Connect with us

CONSILIUL UE

Odobescu, la Bruxelles. Șefa diplomației române participă la reuniunea miniștrilor de externe din UE și se întâlnește cu secretarul general al NATO

Published

on

© Luminita Odobescu/ X

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, luni, 22 ianuarie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, și va avea, de asemenea, și o întrevedere, la sediul NATO, cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda reuniunii miniștrilor de externe europeni va include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.  

În marja reuniunii CAE va avea loc un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe al Egiptului, S. H. Shoukry, în pregătirea celei de-a zecea reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Egipt (23 ianuarie 2024).

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în pregătirea reuniunii Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, va avea o intervenție prin video-conferință pentru a prezenta situația din teren. În cadrul sesiunii în format UE-27, miniștrii europeni de externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina.

Agenda reuniunii include, de asemenea, un schimb de opinii cuprinzător privind situația actuală dificilă din Orientul Mijlociu. Vor avea loc atât dezbateri formale în format UE-27, cât și discuții informale, separate, cu participarea mai multor miniștri de externe din regiune.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Consiliul UE aprobă standarde mai stricte pentru emisiile de CO2 pentru vehiculele grele. Noile norme introduc obiectivul ca 100% din autobuzele urbane noi să aibă emisii zero până în 2035

Published

on

Foto: EC Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat oficial Regulamentul privind standardele de emisii de CO2 pentru vehiculele grele, modificând și consolidând normele existente ale UE. Normele actualizate vor reduce și mai mult emisiile de CO2 în sectorul transportului rutier și vor introduce noi obiective pentru 2030, 2035 și 2040.

Potrivit unui comunicat al instituției, standarde mai riguroase pentru emisiile de CO2 vor contribui la creșterea ponderii vehiculelor cu emisii zero în parcul de vehicule grele în UE, garantând simultan menținerea și consolidarea inovării în acest sector și a competitivității acestuia.

Un domeniu de aplicare mai larg

În virtutea normelor revizuite, domeniul de aplicare al regulamentului existent va fi extins, astfel încât aproape toate vehiculele grele noi cu emisii certificate de CO2, inclusiv camioanele mai mici, autobuzele urbane, autocarele și remorcile, să intre sub incidența valorilor-țintă de reducere a emisiilor.

Noi obiective de reducere a emisiilor

Noile norme mențin obiectivul actual pentru 2025, care înseamnă o reducere cu 15% a emisiilor pentru camioanele grele cu o greutate de peste 16 t. În concordanță cu obiectivele climatice ale UE pentru 2030 și ulterior, regulamentul mai stabilește și următoarele obiective noi:

  • o reducere a emisiilor cu 45% începând cu 2030 (creștere de la 30%)
  • o reducere a emisiilor cu 65% începând cu 2035
  • o reducere a emisiilor cu 90% începând cu 2040

Aceste obiective se vor aplica camioanelor medii, camioanelor grele cu o greutate de peste 7,5 t și autocarelor, precum și vehiculelor de uz specific corespunzătoare începând cu 2035.

Obiectivul de emisii zero pentru autobuzele urbane

Noile norme introduc obiectivul ca 100% din autobuzele urbane noi să aibă emisii zero până în 2035, stabilind în același timp un obiectiv intermediar de 90% pentru această categorie până în 2030. Autobuzele interurbane vor fi exceptate de la acest obiectiv, ele fiind considerate, din punctul de vedere al măsurării reducerii emisiilor, autocare.

Regulamentul urmează să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE. El va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Eficacitatea și impactul regulamentului modificat vor fi examinate de Comisie în 2027, în special în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor stabilite. 

Printre altele, Comisia va trebui să evalueze și posibilitatea de a elabora o metodologie comună pentru evaluarea și raportarea emisiilor de CO2 generate pe durata întregului ciclu de viață de vehiculele grele noi.

Sectorul vehiculelor grele este responsabil pentru peste 25% din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier în UE. Standardele privind emisiile de CO2 pentru anumite vehicule grele au fost stabilite pentru prima dată în 2019, conținând obiective pentru perioada 2025-2029 și pentru perioada de după 2030 și o dispoziție care prevede revizuirea regulamentului până în 2022.

La 14 februarie 2023, Comisia a prezentat o propunere de revizuire a standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele. Această revizuire face parte integrantă din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”. Normele actualizate contribuie la obiectivul UE de a-și reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990 și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Continue Reading

CONSILIUL UE

În ajunul Zilei Europei, țările UE au ajuns la un acord ca veniturile din activele înghețate ale Rusiei să fie direcționate către apărarea militară a Ucrainei

Published

on

© European Union 2024

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri, în ajunul Zilei Europei, la un acord de principiu pentru ca profiturile provenite din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei să fie întrebuințate pentru finanţarea ajutorului militar oferit forțelor armate ucraina, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

“Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei. Banii vor servi la susţinerea redresării şi apărării militare a Ucrainei în contextul agresiunii ruse”, a transmis președinția belgiană, pe X.

Decizia a fost posibilă după ce, în luna martie, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au agreat o decizie de moment prin care au invitat Consiliul Uniunii Europene să ducă mai departe discuțiile privind utilizarea profiturilor din activele înghețate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell a propus ca Uniunea Europeană să utilizeze 90% din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, iar restul de 10% să fie utilizat pentru a spori capacitatea de industriei ucrainene de apărare.

În conformitate cu planul lui Borrell, banii ar urma să fie direcționați către Instrumentul European pentru Pace (EPF), un fond extra-bugetar creat la inițiativa Franței înainte de invazia Rusiei în Ucraina și care s-a dovedit extrem de util pentru a sprijini Ucraina. Josep Borrell a subliniat că propunerea vizează utilizarea profiturilor din activele ruse blocate în Europa mai degrabă decât activele însele. El a estimat la 3 miliarde de euro anual profiturile care se pot obţine din acest active.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE are prima legislație care combate violența împotriva femeilor. Săvârșirea infracțiunii va fi pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani

Published

on

© Comisia Europeană/Twitter

Consiliul Uniunii Europene a aprobat o directivă a UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Conform unui comunicat al instituției, adoptarea unor măsuri decisive împotriva acestor acte de violență este esențială pentru a asigura valorile și drepturile fundamentale de egalitate între femei și bărbați și de nediscriminare. Legea impune tuturor țărilor UE să incrimineze mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forțată și violența cibernetică, cum ar fi schimbul de imagini intime fără consimțământ.

Noua reglementare conține, de asemenea, măsuri de prevenire a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și stabilește standarde de protecție a victimelor acestor infracțiuni.

”Violența împotriva femeilor și violența domestică reprezintă o infracțiune perpetuă. Această lege va garanta, la nivelul întregii UE, că autorii acesteia vor fi aspru sancționați și că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie”, a subliniat Paul Van Tigchelt, viceprim-ministru belgian și ministru al justiției și al Mării Nordului.

Principalele prevederi

Actul normativ adoptat incriminează următoarele infracțiuni în întreaga UE: mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forțată, schimbul de imagini intime fără consimțământ, hărțuirea cibernetică, hărțuirea cibernetică și incitarea cibernetică la ură sau violență.

Săvârșirea acestor infracțiuni va fi pedepsită cu pedepse cu închisoarea cuprinse între cel puțin un an și cinci ani. Directiva vine, de asemenea, cu o listă extinsă de circumstanțe agravante, cum ar fi săvârșirea infracțiunii împotriva unui copil, a unui fost sau actual soț sau partener sau a unui reprezentant public, a unui jurnalist sau a unui apărător al drepturilor omului, care atrage după sine sancțiuni mai severe.

Directiva conține, de asemenea, norme detaliate privind măsurile de asistență și protecție pe care statele membre ar trebui să le ofere victimelor.

Va deveni mai ușor pentru victimele violenței asupra femeilor și ale violenței domestice să raporteze o infracțiune.

Cel puțin, va fi posibilă raportarea online a infracțiunilor cibernetice. De asemenea, țările UE trebuie să instituie măsuri pentru a se asigura că copiii sunt asistați de profesioniști.

Atunci când copiii raportează o infracțiune comisă de o persoană care exercită răspunderea tutelară, autoritățile vor trebui să ia măsuri pentru a proteja siguranța copilului înainte de a informa presupusul autor al infracțiunii.

Pentru a proteja viața privată a victimei și pentru a preveni repetarea situației de victimă, statele membre trebuie, de asemenea, să se asigure că dovezile referitoare la comportamentul sexual anterior al victimei sunt permise în cadrul procedurilor penale numai atunci când sunt relevante și necesare.

În ideea de a construi un viitor mai sigur, măsurile preventive vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la cauzele profunde ale violenței împotriva femeilor și ale violenței domestice și promovarea rolului central al consimțământului în relațiile sexuale.

După intrarea în vigoare a directivei, statele membre au trei ani la dispoziție pentru a o transpune în legislația națională.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

ROMÂNIA2 hours ago

Directorul general al ICI București: În era digitală, securitatea cibernetică nu poate fi tratată ca un aspect secundar

ROMÂNIA6 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu comisarul european pentru agricultură: România susține alocarea unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european pentru protejarea fermierilor

ROMÂNIA7 hours ago

Statul trebuie să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă, subliniază secretarul general al Guvernului

U.E.8 hours ago

Suspendarea taxelor de import și a contingentelor la exporturile ucrainene către UE va fi prelungită până în iunie 2025

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Sănătatea mintală în școli: Comisia Europeană publică un ghid menit să ”pună bazele unui mediu educațional mai sănătos și incluziv”

EUROBAROMETRU9 hours ago

Eurobarometru: 78% din tinerii din România intenționează să voteze la alegerile europene din iunie, 57% din ei participând în ultimul an la acțiuni de schimbare a societății

CHINA9 hours ago

SUA și China vor avea primele discuții oficiale privind riscurile asociate cu inteligența artificială

Victor Negrescu10 hours ago

Victor Negrescu: Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a ușura viața oamenilor

CONSILIUL UE10 hours ago

Consiliul UE aprobă standarde mai stricte pentru emisiile de CO2 pentru vehiculele grele. Noile norme introduc obiectivul ca 100% din autobuzele urbane noi să aibă emisii zero până în 2035

ROMÂNIA11 hours ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO6 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending