OIM. Irak se recuperează după alungarea grupării Stat Islamic. Jumătate dintre persoanele strămutate s-au întors în locuințele lor

Pentru prima dată de la ofensiva din 2014 din Irak a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), numărul persoanelor strămutate şi numărul persoanele revenite la locuinţele lor sunt foarte apropiate, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), notează Agerpres.

“La sfârşitul lunii noiembrie, 2,75 de milioane strămutate s-au întors la locuinţele lor, în timp ce 2,88 de milioane de persoane sunt în continuare strămutate”, relevă OIM într-un studiu publicat în această săptămână.

“Dacă această tendinţă va continua, credem că în ianuarie, pentru prima dată din 2014, numărul persoanelor întoarse la locuinţele lor va fi mai mare decât cel al persoanelor strămutate”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a OIM în Irak, Sandra Black.

Jihadiştii au cucerit în 2014 o treime din Irak şi chiar au ameninţat existenţa statului, înainte ca forţele irakiene să-şi lanseze contraofensiva începând cu 2016. Puterea de la Bagdad tocmai a proclamat victoria militară asupra organizaţiei extremiste Statul Islamic, alungată din toate centrele urbane.

Conform studiului OIM, locuitorii din provinciile Al-Anbar şi Ninive, majoritar sunnite, s-au întors în număr cel mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.