Connect with us

INTERNAȚIONAL

OCDE propune un plan de acțiune în 25 de pași care să sprijine decidenții din domeniul educației să ofere un răspuns eficient în contextul pandemiei de COVID-19

Published

on

© OCDE Education/ Twitter

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a realizat un plan de acțiune care urmărește să ”sprijine luarea deciziilor în materie de educație pentru a dezvolta și implementa răspunsuri educaționale eficiente în contextul pandemiei de COVID-19”.

În raportul publicat de OCDE este explicat de ce ”măsurile necesare de izolare socială vor perturba educația școlară timp de mai multe luni în majoritatea țărilor din lume”.

Organizația semnalează că în ”absența unei strategii internaționale eficiente pentru a conserva oportunitatea de a învăța în această perioadă, această perturbare va duce la lipsuri severe în materie de învățare pentru elevi”.

OCDE propune așadar ”liderilor organizaților și sistemelor de învățământ să dezvolte planuri pentru continuarea educației prin metode alternative, pe parcursul distanțării sociale” și propune o serie de domenii de acțiune care pot fi cuprinse în strategiile respective.

Iniţiativa organizaţiei internaţionale vine după ce specialiştii din educaţie au realizat că lipsa de acţiune cauzată de comunicare ori infrastructura deficitară produce efecte în multe țări, potrivit Digi24.

După ce, în urmă două săptămâni, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a publicat un raport pentru a vedea cât de pregătite sunt ţările să facă faţă provocărilor aduse de criză, acum, organizaţia a întocmit un plan cu sugestii care pot fi aplicate în orice stat pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie în vremuri de criză.

Astfel, printre cele 25 de propuneri ale OCDE, se numără și înființarea unui grup de lucru sau a unui comitet de conducere care va fi însărcinat cu dezvoltarea și implementarea unui răspuns în domeniul educației în contextul pandemiei de COVID-19. OCDE recomandă, în măsura în care este posibil, ca acest grup de lucru să fie format din reprezentanți ai diferitelor sfere din sistemul educațional sau rețeaua școalară, precum părinți, profesori, specialiști în IT, reprezentanți ai elevilor, care să aducă propria viziune.

De asemenea, organizația consideră că este nevoie de stabilirea unui calendar și a mijloacelor de comunicare, o comunicare ce trebuie să fie frecventă și regulată, între membrii grupului de lucru pe durata măsurilor de distanțare socială, precum și definirea principiilor pe care se bazează stategia, cum ar fi protejarea sănătății elevilor și a personalului.

În același timp, OCDE subliniază că sunt necesare mecanisme de coordonare cu autoritățile publice din domeniul sănătății, astfel încât acțiunile din domeniul educației să se sincronizeze și să contribuie la promovarea obiectivelor și strategiilor de sănătate publică.

De asemenea, în contextul în care mijloacele clasice de furnizare a informației sunt perturbate, organizația sugerează o reorganizare și reprioritizare a obiectivelor din programa școlară, și anume stabilirea a ceea ce trebuie învățat pe durata perioadei în care sunt impuse măsurile de distanțare socială.

Acolo unde este posibil, OCDE recomandă să se recurgă la cursurile realizare online. În cazul în care nu toți elevii dispun de aparatura necesară, organizația recomandă autorităților să identifice modalități alternative, precum parteneriate cu sectorul privat pentru a asigura dispozitivele necesare. Dacă nu sunt posibile cursurile online, este nevoie să se identifice noi mijloace de furnizare a informației, precum parteneriate cu televizunea, podcast-uri, pachete de învățare, fie în formă digitală, fie fizică.

În același timp, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică îndeamnă statele să asigure sprijinul necesar elevilor și familiilor vulenarabile pe durata implementarii planului alternativ de educație.

În viziunea OCDE, trebuie definite mecanismele de evaluarea a elevilor precum și cele de promovare a cursurilor și absolvire, în contextul măsurilor de distanțare socială adoptate de state ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Acolo unde școala oferea servicii de asistenţă psihologică, pe durata acestei perioade acestea ar putea fi continuate în spaţiul online, sugerează organizația. De asemenea, sacă există unităţi de învăţământ în care măsurile luate dau rezultate, este important ca şcolile să îşi împrumute modelele de bune practici. 

Potrivit unui raport UNESCO de la începutul lunii martie, pandemia de coronavirus a perturbat educația a aproape 300 de milioane de elevi din întreaga lume.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Guvernul britanic a anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei, într-un efort de a reliefa sprijinul continuu al țării pentru Ucraina, informează Politico Europe.

MAE britanic a anunțat miercuri 46 de sancțiuni împotriva persoanelor și grupurilor care sprijină invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv împotriva unor întreprinderi din Belarus, China, Serbia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

Anunțul a fost făcut în contextul în care ministrul de externe David Cameron urmează să reafirme sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina în timpul unei vizite la Washington, unde va dezvălui un pachet de răspuns umanitar de 29 de milioane de lire sterline pentru țara devastată de război.

”Sancțiunile de astăzi îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare, afectând sistemele de apărare rusești și luând măsuri drastice împotriva lanțurilor de aprovizionare ilegale care susțin mașina de război a Rusiei. Lucrând alături de partenerii noștri din G7 și de aliații noștri internaționali, vom continua să intensificăm presiunea asupra lui Putin și să oprim părțile terțe care furnizează bunuri și tehnologii restricționate Rusiei, oriunde s-ar afla acestea”, a declarat ministrul pentru sancțiuni, Anne-Marie Trevelyan.

Printre firmele vizate se numără AVIO CHEM, o companie sârbă care a trimis transporturi de piese de avion către entități rusești, și compania turcă Smart Trading Limited, care este implicată în furnizarea de produse electronice occidentale sancționate către Rusia.

Trei firme chineze – Asia Pacific Links Limited, Sinno Electronics Co., Limited și Xinghua Co. Limited – au fost, de asemenea, vizate pentru că au furnizat bunuri sancționate.

În plus, 31 de producători ruși de arme și importatori din domeniul apărării sunt vizați de sancțiuni, precum și trei susținători ai grupării teroriste Wagner susținute de Rusia, dar și patru operatori de nave ”fantomă” care eludează restricțiile privind vânzările de petrol rusesc.

Pe lângă sancțiunile anunțate, Agenția Națională de Combatere a Criminalității a emis un avertisment către bănci și alte firme, îndemnându-le să raporteze activitățile suspecte și încălcările sancțiunilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura miercuri unei reuniuni virtuale a liderilor G7.

Continue Reading

NATO

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

Published

on

© MApN

Peste șapte din zece români sunt de părere că România nu ar trebui să se retragă din Uniunea Europeană (70,3%) și din Alianța Nord-Atlantică (77,3), însă aproape 20%, respectiv 25%, consideră că țara noastră ar trebui să se retragă din NATO, respectiv UE, relevă datele unui sondaj de opinie INSCOP Research, realizat la comanda New Strategy Center. În același timp, un sondaj Eurobarometru dat publicității de Parlamentul European cu șase luni înainte de alegerile europene arată că 69% dintre români consideră că România a beneficiat de apartenența la UE, iar 75% ar merge la vot dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Prin comparație cu un sondaj similar realizat de INSCOP în luna martie, se observă o diminuare a susținerii apartenenței europene și euro-atlantice a României. În urmă cu nouă luni, trei sferturi dintre români se opuneau ideii ieșirii României din Uniunea Europeană (76,8%), iar patru din cinci români erau împotriva ieșirii din NATO (80%).

“În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieșirea din NATO sau UE este o opțiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce privește declanșarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% și un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câștiga războiul, atitudine determinată de percepția că ofensiva Ucrainei din acest an nu și-a atins obiectivele”, a spus George Scutaru, director general New Strategy Center, în contextul sondajului INSCOP publicat miercuri, 6 decembrie.

“Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionați consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO și SUA în România ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâția cât privesc Rusia drept o amenințare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat și faptul că doar 1 din 2 români și-ar apăra țara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărțită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici și militari. Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligații avem în cadrul NATO și de ce este în interesul României să susțină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruși, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, a adăugat Scutaru.

Principalele date reieșite din sondajul INSCOP:

Vinovatul pentru războiul din Gaza

Întrebați cine cred că este principalul vinovat de declanșarea conflictului din Gaza, 35.7% dintre respondenți indică Hamas, 9.6% – SUA, 9% – Israel, 7.1% – țările arabe, 6.6% – Rusia, iar 4.2% – Iran. 25.7% nu știu, iar 2.1% nu răspund la această întrebare.

Vinovatul pentru războiul din Ucraina

49.8% dintre români cred că Rusia este principalul vinovat de declanșarea războiului din Ucraina. 14.6% menționează SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19.4% dintre cei chestionați.

Câștigătorul războiului din Ucraina

34.5% dintre respondenți sunt de părere că Ucraina va câștiga războiul, în timp ce 32.6% cred că Rusia va fi învingătoare, iar 32.9% nu știu sau nu răspund.

Soluții pentru încheierea războiului din Ucraina

64.7% dintre participanții la sondaj sunt de acord cu afirmația ”pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă și să returneze Ucrainei teritoriile ocupate”, în timp ce 24.5% sunt de părere că ”pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei”. 10.1% din totalul eșantionului nu pot aprecia sau nu știu, iar 0.7% nu răspund.

Temeri cu privire la războiul din Ucraina

Rugați să indice care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenți menționează creșterea prețurilor și a costului vieții, 23.9% atacarea de către Rusia  a unor țări membre NATO. 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijorați de creșterea numărului de refugiați. 3% nu știu sau nu răspund.

Surse de informații cu privire la războiul din Ucraina

53.3% dintre români se informează despre războiul din Ucraina de la televizor. 16.5% urmăresc informații pe această temă de pe rețelele sociale. Spun că nu prea îi interesează subiectul 11.7% dintre cei chestionați. 9.9% își iau informațiile din ziare din și site-uri internaționale, iar 7.3% din ziare și site-uri românești. Ponderea non-răspunsurilor la această întrebare este 1.3%.

Percepția cu privire la informațiile referitoare la războiul din Ucraina

29.8% dintre români consideră că informațiile care circulă astăzi la noi în țară despre războiul din Ucraina sunt în general corecte, în timp ce 42.1% sunt de părerea contrarie.  20.8% declară că nu urmăresc evenimentele din Ucraina. 7.3% nu știu sau răspund la această întrebare.

Țara care reprezintă un pericol pentru România

Întrebați ce țară cred că reprezintă un pericol pentru România, 56.4% menționează Rusia, 8.6% Ungaria, 8.2% SUA, 6.6% China, 4% Ucraina, 0.9% Germania. 15.3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% în mare măsură, 21.4% în mică măsură, 18% în foarte mică măsură / deloc. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.9%.

Ieșirea din Uniunea Europeană

25.7% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Ieșirea din NATO

18.9% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtășesc părerea contrarie. 3.8% nu știu sau nu răspund.

Trimiterea de trupe NATO în România

57.1% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO și SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. 35.5% au o părere proastă, deoarece trimiterea de trupe NATO și SUA în România va supăra Rusia. 7.4% nu știu sau nu răspund.

Atitudine personală în cazul unui război

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50.5% dintre români declară că ar lupta să-și apere țara, 11.8% spun că s-ar ascunde până trece războiul, iar 19.4% că ar emigra. 5.6% declară că și-ar scoate un certificat medical ca să fie inapți de luptă. 4.7% aleg varianta altceva, iar 8% nu știu sau nu răspund.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye / Facebook

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă și să-și aprofundeze cooperarea în privința provocărilor comune, în efortul lor de a stinge divergențele, a precizat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan înaintea vizitei sale la Atena, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Nu există nicio problemă pe care să nu o putem reglementa prin dialog pe bază de bunăvoinţă reciprocă”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, cu o zi înainte de cea de-a cincea reuniune a Consiliului de cooperare la nivel înalt de la Atena.

El a mai spus că Grecia şi Turcia îşi pot spori cooperarea în sectoare cum sunt economia, transportul, energia şi migraţia, în privinţa căreia Turcia are nevoie de sprijinul UE, şi a apreciat că noile mandate electorale primite de liderii celor două state în acest an pot contribui la un progres constructiv în acest sens.

La începutul lunii septembrie, miniștrii de externe ai Greciei și Turciei, Giorgos Gerapetritis și Hakan Fidan, au convenit să relanseze contactele la nivel înalt între țările lor și să caute ”noi abordări” ale problemelor, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a legăturilor dintre cei doi aliați din NATO.

Confruntată cu probleme economice, Turcia caută o resetare a relațiilor sale adesea zbuciumate cu națiunile occidentale, dovadă stând întâlnirea dintre președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în iulie, în contextul summitului NATO, desfășurat la Vilnius.

Turcia are ”doar de câștigat dacă se apropie de Grecia, de Europa și de Occident”, puncta la mijlocul lunii mai liderul de la Atena, lansând Ankarei un apel la dialog pentru construirea unei agende pozitive care a fost umbrită de schimbul de replici acide între cele două țări. 

Anul trecut, Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate în Marea Egee, amenințând că țara sa este pregătită ”să facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.

După luni de șicane, seismul din luna martie a dus la o apropiere între cele două țări

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu48 mins ago

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

ROMÂNIA2 hours ago

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

MAREA BRITANIE2 hours ago

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

U.E.3 hours ago

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

NATO3 hours ago

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

ROMÂNIA5 hours ago

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

U.E.6 hours ago

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

ROMÂNIA1 day ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending