În cadrul unui discurs extraordinar susținut la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat obiectivul Germaniei de a atinge neutralitatea climatică până în 2045, se arată într-un comunicat.
Deși invazia rusă din Ucraina din februarie 2022 părea inițial să pună o piedică ambițiilor germane și europene în ceea ce privește tranziția către energia regenerabilă, Scholz consideră că agresiunea Rusiei nu a făcut decât să accelereze această schimbare.
„Transformarea noastră către o economie neutră din punct de vedere climatic – sarcina fundamentală a secolului nostru – capătă în prezent o dinamică cu totul nouă”, a declarat Scholz, „nu în ciuda, ci din cauza războiului rusesc”.”
„Fie că sunteți un lider din mediul de afaceri sau un activist în domeniul climei, ca specialist în politici de securitate sau ca investitor, este acum foarte clar pentru fiecare dintre noi că viitorul aparține exclusiv energiilor regenerabile din motive de costuri, din motive de mediu, din motive de securitate și pentru că, pe termen lung, energiile regenerabile promit cele mai bune randamente.”
La câteva luni de la începerea războiului, Scholz a declarat că Germania a devenit complet independentă de gazul, petrolul și cărbunele rusesc. Temerile inițiale privind deficitul de energie, în special odată cu apropierea iernii, s-au dovedit a fi nefondate.
„Am încheiat noi parteneriate cu Asia, Africa și America, reducându-ne astfel dependența, așa că pot spune că aprovizionarea noastră cu energie pentru această iarnă este sigură”, a declarat cancelarul german.
Prin noile legi care impun extinderea energiilor regenerabile, inclusiv a energiei eoliene, solare și a hidrogenului, Scholz a explicat că guvernul german va elimina birocrația, permițând conectarea la rețea în medie cu doi ani mai repede decât era posibil anterior.
„Intenționăm să accelerăm ritmul și mai mult. Vă puteți baza și pe obiectivele noastre: obstacolele au fost înlăturate.”
Cancelarul german a declarat că, pentru 2023, țara sa și-a depășit de peste două ori volumul de licitații numai pentru parcurile eoliene terestre.
„Până în 2030, 80% din producția noastră de electricitate va proveni din surse regenerabile, dublu față de cât este în prezent”, a spus acesta. “În același timp, necesarul nostru de energie electrică crește de la 600 de terawați/oră în prezent la 750 până la sfârșitul deceniului și ne așteptăm ca acesta să se dubleze din nou în deceniul 2030.”
În ciuda suferințelor poporului ucrainean de la invazie, Scholz a arătat că redresarea postbelică reprezintă o oportunitate pentru întreprinderi.
„La Berlin, la sfârșitul lunii octombrie 2022, am lucrat cu experți internaționali pentru a elabora un plan Marshall pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, a spus liderul german. „Capitalul din sectorul privat va juca un rol-cheie aici. Știu că multe companii din Germania și nu numai sunt foarte conștiente de oportunitățile pe care le-ar putea oferi miracolul economic ucrainean, în special pe măsură ce țara se îndreaptă spre Uniunea Europeană după încheierea războiului”, a precizat acesta.
Totodată, contrar tendinței de declin demografic din multe țări dezvoltate și a previziunilor pesimiste cu privire la scăderea populației germane, Scholz a remarcat că țara sa are în prezent mai mulți rezidenți și persoane angajate decât în orice alt moment din istoria sa.
„Înainte de sfârșitul anului, țara noastră va beneficia, în sfârșit, de o legislație modernă privind imigrația. La urma urmei, dacă vrem să rămânem competitivi ca națiune industrială de top, avem nevoie de practicieni experimentați, ingineri calificați, meseriași și mecanici”, a declarat cancelarul. „Cei care vor să-și suflece mânecile sunt bineveniți în Germania. Acesta este mesajul nostru”, a încheiat Scholz.