Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

VIDEO ONU: Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai lumii reuniți la New York au adoptat cu UNANIMITATE Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030

Published

on

Liderii lumii, reuniți în summit la ONU, au adoptat vineri un plan ambițios de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, ale cărui costuri sunt estimate la mai multe mii de miliarde de dolari anual.

O nouă agendă globală ambițioasă, cu scopul de a pune capăt sărăciei până în 2030 și de a identifica un viitor sustenabil a fost adoptat de cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite la startul celor trei zile ale summit-ului pentru dezvoltare durabilă, potrivit ONU.

Adoptarea istorică a noii agende pentru dezvoltare durabilă, cu 17 obiective ca și nucleu, a fost întâmpinată cu ovații la scenă deschisă din partea delegațiilor care au cuprins mai mulți dintre cei 150 de lideri care se vor adresa la summit.

Screen Shot 2015-09-25 at 1.06.14 PM

Pentru orizontul anului 2030, printre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale planului se numără eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educație și la sănătate, promovarea femeilor, reducerea inegalităților, combaterea încălzirii climatice.

Adresându-se summit-ului în debutul acestuia, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a specificat că: ”Noua agendă reprezintă o promisiune a liderilor pentru întreaga lume. Reprezintă o viziune, universală, integrată și transformatoare pentru o lume mai bună”.

ban-ki-moon”Este o agendă pentru oameni, pentru a pune capăt sărăciei în toate formele sale”, a adăugat acesta. ”Este o agendă pentru prosperitate, pace și parteneriat care convin necesitatea acționării în dimensiunea climatică și este înrădăcinată în egalitatea de gen și respect pentru drepturile tuturor. Mai presus de toate, militează să nu lase pe nimeni în urmă”, a mai spus Ban ki-moon.

”Adevăratul test al Agendei 2030 va fi implementarea sa. 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă o amprentă pentru succes planetar”, și-a încheiat secretarul general intervenția,cerând, pentru un prim pas, tuturor guvernelor să adopte la Paris, în decembrie, un acord solid și universal privind schimbările climatice.

La summit-ul istoric pentru adoptarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 a participat și președintele României, Klaus Iohannis, alături de delegația formată din ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, ambasadorul României la ONU, Ion Jinga și consilierul prezidențial, Andrei Muraru.

Adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015 este importantă pentru că ”știm nu doar cum vrem să arate lumea în care trăim noi, ci mai ales ce lăsăm celor care vin după noi”, a spus președintele pe contul său de Facebook.

Citiți și LIVE VIDEO Corespondență Specială de la NEW YORK. Klaus Iohannis la ONU

Citiți și Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK. Ce cuprinde programul președintelui la Adunarea Generală a ONU

Citiți și FOTO&VIDEO EXCLUSIV. Corespondență de la New York – Klaus Iohannis și Papa Francisc au participat la sesiunea de deschidere a Summit-ului ONU

papa ONULa rândul său, în discursul de vineri în Adunarea Generală a ONU, Papa Francisc a salutat în avans acest plan, considerându-l ”un semn important de speranță, însă munca birocratică de redactare a unor liste lungi de bune intenții și angajamentele asumate solemn nu sunt suficiente”.

Adoptarea Agendei ONU, un document ce vizează o dezvoltare sustenabilă până în 2030, cuprinde un set de 17 obiective de dezvoltare durabilă (SDGs – Sustainable Development goals), concentrate pe problematica eradicării sărăciei, inegalității sociale și schimbărilor climatice. Acestea au fost prefațate în 2002 la summit-ul Pământului prin Declarația de la Johannesburg și lansate ca urmare a Conferinței Rio+20 din 2012 și reprezintă o continuare a celor 8 obiective de dezvoltare ale mileniului (MDGs – Millenium Development Goals).

Interviuri exclusive CaleaEuropeana.ro cu reprezentanți UNICEF, privind Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă adoptată de cele 193 de state membre ONU:

Președintele Adunării Generale a ONU, Mogen Lykketoft a declarat că ”recunoaștem necesitatea reducerii inegalităților și protejării casei noastre comune prin modificarea modelelor nesustenabile ale consumului și producției. Identificăm, totodată, necesitatea copleșitoare de a ne adresa corupției și iresponsabilității care alimentează conflicte și stagnează dezvoltarea”.

Ceremonia de adoptare a fost prezidată de premierul danez, Lars Løkke Rasmussen și președintele Ugandei, Yoweri Kaguta Museveni, care au subliniat succesul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului și necesitatea implementării noii agende.

Noul plan, mai ambițios, se va aplica, pe baze voluntare, atât statelor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare, și include obiective sensibile politic, precum buna guvernare.

Potrivit experților, costurile sale ar urma să se situeze la cel puțin 3.500-5.000 de miliarde de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu și jumătate, mai precizează sursa citată.

La Națiunile Unite, summitul dezvoltării, la care sunt așteptați peste 150 de șefi de stat și de guvern, va continua la acest sfârșit de săptămână. 

Totodată, printre liderii mondiali ce și-au anunțat participarea la Adunarea Generală a ONU, desfășurată în acest an sub motto-ul aniversar ”Strong UN. Better World” se numără Papa Francisc I, președintele Rusiei, Vladimir Putin (prezent după 10 de ani la summit-ul ONU), președintele Chinei, Xi Jinping (aflat la prima participare), președintele francez, Francois Hollande (care după eveniment va vizita o tabără de refugiați din Liban), cancelarul Germaniei, Angela Merkel sau președintele cubanez, Raul Castro. La lucrările Adunării Generale vor lua parte, printre alții, și președintele Consiliului European, Donald Tusk și premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba va vizita China în această săptămână, în perioada 23-26 iulie, potrivit celor două diplomații. Aceasta va fi prima sa vizită la Beijing de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, informează Agerpres.

Ministerul chinez de Externe a furnizat puține detalii, în afară de un anunț al purtătorului de cuvânt Mao Ning, care a declarat că Kuleba se va afla în China de marți până vineri. Vizita lui Kuleba a fost făcută la invitația omologului său chinez, Wang Yi, a relatat presa de stat Xinhua.

Ucraina a confirmat, de asemenea, că întâlnirea va avea loc. Principala temă de discuție va fi „căutarea de căi pentru a opri agresiunea rusă și rolul posibil al Chinei în obținerea unei păci stabile și drepte”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

Vizita va avea loc la scurt timp după ce președintele american Joe Biden, care a condus eforturile internaționale de a ajuta Ucraina, a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat.

De asemenea, călătoria lui Kuleba are loc la câteva săptămâni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat deschis Beijingul pentru că a ajutat Moscova să saboteze luna trecută Conferința de Pace din Elveția.

Continue Reading

ROMÂNIA

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

România nu comentează evoluțiile din alegerile prezidențiale din SUA, care rămâne principalul partener strategic al țării, a declarat luni ministrul de externe Luminița Odobescu.

Șefa diplomației române a făcut aceste remarci răspunzând unei întrebări din partea presei în cadrul unor declarații susținute la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

SUA sunt și vor rămâne un partener strategic pentru România și pentru UE. Nu voi comenta alegerile partenerului nostru strategic“, a spus ea, la o zi după ce decizia președintelui american Joe Biden de a se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

 

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa alegerilor prezidențiale din SUA printr-o scrisoare publică, în care a precizat că “este în cel mai bun interes al partidului și a țării”.

Retragerea lui Biden din cursă reprezintă o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Biden s-a adresat Partidului Democrat, oferindu-și “sprijinul și susținerea deplină pentru Kamala (n.r. – Harris), pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an”.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

Published

on

© Official White House Photo by Cameron Smith

Înaintea plecării sale spre Washington, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va continua să fie cel mai puternic aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa alegerilor prezidențiale din SUA printr-o scrisoare publică, în care a precizat că „este în cel mai bun interes al partidului și a țării”.

Retragerea lui Biden din cursă reprezintă o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump, un candidat despre care a avertizat că reprezintă o amenințare existențială la adresa democrației americane.

Potrivit Reuters, întâlnirea dintre Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden ar putea avea loc marți, urmând ca miercuri, prim-ministrul israelian să susțină un discurs în Congres, al patrulea în fața celor două camere reunite. Vizita la Washington îi oferă lui Netanyahu o ocazie pentru a încerca o resetare a relațiilor cu Statele Unite, după ce acestea s-au răcit în ultimele luni din cauza divergențelor legate de ofensiva militară a Israelului în Gaza.

Între timp, oficiali sanitari din Gaza au anunțat luni că bombardamentele israeliene au făcut cel puțin 16 victime palestiniene în Bani Suhaila, la est de Khan Younis. Aceste atacuri au avut loc la scurt timp după ce Israelul a emis noi ordine de evacuare din anumite cartiere, de unde, potrivit armatei israeliene, ar fi provenit atacuri palestiniene, inclusiv cu rachete.

Pentru a permite evacuarea, armata israeliană a anunțat că retrasează granițele unei zone umanitare în Al-Mawasi, pentru a ține populația civilă în afara zonelor de luptă. Cu toate acestea, palestinienii, ONU și agențiile de asistență internaționale au afirmat că în Fâșia Gaza nu mai există locuri sigure pentru populație. La începutul lunii iulie, zeci de palestinieni au fost uciși în atacuri israeliene separate în zonele umanitare desemnate din Al-Mawasi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.38 mins ago

Polonia propune o cale de urmat în relațiile UE-SUA. Sikorski: Este de datoria noastră să explicăm Americii că dacă simțim amenințarea Rusiei, nu ne putem angaja în Asia

CONSILIUL UE54 mins ago

Cătălin Predoiu: România este mai bine plasată, față de 2023, pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre

U.E.15 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA18 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE18 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA19 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE19 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE20 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

CONSILIUL UE19 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending