Oficial catalan: UE își pierde credibilitatea dacă va permite Madridului să impună o conducere directă asupra Cataloniei

UE își pierde credibilitatea dacă va permite Madridului să impună o conducere directă asupra Cataloniei și numai catalanii au dreptul de a schimba instituțiile regionale, a precizat luni purtătorul de cuvânt pentru Afaceri Externe al regiunii spaniole, informează Reuters, citat de Agerpres.

Foto: Facebook/ Raul Romeva

“Cum va putea Uniunea Europeană să fie de acord cu o astfel de situație în cazul în care se va întâmpla?”, a declarat Raul Romeva pentru radio BBC, răspunzând unei întrebări despre cum guvernul regional catalan va împiedica executivul spaniol să impună din nou o conducere directă.

“Cum pot fi ei credibili dacă vor permite să se întâmple acest lucru? Ceea ce pot să vă spun este că persoanele și instituțiile din Catalonia nu vor permite să se întâmple acest lucru”, a afirmat el.

Sâmbătă seara, președintele guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat că regiunea catalană nu va accepta niciodată planul Madridului de a reduce autonomia și puterea regională, în semn de răspuns la decizia guvernului spaniol de a declanșa procedurile pentru activarea articolului 155 din Constituție, o premieră de la reinstaurarea regimului democratic în 1975, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei, organizarea alegerilor regionale și transferarea puterilor administrației catalane către guvernul de la Madrid.

Spania a declanșat sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenințat că parlamentul regional ar putea să voteze o declarație oficială de independență dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă decizia guvernului său de a declanșa articolul 155, marcând astfel o acțiune fără precedent de suspendare a independenței Cataloniei. 

Mai mult, șeful guvernului spaniol a anunțat organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.