Oficial MAE: Ucraina are prea puţin de câştigat și prea mult de pierdut dacă se îndepărtează de UE

MAEGheorghe Magheru, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe susține că drumul european este cea mai bună variantă pentru Ucraina, aceasta neavând decât de pierdut în cazul în care renunță la ideea europeană.

În cadrul unei conferințe organizate de Institutul European din România, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe intitulată ”Uniunea Europeană și vecinătatea sa”,oficialul a declarat că MAE este solidar cu Republica Moldova în contextul avansării acesteia pe calea europeană. Un prim pas a fost realizat prin parafarea Acordului de Asociere, consideră oficialul.

”Consecvenţa şi tenacitatea sânt cele două cuvinte care definesc cel mai precis atitudinea Republicii Moldova care, în pofida presiunilor şi intimidărilor, a reuşit să facă un pas istoric pe drumul european”, a declarat G.Magheru.

”Sperăm ca următorul pas de aceeaşi relevanţă, semnarea Acordului de asociere, să aibă loc cât mai curând posibil, până în toamna anului viitor. Va urma după aceea procesul ratificării. România şi-a propus primul stat care să ratifice acordul”, a mai spus Gheorge Magheru.

Referitor  la Ucraina, acesta a declarat că UE a fost dezamăgită de decizia acesteia, însă procesul de apropiere al Kievului de Uniunea Europeană nu a fost anulat, ci doar suspendat.

“Uniunea Europeană şi partenerii noştri europeni au investit multe eforturi în avansarea parcursului european al Ucrainei, iar dezamăgirea faţă de decizia guvernului de la Kiev a fost proporţională cu această investiţie. Vreau să menţionez totuşi că procesul nu a fost anulat, ci suspendat”, a suținut Magheru.

El a declarat că MAE speră că Ucraina va lua deciziile necesare pentru a semna pe viitor un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Ucraina are prea puţin de câştigat, prea mult de pierdut dintr-o eventuală renunţare la ideea europeană”, a conchis directorul politic din cadrul MAE.

Foto: mae.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.