Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate partener, împreună cu Ministerul Sănătății, în calitate de lider de parteneriat și beneficiar, implementează proiectul ”Sistem Informatic pentru registrele de sănătate – RegInterMed”, ce urmărește digitalizarea registrelor de sănătate și interconectarea acestora cu alte platforme IT din domeniul e-sănătate, inclusiv cu sistemele informatice ale Uniunii Europene (UE).
Într-o declarație pentru Agerpres, președintele interimar al ADR, Octavian Oprea, a declarat că ”proiectul RegIntermed va schimba complet această abordare, prin digitalizarea înregistrărilor în registrele de sănătate, prin dezvoltarea sistemelor informatice existente şi prin implementarea interoperabilităţii acestor sisteme. Scopul este constituirea unei baze de date actualizate despre pacienţi, tratamentele aplicate şi evoluţia bolilor. Această bază de date va integra toate cerinţele GDPR şi normele de confidenţialitate. Pe baza datelor, se vor putea genera rapoarte şi statistici anonimizate despre boli şi tratamente la nivelul tuturor segmentelor populaţiei – în funcţie de vârstă, geolocaţie, afecţiune etc.”
”Sistemul informatic al registrelor de sănătate va fi interoperabil cu sistemul DES (n.r. Dosarul Electronic de Sănătate) al CNAS şi cu sistemele informatice ale UE, prin utilizarea standardelor compatibile cu cele utilizate de platformele pentru schimb de date ale proiectelor Cross-border health, dezvoltate la nivelul Uniunii Europene şi în Cadrul European de Interoperabilitate pentru Sănătate”, a precizat Oprea.
Proiectul ”Sistem Informatic pentru registrele de sănătate – RegIntermed” a demarat la 22.12.2020, iar valoarea totală a acestuia este de este de 67.591.875.80 lei cu TVA, din care 57.114.146,19 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Potrivit datelor furnizate de ADR, obiectivele specifice sunt:
1. Realizarea registrelor de sănătate și interconectarea acestora cu alte platforme IT din domeniul e-sănătate;
2. Creșterea utilizării sistemelor de e-sănătate prin realizarea sistemului informatic pentru registrele de sănătate – „RegInterMed”:
3. Actualizarea progresivă de informații, în funcție de nevoile de informații de sănătate identificate – diagnostic, tratament, evoluție, luarea deciziilor în situaţii de urgenţă respectând însă particularitățile și scopul secundar pentru care se colectează aceste date (calculul indicatorilor de incidență, prevalență, morbiditate și mortalitate, cercetare medicală etc.);
4. Dezvoltarea infrastructurii informatice în domeniul e-sănătate, pentru a sprijini utilizarea TIC;
5. Dezvoltarea Sistemului Informatic Integrat în domeniul sănătății prin implementarea soluțiilor sustenabile de e-sănătate;
6. Integrare în platforme de e-sănătate existente la nivel european.
Sistemul informatic urmăreșe implementarea și punerea la dispoziție, prin acces securizat la internet, a unor servicii online care vor permite:
- Pentru beneficiarii direcți ai serviciilor de sănătate (persoanele înscrise în registre): istoricul evoluției în cazul tratamentelor, si extragerea cu usurință a unor statistici pentru luarea de decizii în beneficiul pacienților; îmbunatațirea participării pacienților și motivării acestora pentru participarea activă în domeniul e-sănătate
- Pentru medici: consistența informațiilor, centralizate într-o bază unică; păstrarea istoricului pentru fiecare pacient; urmărirea eventualelor interferențe ale diverselor tratamente acordate într-o anumită perioadă de timp, care ajută la luarea unei decizii medicale optime
- Pentru Ministerul Sănătații: posibilitatea realizării unor statistici, în baza informațiilor deținute într-o bază de date reală și curentă, în vederea elaborării de decizii.
Succesul revoluției digitale într-o Europă a deceniului digital va depinde și de sisteme de sănătate performate care trebuie să pună digitalizarea n serviciul realizării și activării drepturilor noastre fundamentale în materie de sănătate, și nu al diminuării acestora.
Așadar, digitalizarea trebuie să fie un vector al consolidării capacităților individuale și colective și, totodată, o pârghie puternică a exercitării efective a drepturilor și a dezvoltării unor noi forme de organizare și de guvernanță în domeniul sănătății.