INTERNAȚIONAL
Olaf Scholz: Ucraina a pregătit în mare secret contraofensiva surpriză în regiunea Kursk
Published
3 months agoon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Ucraina a pregătit contraofensiva sa surpriză în regiunea Kursk din Rusia „în mare secret și fără niciun feedback”, relatează AFP, preluat de Agerpres. Această ofensivă, care a început pe 6 august, la mai bine de doi ani și jumătate de la începutul războiului, a luat prin surprindere nu doar Rusia, ci și aliații apropiați ai Ucrainei.
Până acum, Kievul susține că a capturat zeci de așezări, iar zeci de mii de civili ruși au fost nevoiți să fugă din calea conflictului.
„Ucraina și-a pregătit operațiunea militară în regiunea Kursk în mare secret și fără niciun feedback, ceea ce este, desigur, justificat de situație,” a declarat Scholz reporterilor în timpul unei vizite în Republica Moldova, țară vecină cu Ucraina.
Scholz a reiterat că Germania, al doilea cel mai mare contributor cu ajutor pentru Ucraina după Statele Unite, va continua să sprijine lupta acesteia împotriva invaziei ruse, în ciuda planurilor de a reduce la jumătate bugetul destinat ajutorului pentru Kiev în 2025.
În această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat cererea sa către țările partenere de a permite utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în adâncul teritoriului rus, pentru a opri avansul Moscovei în estul Ucrainei. Armata Rusiei, mai bine echipată, a capturat recent mai multe orașe și sate, în timp ce Moscova încearcă să respingă contraatacul din Kursk.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Klaus Iohannis, vizită oficială în Germania: Șeful statului va susține un discurs în Bundestag în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor războiului și dictaturii
UE sporește gradul de pregătire în materie de apărare prin acordarea, în premieră, a unui sprijin financiar pentru achizițiile publice în comun în domeniul apărării
SUA își exprimă îngrijorarea față de relația tot mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord și față de potențialele schimburi tehnologice dintre cele două țări
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Rusia continuă să îşi folosească arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare, atrage atenția ambasadoarea SUA, lansând un apel la consolidarea instituțiilor internaționale pentru a ”contracara terorismul nuclear”
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
SUA
SUA își exprimă îngrijorarea față de relația tot mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord și față de potențialele schimburi tehnologice dintre cele două țări
Published
1 hour agoon
November 14, 2024By
Teodora IonStatele Unite și-au reiterat îngrijorarea față de relația tot mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord și față de potențialele schimburi tehnologice dintre cele două țări.
În cadrul unui interviu pentru Reuters realizat la București la un forum privind prevenirea terorismului nuclear și radiologic, subsecretarul de stat american Bonnie Jenkins a declarat că SUA lucrează cu Japonia şi Coreea de Sud pentru a răspunde preocupărilor acestor ţări cu privire la Coreea de Nord, informează Agerpres.
”Nu avem nimic definitiv în ceea ce priveşte tehnologia nucleară care merge din Rusia în RPDC (Coreea de Nord), dar evident că avem o îngrijorare generală cu privire la dezvoltarea relaţiei dintre cele două ţări”, a declarat Jenkins în interviu.
”Nu numai din cauza tehnologiei care ar putea fi transferată, ci şi din cauza relaţiei în creştere şi a faptului că RPDC ajută Rusia, nu numai cu baza lor industrială de apărare în dezvoltare, ci şi, evident, cu cei aproximativ 10.000 de soldaţi care se află în Rusia în acest moment”, a afirmat responsabila americană.
Afirmațiile subsecretarul de stat american vin după ce secretarul de stat american Antony Blinken spunea despre relația Moscovei cu Phenian că este o “stradă cu două sensuri” și că există “o îngrijorare profundă cu privire la ceea ce Rusia face sau ar putea face pentru a consolida capacitatea Coreei de Nord”, inclusiv capacitatea sa nucleară.
Agenția de spionaj din Coreea de Sud anunța miercuri că soldații nord-coreeni s-au angajat în operațiuni de luptă împotriva Ucrainei alături de aliații lor ruși.
Confirmarea Seulului vine în contextul în care criticile globale cresc pe măsură ce cele două țări își consolidează legăturile militare, după ce Phenianul a trimis mii de soldați în regiunea Kursk din Rusia pentru a sprijini războiul cu Ucraina, informează Reuters.
”Serviciul Național de Informații estimează că trupele nord-coreene trimise în Rusia s-au mutat în regiunea Kursk în ultimele două săptămâni”, a declarat agenția într-un comunicat.
Recent, președintele sud-coreean a declarat că nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei, în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apelul la adresa aliaților să ridice interdicția privind loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, astfel încât Ucraina să poată lovi trupele nord-coreene.
CHINA
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
Published
3 hours agoon
November 14, 2024Președintele american Joe Biden se va întâlni sâmbătă cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Peru, pentru ultima dintre cele trei întâlniri față în față din mandatul său, potrivit unor oficiali de rang înalt din administrația americană, informează CNN. Cei doi lideri vor fi prezenți la Lima pentru Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Ultima lor întâlnire a avut loc anul trecut, în cadrul aceluiași summit, când Biden l-a găzduit pe Xi în apropiere de San Francisco.
Pe măsură ce mandatul său se apropie de final, Biden se află într-o poziție diminuată de putere în fața lui Xi, în timp ce liderul chinez ar putea să își îndrepte deja atenția spre noul președinte ales al SUA, republicanul Donald Trump. Pentru al doilea mandat la Casa Albă, Trump a amenințat că va intensifica războiul comercial cu China, planificând să impună tarife drastice pentru toate importurile din această țară.
Oficialii administrației Biden, care au dorit să rămână anonimi, au refuzat să comenteze dacă președintele american intenționează să discute despre Trump sau despre politicile propuse de acesta în conversația cu Xi. Ei au sugerat că întrebările legate de tranziția lui Trump pot fi adresate echipei sale de tranziție, inclusiv pe tema accesului la informații clasificate despre China.
Tranzițiile prezidențiale sunt „momente deosebit de importante în geopolitică”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a explicat că Biden îi va sublinia lui Xi necesitatea menținerii „stabilității, clarității și predictibilității” în relațiile SUA-China în această perioadă de schimbare. Sullivan a numit competiția cu China „o prioritate majoră” pentru următoarea administrație.
De această dată, întâlnirea Biden-Xi va aborda mai puțin rezultate concrete, fiind mai degrabă o evaluare a relațiilor bilaterale și o trecere în revistă a aspectelor de interes. Printre acestea, Biden va aborda problema sprijinului continuu al Chinei pentru industria de apărare a Rusiei, o preocupare care va afecta, probabil, și următoarea administrație.
În plus, Biden va evidenția progresele obținute prin strategia de „diplomație intensă” cu China, punctând realizările din ultima întâlnire din California: reluarea comunicării militare între cele două țări, colaborarea în combaterea traficului de droguri și dialogul privind inteligența artificială – domenii în care SUA au căutat să extindă cooperarea pentru a reduce riscurile și tensiunile.
Pentru Beijing, întâlnirea reprezintă o ocazie de a evalua stadiul relațiilor bilaterale, care s-au stabilizat în ultimul an, grație intensificării schimburilor diplomatice și reluării canalelor de comunicare, în contextul încetinirii economiei chineze.
Cu toate acestea, este posibil ca acest progres să fie greu de menținut. Trump a desemnat în posturi cheie ale administrației persoane cunoscute pentru pozițiile lor ferme împotriva Chinei, printre care Marco Rubio – secretar de stat și Mike Waltz – consilier pentru securitate națională, ceea ce ar putea aduce noi turbulențe în relațiile dintre SUA și China.
INTERNAȚIONAL
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Published
4 hours agoon
November 14, 2024By
Andreea RaduO revenire la energia nucleară ar fi o decizie „logică” pentru Germania, a declarat joi șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu pentru DPA la COP 29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku, Azerbaidjan, informează Agerpres.
„Cred că este o decizie logică. Este o poziţie raţională”, a spus Rafael Grossi, menţionând faptul că Germania este singura ţară din lume care a eliminat complet energia nucleară.
Mai mult, Grossi a precizat că decidenții de la Berlin ar fi bine să se gandească de ce alte țări nu au făcut același lucru.
„Ai putea să îţi pui întrebarea: de ce restul lumii are o viziune diferită?”, a estimat Grossi, spunând că respectă mediul politic din Germania, „care trece printr-o perioadă foarte complicată, aşa că vom vedea”.
Directorul general al AIEA a subliniat că toate celelalte ţări care şi-au anunţat intenţia de a renunţa la energia nucleară, au început între timp „să revină asupra acestor planuri. Unele vizibil, altele mai puţin vizibil”.
În aceste condiţii, Grossi a spus că „nu este surprins”, că acum partidele politice din Germania cer o revenire la energia nucleară.
Grossi a menţionat faptul că centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. De aceea, pentru planetă, ar fi „o idee foarte proastă” să fie abandonată energia nucleară.
Fostul cancelar german Angela Merkel a fost cea care a iniţiat renunţarea la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima (Japonia), din 2011.
Grossi a subliniat însă că nu vrea să eticheteze decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară drept o greşeală. „Nu contest deciziile adoptate în mod democrat de statele noastre membre”, a spus directorul general al AIEA.
În primăvară, președinta Comisiei Europene a recunoscut că în cadrul UE există opinii diferite cu privire la energia nucleară, dar a subliniat potențialul acesteia de a spori securitatea energetică și competitivitatea. Aceasta a precizat că multe țări reevaluează rolul energiei nucleare în portofoliile lor energetice, deoarece încearcă să reducă dependența de combustibilii fosili importați.
La acel moment, von der Leyen a menționat previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și ale Comisiei Europene, care indică faptul că energia nucleară, alături de sursele regenerabile, va constitui coloana vertebrală a producției de energie la nivel mondial și în UE până în 2050. Cu toate acestea, ea a avertizat asupra riscului de complacere, remarcând o tendință îngrijorătoare de scădere a cotei de piață pentru energia nucleară.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis, vizită oficială în Germania: Șeful statului va susține un discurs în Bundestag în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor războiului și dictaturii
UE sporește gradul de pregătire în materie de apărare prin acordarea, în premieră, a unui sprijin financiar pentru achizițiile publice în comun în domeniul apărării
România riscă să ajungă la CJUE pentru transpunerea incompletă a Directivei modificate privind asigurarea auto
ICI București participă la conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience (CIPRE) de la Madrid
Eurodeputatul Dan Motreanu a trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene legată de cauzele scumpirii alimentelor: „Comisia trebuie să ia măsuri pentru protecția fermierilor”
Burduja subliniază necesitatea unui angajament clar din partea UE pentru dezvoltarea interconexiunilor energetice est-vest
România, trimisă în fața Curții de Justiție a UE. Țara noastră nu a colectat și epurat în mod corespunzător apele uzate urbane
SUA își exprimă îngrijorarea față de relația tot mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord și față de potențialele schimburi tehnologice dintre cele două țări
Parlamentul European: Aplicarea noii legi europene privind defrișările s-ar putea amâna cu un an de zile
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)
- BUSINESS1 week ago
Nicolae Ciucă se angajează în fața a 400 de oameni de afaceri că România va păstra unică și nu va introduce noi taxe dacă liberalul ajunge la Cotroceni