Connect with us

CONSILIUL UE

Oficial: Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva unor persoane și a unor entități din Rusia în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

Published

on

© Aleksei Navalnîi/ Facebook

Consiliul Uniunii Europene a impus joi măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități implicate în tentativa de asasinat asupra opozantului rus Alexei Navalny, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa “Noviciok”.

Decizia urmează acordului politic la care a ajuns Consiliul Afaceri Externe la 12 octombrie 2020, informează Consiliul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Măsurile restrictive adoptate constau într-o interdicție de călătorie către UE și o înghețare a activelor pentru persoane fizice și o înghețare a activelor pentru entitate. În plus, persoanelor și entităților din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția celor enumerate.

Desemnarea celor șase persoane și a unei entități legate de cazul Navalny a avut loc în cadrul măsurilor restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice.

Acesta este același instrument juridic folosit pentru a sancționa pe cei responsabili de deținerea, transportul și utilizarea unui agent chimic în cazul Skripals din Salisbury în martie 2018. Cu noile desemnări, există 15 persoane și 2 entități enumerate în egimul sancțiunilor armelor chime.

Actele juridice, inclusiv numele persoanelor în cauză, sunt disponibile în Jurnalul Oficial al UE.

Miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au înţeles luni, la Luxemburg, să sancţioneze Rusia pentru otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, după o propunere franco-germană în acest sens, care la rândul său a fost precedată de o solicitare din partea Danemarcei, Poloniei, României și țărilor baltice.

“Am discutat posibile elemente ale unui răspuns comun puternic al UE care să vizeze utilizarea armelor chimice interzise, a agentului neurotoxic, implementând propunerea Franței și a Germaniei privind măsuri restrictive împotriva celor care au legătură cu această tentativă de asasinare. Avem un acord politic de implementare a acestor măsuri restrictive”, a anunțat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, într-o conferință de presă.

Berlinul şi Parisul şi-au prezentat propunerea la reuniunea miniştrilor UE de la Luxemburg. Diplomaţiile din cele două ţări susţin că nu au primit o explicaţie credibilă din partea Moscovei asupra prezenţei certificate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a agentului neurotoxic Noviciok în corpul opozantului Aleksei Navalnîi. Mai mult, Franţa şi Germania au estimat că otrăvirea s-ar fi putut produce doar cu implicarea autorităţilor ruse, informează dpa.

Anterior reuniunii de la Luxemburg, mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană au avertizat că otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi nu poate rămâne fără un răspuns, între aceștia numărându-se și ministrul german Heiko Maas, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE, dar și șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

Într-un comunicat de presă ce a urmat reuniunii, remis CaleaEuropeană.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la București arată că ministrul ministrul Bogdan Aurescu a susținut necesitatea adoptării rapide de sancțiuni suplimentare la adresa celor care au încălcat normele de drept internațional, implicați în tentativa de omor al liderului opoziției ruse. 

Ministrul de externe a reamintit că înainte de precedentă reuniune a Consiliului Afaceri Externe din 21 septembrie, România, împreună cu Polonia, Danemarca și statele baltice au cerut sancțiuni, dacă Rusia nu va desfășura o investigație cuprinzătoare, transparentă, imparțială și adecvată în cazul otrăvirii lui Navalnîi și dacă Rusia nu va coopera cu OIAC.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

Published

on

© EU2022CZ/ Flickr

Țările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, au ajuns miercuri la un acord politic cu privire la al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, reprezentând astfel un ”răspuns puternic european la anexările ilegale” de teritorii ucrainene.

”Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei – un răspuns puternic al UE la anexările ilegale de teritorii ucrainene de către Putin”, a anunțat președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene într-un mesaj publicat pe Twitter.

Pe aceeași rețea de socializare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a salutat consensul la care au ajuns statele membre cu privire la cel de-al optulea pachet de sancțiuni.

”Am acționat rapid și decisiv. Nu vom accepta niciodată referendumurile false ale lui Putin și niciun fel de anexare în Ucraina.  Suntem hotărâți să continuăm să facem Kremlinul să plătească”, a menționat aceasta.

Potrivit mesajului de pe Twitter al preşedinţiei cehe, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor – produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie.

Măsuri similare au fost adoptate anterior și de Statele Unite, care au anunțat că suplimentează lista sancțiunilor, completând-o cu cei care au sprijinit ”sectorul de apărare al Rusiei”, după ce și Marea Britanie a recurs la gesturi similare.

Amintim că Liderii celor 27 de țări membre UE, precum și președinții Comisiei Europene și Consiliului European, au adoptat vineri o declarație comună prin care au respins cu fermitate anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, și anume Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, de către Rusia.

Într-un gest similar, statele membre G7 la nivel de miniștrii de externe, precum și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au reiterat că nu vor recunoaște niciodată ”referendumurile” organizate și aceste zone și au condamnat gestul liderului de la Kremlin ce a succedat această presupusă ”consultare” a populației.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Parlamentul European cere Consiliului UE să ia o decizie rapidă și să înghețe 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria

Published

on

© European Union

Marți, membrii Parlamentului European au avertizat Comisia Europeană să nu facă vreun compromis cu privire la protejarea intereselor financiare ale UE în Ungaria, se arată în comunicatul oficial. 

“Este pentru prima dată când mecanismul statului de drept este pus în mișcare și este nevoie ca statele membre să îl trateze cu atenție”, a declarat ministrul afacerilor europene, Mikuláš Bek, în deschiderea dezbaterii în numele președinției cehe. Ambasadorii UE vor discuta subiectul în cadrul reuniunii de mâine, a adăugat el, asigurându-i pe deputați că Consiliul își va juca rolul de a proteja bugetul UE.

Comisarul pentru bugete, Johannes Hahn, a subliniat cele “17 măsuri de remediere” prezentate de Ungaria pentru a aborda riscurile la adresa bugetului Uniunii Europene, cum ar fi modificările aduse legislației privind achizițiile publice și un grup operativ independent anticorupție, pe care le-a salutat ca fiind “angajamente importante în direcția corectă” și “un angajament constructiv”. Cu toate acestea, el a declarat că, după 19 noiembrie, Comisia Europeană va reevalua dacă Ungaria ia măsuri pentru a introduce aceste măsuri în legile relevante și pentru a le pune în aplicare în mod corespunzător.

Majoritatea deputaților au salutat propunerile de acțiune ale Comisiei și au cerut Consiliului să ia o decizie rapidă și să înghețe 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, așa cum a fost propus. Majoritatea vorbitorilor și-au exprimat îngrijorarea că măsurile de remediere ale Ungariei nu vor fi reforme reale, ci doar “promisiuni deșarte” pentru a scăpa de reducerile bugetare. Aceștia au insistat asupra faptului că Executivul European ar trebui să caute dovezi solide și să verifice cu atenție reformele promulgate și “să nu accepte compromisuri ca o garanție a statului de drept, doar pentru că Orban le sugerează”.

Unii eurodeputați au sugerat că măsurile propuse de Comisie nu sunt suficiente, deoarece acestea privesc doar 15% din toate fondurile UE direcționate către Ungaria. Ei au acuzat Comisia de “negociere” în ceea ce privește statul de drept și de “aplicare fără tragere de inimă” a condiționalității privind statul de drept. Unii chiar au avertizat că, dacă Comisia “se înclină în fața Ungariei”, riscă să piardă încrederea Parlamentului.

Pe de altă parte, alți eurodeputați au acuzat Comisia că “atacă doar guvernele conservatoare din Europa” și că impune “ideologia Bruxelles-ului” asupra poporului maghiar și guvernului maghiar ales în mod democratic, trecând cu vederea probleme similare legate de statul de drept, sistemul judiciar și corupția din alte țări ale UE.

Continue Reading

CONSILIUL UE

REPowerEU: România a obținut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după ce Consiliul UE a convenit asupra poziției sale, anunță Adrian Câciu

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

România a obținut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, întâlnire care s-a încheiat cu un acord general cu privire la inițiativa REPowerEU.

”Adoptarea în Consiliul ECOFIN a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE și reacția rapidă, fermă și coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin RepowerEU, cu o anvelopă de aproximativ 1,4 miliarde euro. (…) În timpul negocierilor, suma obținută de România practic s-a dublat, față de propunerea inițială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro. În plus, prin Regulamentul aprobat astăzi în Consiliul Ecofin este acceptată o propunere susținută și de țara noastră referitoare la posibilitatea includerii în noul capitol RepowerEU a unor măsuri privind independența energetică din PNRR inițial, în condițiile recalculării anvelopei de granturi din alocarea inițială a Mecanismului de Redresare și Reziliență. Regulamentul oferă, de asemenea, și posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. În același timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanțări pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de 1 miliard de euro pentru toate statele UE. Am speranța că votul de astăzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind RepowerEU și în Parlamentul European, astfel încât să ne permită mai multe investiții care să conducă la creșterea independenței energetice și la combaterea sărăciei energetice. În același timp, adoptarea RepowerEU va facilita și actualizarea rapidă a Planurilor de Redresare și Reziliență”, a detaliat oficialul român într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, propunerea de integrare a măsurilor REPowerEU în PNRR-uri vizează consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și prin sporirea independenței și securității aprovizionării cu energie a Uniunii.

În termeni practici, această urmărește să adauge un nou capitol REPowerEU la Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (RRP) ale statelor membre pentru a finanța investiții și reforme-cheie care vor contribui la realizarea obiectivelor REPowerEU.

”Astăzi, am făcut un pas important în consolidarea autonomiei Europene față de combustibilii fosili din Rusia. Doresc să le mulțumesc colegilor pentru că au convenit concesii semnificative astfel încât să obținem această poziție de compromis a Consiliului. Având în vedere contextul geopolitic actual de când Rusia a demarat agresiunea militară împotriva Ucrainei și luând în calcul cele mai recente atacuri asupra infrastructurii energetice din Europa, sunt sigur că este nevoie să facem presiuni pentru un acord rapid asupra acestei propuneri. Președinția cehă este pe deplin hotărâtă să își respecte promisiunea de a reforma radical sectorul energetic al Uniunii și de a pune capăt dependenței de importurile de combustibili fosili din Rusia”, a transmis Zbyněk Stanjura, ministrul ceh al Finanțelor, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

De unde vor veni fondurile?

În poziția sa, Consiliul modifică originea fondurilor pentru REPowerEU, precum și cheia de alocare a celor 20 de miliarde de euro suplimentare propuse de Comisia Europeană.

Astfel, fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%). Obiectivul Consiliului este de a nu perturba funcționarea sistemului EU ETS, asigurând în același timp un flux de venituri credibil.

Consiliul modifică cheia de alocare prin introducerea unei formule care ține seama de politica de coeziune, de dependența statelor membre de combustibilii fosili și de creșterea prețurilor la investiții.

De asemenea, statele membre vor trebui să prezente capitolul REPowerEU doar în cazul în care doresc să solicite fonduri suplimentare sub formă de împrumuturi din Mecanismul de Redresare și Reziliență, sprijin nerambursabil din venituri noi sau resurse nou transferate din programele de gestiune partajată și, prin urmare, nu actualizări în sus ale contribuției financiare maxime. Țările UE vor putea solicita sprijin sub formă de împrumut până la 31 august 2023.

În plus, Consiliul permite includerea în capitolul dedicat REPowerEU a unor măsuri din decizia de punere în aplicare a Consiliului care nu mai pot fi realizate în cazul unei actualizări descendente a contribuției financiare maxime în iunie 2022.

Consiliul include, de asemenea, posibilitatea unor transferuri voluntare din Rezerva de ajustare la Brexit (BAR), precum și din Fondul de tranziție echitabilă (JTF).

În ceea ce privește posibilele derogări de la principiul ”fără prejudicii semnificative” pentru investițiile care îmbunătățesc infrastructura și instalațiile energetice pentru a răspunde nevoilor imediate de securitate privind aprovizionarea cu petrol și gaze, s-a găsit un echilibru care vizează limitarea sarcinii administrative suplimentare pentru statele membre.

Consiliul obligă statele membre să prezinte Comisiei o justificare atunci când doresc derogare de la principiul ”fără prejudicii semnificative”.

Comisia Europeană a propus la mijlocul lunii mai pachetul ”REPowerEU” care modifică regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență și alte acte legislative.

Acesta prevede modificări specifice pentru a finanța investițiile și reformele cu scopul de a diversifica aprovizionarea cu energie și de a reduce dependența de combustibilii fosili.

Acest lucru va fi realizat prin adăugarea în PNRR-uri a unor capitole dedicate, care să includă noi reforme și investiții și prin asigurarea sinergiilor și a complementarității între măsurile finanțate în cadrul Mecanimsului de Redresare și Reziliență și acțiunile sprijinite prin intermediul altor fonduri naționale sau ale Uniunii.

În plus, Comisia a propus majorarea pachetului financiar al Mecanismului de redresare și reziliență cu 20 de miliarde de euro sub formă de granturi provenite din vânzarea certificatelor de emisii în cadrul sistemului EU ETS, certificate care sunt deținute în prezent în rezerva pentru stabilitatea pieței și care urmează să fie scoase la licitație într-un mod care să nu perturbe piața. Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii nu numai că reduce emisiile și utilizarea combustibililor fosili, ci pune la dispoziție și fondurile necesare pentru obținerea independenței noastre energetice.

 

 

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN4 mins ago

Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

NATO16 mins ago

Președintele Poloniei anunță că discută cu SUA posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane pentru a garanta securitatea întregii Europe

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE3 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending