Connect with us

U.E.

Olaf Scholz dă asigurări Ucrainei că Germania nu va conteni să o sprijine în fața războiului rus și semnalează importanța de a demara planificarea reconstrucției

Published

on

© Bundeskanzler Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a promis prim-ministrului ucrainean, Denys Shmyhal, pe care l-a primit duminică la Berlin, că țara sa ”nu va ceda în sprijinul ei pentru Ucraina”, pe plan militar, politic, financiar și umanitar, anunță EFE și Reuters, citate de Agerpres.

Scholz a mai semnalat că, în pofida războiului aflat în desfăşurare, este important ”să se planifice încă de acum reconstrucţia” şi ”să fim pregătiţi pentru această sarcină pe termen lung”, potrivit unui comunicat emis de executivul german după întâlnirea celor doi şefi de guvern.

Cancelarul german a amintit că țara sa va organiza, din calitatea sa de președinte în exercițiu al G7, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o conferință la nivel de experți pe 25 octombrie, la Berlin, ”pentru a dezbate orientarea şi arhitectura necesare reconstrucţiei” Ucrainei după ce agresiunea militară rusă va fi încetat.

Cât despre statutul de ţară candidată la UE primit de Ucraina, Scholz a reafirmat că această ţară trebuie să implementeze reforme privind statul de drept şi sistemul judiciar, reforme importante pentru a putea atrage investiţii în vederea reconstrucţiei ţării.

De cealaltă parte, premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a mulțumit Germaniei pentru ajutorul în bani și armament, dar a făcut apel să-și asume un ”leadership” sporit la nivelul Uniunii Europene pentru a impulsiona reconstrucția Ucrainei.

De altfel, înainte de întrevederea cu cancelarul german, prim-ministrul ucrainean a anunțat că țara sa așteaptă din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat sprijinirii economiei și armatei sale, precum și pregătirilor pentru sezonul de iarnă.

O sursă de fonduri ar putea veni din tranzacționarea energiei, despre care Kievul a spus că este pregătit să o furnizeze Germaniei pentru a o ajuta să pună capăt dependenței de energia rusă.

”În prezent, Ucraina își exportă energia electrică către Moldova, România, Slovacia și Polonia. Dar suntem foarte pregătiți să ne extindem exporturile către Germania. Avem o cantitate suficientă de energie electrică în Ucraina, datorită centralelor noastre nucleare. UE ar obține mai multă energie, iar noi am obține valuta străină de care avem nevoie urgentă”, a declarat premierul vineri.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Made in Europe. Ursula von der Leyen face apel la o ”mentalitate europeană în domeniul apărării” pentru ”a contura viitorul arhitecturii noastre de securitate”, în complementaritate cu NATO

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Trebuie să începem să lucrăm la ”viitorul arhitecturii europene de securitate”, în toate dimensiunile sale și cu toată viteza și voința politică necesare pentru că adevărul este că nu am trăit cu conflictul doar din 2022, ci amenințările la adresa securității noastre, a prosperității noastre și a modului nostru de viață vin sub multe forme, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei dezbateri organizate de Parlamentul European cu privire la consolidarea apărării europene.

”În ultimii ani, multe iluzii europene au fost spulberate. Iluzia că pacea este permanentă. Iluzia că prosperitatea economică ar putea conta mai mult pentru Putin decât distrugerea unei Ucraine libere și democratice. Iluzia că Europa, de una singură, făcea suficient în materie de securitate – fie ea economică sau militară, convențională sau cibernetică. Când ne uităm în jurul nostru, este clar că nu mai este loc pentru alte iluzii. Putin a folosit dividendele păcii pentru a-și pregăti războiul. Ca urmare, lumea este la fel de periculoasă cum a fost de generații întregi. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se află acum în al treilea an și este mai consolidat și mai intens ca niciodată”, a semnalat von der Leyen într-o evaluare pragmatică, tranșantă și obiectivă a mediului geopolitic volatil cauzat de o ”ligă” a autoritarismelor în ascensiune care reclamă ca Uniunea Europeană să se trezească ”de urgență”. 

Citiți și: Așteptată să candideze la un nou mandat la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este “foarte favorabilă” numirii unui comisar european pentru apărare

Chiar dacă ultimii ani au risipit unele iluzii europene, aceștia au spulberat și unele iluzii despre Europa, a mai spus președinta Comisiei Europene.

”Că unitatea noastră nu ar rezista în fața unui război pe continentul nostru. Sau că regulile și diviziunile noastre ne-ar împiedica să oferim un sprijin financiar, militar și politic masiv. În ultimii doi ani, Europa a arătat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Și am arătat, de asemenea, că o Europă mai suverană nu este doar o iluzie”, a arătat oficialul european.

Ea a ținut să clarifice că ”suveranitatea europeană va face ca parteneriatele noastre să fie mai puternice”, dar că ”ea nu va afecta niciodată importanța și necesitatea alianței noastre NATO” pentru că o Europa ”mai suverană, în special în ceea ce privește apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO”.

În esența sa, suveranitatea europeană înseamnă să ne asumăm noi înșine responsabilitatea pentru ceea ce este vital, și chiar existențial, pentru noi. Este vorba despre capacitatea și dorința noastră de a ne apăra singuri interesele și valorile. Este ceea ce au convenit liderii prin Agenda de la Versailles, imediat după începerea războiului, pentru a reduce dependențele noastre strategice în domenii critice precum energia, tehnologiile-cheie, capacitățile economice și, bineînțeles, apărarea”, a detaliat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a listat o serie dintre progresele înregistrate de UE și țările membre, printre care creșterea bugetului pentru apărare, Facilitatea europeană pentru pace, Fondul european de apărare sau creșterea capacităților industriale și de producție în domeniul apărării.

”Toate aceste progrese arată că Europa a început să înțeleagă urgența și amploarea provocării care ne așteaptă. Dar mai sunt multe de făcut. Și trebuie să ne mișcăm rapid. Poate că amenințarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Riscurile războiului nu ar trebui să fie amplificate, dar ar trebui să fim pregătiți pentru ele. Iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, reface și moderniza forțele armate ale statelor membre. În acest sens, Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte și să fabrice următoarea generație de capacități operaționale pentru câștigarea bătăliei și să se asigure că dispune de o cantitate suficientă de material și de superioritatea tehnologică de care am putea avea nevoie în viitor. Acest lucru înseamnă să ne stimulăm capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani”, consideră Ursula von der Leyen.

În viziunea sa, în ”centrul acestui demers trebuie să se afle un principiu simplu: Europa trebuie să cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european”, a mai spus președinta Comisiei Europene, care a anunțat că va veni săptămânile următoare cu prima strategie europeană de apărare industrială, unul dintre obiectivele centrale ale strategiei și ale Programului european de investiții în domeniul apărării, care va fi însoțit de aceasta, fiind acela de a acorda prioritate achizițiilor comune în domeniul apărării.

Ursula von der Leyen este conștientă că ”nu va fi ușor să facem acest pas împreună în apărare”.

”Va necesita decizii îndrăznețe și curaj politic. Și va necesita, mai presus de toate, o nouă mentalitate europeană în domeniul apărării, atât din partea instituțiilor, cât și a industriei și a investitorilor. De aceea, sunt foarte încântată de cuvintele președintelui Calviño, care a afirmat că BEI este pregătită să facă mai mult pentru a contribui la proiecte comune care să stimuleze industria europeană de apărare. Și fac apel la statele membre să aprobe această propunere. Industria de apărare din Europa are nevoie de acces la capital”, a conchis oficialul european.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE a adoptat o lege pentru a reface 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European a adoptat prima lege pentru refacerea ecosistemelor degradate, care stabilește pentru Uniunea Europeană obiectivul de a-și reface cel puțin 20% dintre suprafețele terestre și maritime până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050, informează comunicatul oficial. 

Legea privind refacerea naturii, convenită cu țările membre, va reface ecosistemele degradate din UE, va contribui la atingerea obiectivelor în materie de climă și biodiversitate și va consolida securitatea alimentară.

Pentru a atinge obiectivele globale ale UE, țările membre trebuie să refacă cel puțin 30% din habitatele reglementate de noua lege (de la păduri, pajiști și zone umede la râuri, lacuri și bancuri de corali) de la o stare precară la o stare bună până în 2030, apoi 60% până în 2040 și 90% până în 2050.

În conformitate cu poziția Parlamentului, țările Uniunii ar trebui să acorde prioritate zonelor „Natura 2000” până în 2030. Țările UE vor trebui să se asigure că o zonă nu se deteriorează în mod semnificativ după ce au restabilit-o într-o stare bună. Totodată, țările membre vor trebui să adopte planuri naționale pentru refacerea zonelor, în care să detalieze cum intenționează să atingă aceste obiective.

Pentru a îmbunătăți biodiversitatea în ecosistemele agricole, țările Uniunii vor trebui să facă progrese legate de doi dintre următorii trei indicatori: indicele fluturilor de câmp; ponderea terenurilor agricole cu elemente de peisaj de mare diversitate; stocul de carbon organic din solurile minerale cultivate. Trebuie luate și măsuri pentru a crește indicele păsărilor comune specifice terenurilor agricole, deoarece păsările sunt buni indicatori ai stării generale a biodiversității.

Întrucât refacerea turbăriilor drenate este una dintre cele mai economice modalități de reducere a emisiilor în sectorul agricol, țările Uniunii trebuie să refacă cel puțin 30% din turbăriile drenate până în 2030 (cel puțin un sfert trebuie să fie reumidificate), 40% până în 2040 și 50% până în 2050 (când cel puțin o treime trebuie reumidificate). Reumidificarea va rămâne opțională pentru fermieri și proprietarii de terenuri private.

Legea include și o „frână de urgență”, solicitată de Parlament. Astfel, obiectivele pentru ecosistemele agricole pot fi suspendate în circumstanțe excepționale dacă reduc drastic suprafața necesară pentru a produce suficiente alimente pentru consumul din Uniune.

Legea impune și progrese în ceea ce privește mai mulți indicatori pentru ecosistemele forestiere și cere să fie plantați încă trei miliarde de copaci. Statele membre vor trebui, de asemenea, să transforme cel puțin 25 000 km de râuri în râuri cu curgere liberă și să se asigure că nu se înregistrează pierderi nete din suprafața națională totală de spațiu verde urban și de acoperire a coronamentului în zona urbană.

Acordul convenit cu țările membre a fost adoptat cu 329 voturi pentru, 275 împotrivă și 24 abțineri. El trebuie să fie adoptat acum și de Consiliu înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și de a intra în vigoare după alte 20 de zile.


Peste 80% dintre habitatele europene sunt într-o stare precară. La 22 iunie 2022, Comisia a propus o lege privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre și maritime ale UE, pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate și pentru a îndeplini angajamentele internaționale ale UE, în special Cadrul mondial al ONU pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal. 

Continue Reading

U.E.

Ministrul francez de Interne: Rusia este astăzi principalul inamic al Franței în războiul informațional

Published

on

© Gérald Darmanin / Facebook

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, adresându-se în fața comisiei juridice a Senatului cu privire la creșterea numărului de acte antisemite, a menționat interferențele străine și s-a referit la amenințarea rusă ca fiind principală, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

„Prima amenințare este amenințarea rusă. Fără îndoială,… Rusia este astăzi principalul inamic (al Franței) în războiul informațional, agresiunea pe teritoriu”, a declarat oficialul.

Darmanin a menționat cazul graffiti cu stelele lui David pictate pe clădiri din regiunea pariziană și din Paris în octombrie anul trecut ca exemplu al acestui tip de interferență, precizând că a fost rezultatul unor proxeneți ruși.

„Este o formă de spionaj 2.0, 3.0, cu care trebuie să luptăm pentru că eu cred că cel mai rău lucru de acest tip este să nu cunoaștem originea acestor atacuri pe care le suferim pe teritoriul nostru”, a adăugat ministrul.

În acest caz, a fost arestat un cuplu de moldoveni, iar un potențial sponsor a fost identificat – un om de afaceri moldovean pro-rus.

Ministrul de interne a mai precizat că Rusia nu duce acest război informațional, agresiv doar în Franța. Potrivit lui, multe teritorii occidentale au avut de suferit.

De asemenea, el a adăugat că Rusia nu este singura țară care practică această ingerință, existând și alte state asiatice angajate în această activitate.

În luna noiembrie a anului trecut, poliția franceză a arestat un cuplu din Republica Moldova pentru graffiti care reprezentau o stea a lui David pe clădirea unei școli din Paris. Persoanele arestate au mărturisit că au făcut acest lucru la ordinul unui cetățean rus.

De remarcat că, potrivit ministrului de interne Gerald Darmanin, în Franța, din 7 octombrie, când militanții Hamas au început o invazie masivă în Israel, și până la sfârșitul lunii, au fost înregistrate 857 de acte antisemite, iar 425 de persoane asociate cu astfel de încălcări au fost arestate.

Astfel, merită reamintit faptul că, la 12 octombrie, în centrul Parisului, poliția și jandarmii au dispersat mitinguri pro-palestiniene interzise, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

La începutul aceleiași zile, ministrul de interne al Franței a impus o interdicție asupra mitingurilor pro-palestiniene pentru a preveni tulburările în masă din țară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

COMISIA EUROPEANA3 mins ago

Made in Europe. Ursula von der Leyen face apel la o ”mentalitate europeană în domeniul apărării” pentru ”a contura viitorul arhitecturii noastre de securitate”, în complementaritate cu NATO

ROMÂNIA36 mins ago

Sebastian Burduja: Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal pentru producerea de energie eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre

PARLAMENTUL EUROPEAN57 mins ago

PE a adoptat o lege pentru a reface 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050

U.E.58 mins ago

Ministrul francez de Interne: Rusia este astăzi principalul inamic al Franței în războiul informațional

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Anul alegerilor. Parlamentul European a adoptat noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

BUSINESS2 hours ago

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

ROMÂNIA3 hours ago

Prin promovarea inovării la nivelul practicilor de audit, Curtea de Conturi se alătură eforturilor administrative de implementare a reformelor necesare aderării României la OCDE

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

NATO7 hours ago

SUA, NATO și UE se distanțează de afirmațiile lui Macron și resping ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina: Nu există astfel de planuri

ROMÂNIA23 hours ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO4 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.5 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA7 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 week ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA2 weeks ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

Trending