Oficial rus aflat pe lista sancțiunilor UE, noul ambasador al Moscovei la Washington. Cine este Anatoly Antonov

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit în funcția de ambasador al Moscovei la Washington pe Anatoly Antonov, într-un moment în care relațiile între cele două state se află la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, fiind impuse sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a implicării sale în alegerile prezidențiale din Statele Unite, informează The Guardian.

Foto: Wikipedia

Anatoly Antonov îl va înlocui pe Serghei Kislyak, diplomatul rus cu cea mai longevivă carieră în Washington care este implicat în scandalul privind ajutorul acordat de Moscova campaniei lui Trump.

Antonov, în vârstă de 62 de ani, este văzut ca un negociator ferm și neînțelept. Acesta a fost ministrul adjunct de Externe din luna decembrie a anului trecut. Înainte de acest post, acesta a ocupat funcția de viceministru al Apărării și a avut o lungă carieră în diplomație, specializându-se pe controlul armelor. Perioada în care a deținut acest mandat – între 2011 și 2016 – a coincis cu momentul în care Rusia a anexat Peninsula Crimeea, în luna martie 2014.

Uniunea Europeană l-a inclus în urmă cu doi ani pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni, din cauza implicării sale în desfăşurarea de trupe ruse în Ucraina.

Media ruse au raportat că decizia de a-l numi în funcția de ambasador la Washington a fost luată înainte de victoria surprinzătoare a lui Trump în cadrul alegerilor prezidențiale din Statele Unite și înainte de deteriorarea relațiilor între cele două state.

Kislyak este cunoscut pentru faptul că este un diplomat care nu a oferit prea multe interviuri presei, dar a ajuns în lumina reflectoarelor ca urmare a unor întâlniri pe care le-a avut cu membrii din cadrul echipei de campanie a lui Trump, inclusiv Jeff Sessions, care a fost numit mai târziu în funcția de procuror general și care a negat inițial înâtlnirea sa cu acesta.

Kislyak le-a spus superiorilor săi de la Moscova că Jared Kushner, ginerele președintelui american, a propus stabilirea unui canal secret cu rușii, potrivit Washington Post care citează oficiali americani.

Antonov va avea misiunea de a evita viitoare scandaluri, dar Moscova recunoaște că sunt șanse reduse de a exista multe oportunități pentru sporirea cooperării ca urmare a climatului bilateral.

Un nou ambasador al SUA la Moscova, John Huntsman, va ajunge în Rusia în săptămânile viitoare.

Luni, Washingtonul a anunțat că suspendă temporar acordarea de vize în Rusia începând de miercuri, 23 august, ca urmare a reducerii personalului diplomatic cerut de Moscova, fiind o contramăsură la noile sancțiuni ale Washingtonului, a precizat luni Ambasada SUA din Federația Rusă.

Reacția diplomației ruse nu a întârziat să apară, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov declarând că decizia SUA reprezintă o încercare de a provoca o atitudine ostilă în rândul cetățenilor ruși împotriva autorităților de la Moscova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.