BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Oficialii BCE avertizează că Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou război comercial cu SUA
Published
3 weeks agoon
By
Andreea RaduPoliticile protecţioniste ale viitoarei administraţii americane vor afecta creşterea economiei mondiale, iar Europa trebuie să fie mai bine pregătită decât în 2018 pentru acest scenariu, au avertizat marţi mai mulţi oficiali de la Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Donald Trump a promis o majorare semnificativă a barierelor comerciale, inclusiv un tarif universal de 10% la importurile din toate ţările şi un tarif de 60% la importurile din China, în ideea de a reduce deficitul balanţei comerciale americane.
„Ceea ce ştim este că tarifele semnificative la import care sunt vehiculate ar putea avea ramificaţii negative pentru economia mondială. Un nou război comercial este ultimul lucru de care avem nevoie astăzi, în contextul rivalităţilor geopolitice, în special între aliaţi”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn.
La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann, a avertizat că dacă aceste politici vor fi implementate, ele vor menţine dobânzile şi inflaţia în SUA la un nivel ridicat, ceea ce va pune presiuni de creştere asupra preţurilor în alte părţi.
Potrivit lui Rehn, tensiunile comerciale au început să crească între SUA şi Europa, pe parcursul primului mandat al lui Donald Trump, iar Europa a avut dificultăţi în a ajunge la un răspuns comun, „o greşeală care ar trebui să nu se mai repete de data aceasta”.
„Dacă va începe un război comercial, Europa nu trebuie să fie nepregătită, cum s-a întâmplat în 2018. BCE trebuie, în limitele mandatului său, să fie o ancoră de stabilitate economică şi financiară în acest peisaj de provocări uriaşe. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că vom suporta pe deplin această responsabilitate”, a mai spus Rehn.
Mario Draghi a publicat pe 9 septembrie un mult așteptat raport privind competitivitatea europeană cu scopul de a opri declinul economic al continentului în fața unei concurențe globale acerbe, în care SUA și China își dispută supremația. El a declarat că „Europa este cea mai deschisă economie din lume, astfel încât, atunci când partenerii noștri nu joacă în conformitate cu regulile, suntem mai vulnerabili decât alții”.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".
You may like
UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
BCE pregătește noi reduceri ale dobânzilor, în contextul încetinirii inflației și al perspectivelor economice fragile
Published
7 days agoon
November 26, 2024Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să continue reducerea dobânzilor pe măsură ce inflația scade, iar atenția se mută către sprijinirea unei economii europene fragile, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, într-un interviu acordat publicației finlandeze Helsingin Sanomat, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
„Îngrijorările cu privire la inflația ridicată s-au reorientat spre creșterea economică. Traiectoria politicii noastre monetare este clară: dacă prognozele noastre se vor confirma, vom continua să facem politica monetară mai puțin restrictivă”, a afirmat Luis de Guindos.
BCE a redus deja de trei ori dobânda de referință în acest an, iar piețele financiare se așteaptă la o nouă reducere la ședința de politică monetară din decembrie, cel mai probabil până la nivelul de 3%.
„Este clar că vom continua să facem politica noastră monetară mai puțin restrictivă, pentru că inflația se apropie de țintă”, a adăugat Guindos, subliniind totodată că economia zonei euro se confruntă cu „unul dintre principalele riscuri pe care le vedem în prezent”.
Vicepreședintele BCE a avertizat, de asemenea, cu privire la posibilele consecințe ale realegerii lui Donald Trump în SUA și ale tarifelor comerciale suplimentare care ar putea fi introduse. „În cele din urmă, asta ar putea să se transforme într-un război comercial, ceea ce ar fi extrem de nefavorabil pentru economia mondială”, a spus Guindos.
În prezent, rata dobânzii la facilitatea de depozit oferită de BCE este de 3,25%, în timp ce ratele dobânzilor pentru operațiunile principale de refinanțare și facilitatea de creditare marginală sunt stabilite la 3,40% și 3,65%. Aceste niveluri sunt așteptate să scadă în cadrul politicii monetare viitoare a BCE.
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Șefa BCE: Europa are nevoie de bănci mai mari și mai puternice pentru a concura cu rivalele din SUA și China
Published
2 months agoon
October 1, 2024Europa trebuie să sprijine formarea unor bănci mai mari și mai competitive la nivel global, capabile să facă față rivalilor din SUA și China, a declarat luni președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în Parlamentul European. Declarația vine în contextul în care UniCredit SpA, a doua mare bancă din Italia, ia în considerare preluarea Commerzbank AG, una dintre cele mai mari bănci din Germania, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
UniCredit și-a majorat recent participația la Commerzbank, intensificând presiunile pentru o alianță transfrontalieră, însă acest demers a fost criticat de autoritățile de la Berlin și de conducerea băncii germane, care preferă să mențină independența instituției.
Lagarde a susținut că astfel de fuziuni sunt în interesul Europei, dar decizia ar trebui să aparțină companiilor implicate.
„Fuziunile transfrontaliere – bănci care pot concura la scară, amploare și adâncime cu alte instituții din întreaga lume – inclusiv băncile americane și chineze – sunt în opinia mea de dorit,” a afirmat Lagarde.
Ea a clarificat că nu intervine direct în discuțiile despre o anumită tranzacție, ci vorbește în principiu despre beneficiile fuziunilor.
„Fuziunile transfrontaliere, dacă produc instituții mai mari, care sunt mai agile, de mărime mai mare, au o mulțime de beneficii. Nu este ceva lipsit de riscuri, dar antreprenorii din sectorul privat trebuie să evalueze și să decidă dacă o tranzacție este justificată sau nu,” a explicat Lagarde.
În timp ce BCE sprijină în principiu această tranzacție, surse citate de Reuters afirmă că opoziția Berlinului ar putea contraveni principiilor integrării europene. Decizia finală privind planurile UniCredit de a-și extinde controlul asupra Commerzbank va reveni autorității de supervizare din cadrul BCE și Consiliului guvernatorilor BCE, care trebuie să aprobe orice fuziune de acest tip.
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Șefa BCE susține planul lui Mario Draghi pentru economia UE, dar avertizează că finanțarea acestuia este responsabilitatea guvernelor
Published
3 months agoon
September 13, 2024Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a arătat sprijinul ferm pentru planul de miliarde de euro propus de predecesorul său, Mario Draghi, pentru a revitaliza economia stagnantă a UE, dar a subliniat că finanțarea acestuia este responsabilitatea guvernelor statelor membre, nu a BCE, relatează Politico.
„Reformele structurale nu sunt responsabilitatea băncii centrale — ele sunt responsabilitatea guvernelor,” a declarat Lagarde într-o conferință de presă la Frankfurt.
În urmă cu un an, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut fostului șef al Băncii Centrale Europene și fostului prim-ministru italian să redacteze un raport privind modul în care UE ar trebui să mențină competitivitatea economiei sale într-o perioadă de fricțiuni globale crescute.
Raportul, publicat luni de fostul șef al BCE, care a fost intens dezbătut în mediul economic, cere o centralizare mai mare a economiei europene și o politică industrială clară, cu investiții de aproximativ 800 de miliarde de euro anual pentru a stimula creșterea economică. Documentul include o critică dură a deficiențelor economice actuale, multe dintre acestea fiind criticate de Draghi chiar în perioada în care conducea BCE.
„Raportul „pune un diagnostic sever, dar corect,” a comentat Lagarde. Abordarea acestor probleme, a adăugat ea, „va necesita leadership-ul Comisiei și al liderilor din Europa care sunt determinați să întărească Europa, să-i ofere mai multă suveranitate și capacitate în circumstanțele geopolitice actuale.”
Raportul său consideră că provocarea cu care se confruntă factorii de decizie politică este una „existențială” și avertizează că tergiversarea acțiunii va duce la decizii dificile. Acesta propune modificări profunde în numeroase domenii, cum ar fi o stimulare „fără precedent” a investițiilor publice, inclusiv prin emiterea de noi datorii comune ale UE, o reformă a politicii de coeziune a UE, o revizuire a politicii în domeniul concurenței și o nouă politică industrială care să aibă în centrul său o strategie de reducere a prețurilor ridicate la energie în Europa.
Recomandările lui Draghi au declanșat deja dezbateri aprinse la Bruxelles, în special privind sursa fondurilor necesare, care ar fi de trei ori mai mari decât cele alocate prin Planul Marshall de după al Doilea Război Mondial. Aceste discuții sunt complicate de menținerea ratelor dobânzilor ridicate după o serie de creșteri din ultimii doi ani.
Lagarde a încercat să anticipeze sugestiile că BCE ar putea ajuta prin scăderea rapidă a ratelor dobânzilor, avertizând că cea mai bună cale prin care banca centrală ar putea sprijini implementarea recomandărilor este prin menținerea inflației sub control. „Sunt absolut sigură că politica monetară va face ceea ce trebuie să facă, adică să asigure stabilitatea prețurilor și să-și îndeplinească mandatul,” a spus ea.
Declarațiile lui Lagarde au venit la scurt timp după ce BCE a redus pentru a doua oară în acest an rata dobânzii cheie, după majorări semnificative în 2022 și 2023.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO