Connect with us

MAREA BRITANIE

Oficiul Național de Statistică din Regatul Unit: Creșterea economică a intrat pe o linie moartă în ultimele trei luni din 2019, creșterea anuală fiind una dintre cele mai scăzute după criza economică

Published

on

© Wikipedia

Creșterea economică a Regatului Unit a intrat pe o linie moartă în ultimele trei luni ale exercițiului financiar din 2019, când țara a fost cuprinsă de paralizia politică generată de incertitudinile privind Brexit, au dezvăluit astăzi cifrele oficiale, informează BBC și Agerpres

Produsul intern brut (PIB) pentru al patrulea trimestru a fost același ca în perioada precedentă, au arătat datele oficiale, ducând creșterea economică pe anul 2019 la 1,4 la sută, a precizat Oficiul Național de Statistică (ONS). Deși creșterea este ușor mai mare decât cea din aceeași perioadă din 2018, este încă cea mai lentă creștere a economiei britanice după criza financiară din 2008-2009.

Potrivit ONS,  2019 a fost un an „volatil” pentru economia Regatului Unit, datorat în parte modificării termenelor de părăsire a UE.

Rob Kent-Smith, șeful departamentului pentru PIB de la ONS, a declarat că „nu a fost înregistrată nicio creștere în ultimul trimestru al anului 2019, deoarece creșterile în sectoarele de servicii și construcții au fost compensate de un alt rezultat slab din sectorul de producție, în special din industria auto”, citează BBC.

Sectorul serviciilor – care reprezintă mai mult de trei sferturi din economia Regatului Unit – a crescut cu doar 0,1% în ultimul trimestru al anului 2019, în timp ce sectorul construcțiilor a crescut cu 0,5%.

Cu toate acestea, sectorul de producție a înregistrat o scădere a producției cu 1,1%. Acest lucru a apărut după ce unele fabrici de mașini au întrerupt activitatea în noiembrie, în cazul în care Marea Britanie ar fi părăsit UnE fără un acord la 31 octombrie.

În ceea ce privește comerțul, în ultimele trei luni ale anului 2019, deficitul comercial de bunuri și servicii s-a extins la 6,5 ​​miliarde de lire sterline față de deficitul de 4 miliarde de lire sterline înregistrat în perioada iulie-septembrie.

Un deficit apare atunci când valoarea importurilor de bunuri și servicii ale unei țări depășește ceea ce exportă.

Deficitul s-a extins în mare măsură din cauza diminuării surplusului în comerțul cu servicii din Marea Britanie.

În schimb, deficitul comercial de mărfuri s-a redus în ultimele trei luni ale anului 2019, în cea mai mare parte datorită unei scăderi de 2,2 miliarde de lire a importurilor de utilaje și echipamente de transport, ceea ce ar putea sugera o amânare a comenzilor în contextul temerilor legate de ieșirea din UE la 31 octombrie 2019.

În 2019, în ansamblu, deficitul comercial pentru bunuri și servicii s-a redus ușor cu 0,5 miliarde de lire sterline ajungând la 29,3 miliarde de lire sterline.

Pe lângă incertitudinile legate de Brexit, economia britanică a fost afectată de escaladarea tensiunilor comerciale globale.

„Negocierile comerciale dificile dintre SUA şi China şi scăderea activităţii economice pe plan global, în special în industrie, au afectat încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri”, a apreciat economistul Kallum Pickering, de la Berenbeg Bank, citat de Agerpres. 

Totuși, studiile recentă indică o redresare a economiei britanice la începutul lui 2020, potrivit lui Tej Parikh, economist şef la Institute of Directors, care a declarat că încrederea firmelor este în creștere, iar planurile privind angajările şi investiţiile sporesc”, relatează sursa citată mai sus. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Premierul britanic Boris Johnson a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus: ”Voi continua să conduc guvernul în lupta cu acest virus”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, relatează BBC News și The Guardian.

Anunțul a fost făcut chiar de șeful guvernului de la Londra, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

În ultimele 24 de ore am dezvoltat simptome ușoare și am fost testat pozitiv cu coronavirus. Sunt acum în auto-izolare, dar voi continua să conduc răspunsul guvernului prin video-conferință în lupta cu acest virus. Împreună vom învinge”, a scris Boris Johnson.

Anunțul privind infectarea premierului britanic cu noul coronavirus vine după ce și Prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, a fost testat pozitiv cu virusul COVID-19.

Marea Britanie se numără între primele zece cele mai afectate țări de această pandemie, cu peste 11.000 de cazuri confirmate și peste 500 de decese.

Boris Johnson a decretat luni izolarea la domiciliu a populaţiei din Regatul Unit pentru cel puţin trei săptămâni cu scopul de a opri răspândirea pandemiei noului coronavirus.

În cadrul acestei măsuri care s-au aplicat imediat de luni seară, britanicii sunt autorizaţi să-şi părăsească locuinţa doar în cazuri foarte limitate cum ar fi pentru a merge la cumpărături, la locul de muncă, pentru a primi îngrijiri medicale sau a face exerciţii în aer liber o singură dată pe zi.

Criticat iniţial pentru răspunsul său considerat timorat în faţa pandemiei de COVID-19, guvernul lui Boris Johnson şi-a înăsprit treptat măsurile săptămâna trecută, cerând publicului să evite întâlnirile neesenţiale, închizând şcolile, apoi barurile, restaurantele, sălile de cinema şi pe cele de gimnastică.

Boris Johnson nu a dispus o izolare atât de strictă a populaţiei ca în alte ţări europene. Executivul a fost nevoit să revină cu noi măsuri mai drastice după ce britanicii au ieşit cu miile în parcuri şi la malul mării în cursul weekendului trecut.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

COVID-19: Parlamentul britanic își suspendă activitatea pentru patru săptămâni

Published

on

© Wikipedia

Parlamentul britanic își suspendă activitatea pentru patru săptămâni, cu o săptămână mai devreme înainte de pauza obișnuită de Paște, în contextul măsurilor preventive implementate pentru a limita răspândirea coronavirusului între parlamentari și personalul instituției, informează Reuters, preluat de Agerpres. 

Parlamentarii britanici trebuiau să se retragă pentru vacanța parlamentară de Paște la 31 martie, dar întreruperea activității a fost devansată după înaintarea unei moțiuni care cere suspendarea ședințelor legislative până cel puțin pe 21 aprilie.

Camera Comunelor a fost vizibil mai goală  în ultimele zile, cu mai puțini parlamentari participând la dezbaterile cheie, unde s-au așezat conform regulilor de distanțare socială, precum și în condițiile suspendării accesului vizitatorilor.

De asemenea, câțiva parlamentari britanici s-au autoizolat la domiciliu, fie după testarea pozitivă cu coronavirus, fie după ce au intrat în contact cu cineva care a fost testat pozitiv ulterior.

Moţiunea, prezentată de liderul Camerei Comunelor Jacob Rees-Mogg, declară că activitatea „acestei Camere (…) se amână până marţi 21 aprilie 2020″, urmând să fie votată miercuri seara, însă nu înainte de a dezbate și vota legislația de urgență care acordă Guvernului puteri sporite pentru a-i sancționa pe cei care nu respectă regulile de carantină și distanțare socială impuse pentru a combate epidemia în creştere de coronavirus.

Camera superioară, Camera Lorzilor, este de aşteptat să aprobe legislaţia de urgenţă tot miercuri.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson anunță că Marea Britanie intră în izolare națională pentru trei săptămâni: ”Coronavirusul este cea mai mare amenințare din ultimele decenii”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, a decretat luni izolarea la domiciliu a populaţiei din Regatul Unit pentru cel puţin trei săptămâni cu scopul de a opri răspândirea pandemiei noului coronavirus care a făcut mai mult de 300 de morţi în ţară, relatează AFP, Politico Europe și The Guardian.

În cadrul acestei măsuri care se aplică imediat de luni seară, britanicii vor fi autorizaţi să-şi părăsească locuinţa doar în cazuri foarte limitate cum ar fi pentru a merge la cumpărături, la locul de muncă, pentru a primi îngrijiri medicale sau a face exerciţii în aer liber o singură dată pe zi, a precizat şeful guvernului conservator într-un discurs adresat naţiunii.

”Coronavirusul este cea mai mare amenințare cu care s-a confruntat această țară de zeci de ani (…) Fără un efort național imens de a stopa creșterea acestui virus, va veni un moment în care niciun serviciu de sănătate din lume nu ar putea face față, deoarece nu vor exista suficiente ventilatoare, suficiente paturi de terapie intensivă, suficienți medici și asistente”, a spus Johnson, care până de curând era criticat pentru măsurile non-restrictive adoptate anterior.

 

Adunările cu mai mult de două persoane sunt interzise, iar magazinele care nu vând produse de primă necesitate, precum şi lăcaşurile de cult vor fi închise publicului, informează Agerpres.

Poliţia va avea misiunea de a pune în aplicare aceste dispoziţii şi îi va putea sancţiona cu amenzi pe contravenienţi.

Noul coronavirus a făcut 335 de morţi şi a contaminat oficial 6.650 de persoane în Regatul Unit, potrivit unui bilanţ oficial publicat luni care arată o creştere semnificativă a numărului de cazuri în ultimele zile.

Criticat iniţial pentru răspunsul său considerat timorat în faţa pandemiei de COVID-19, guvernul lui Boris Johnson şi-a înăsprit treptat măsurile săptămâna trecută, cerând publicului să evite întâlnirile neesenţiale, închizând şcolile, apoi barurile, restaurantele, sălile de cinema şi pe cele de gimnastică.

Boris Johnson nu a dispus o izolare atât de strictă a populaţiei ca în alte ţări europene. Executivul a fost nevoit să revină cu noi măsuri mai drastice după ce britanicii au ieşit cu miile în parcuri şi la malul mării în cursul weekendului.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending