Oficial UE: Romania e parte a Schengen, din punct de vedere teoretic si juridic

schengenRomania si Bulgaria participa la EUROSUR, intrucat cele doua tari sunt parte a spatiului Schengen, din punct de vedere juridic, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri interne, Michele Cercone, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.

Din punct de vedere juridic, Romania si Bulgaria sunt parte a Schengen. Exista o parte a acquis-ului Schengen referitor la ridicarea controalelor la granitele interne care nu se aplica (celor doua tari). Dar teoretic si juridic Romania si Bulgaria sunt parte a zonei Schengen”, a precizat, intr-o conferinta de presa, Michele Cercone, rugat sa clarifice faptul ca cele doua tari participa la sistemul EUROSUR care va proteja granitele Schengen.

La insistentele jurnalistilor, purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a explicat ca toate tarile sunt parte a Schengen din momentul aderarii la UE, dar cand este vorba de controlul la granitele interne este necesara o decizie politica.

“E pur si simplu o chestiune juridica. Incepand din momentul in care devin membre ale UE, toate tarile, cu exceptia celor care decid sa nu faca parte din spatiul Schengen, sunt considerate ca parte a spatiului Schengen si li se aplica acquis-ul Schengen. In cazuri specifice, cand este vorba sa se aplice legislatia Schengen in ceea ce priveste ridicarea controlului la granitele interne, este nevoie de o decizie in unanimitate din partea statelor membre”, a spus oficialul european.

România se află printre cele 19 ţări care participă la noul sistem european de supraveghere a frontierelor externe (EUROSUR), care a devenit, luni, operaţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.