivit Agerpres.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Macron îi cere lui Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă”: Există un agresor, Rusia, și o victimă, Ucraina

Published

on

© European Union 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Vladimir Putin “minte” cu privire la dorința sa de a pune capăt pașnic războiului din Ucraina, menționând atacul masiv al Kremlinului asupra Kievului din cursul zilei, care s-a soldat cu cel puțin 12 morți.

“Putin trebuie să înceteze în sfârșit să mai mintă”, a declarat un Macron vizibil înflăcărat la adresa președintelui rus, vorbind într-o conferință de presă în timp ce se afla într-o vizită în Madagascar.

“El continuă să bombardeze Ucraina, continuă să ucidă oameni în Ucraina”, a adăugat liderul francez, citat de Politico Europe.

 

Comentariile lui Macron au fost făcute într-un moment considerat decisiv pentru eforturile conduse de americani de a ajunge la o înțelegere pașnică pentru a opri luptele.

Acordul propus de Washington include posibile concesii teritoriale, inclusiv recunoașterea Crimeei – pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 – ca teritoriu rusesc.

Președintele american Donald Trump l-a luat miercuri la țintă pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, mustrându-l pentru că liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, în timp ce emisarii Ucrainei au transmis la Londra emisarului Americii un mesaj similar, iar Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului.

Citiți și După fraza “Vladimir, STOP!”, Trump asigură că SUA fac “presiuni puternice” asupra Rusiei, dar atenționează că va fi dificil Ucrainei să recupereze Crimeea: Este nevoie de doi pentru tango

Ulterior, liderul american s-a arătat nemulțumit de atacul rusesc asupra Kievului, soldat de 12 morți și peste 90 de răniți. “Vladimir, STOP!”, a exclamat liderul SUA, în ceea ce reprezintă prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.

În fața acestor poziții exprimate de președintele american, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”.

În acest context, Macron a spus că furia lui Trump ar trebui să fie îndreptată direct către Putin.

“Există un agresor, Rusia, și există o victimă, Ucraina. Frustrarea americană ar trebui să fie îndreptată către o singură persoană: Președintele Putin”, a precizat liderul de la Elysee.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA12 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA12 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI18 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA18 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.19 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.19 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending