Connect with us

CHINA

Olaf Scholz reiterează apelul său la adresa Chinei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Published

on

© Bundeskanzler Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german, Olaf Scholz, a reluat marți apelul său către China de a-și folosi influența asupra Rusiei pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, însă invitatul său, premierul chinez, Li Qiang, a abordat în schimb aprofundarea legăturilor comerciale, informează Politico Europe.

Într-o declarație pentru jurnaliști după o întâlnire cu prim-ministrul Chinei, aflat în prima sa vizită oficială în străinătate de la preluarea noului mandat, Scholz a subliniat că face ”din nou apel la guvernul chinez să exercite mai multă influență asupra guvernului rus cu privire la războiul” din Ucraina.

” În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are o datorie deosebită aici … Rusia trebuie – așa cum vedem noi – să-și retragă trupele; altfel nu va fi posibilă obținerea unei păci corecte”, a completat liderul german.

În pofida eforturilor, nu au existat semnat că pledoaria lui Scholz, care reprezintă o iterație a celei lansate cu prilejul vizitei pe care a efectuat-o anul trecut la Beijing, a fost recepționată cu deschidere. Stând alături de acesta, Li le-a transmis jurnaliștilor că țara sa dorește o cooperare economică mai strânsă cu Germania, dar a evitat orice mențiune despre Rusia sau Ucraina.

Cei doi lideri s-au întâlnit la Berlin cu ocazia celei de-a șaptea runde de consultări guvernamentale germano-chineze, care include un forum privind cooperarea economică și tehnologică, precum și discuții privind protecția climei și tranziția către tehnologii ecologice.

Scholz a evidențiat, în egală măsură, că ”este important ca Beijingul să nu livreze arme agresorului”, adică Rusiei, și și-a exprimat mulțumirea că statul chinez continuă să se opună amenințărilor Moscovei de a folosi arme nucleare, mai ales că Aleksandr Lukașenko, aliatul lui Putin, a anunțat recent că țara sa a început să primească arme nucleare tactice din Rusia.

Într-o trimitere la planul Beijingului pentru pacea în Ucraina, criticat de Occident pentru că este redactat într-o notă favorabilă Kremlinului, Olaf Scholz a spus că orice încercare de a obține pacea nu trebuie să fie în detrimentul ”dreptului Ucrainei la integritatea teritorială și suveranitate”.

Revenind la lupta împotriva schimbărilor climatice, cancelarul german a punctat ”responsabilitatea particulară” a țării sale și a Chinei de a acționa, având în vedere că ambele sunt “mari emițători de dioxid de carbon”.

Întâlnirea germano-chineză de la Berlin a avut loc chiar în momentul în care UE a dezvăluit eforturile de a interzice companiilor să producă tehnologie sensibilă în China și în condițiile în care Germania și alte țări occidentale sunt dornice să diminueze riscurile economice prin reducerea dependenței față de China în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare și importurile de materii prime.

Reacționând la aceste măsuri, premierul chinez a atras atenția asupra faptului că ”de-globalizarea se reaprinde”.

”Ar trebui să menținem tradiția cooperării reciproc avantajoase și să susținem sistemul comercial multilateral și stabilitatea industriei și a lanțului de aprovizionare”, a fost invitația lansată de Li Qiang.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Xi Jinping, întâlnire cu Jake Sullivan: Angajamentul Chinei față de obiectivul unei „relații stabile, sănătoase și durabile cu SUA rămâne neschimbat”

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, în timpul unei întâlniri de joi, că Beijingul speră că Washingtonul va găsi „o cale corectă” de a se înțelege, relatează CNN.

„Deși au avut loc mari schimbări în cele două țări și în relațiile China-SUA, angajamentul Chinei față de obiectivul unei relații stabile, sănătoase și durabile China-SUA rămâne neschimbat”, a declarat Xi, potrivit unui comunicat în limba engleză transmis de Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii au escaladat în ultimii ani, extinzându-se de la comerț la finanțe și tehnologie.

Liderul chinez a declarat joi că speră ca SUA să privească dezvoltarea Chinei „într-o lumină pozitivă” și „să colaboreze cu China pentru a găsi o cale corectă pentru ca cele două mari țări să se înțeleagă”, potrivit Beijingului.

Potrivit Casei Albei, cei doi au discutat despre continuarea punerii în aplicare a angajamentelor asumate de președintele Biden și președintele Xi la summitul Woodside din noiembrie 2023, inclusiv în ceea ce privește combaterea drogurilor, comunicațiile între militari și siguranța și riscurile legate de IA. Aceștia au discutat, de asemenea, aspecte legate de relațiile dintre cele două strâmtori, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și Marea Chinei de Sud.

Sullivan, consilier al administrației în exercițiu Biden, a sosit marți la Beijing pentru două zile de întâlniri cu șeful diplomației chineze, Wang Yi.

Joi, Sullivan s-a întâlnit cu Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist Chinez.

Aceasta este prima deplasare a lui Sullivan în China în calitate de consilier pentru securitate națională, deși s-a întâlnit de mai multe ori cu Wang în ultimii ani.

Ultima deplasare oficială în China a consilierului pentru securitate națională al unui președinte american a avut loc în 2016, când Susan Rice a călătorit la Beijing în timpul administrației Obama.

Președintele american Joe Biden și Xi au decis să vorbească la telefon în „săptămânile următoare”, a declarat miercuri Casa Albă. Sullivan urmează să părăsească China în cursul zilei de joi.

 

Continue Reading

CHINA

SUA și China convocă noi discuții militare și pregătesc o convorbire între Joe Biden și Xi Jinping

Published

on

© Chinese Consulate General in New York

Statele Unite și China au convenit miercuri să inițieze noi discuții militare și să organizeze un apel telefonic între liderii celor două țări, în urma a două zile de negocieri între consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și șeful diplomației chineze, Wang Yi. Scopul întâlnirilor a fost prevenirea escaladării tensiunilor dintre cele două mari puteri.

O convorbire între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping va fi planificată în următoarele săptămâni, ca parte a unui efort de a menține deschise liniile de comunicare, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

De asemenea, ambele părți au convenit să organizeze apeluri video între comandanții militari la momentul potrivit, conform postului de televiziune chinez CCTV. Stabilirea unei linii directe de comunicare între cele două armate este o prioritate pentru Washington, pe fondul tensiunilor militare crescânde în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Jake Sullivan a subliniat că „Statele Unite vor continua să ia măsuri necesare pentru a preveni utilizarea tehnologiilor avansate americane în moduri care să submineze securitatea națională, fără a limita în mod nejustificat comerțul sau investițiile”.

Wang Yi, de cealaltă parte, a cerut Statelor Unite să respecte suveranitatea Chinei și sistemul său politic, solicitând Washingtonului „să înceteze să mai suprime China în domeniile economiei, comerțului, științei și tehnologiei.”

Această întâlnire a fost prima vizită a unui consilier pentru securitate națională al Casei Albe în China în ultimii opt ani și a fost văzută de Beijing ca un pas important pentru menținerea tensiunilor sub control în lunile rămase din mandatul președintelui Biden. Ambele părți au descris discuțiile ca fiind „sincere, substanțiale și constructive” și au subliniat importanța canalului strategic de comunicare dintre cele două țări.

Discuțiile dintre Sullivan și Wang, desfășurate într-o locație retrasă pe malul unui lac din nordul Beijingului, au fost a cincea lor întâlnire de la începutul anului 2023. Spre deosebire de rundele anterioare desfășurate în locații discrete precum Viena, Malta, Bangkok și Washington, aceste discuții au început cu declarații publice din partea ambelor părți, subliniind importanța unui dialog direct.

Întâlnirile frecvente dintre Sullivan și Wang au devenit un element cheie în efortul diplomatic intens de a găsi o bază comună într-o relație care, ambele părți recunosc, s-a apropiat de un punct critic în ultimii ani. Aceste discuții au stabilit premisele pentru întâlnirea dintre Biden și Xi din noiembrie 2023 la San Francisco, unde liderii au convenit să restabilească comunicarea militară la nivel înalt și să colaboreze pentru a reduce traficul de fentanil din China către Statele Unite.

Continue Reading

CHINA

China este pregătită pentru discuții „substanțiale și constructive” cu SUA în contextul primei vizite a unui consilier pentru securitate națională al Casei Albe la Beijing în ultimii opt ani

Published

on

© Official White House Photo by Oliver Contreras

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat marți că este pregătit să colaboreze cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, pentru progresul unor relații „sănătoase și stabile” dintre cele două țări, în cadrul unor discuții „substanțiale și constructive” care se vor desfășura pe parcursul următoarelor două zile la Beijing, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Relațiile China-SUA sunt de o importanță vitală pentru lume. În ultimii ani, relația dintre cele două țări a fost plină de suișuri și coborâșuri,” a afirmat Wang înainte de discuțiile cu Sullivan la un hotel din zona pitorească Yanqi Lake, situată în nordul Beijingului. „Experiența merită analizată, iar lecțiile trebuie învățate. Cheia este să menținem direcția generală a respectului reciproc, a coexistenței pașnice și a cooperării win-win.”

Sullivan, aflat într-o vizită de trei zile la Beijing, a reiterat angajamentul președintelui Joe Biden de a gestiona responsabil relațiile dintre cele două națiuni.

„Președintele Biden a fost clar în discuțiile sale cu președintele Xi că este dedicat gestionării acestei relații importante într-un mod responsabil,” a spus Sullivan, adăugând că discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv cele în privința cărora cele două țări sunt de acord și diferendele care trebuie gestionate „eficient și substanțial”.

Vizita lui Sullivan, prima a unui consilier pentru securitate națională de la Casa Albă în China în ultimii opt ani, este văzută ca un pas esențial în pregătirea unui nou summit între Biden și Xi Jinping. În noiembrie, cei doi lideri au convenit să gestioneze tensiunile dintre națiunile rivale printr-o serie de grupuri de lucru.

Întâlnirea dintre Wang și Sullivan, a cincea din ultimul an, este de așteptat să atingă probleme bilaterale dificile, de la situația din Taiwan și Marea Chinei de Sud până la criza fentanyl-ului din SUA. Un alt subiect sensibil este acuzația că China ar sprijini industria de apărare a Rusiei prin transferul de bunuri cu dublă utilizare pentru războiul din Ucraina, acuzație pe care Beijingul o neagă.

În contextul tensiunilor continue din Marea Chinei de Sud și al sancțiunilor impuse de SUA împotriva entităților chineze implicate în sprijinirea Rusiei, discuțiile de la Beijing sunt considerate critice pentru stabilizarea relațiilor între cele două puteri mondiale.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA14 mins ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

GENERAL2 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.3 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.3 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan5 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”

U.E.3 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA7 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ4 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA4 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.5 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending