Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Ofensiva popularilor europeni pentru președinția Parlamentului European: Manfred Weber a publicat acordul încălcat de socialiști și liberali

Published

on

Liderul popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber, a decis să publice acordul politic încheiat în anul 2014 cu social-democrații europenii, și ulterior extins la grupul liberalilor, cu privire la sprijinul reciproc pe care cele două formațiuni urmau să și-l acorde în alegerile pentru șefia instituției, anunță Politico Europe.

FOTO: EPP Group

Weber, reales recent lider al grupului PPE, a transmis o copie a acordului tuturor europarlamentarilor populari europeni, înțelegere pe care socialiștii europeni și liberali o încalcă prin desemnarea lui Gianni Pittella, respectiv Guy Verhofstadt drept candidați pentru președinția PE la finalul mandatului socialistului Martin Schulz.

Grupul PPE și Grupul S&D sunt de acord ca în perioada legislativă 2014-2019 să se sprijine reciproc în alegerea președintelui Parlamentului European. Cele două grupuri convin ca S&D să dețină președinția PE în prima jumătate a legislaturii, iar PPE în a doua jumătate”, se arată în textul documentului citat de Politico Europe (copia acestuia e disponibilă aici).

Ulterior, acordul a fost extins și prin afilierea grupului ALDE la această înțelegere (copia documentului aici).

Citiți și Doi italieni țintesc președinția Parlamentului European: Antonio Tajani, desemnat candidat al popularilor europeni la șefia instituției. Socialiștii l-au propus pe Gianni Pittella

Pentru poziția ocupată timp de două mandate de social-democratul german Martin Schulz, Grupul Partidului Popular European din PE l-a desemnat pe eurodeputatul italian Antonio Tajani drept candidat, în timp ce social-democrați au ales să îl propună pe Gianni Pittella, liderul S&D în Parlamentul European.

Anterior, Martin Schulz își manifestase dorința de a continua să dețină poziția de președinte al PE, un fapt fără precedent și care deja înregistrase o premieră: Schulz este primul președinte al Parlamentului European care deține două mandate consecutive, dar și în două legislaturi diferite. Această intenție a fost sancționată imediat de popularii europeni, care au reamintit riscul încălcării acordului politic din 2014.

La începutul acestui an, liderul liberalilor în Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, ales negociator-șef al Parlamentului European privind Brexit în luna septembrie a anului trecut, și-a anunțat candidatura la șefia Parlamentului European.

Viitorul președinte al Parlamentului European va fi ales pe 17 ianuarie 2017.

Statusul majorității politice în Parlamentul European

Împreună, PPE (215) și S&D (189) au majoritate fragilă în Parlamentul European, însumând 404 eurodeputați din totalul celor 751. O majoritate simplă înseamnă 376 de europarlamentari.

Astfel, dacă atât popularii, cât și socialiștii vor decide să se confrunte pentru șefia Parlamentului European, ambele formațiuni vor avea nevoie de mai multe grupuri politice pentru a întocmi o majoritate, inclusiv de liberali și de verzi.

În cazul în care socialiștii și liberalii ar căuta să formeze o alianță pentru a scoate din competiție candidatul PPE, ei ar avea nevoie de o susținere mai largă.

Cei 68 de europarlamentari ALDE, împreună cu cei 189 ai S&D nu formează majoritatea de 376 de voturi, însă cu susținere din partea Verzilor și a unor voturi primite din partea unor eurodeputați PPE, Verhofstadt sau Pittella ar putea avea șansa de a conduce Parlamentul European.

Viitorul președinte al Parlamentului European va fi ales pe 17 ianuarie 2017.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a prezentat pentru CaleaEuropeană.ro o serie de soluții PPE la criza generată de inflație și de creșterea necontrolată a prețurilor la energie, în urma participării sale o reuniune a Grupului Popularilor Europeni de la Atena. 

Deputatul european informează că a fost adoptat un document de poziție al grupului PPE privind soluțiile pe care popularii europeni le propun Comisiei Europene pentru combaterea inflației, a creșterii prețurilor la energie și a costului vieții.

  • În zona fiscală, grupul PPE propune Comisiei să creeze condițiile pentru ca statele membre să introducă noi scutiri temporare sau reduceri de taxe și accize pe energie pentru atenuarea impactului negativ asupra gospodăriilor și întreprinderilor. De asemenea, grupul recomandă, în cazul prelungirii crizei, scutirea alimentelor de bază de TVA pentru a reduce costurile traiului zilnic al cetățenilor.
  • Grupul PPE face apel la utilizarea achizițiilor comune voluntare de produse energetice pentru a reduce prețurile în cadrul negocierilor și pentru a asigura securitatea aprovizionării pentru toate statele membre.
  • În zona pieței energiei, Grupul PPE sprijină propunerile Comisiei de plafonare temporară de urgență a veniturilor de pe piață obținute din vânzarea energiei electrice, ca un gest de solidaritate temporară care are în vedere reducerea costurilor pentru energie a gospodăriilor și întreprinderilor.
  • În paralel cu aceste măsuri de urgență, grupul PPE susține accelerare investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă, eficiență energetică, dar și infrastructură, în special în proiecte transfrontaliere pentru a evita viitoarele șocuri energetice asupra economiei Uniunii. În privința instalării surselor regenerabile, în special pentru gospodării, statele membre trebuie să facă eforturi pentru debirocratizare – eliminarea barierelor administrative și simplificarea obținerii autorizațiilor.
  • În acest sens, activitățile de instalare a panourilor solare de pe acoperișuri, a pompelor de căldură și a turbinelor eoliene mici în întreaga Uniune trebuie să fie intensificate pentru a reduce consumul de gaz. Toate barierele administrative ar trebui simplificate sau eliminate și ar trebui să fie puse la dispoziție scheme semnificative de subvenții de către statele membre.
  • Nu în ultimul rând, grupul PPE solicită mai mult sprijin pentru renovări. Renovările profunde, cum ar fi izolarea clădirilor, implică costuri mari pe care majoritatea gospodăriilor nu și le pot permite. Prin urmare, Grupul PPE solicită un acces mai ușor al proprietarilor la împrumuturile bancare.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Published

on

© European Union

Social-democrații din Parlamentul European susțin că Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia, dacă aceasta continuă să nu se alinieze sancțiunilor europene împotriva Rusiei. 

„UE nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă aceasta nu se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Aceasta este ceea ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privind extinderea”, a scris grupul S&D într-o postare pe contul de Twitter.

Săptămâna trecută ministerul sârb de externe a semnat împreună cu ministerul rus de externe un plan de consultări pentru perioada 2023-2024, lucru considerat „dezamăgitor” de eurodeputatul Tonino Picula: „Este foarte dezamăgitor venind din partea unei țări care aspiră să adere la UE.”


Citiți și: Serbia rămâne ”încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, dar nu își va schimba politica față de Rusia

În urma victoriei președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, din luna aprilie, socialiștii și democrații îl îndeamnau să facă în sfârșit o alegere pro-europeană clară, să restabilească democrația și statul de drept și să ia în serios reforma procesului de extindere. 

De asemenea, social-democrații din Parlamentul European, avertizau încă de atunci că Serbia trebuie să se alinieze cât mai curând posibil la sancțiunile UE împotriva Rusiei, ca urmare a războiului lui Putin împotriva Ucrainei: „În caz contrar, acest lucru va avea consecințe asupra perspectivei sale europene.”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Iran: Vicepreședintă PE și femei care dețin funcția de ministru sau secretar de stat din 11 țări UE, inclusiv România, reiterează sprijinul ferm pentru drepturile fundamentale

Published

on

© Comisia Europeană/Twitter

Femei care dețin funcția de ministru sau de secretar de stat din 11 țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, în frunte cu vicepreședinta Parlamentului European, s-au angajat ”să își folosească toată energia pentru a acționa în favoarea unei mai mari protecții a drepturilor femeilor” în Iran și peste tot în lume, exprimându-și în același timp ”profunda indignare față de moartea Mahsei Amini”, tânăra de 22 de ani care decedat după ce a fost arestată de poliția moralității din Republica Islamică.

”Este inacceptabil ca o femeie să își piardă viața din cauza modului în care alege să se îmbrace. Nu putem tolera faptul că atât de multe femei din ziua de azi nu pot decide liber asupra înfățișării lor, să se deplaseze, să aleagă, să studieze la fel ca bărbații. Această aspirație la egalitate între femei și bărbați nu are granițe”, este menționat în declarația comună.

Semnatarele documentului au reiterat, de asemenea, ” sprijinul nostru ferm pentru dreptul fundamental de a se aduna și de a protesta”.

”Dezaprobăm reprimarea violentă a demonstrațiilor curajoase care au avut loc în urma acestui eveniment dramatic. După cum se afirmă în mod clar în declarația Înaltului Reprezentant al UE, îndemnăm autoritățile iraniene să respecte cu strictețe principiile consacrate în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Iranul este parte. Prin urmare, ne așteptăm ca Iranul să înceteze imediat reprimarea violentă a protestelor și să asigure accesul la internet, precum și libera circulație a informațiilor. De asemenea, ne așteptăm ca Iranul să clarifice numărul de morți și de persoane arestate în timpul demonstrațiilor, să elibereze toți protestatarii pașnici și să asigure un proces echitabil tuturor deținuților”, mai cer acestea.

În acest context, ele se angajează să sprijine ”acțiunile din cadrul și din afara Uniunii Europene pentru a proteja și promova drepturile femeilor. Ne vom strădui să ne asigurăm că toate fetele și femeile își pot exercita pe deplin și fără obstacole puterea de emancipare și dreptul la libertate”.

Citiți și:
Proteste în Iran: UE consideră ”inacceptabilă utilizarea disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici”

”Vom sprijini toate măsurile de prevenire și contracarare a încălcărilor drepturilor femeilor, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, regimul global de sancțiuni în domeniul drepturilor omului. De asemenea, vom urmări să promovăm o aderare mai largă la măsurile care vizează prevenirea și suprimarea violenței împotriva femeilor. Pentru Iran, Ucraina, Afganistan, Europa și oriunde în lume, vom rămâne solidari cu toți cei care au cel mai sincer vis: acela de a fi liberi”, conchis semnatarele declarația.

Cel puțin 76 de manifestanți au fost uciși de forțele de securitate iraniene în timpul celor 11 zile de proteste declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, informează activiștii citați de BBC.

Presa de stat a estimat numărul morților la 41, inclusiv mai mulți membri ai personalului de securitate, și a dat vina pe ”răsculați”.

Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate, dintre care 20 de jurnaliști.

Demonstrațiile antiguvernamentale s-au extins în peste 80 de orașe și localități din Iran de la înmormântarea lui Mahsa Amini la 17 septembrie.

Femeia kurdă în vârstă de 22 de ani, originară din orașul Saqez, din nord-vestul țării, se afla în vizită în capitala Teheran, la 13 septembrie, când a fost arestată de poliția moralității, pentru că ar fi încălcat legea strictă care le impune femeilor să-și acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Ea a leșinat după ce a fost dusă într-un centru de detenție pentru a fi ”educată” și a murit la spital după trei zile de comă.

Continue Reading

Facebook

SUA49 seconds ago

Senatul SUA a adoptat fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul cuprinde și o importantă componentă militară

ONU46 mins ago

Secretarul general al ONU condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia: Încalcă principiile Naţiunilor Unite. Nu-şi are locul în lumea modernă

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Biden, înainte ca Putin să anexeze ilegal patru regiuni din Ucraina: SUA nu vor recunoaşte “niciodată, niciodată, niciodată” revendicările Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen evocă “promisiunea democrației” în războiul declanșat de autocrații: În democrație, oamenii sunt stăpânii propriului viitor. În autocrație, oamenii sunt blocați într-un trecut fără sfârșit

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Premierul britanic Liz Truss va participa la primul summit al Comunității Politice Europene de la Praga și se oferă să-l găzduiască pe următorul la Londra

ENGLISH12 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

ENGLISH17 hours ago

CoR: Newly elected chair of COTER Commission, Emil Boc will focus his mandate on efficient use of EU budget and cohesion funds

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR17 hours ago

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending