Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Oficial BCE: Presiunile inflaționiste din zona euro se vor reduce pe parcursul acestui an

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a reiterat vineri mesajul oficialilor BCE conform cărora factorii care stau la baza inflației din zona euro au caracter temporar, iar perioada cuprinsă între 2020 şi 2022 a făcut parte dintr-un „ciclu pandemic al inflaţiei” şi de aceea nu ar trebui comparată cu normalul istoric, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Datele publicate vineri de Eurostat arată că inflaţia în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie, mai mult decât dublu faţă de ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Preţurile la energie au crescut cu 26% în ritm anual în luna decembrie în zona euro şi au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflaţia record de 5% înregistrată luna trecută.

„Anul acesta inflaţia se va reduce şi va fi peste nivelul la care vrem să fie pe termen lung”, a declarat Philip Lane pentru postul irlandez de televiziune RTE, reiterând prognozele BCE conform cărora inflaţia va fi peste ţinta sa pe ansamblul anului 2022, urmând să scadă “puţin sub ţintă” în 2023 şi 2024.

„Da, atunci când auzim de cifre precum 5% asta sună atât de ciudat după o lungă perioadă de inflaţie redusă dar credem că presiunile inflaţioniste se vor reduce pe parcursul acestui an”, a adăugat Philip Lane.

Citiți și: Christine Lagarde, despre situația inflației din zona euro: BCE nu ar trebui să înăsprească politica monetară. Ar afecta și mai mult redresarea economică

Chiar dacă prognozele BCE arată că inflaţia va reveni la 1,9% în ultimul trimestru al acestui an, un număr din ce în ce mai mare de decidenţi pun sub semnul întrebări aceste prognoze, precizând faptul că riscurile sunt orientate spre cifre mai mari şi că valori peste ţinta de inflaţie avută în vedere de BCE ar putea să persiste şi în 2023.

În interviul pentru RTE, Philip Lane a spus că, deşi preţurile ridicate la energie sunt o sursă de îngrijorare, presiunile pe partea de aprovizionare ar urma să se reducă pe pieţele petrolului şi gazelor naturale în acest an.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE: Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că o reducere a ratei dobânzii este probabilă luna viitoare, în condițiile în care creșterea rapidă a prețurilor de consum a fost în mare parte limitată, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

„În cazul în care datele pe care le primim consolidează nivelul de încredere pe care îl avem – că vom atinge o inflație de 2% pe termen mediu, care este obiectivul nostru, misiunea noastră, datoria noastră – atunci există o probabilitate puternică” de a face o mișcare pe 6 iunie, a declarat ea pentru postul irlandez RTE One într-un interviu televizat difuzat marți.

„Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control”, a spus șefa BCE. „Prognoza pe care o avem pentru anul viitor și anul următor se apropie într-adevăr foarte, foarte mult de țintă, dacă nu chiar de țintă. Așadar, sunt încrezătoare că am trecut la o fază de control.”

O decizie cu privire la momentul în care oficialii vor stabili următoarea politică a fost anticipată pe scară largă. Rata dobânzii la facilitatea de depozit – care a fost la un nivel record de 4% din toamna anului trecut – este de așteptat să fie redusă cu un sfert de punct, investitorii estimând un alt pas de această amploare în septembrie și înclinând, de asemenea, spre o reducere definitivă în decembrie 2024.

Membrii Consiliului Guvernatorilor refuză, însă, să se pronunțe asupra unei anumite traiectorii a ratei – un sentiment împărtășit de Lagarde în interviul RTE One. Mulți au indicat însă că pronosticurile pieței ar putea fi similare cu propria lor gândire.

Comentând într-un interviu separat pentru Handelsblatt publicat tot marți, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a îndemnat la prudență după o primă reducere probabilă.

„Nu ar trebui să reducem ratele în grabă și să punem în pericol ceea ce am realizat”, a spus el, adăugând că incertitudinea este “încă ridicată”. Astfel, „chiar dacă ratele vor fi reduse pentru prima dată în iunie, asta nu înseamnă că vom mai reduce ratele” în ședințele ulterioare, a adăugat Nagel. „Nu suntem pe pilot automat”.

Lagarde a avertizat, de asemenea, asupra incertitudinii, dar a fost mai circumspectă.

„Trebuie să fim dependenți de date”, a spus ea. „Este o decizie colectivă care este luată de toți membrii Consiliului Guvernatorilor împreună și este foarte dificil să prescrii sau să prognozezi o traiectorie după prima reducere, dacă va exista o astfel de reducere.”

Ritmul inflației din zona euro a încetinit drastic, deși s-a oprit la 2,4% în aprilie și nu se estimează că va scădea spre obiectivul de 2% al BCE până în a doua jumătate a anului viitor.

Președinta BCE a apărat, de asemenea, rezultatele instituției sale – „nu am făcut o treabă proastă” – deși a recunoscut că majorările de dobândă din 2022 ar fi putut începe potențial mai repede, menționând opțiunea de a începe „cu trei luni mai devreme”.

„Am fi putut începe puțin mai devreme”, a spus ea. „Dar nu sunt sigură că rezultatul ar fi fost atât de diferit”.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Stabilitatea financiară în zona euro a beneficiat de îmbunătățirea perspectivelor economice, cu o inflație în scădere constantă și o revenire a încrederii investitorilor, potrivit raportului privind stabilitatea financiară pentru luna mai 2024, publicat astăzi de Banca Centrală Europeană. Cu toate acestea, perspectivele rămân fragile, întrucât posibilitatea unor șocuri economice și financiare este ridicată într-un mediu caracterizat de un grad ridicat de incertitudine geopolitică și în materie de politici la nivel mondial.

„Riscurile geopolitice continuă să umbrească perspectivele privind stabilitatea financiară”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos. „Deși condițiile de stabilitate financiară s-au îmbunătățit în concordanță cu reducerea riscurilor de recesiune și cu scăderea inflației, rămâne esențial să consolidăm în continuare reziliența sistemului financiar în contextul incertitudinilor economice și geopolitice la nivel mondial.”

Piețele financiare rămân vulnerabile la noi șocuri negative. Deși așteptările privind relaxarea politicii monetare au stimulat optimismul în evaluarea riscurilor de către investitori, sentimentul s-ar putea schimba rapid. De exemplu, un stres geopolitic acut ar putea declanșa volatilitatea, creând potențialul unor reacții de piață supradimensionate, care ar putea fi amplificate de instituțiile nebancare cu fragilități structurale de lichiditate.

Condițiile financiare restrictive continuă să testeze rezistența unei cohorte de gospodării, firme și guverne vulnerabile din zona euro. La nivel agregat, ratele datoriei în raport cu PIB-ul gospodăriilor și firmelor din zona euro au scăzut sub nivelurile anterioare pandemiei, ceea ce contribuie la atenuarea preocupărilor legate de sustenabilitatea datoriei. În același timp, se preconizează că datoria suverană se va stabiliza la niveluri mai ridicate decât înainte de pandemie, ceea ce face ca finanțele publice să fie mai vulnerabile la șocuri negative. În general, costurile aferente plății datoriilor ar putea crește în continuare în toate sectoarele economice, deoarece datoriile care ajung la scadență continuă să fie reevaluate la ratele dobânzilor actuale, semnificativ mai mari. Între timp, piețele imobiliare sunt în curs de scădere. Segmentul comercial, în special, continuă să cunoască o corecție substanțială a prețurilor și nu pot fi excluse noi scăderi. În schimb, piețele proprietăților rezidențiale dau unele semne de stabilizare după ceea ce a fost până acum o corecție ordonată a prețurilor.

Băncile din zona euro au rămas stabile, dar evaluările slabe ale băncilor sugerează că investitorii sunt preocupați de durabilitatea profitabilității acestora. Provocările pentru băncile din zona euro pot proveni din trei surse. În primul rând, cresc îngrijorările cu privire la calitatea activelor bancare, având în vedere semnele de creștere a pierderilor în unele portofolii de credite care sunt mai sensibile la încetinirile ciclice, în special în cazul creditelor imobiliare comerciale. În al doilea rând, costurile de finanțare a băncilor par să rămână ridicate, chiar dacă ratele de politică monetară încep să scadă. Și, în al treilea rând, veniturile băncilor ar putea fi diminuate pe măsură ce veniturile din exploatare slăbesc din cauza creșterii încă reduse a împrumuturilor și a veniturilor mai mici din împrumuturile cu rată variabilă.

În general, sistemul bancar din zona euro este bine echipat pentru a face față acestor riscuri, având în vedere pozițiile solide de capital și de lichiditate. Pentru a menține și a consolida reziliența băncilor într-un mediu macrofinanciar incert, este recomandabil ca autoritățile macroprudențiale să mențină amortizoarele de capital existente pentru a se asigura că acestea sunt disponibile pentru bănci în cazul unor evoluții nefavorabile, împreună cu măsuri bazate pe debitori care să asigure standarde solide de creditare. Punerea în aplicare a unui cadru macroprudențial cuprinzător pentru entitățile nebancare și o supraveghere mai integrată la nivelul UE a acestor entități ar juca un rol important în atenuarea riscurilor pentru stabilitatea financiară. Un sector financiar nebancar rezilient ar sprijini progresul către o uniune a piețelor de capital în Europa, contribuind la asigurarea faptului că instituțiile nebancare oferă o sursă stabilă de finanțare pentru economia reală pe parcursul ciclului.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Creditorii din zona euro trebuie să se pregătească pentru noi riscuri în climatul actual de „incertitudine ridicată” (BCE)

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

În discursul său inaugural în calitate de președinte al brațului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Claudia Buch a lansat un avertisment dur pentru creditorii europeni, atenționându-i să nu se complacă în confortul generat de profiturile lor crescute din ultima vreme, în contextul turbulențelor geopolitice, al schimbărilor climatice și al altor schimbări structurale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Buch a evidențiat climatul actual de „incertitudine ridicată”, exacerbat de evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina și escaladarea ratelor inflației, alături de amenințarea iminentă a schimbărilor climatice. Ea a recunoscut că, deși băncile europene au trecut peste furtunile recente cu reziliență și cu ajutorul unui sprijin fiscal și monetar semnificativ, ele nu sunt imune la riscurile viitoare și la evenimentele neașteptate.

Recent numită la conducerea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM) al BCE, Buch a subliniat necesitatea unei ere de adaptare în cadrul sectorului bancar. Aceasta include suplimentarea modelelor tradiționale de risc cu analize bazate pe scenarii, îmbunătățirea datelor și a tehnicilor de măsurare și încurajarea unei interacțiuni mai strânse între evaluările la nivel bancar și cele la nivel macro.

Abordând preocupările exprimate de auditorul extern al UE cu privire la permisivitatea practicilor de supraveghere, Buch a subliniat importanța adoptării unei mentalități critice. Ea a avertizat asupra pericolului de a se lăsa pradă complacerii, amintind cazuri precum preluarea Credit Suisse de către UBS și prăbușirea mai multor bănci americane de talie medie, ca exemple de volatilitate în peisajul bancar.

Buch a subliniat necesitatea unei gestionări proactive a riscurilor și a rezilienței cibernetice, anunțând planurile BCE pentru un „test de reziliență cibernetică” pentru creditorii importanți din zona euro. Ea a indicat necesitatea ca autoritățile de supraveghere să identifice vulnerabilitățile și să ia măsuri prompte pentru a le soluționa, evidențiind rolul esențial al guvernanței și al gestionării riscurilor în evitarea crizelor financiare.

În plus, Buch s-a angajat să colaboreze cu consumatorii din zona euro pentru a atenua tensiunile care decurg din disparitățile dintre sistemele financiare și economiile mai largi, subliniind rolul supravegherii prudențiale în asigurarea rezilienței băncilor, în prevenirea asumării de riscuri excesive și în menținerea stabilității chiar și în perioade de criză.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

ICI București a prezentat soluții digitale inovative pentru monitorizarea și managementul personalizat al persoanelor vârstnice

NATO8 hours ago

Stoltenberg: Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul acordat Rusiei este crucial în războiul împotriva Ucrainei

NATO9 hours ago

MAE condamnă cu fermitate acțiunile Rusiei pentru destabilizarea Flancului Estic și-și exprimă solidaritatea cu aliații estonieni, finlandezi și lituanieni

NATO10 hours ago

Șase țări din NATO vor ridica un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Consiliul UE stabilește fundamentele unei viitoare politici industriale europene și invită următoarea Comisie să facă din aceasta un element-cheie al agendei sale

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara va fi finalizat până la sfârșitul anului

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, prezent la UCM Reșita: Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă

SECURITATE1 day ago

Directorul general al ICI București, prezent la BSDA: IA și quantum computing schimbă paradigma pentru atacatori și apărare

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Șeful diplomației SUA merge săptămâna viitoare la Chișinău pentru a reafirma sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE

SUA1 day ago

SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 275 milioane de dolari

U.E.2 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.2 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA3 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL4 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA6 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending