ONU: În jur de 75 de state au semnat apelul Franței de limitare a folosirii dreptului de veto în Consiliul de Securitate

În jur de 75 de state au semnat până acum inițiativa Parisului ca membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, printre care se numără și Franța, să se abțină de la exercitarea dreptului de veto în cazul atrocităților în masă și al genocidelor, transmite joi Reuters, potrivit Agerpres.

Statele semnatare sunt din Europa, Africa, America Latină și Asia, iar oficialii francezi se așteaptă ca numărul lor să crească. Organizația Națiunilor Unite are 193 de state membre.

UN assembly”Sperăm că vor exista mai multe angajamente care să garanteze că situații precum cea din Siria, unde se petrec atrocități în masă și Consiliul de Securitate al ONU este paralizat de un veto, să dispară”, a afirmat ministrul de externe francez, Laurent Fabius, într-o declarație pentru presă.

Niciunul din ceilalți patru membri ai Consiliului — SUA, Rusia, Marea Britanie și China — nu a semnat până acum declarația redactată de Franța.

”Considerăm că Consiliul de Securitate nu ar trebui împiedicat prin folosirea dreptului de veto de la a acționa în scopul de a preveni sau de a pune capăt situațiilor care implică atrocități în masă”, se arată în textul menționat. ”Subliniem că (dreptul de) veto nu este un privilegiu, ci o responsabilitate internațională”, se mai spune în declarație.

În cazul Siriei, Rusia și China s-au opus de patru ori prin veto pentru a bloca o acțiune a Consiliului de Securitate, de trei ori împotriva adoptării de sancțiuni contra regimului lui Bashar al-Assad, și o dată împotriva unei rezoluții de deferire a celor vinovați de posibile crime împotriva umanității în fața Curții Penale Internaționale.

Potrivit unor diplomați din cadrul ONU, Marea Britanie susține inițiativa Franței, iar SUA o examinează într-o lumină pozitivă. În schimb, atât Rusia, cât și China au sugerat că nu sunt favorabile ideii.

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.