INTERNAȚIONAL
OMC confirmă că Ucraina a depus o plângere oficială privind interdicțiile la importurile de alimente instituite de Polonia, Slovacia și Ungaria
Published
2 years agoon

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a confirmat marți că Ucraina a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial cu privire la interdicțiile privind importurile de alimente din această țară, informează Reuters, preluat de Agerpres.
„Putem confirma că o cerere de consultări a fost primită luni seara. Noi informaţii vor fi oferite după ce această cererea va fi transmisă membrilor noştri”, a declarat un purtător de cuvânt de la OMC la o solicitare de informaţii transmisă de Reuters.
Purtătorul de cuvânt nu a dezvăluit care sunt ţările vizate de plângere dar autorităţile de la Kiev au anunţat anterior că demersul lor vizează Polonia, Slovacia şi Ungaria.
Ucraina a lansat o acțiune în justiție împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei din cauza interdicțiilor unilaterale impuse de acestea asupra exporturilor de cereale, pe care le consideră o „încălcare a obligațiilor lor internaționale”.
„Este fundamental important pentru noi să dovedim că statele membre individuale nu pot interzice importul de bunuri ucrainene. Acesta este motivul pentru care le dăm în judecată”, a declarat Iulia Svyrydenko, prim-viceprim-ministru al Ucrainei, într-o declarație.
„În același timp, sperăm că aceste țări își vor ridica restricțiile și nu va trebui să rezolvăm problema în instanță pentru o perioadă lungă de timp. Avem nevoie de solidaritate cu ei și de protejarea intereselor fermierilor.”
Svyrydenko a declarat că comercianții ucraineni suferă deja din cauza costurilor suplimentare de transport și a dificultăților în îndeplinirea contractelor externe. „Acțiunile unilaterale ale statelor membre ale UE în domeniul comerțului sunt inacceptabile”, a adăugat acesta.
Acțiunea în justiție, depusă luni seară la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), este menită să lanseze „consultări” cu cele trei țări din Est, a precizat ministrul.
Interdicțiile au fost adoptate pentru prima dată la 2 mai și s-au aplicat în cinci state membre ale Uniunii Europene situate la periferia Ucrainei: Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria. Aceste țări au declarat că valul neașteptat de cereale scutite de taxe vamale și cu costuri reduse din Ucraina a dus la scăderea prețurilor pentru fermierii locali și a provocat pagube economice.
Conform restricțiilor, patru produse agricole ucrainene – grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui – au fost autorizate să tranziteze cele cinci țări din est, dar nu puteau rămâne în interiorul piețelor lor pentru consum intern sau depozitare.
Kievul a denunțat în repetate rânduri interdicțiile ca fiind contrare spiritului de solidaritate europeană manifestat față de țară de când Rusia a lansat războiul pe scară largă. Mai multe state membre, printre care Germania, Franța și Olanda, au exprimat „îngrijorări serioase” cu privire la măsurile temporare și la impactul lor negativ asupra pieței unice.
Comisia Europeană a promis că va elimina treptat interdicțiile până la 15 septembrie, în ciuda amenințărilor publice ale coaliției estice de a acționa singură și de a aplica propriile interdicții. Cu câteva ore înainte de expirarea termenului limită, Comisia a anunțat un acord în baza căruia interdicțiile au fost ridicate cu efect imediat. În schimb, Kievul s-a angajat să întărească controlul asupra comerțului său și să evite creșterile bruște ale prețurilor la produsele agricole.
Însă soluția nu a reușit să satisfacă Polonia, Ungaria și Slovacia, care și-au anunțat rapid intenția de a impune interdicții la nivel național în mod unilateral, scenariul necoordonat pe care Bruxelles-ul dorea să îl evite cu orice preț.
„Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki la un miting. „Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierilor polonezi”.
Noile interdicții sunt diferite în ceea ce privește domeniul de aplicare și durata și vizează seturi diferite de produse alimentare. Ungaria, de exemplu, și-a închis piața pentru 24 de produse ucrainene, inclusiv carne, ouă și miere, care nu erau incluse în lista neagră anterioară.
Interdicția slovacă este valabilă până la sfârșitul anului, în timp ce măsura poloneză a fost introdusă pentru o perioadă de timp „nedeterminată”.
De cealaltă parte, Bulgaria a decis vineri să nu mai extindă dincolo de 15 septembrie aceste interdicții, invocând „solidaritatea cu Ucraina” și nevoia de a garanta „securitatea alimentară la scară mondială”. Iar România a făcut cunoscut că ea se va conforma deciziei Bruxelles-ului. Cu toate acestea, premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în urma unei convorbiri cu omologul său ucrainean, că așteaptă de la acesta propunerea de licențiere pe care să o discute. În cazul în care vor exista solicitări de export către România, Ciolacu a spus că va cere ministerelor abilitate, al Agriculturii și al Economiei, ca, printr-un ordin comun, restricția asupra importurilor de cereale ucrainene să fie prelungită cu 30 de zile, până „se lămuresc lucrurile”.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări
Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru
Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei
Volodimir Zelenski denunță o „tentativă de manipulare”, după ce Vladimir Putin a anunțat un armistițiu de trei zile în Ucraina
Liderii instituțiilor UE îl felicită pe Mark Carney pentru victoria în alegerile anticipate din Canada: „Legătura dintre Europa și Canada devine din ce în ce mai puternică”
Este foarte puțin probabil ca UE să își atingă obiectivul de a deține 20% din piața globală a microcipurilor până în 2030 (raport Curtea de Conturi Europeană)
INTERNAȚIONAL
Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări
Published
5 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea unui summit în cursul căruia miniștri italieni și turci vor semna o serie de acorduri, în special în domeniile energiei și apărării, potrivit unei surse guvernamentale italiene.
„Obiectivul este de a consolida cooperarea și parteneriatul strategic între cele două națiuni și de a încuraja relațiile economice și comerciale care s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani”, a indicat sursa citată.
Această reuniune intervine în timp ce invazia rusă în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să caute legături mai strânse în materie de securitate cu Turcia, aliată în cadrul NATO și candidată de mult timp la aderarea la UE.
Războiul în Ucraina a propulsat industria de apărare spre noi culmi, iar compania italiană de apărare Leonardo a ajuns la un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru dezvoltarea în comun a dronelor.
Pe agenda discuțiilor se află și lupta împotriva imigrației ilegale, un subiect fierbinte pentru guvernul premierului Meloni, care conduce partidul post-fascist Fratelli d’Italia (FDI).
Ankara a jucat în ultimii ani un rol de prim-plan în lupta împotriva sosirilor ilegale în Europa, primind în schimb miliarde de euro din partea Bruxellesului.
NATO
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Published
5 hours agoon
April 29, 2025
Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri, a declarat marți ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete Patriot în variantă modernizată pentru a înlocui sistemul de apărare aeriană donat Ucrainei de către România și va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 PATRIOT. Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, a transmis și Ambasada SUA într-un comunicat.
Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.
“Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat, în context, ambasadoarea Kathleen Kavalec.
Având un cost estimat de 262 de milioane de dolari, sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.
INTERNAȚIONAL
Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate
Published
6 hours agoon
April 29, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe premierul canadian Mark Carney pentru câştigarea alegerilor parlamentare.
“Felicitări premierului Canadei, Mark Carney, pentru câştigarea alegerilor! România aşteaptă cu nerăbdare să continue dezvoltarea dinamică a relaţiilor noastre bilaterale şi să lucrăm împreună pentru un parteneriat puternic în domeniile economiei, energiei, securităţii şi relaţiilor interumane”, a scris Ilie Bolojan, marți pe rețeaua X.
Congratulations to PM @MarkJCarney on winning the elections! Romania looks forward to continuing the development of our dynamic bilateral relations 🇷🇴-🇨🇦 and working together towards a strong partnership in the areas of economy, energy, security, and people-to-people ties.
— Ilie Bolojan (@Bolojan) April 29, 2025
Proiecțiile rezultatelor scrutinului furnizate de filialele CNN CTV și CBC arată liberalii vor câștiga suficiente locuri pentru a forma un al patrulea guvern consecutiv.
Dar, în timp ce voturile sunt încă numărate, CBC News a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă va fi un guvern minoritar sau majoritar – un partid are nevoie de 172 de locuri pentru a forma o majoritate.
Liderul opoziției conservatoare, Pierre Poilievre, și-a recunoscut înfrângerea marți seara, afirmând că Carney a câștigat suficiente locuri pentru a forma un “guvern minoritar foarte subțire”.
Fostul bancher central al Băncii Canadei și Băncii Angliei, în vârstă de 60 de ani, a condus un val de sentimente anti-Trump de când a obținut conducerea partidului său într-o victorie zdrobitoare ca urmare a demisiei fostului prim-ministru Justin Trudeau.
El a mobilizat publicul împotriva amenințărilor președintelui american de a anexa țara ca “al 51-lea stat” și a făcut din apărarea Canadei o parte centrală a platformei sale.
În discursul său de victorie, Carney a transmis națiunii că a ales să intre în politică pentru că a crezut că Canada are nevoie de mari schimbări ghidate de valori canadiene puternice: smerenie, ambiție și unitate.
El a promis să colaboreze cu toți canadienii pentru progresul țării și protejarea Canadei și a lansat un atac împotriva președintelui american.
“America ne vrea pământul, resursele, apa. Acestea nu sunt amenințări deșarte. Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată deține. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Mark Carney, care a numit SUA un vecin “uneori ostil”.
“Cumpărăm canadian, ne sprijinim prietenii și vecinii aflați în vizorul președintelui Trump. Vom câștiga acest război comercial și vom construi cea mai puternică economie din G7”, a conchis el.
Canada deține în acest an și președinția G7.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice