INTERNAȚIONAL
Omagii ale liderilor occidentali la moartea lui Mihail Gorbaciov: A deschis calea către o Europă liberă, jucând un rol crucial în încheierea Războiului Rece
Published
3 years agoon

Omagii ale liderilor occidentali, între care cele ale președinților SUA și Franței, premierului Marii Britanii și președintei Comisiei Europene, s-au revărsat în noaptea de marți spre miercuri pentru Mihail Gorbaciov, ex-liderul Partidului Comunist al URSS și deopotrivă primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, care a decedat marți la vârsta de 91 ani. Perioada de șase ani în care a condus Uniunea Sovietică s-a remarcat prin încheierea Războiului Rece ca urmare a unor summit-uri și decizii istorice împreună cu președinții americani Ronald Reagan și George H.W. Bush la Geneva, Reykjavik, Washington, Moscova și Malta, inclusiv acorduri pentru reducerea armamentului nuclear, prin căderea Cortinei de Fier și prăbușirea Zidului Berlinului, care a favorizat reunificarea Germaniei, căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est și calea spre o Europă liberă, democratică și unită, și lansarea unor politici de reformă a PCUS și a Uniunii Sovietice care, în cele din urmă, au grăbit implozia sistemului comunist și disoluția URSS, permițând dobândirea independenței pentru statele baltice, Ucraina sau Republica Moldova.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând “un lider demn de încredere şi respectat”.
Ultimul lider al Uniunii Sovietice “a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov”, a scris von der Leyen pe Twitter.
Mikhail Gorbachev was a trusted and respected leader. He played a crucial role to end the Cold War and bring down the Iron Curtain. It opened the way for a free Europe.
This legacy is one we will not forget.
R.I.P Mikhail Gorbachev
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 30, 2022
Premierul britanic în exercițiu Boris Johnson a salutat “curajul şi integritatea” ultimului lider al URSS, spunând că “angajamentul său neobosit” a fost un “exemplu” în contextul invaziei ruse din Ucraina.
“Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece. În momentul agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi”, a scris Boris Johnson pe Twitter.
I’m saddened to hear of the death of Gorbachev.
I always admired the courage & integrity he showed in bringing the Cold War to a peaceful conclusion.
In a time of Putin’s aggression in Ukraine, his tireless commitment to opening up Soviet society remains an example to us all.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 30, 2022
Președintele american Joe Biden l-a descris pe Gorbaciov ca fiind un om cu o “viziune remarcabilă”, care și-a condus țara pe calea reformelor.
“Acestea au fost actele unui lider rar – unul cu imaginația de a vedea că un viitor diferit era posibil și cu curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l realiza. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni”, a declarat Biden, citat de The Guardian.
“În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat, rememorând întâlnirea sa la Gorbaciov de la Casa Albă din anul 2009.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a descris pe Gorbaciov ca fiind “un om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale spre libertate pentru ruși”. “Angajamentul său pentru pace în Europa a schimbat istoria noastră comună”, a adăugat el.
Mes condoléances pour la disparition de Mikhaïl Gorbatchev, homme de paix dont les choix ont ouvert un chemin de liberté aux Russes. Son engagement pour la paix en Europe a changé notre histoire commune.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 30, 2022
António Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat că Gorbaciov a fost un “om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei”.
“Lumea a pierdut un lider global impunător, un multilateralist angajat și un avocat neobosit al păcii. Sunt profund întristat de dispariția sa”, a scris el pe Twitter.
Mikhail Gorbachev was a one-of-a kind statesman who changed the course of history.
The world has lost a towering global leader, committed multilateralist, and tireless advocate for peace.
I’m deeply saddened by his passing. pic.twitter.com/giu2RHSjrQ
— António Guterres (@antonioguterres) August 30, 2022
Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, cel care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți, 30 august 2022, la spital.
Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA, fiind protagonistul unor summit-uri istorice cu președinții americani Ronald Reagan și George H.W. Bush, şi parteneriate cu statele occidentale pentru a prăbuși Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei.
El a condus Uniunea Sovietică între anii 1985 și 1991, când aceasta s-a destrămat. Gorbaciov a fost ales la 11 martie 1985, la vârsta de 54 de ani, în fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în calitate de secretar general al PCUS.
Când a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, a încercat să reformeze partidul comunist și economia aflată în recesiune prin introducerea glasnostului (“transparenței”), perestroikăi (“reconstrucției”) și uskorenie (“accelerării” dezvoltării economice), politici lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986, dar reformele sale au scăpat de sub control.
Pe 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al URSS, poziție stabilită în 1990 în timpul conducerii sale. Prin acest act, s-a produs și disoluția Uniunii Sovietice.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic
Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme
Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră
Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE
Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană
Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”
NATO
Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic
Published
12 hours agoon
March 25, 2025
Ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta despre provocările de securitate din regiunea Mării Negre și consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.
“Tocmai am încheiat o întâlnire productivă cu Mark Rutte, la Bruxelles. Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, cheltuielile de apărare și descurajarea și apărarea NATO pe flancul estic”, a transmis Angel Tîlvăr pe platforma X.
Oficialul român a subliniat că unitatea și viziunea strategică sunt esențiale în actualul context geopolitic.
“Unitatea și viziunea strategică sunt cele mai puternice atuuri ale noastre”, a continuat el.
Just concluded a productive meeting with @SecGenNATO Mark Rutte, in Brussels. We discussed the Black Sea’s strategic importance, support for 🇺🇦, defense spending, and NATO’s deterrence and defence on the Eastern Flank. Unity and strategic vision are our strongest assets. pic.twitter.com/5Wnu4vG9d6
— Angel Tîlvăr (@AngelTilvar) March 25, 2025
Întâlnirea Tîlvăr – Rutte vine după o serie recentă de contacte ale oficialilor români cu secretarul general al NATO.
Pe 3 martie, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Mark Rutte, prilej cu care înaltul oficial aliat a salutat creșterea bugetului de apărare al țării noastre și a reafirmat angajamentul NATO și al Statelor Unite față de apărarea colectivă și Articolul 5. Convorbirea telefonică Bolojan – Rutte a avut loc la o zi distanță după ce ambii lideri au participat la summitul de la Londra dedicat securității europene și Ucrainei.
Totodată, în luna ianuarie, ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere cu Mark Rutte, secretarul general al NATO, agenda discuțiilor incluzând evoluțiile de securitate pe flancul estic, cu accent pe regiunea Mării Negre, și continuarea consolidării descurajării și apărării aliate.
INTERNAȚIONAL
Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme
Published
12 hours agoon
March 25, 2025
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că un armistițiu de încetare a focului care acoperă Marea Neagră și infrastructura energetică a intrat în vigoare imediat și că va solicita mai multe arme și sancțiuni împotriva Rusiei de la președintele american Donald Trump dacă Moscova va încălca înțelegerile.
Statele Unite au declarat anterior că au încheiat acorduri separate cu Kievul și Moscova pentru a asigura siguranța navigației în Marea Neagră și pentru a pune în aplicare o interdicție privind loviturile împotriva instalațiilor energetice din cele două țări.
“Dacă rușii încalcă acest lucru, atunci am o întrebare directă pentru președintele Trump. Dacă o încalcă, iată dovezile – cerem sancțiuni, cerem arme etc.”, a declarat Zelenski, reporterilor, la o conferință de presă la Kiev.
Casa Albă a publicat marți două bilanțuri ale discuțiilor sale cu Rusia și Ucraina, anunțând efectiv un acord pentru o încetare a focului pe mare “pentru a asigura siguranța navigației, a elimina utilizarea forței și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”, informează The Guardian.
De asemenea, cele două țări au convenit să “elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare” a acordului anterior de încetare a atacurilor împotriva infrastructurii energetice, potrivit ambelor declarații.
De asemenea, Ucraina și Rusia vor “continua să lucreze în vederea obținerii unei păci durabile și de durată”, se arată în declarații.
În comunicatul specific Ucrainei, Casa Albă a afirmat, de asemenea, că SUA au confirmat că “își mențin angajamentul de a contribui la realizarea schimbului de prizonieri de război, la eliberarea deținuților civili și la returnarea copiilor ucraineni transferați cu forța”.
Documentul specific Rusiei menționa că SUA vor contribui la “restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, la reducerea costurilor de asigurare maritimă și la îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”.
Ambele versiuni s-au încheiat subliniind că “Statele Unite au reiterat imperativul președintelui Donald J. Trump conform căruia crimele de pe ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze, ca pas necesar către obținerea unei soluții de pace durabile”.
“În acest scop, Statele Unite vor continua să faciliteze negocierile dintre ambele părți pentru a ajunge la o rezoluție pașnică, în conformitate cu acordurile încheiate la Riad”, se precizează în cele două documente.
Președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au convenit într-o discuție telefonică marțea trecută un armistițiu parțial în care Ucraina și Rusia să oprească reciproc timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice, ca alternativă în fața unui armistițiu global, refuzat de președintele rus, care a estimat că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitățile.
Ulterior, Donald Trump l-a informat “pe deplin” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre apelul cu Putin, liderul ucrainean acceptând propunerea de încetare a focului, iar SUA stabilind că vor continua să furnizeze informații Ucrainei și vor ajuta Kievul să obțină sisteme de apărare aeriană suplimentare
INTERNAȚIONAL
Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră
Published
13 hours agoon
March 25, 2025
Casa Albă a publicat marți două bilanțuri ale discuțiilor sale cu Rusia și Ucraina, anunțând efectiv un acord pentru o încetare a focului pe mare “pentru a asigura siguranța navigației, a elimina utilizarea forței și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”, informează The Guardian.
De asemenea, cele două țări au convenit să “elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare” a acordului anterior de încetare a atacurilor împotriva infrastructurii energetice, potrivit ambelor declarații.
De asemenea, Ucraina și Rusia vor “continua să lucreze în vederea obținerii unei păci durabile și de durată”, se arată în declarații.
În comunicatul specific Ucrainei, Casa Albă a afirmat, de asemenea, că SUA au confirmat că “își mențin angajamentul de a contribui la realizarea schimbului de prizonieri de război, la eliberarea deținuților civili și la returnarea copiilor ucraineni transferați cu forța”.
Documentul specific Rusiei menționa că SUA vor contribui la “restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, la reducerea costurilor de asigurare maritimă și la îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”.
Ambele versiuni s-au încheiat subliniind că “Statele Unite au reiterat imperativul președintelui Donald J. Trump conform căruia crimele de pe ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze, ca pas necesar către obținerea unei soluții de pace durabile”.
“În acest scop, Statele Unite vor continua să faciliteze negocierile dintre ambele părți pentru a ajunge la o rezoluție pașnică, în conformitate cu acordurile încheiate la Riad”, se precizează în cele două documente.
Președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au convenit într-o discuție telefonică marțea trecută un armistițiu parțial în care Ucraina și Rusia să oprească reciproc timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice, ca alternativă în fața unui armistițiu global, refuzat de președintele rus, care a estimat că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitățile.
Ulterior, Donald Trump l-a informat “pe deplin” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre apelul cu Putin, liderul ucrainean acceptând propunerea de încetare a focului, iar SUA stabilind că vor continua să furnizeze informații Ucrainei și vor ajuta Kievul să obțină sisteme de apărare aeriană suplimentare
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI6 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA6 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Prins între ciocan și nicovală: de ce nu poate Putin opri, dar nici continua războiul din Ucraina
- ROMÂNIA7 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare