Connect with us

INTERNAȚIONAL

OCDE îmbunătățește perspectivele de creștere globală în 2023 și 2024, însă avertizează asupra fragilității lor pe fondul incertitudinii ridicate generate de războiul din Ucraina

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să afecteze economia mondială și, în ciuda semnelor recente de îmbunătățire, se preconizează o redresare moderată în următorii doi ani. Perspectivele rămân fragile, iar riscurile de scădere predomină pe fondul incertitudinii ridicate generate de război. În plus, deși inflația globală a început să scadă, aceasta rămâne ridicată și ar putea persista mai mult timp, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În raportul interimar privind perspectivele economice globale, publicat vineri, 17 martie, OCDE arată că creșterea globală a încetinit la 3,2% în 2022, mult sub așteptările de la începutul anului, frânată de impactul războiului din Ucraina, de criza costului vieții și de încetinirea creșterii economice în China. Totuși, în prezent au început să apară mai multe semne pozitive, întrucât încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor a început să se îmbunătățească, prețurile la alimente și energie au scăzut, iar China s-a redeschis complet.

Astfel, se preconizează că în 2023 și 2024 creșterea globală va rămâne sub nivelul tendențial, de 2,6% și, respectiv, 2,9%, în condițiile în care înăsprirea politicilor economice își va face simțite efectele continuare, însă este prevăzută și o ameliorare treptată până în 2023-24, pe măsură ce efectul de antrenare a veniturilor din cauza inflației ridicate se diminuează.

OCDE mai previzionează o încetinire a creșterii anuale a PIB-ului în Statele Unite la 1,5% în 2023 și la 0,9% în 2024, pe măsură ce politica monetară va modera presiunile asupra cererii. În zona euro, se preconizează o creștere de 0,8% în 2023, urmată de o revenire la 1,5% în 2024, pe măsură ce efectele prețurilor ridicate ale energiei se estompează. În China, se estimează o revenire a creșterii la 5,3% în acest an și la 4,9% în 2024.

Deși inflația globală este în scădere, inflația de bază rămâne ridicată, susținută de creșterile puternice ale prețurilor la servicii, de marjele mai mari din anumite sectoare și de presiunile asupra costurilor generate de piețele de forță de muncă tensionate.

Pe parcursul anilor 2023 și 2024, se preconizează că inflația se va tempera treptat, dar va rămâne peste obiectivele băncilor centrale până în a doua jumătate a anului 2024 în majoritatea țărilor. Astfel, inflația globală asociată celor mai dezvoltate 20 de economii din lume va scădea la 4,5% în 2024, de la 8,1% în 2022. În schimb, inflația de bază în economiile avansate din G20 ar trebui să ajungă la o medie de 4,0% în 2023 și de 2,5% în 2024.

OCDE atrage atenția că îmbunătățirea perspectivelor este încă fragilă, riscurile devenind oarecum mai echilibrate, însă rămânând orientate în continuare pe o direcție negativă. Incertitudinea cu privire la evoluția războiului din Ucraina și la consecințele sale mai ample reprezintă o preocupare esențială. Forța impactului schimbărilor de politică monetară este dificil de evaluat și ar putea continua să expună vulnerabilitățile financiare generate de nivelul ridicat al datoriei și supraevaluarea activelor, precum și în segmente specifice ale pieței financiare. De asemenea, ar putea să reapară presiunile pe piețele globale de energie, ceea ce ar putea duce la noi vârfuri de prețuri și la o inflație mai mare.

În aceste condiții, OCDE recomandă ca politica monetară să rămână restrictivă până când vor exista semne clare că presiunile inflaționiste subiacente sunt reduse în mod durabil. În multe economii, inclusiv în Statele Unite și în zona euro, sunt încă necesare noi majorări ale ratelor dobânzilor. Având în vedere că inflația de bază se reduce lent, este probabil ca ratele de politică monetară să rămână ridicate până în 2024.

De asemenea, sprijinul fiscal pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la alimente și energie trebuie să se concentreze mai mult asupra celor care au cea mai mare nevoie de el. Astfel, o mai bună direcționare și o reducere în timp util a sprijinului global ar contribui la asigurarea sustenabilității fiscale, la menținerea stimulentelor pentru reducerea consumului de energie și la limitarea stimulării suplimentare a cererii într-o perioadă de inflație ridicată.

În plus, organizația mai subliniază că relansarea eforturilor de reformă structurală este esențială pentru a relansa creșterea productivității și pentru a atenua constrângerile legate de ofertă. În acest sens, sporirea dinamismului întreprinderilor, reducerea barierelor în calea comerțului transfrontalier și a migrației economice și promovarea unor piețe ale muncii flexibile și favorabile incluziunii sunt măsuri esențiale necesare pentru a stimula concurența, a atenua deficitul de ofertă și a consolida câștigurile obținute în urma digitalizării.

În cele din urmă, OCDE recomandă o cooperare internațională consolidată pentru a contribui la depășirea insecurității alimentare și energetice, pentru a ajuta țările cu venituri mici să își achite datoriile și pentru a realiza o abordare mai bine coordonată a eforturilor de atenuare a emisiilor de dioxid de carbon.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adopta revizuirea regulamentului privind orientările UE referitoare la dezvoltarea unei rețele transeuropene de transport (TEN-T).

Noul act normativ vizează construirea unei rețele de transport fiabile, fără întreruperi și de înaltă calitate, care să asigure o conectivitate durabilă în întreaga Europă, fără discontinuități fizice, blocaje și legături lipsă, informează instituția printr-un comunicat

”Rețeaua TEN-T este un instrument-cheie al politicii de transport a UE, cu o contribuție uriașă la obiectivele noastre de mobilitate durabilă, precum și la coeziunea economică, socială și teritorială. Adoptarea de astăzi a regulamentului revizuit reprezintă cu siguranță o piatră de hotar pentru o rețea durabilă și rezistentă în Europa, care ar trebui să răspundă preocupărilor cetățenilor și întreprinderilor noastre în materie de mobilitate în anii următori”, a subliniat Georges Gilkinet, viceprim-ministru belgian și ministru al mobilității.

Rețeaua TEN-T va fi dezvoltată sau modernizată pas cu pas, noul regulament stabilind termene clare pentru finalizarea acesteia în trei etape: până în 2030 pentru rețeaua centrală, 2040 pentru rețeaua centrală extinsă și 2050 pentru rețeaua globală.

Noul termen intermediar de 2040 a fost introdus pentru a devansa finalizarea proiectelor de mare anvergură, în principal transfrontaliere, cum ar fi conexiunile feroviare lipsă, înainte de termenul limită de 2050, care se aplică rețelei extinse, cuprinzătoare. De exemplu, noile conexiuni feroviare de mare viteză între Porto și Vigo și între Budapesta și București trebuie finalizate până în 2040.

Ca un alt exemplu, la finalizarea rețelei, pasagerii vor putea călători cu trenul între Copenhaga și Hamburg în 2,5 ore, în loc de 4,5 ore, cât este necesar în prezent.

Pentru a se asigura că planificarea infrastructurii răspunde nevoilor operaționale reale și prin integrarea căilor ferate, rutiere și navigabile, noul regulament reunește coridoarele rețelei principale cu coridoarele de transport feroviar de marfă în așa-numitele ”coridoare europene de transport”. 

Aceste coridoare sunt de cea mai mare importanță strategică pentru dezvoltarea unor fluxuri de transport de mărfuri și de pasageri durabile și multimodale în Europa.

În cele din urmă, ca răspuns la impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a asigura o mai bună conectivitate cu principalele țări vecine, noul regulament extinde patru coridoare europene de transport din rețeaua TEN-T către Ucraina și Moldova, retrogradând în același timp conexiunile transfrontaliere cu Rusia și Belarus.

În urma adoptării de astăzi, actul legislativ va fi semnat de președinții Consiliului și Parlamentului European înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni. Regulamentul revizuit va intra în vigoare la douăzeci de zile după această publicare.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO este convins că Franța va rămâne un aliat ”solid şi important” indiferent de partidul aflat la putere

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a arătat joi convins, la Bruxelles, că Franța va rămâne un aliat ”solid și important” indiferent de viitorul său guvern, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Mă aştept ca Franţa să rămână un aliat puternic şi important în viitor”, a declarat Stoltenberg, întrebat despre eventualele sale îngrijorări cu privire la rezultatul alegerilor legislative anticipate.

”Experienţa demonstrează că aliaţii NATO au reuşit întotdeauna să rămână uniţi, indiferent de diferitele partide aflate la putere şi de diferitele majorităţi parlamentare”, a adăugat el.

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta,  care este cotată cu un scor între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene, a cerut constant retragererea Franței din Comandamentul integrat al NATO. 

Citiți și: Seism politic în Franța: La ultimele alegerile europene din epoca Macron, extrema-dreaptă câștigă, devenind al doilea cel mai mare partid național din UE. Macron convoacă alegeri anticipate

În contextul în care RN a obținut mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), liderul francez încearcă să profite de emoția momentului și a convocat alegeri parlamentare anticipate care vor avea loc pe 30 iunie și 7 iunie.

De altfel, Macron și-a apărat decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța, spunând că nu vrea să cedeze ”cheile puterii” extremei drepte.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

SUA o sancționează pe bașcana Găgăuziei pentru că sprijină acțiunile de interferență politică ilegală ale Rusiei: Cetățenii din R. Moldova merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului

Published

on

© Mihai Popșoi/ Facebook

Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA în Republica Moldova, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

”Cetățenii moldovenii, inclusiv locuitorii UTA Găgăuzia, merită alegeri libere și corecte, și instituții democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului”, menționează Laura Hruby, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA.

Ea salută ”progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice și economice, precum și rezistența la acțiunile de interferență ale Kremlinului”.

”Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur”, dă asigurări oficialul american.

De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a sute de entități din întreaga lume, inclusiv trei companii din Moldova – Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service – pentru că au furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Rusia.

În mod similar, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, și interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

Amintim că Vlad Plahotniuc și Ilan Șor se află pe lista neagră a sancțiunilor SUA, fiind acuzați de acțiuni de corupție sistemică și interferență în alegeri susținute de Rusia.

Ei se regăsesc și pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, măsuri punitive create la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova care își arată încă o dată importanța în contextul intensificării acțiunilor de acest fel, într-un an în care moldovenii își aleg președintele și așteaptă începerea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE14 mins ago

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

U.E.49 mins ago

Martin Schulz o consideră pe Ursula von der Leyen un “candidat artificial” la șefia Comisiei Europene: Consiliul European și-a recăpătat puterea pe care Parlamentul i-o luase în 2014

CONSILIUL UE53 mins ago

Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

ROMÂNIA59 mins ago

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Libertatea și democrația par a fi garantate de la sine. Realitățile ne dovedesc că oricând pot apărea pericole

U.E.1 hour ago

CJUE amendează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE privind azilul. Budapesta trebuie să plătească penalități de 1 milion de euro pe zi până la respectarea prevederilor

ROMÂNIA2 hours ago

România și alte șapte țări membre solicită limitarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE pentru a zădărnici ”activitățile maligne”: Circulația lor ar trebui să fie redusă la statele în care sunt acreditați

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

350 de profesioniști în construcții au participat la cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS. Premiile AICPS “Proiectul Anului”, acordate în cadrul evenimentului

NATO3 hours ago

Secretarul general al NATO este convins că Franța va rămâne un aliat ”solid şi important” indiferent de partidul aflat la putere

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că proiectul privind introducerea salariului minim european în România a fost pus în dezbatere publică: Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

SUA o sancționează pe bașcana Găgăuziei pentru că sprijină acțiunile de interferență politică ilegală ale Rusiei: Cetățenii din R. Moldova merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului

CONSILIUL EUROPEAN23 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL1 day ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO2 days ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending