Connect with us

ONU

ONU se așteaptă ca populația globală să depășească pragul de 8 miliarde până la finalul anului, în pofida unui ritm de creștere încetinit

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Populația mondială continuă să crească, însă se poate observa o încetinire a ritmului, relevă un raport al ONU, dat publicității luni pentru a marca Ziua Mondială a Populației, conform DPA, citat de Agerpres.

”În 2020, rata de creştere a populaţiei globale a scăzut sub 1% pe an pentru prima dată după 1950”, se arată în raport.

În pofida diferențelor regionale, John Wilmoth, directorul Diviziei pentru Populaţie a ONU, vede oportunităţi în această încetinire pentru ţările în curs de dezvoltare. Dincolo de lupta împotriva sărăciei şi foametei, ar putea exista beneficii şi în privinţa educaţiei, deoarece mai puţini copii înseamnă o mai mare atenţie acordată fiecărui copil.

”Când dimensiunea medie a unei familii scade, devine posibil deopotrivă pentru familii şi societăţi să investească mai mult în fiecare copil şi să dezvolte calitatea educaţiei şi capitalul uman al populaţiei”, a declarat Wilmoth pentru DPA.

Conform raportului, a fost nevoie de sute de mii de ani pentru ca populația mondială să ajungă la un miliard de locuitori, pentru ca, apoi, în 200 de ani, aceasta să crească de șapte ori.

În 2011, populația globală a atins pragul de 7 miliarde de locuitori, în 2021 a ajuns la aproape 7,9 miliarde și se așteaptă să crească la aproximativ 8,5 miliarde în 2030, 9,7 miliarde în 2050 și 10,9 miliarde în 2100.

Această creștere spectaculoasă a fost determinată în mare parte de creșterea numărului de persoane care supraviețuiesc până la vârsta de reproducere și a fost însoțită de schimbări majore în ceea ce privește ratele de fertilitate, de creșterea urbanizării și de accelerarea migrației. Aceste tendințe vor avea implicații de anvergură pentru generațiile viitoare.

În trecutul recent au avut loc schimbări enorme în ceea ce privește rata de fertilitate și speranța de viață. La începutul anilor 1970, femeile aveau în medie 4,5 copii fiecare. Până în 2015, femeile aveau în medie 2,5 copii. Între timp, speranța medie de viață a înregistrat o creștere, de la 64,6 ani la începutul anilor 1990 la 72,6 ani în 2019.

În ciuda încetinirii ritmului de creştere, ONU se aşteaptă ca populaţia globală să treacă de pragul de opt miliarde până la finalul anului, probabil în jurul datei de 15 noiembrie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Dmitro Kuleba, după întâlnirea cu ministrul chinez de externe: Beijingul a reafirmat respectul pentru ”suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Published

on

© Dmitro Kuleba / Twitter

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat că Beijingul ”respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

”Am avut o întâlnire cu ministrul chinez de externe și consilier de stat, Wang Yi, pentru a discuta despre relațiile dintre Ucraina și China. Omologul meu a reafirmat respectul Chinei față de suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, respingând utilizarea forței ca mijloc de soluționare a diferendelor”, a punctat oficialul ucrainean într-un mesaj publicat pe Twitter, la finalul întâlnirii cu șeful diplomației chineze, a cărui țară este membru permanent în Consiliului de Securitate al ONU.

De altfel, întâlnirea dintre cei doi șefi ai diplomațiilor a fost prilejuită de cea de-a 77-a reuniune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, acest eveniment reprezentând, în egală măsură, o fereastră de oportunitate pentru secretarul general al NATO, Jens Stoltenbeg, de a avea o întrevedere cu același Wang Yi, căruia i-a cerut să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Același îndemn l-a lansat și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, cu ocazia întâlnirii cu ministrul chinez de externe.

”China va continua să mențină o poziție obiectivă și justă pentru a promova discuțiile de pace și speră ca toate părțile să se abțină de la a renunța la eforturile de dialog și să rezolve problemele de securitate prin intermediul discuțiilor de pace”, a fost pe care i l-a transmis Wang Yi lui Serghei Lavrov, într-o reuniune ce a avut loc joi, tot la New York, oraș ce găzduiește sediul central al ONU, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Aceeași sursă anunță că ministrul rus de externe a prezentat dorința Moscovei de a ”rezolva problemele prin dialog și negocieri”, doar că declarațiile sale sunt contrazise de recentele anunțuri ale liderului rus, prin care mobilizează 300.000 de rezerviști pentru a prelungi războiul din Ucraina, ignorând repetatele apeluri ale Occidentului de a face armele să tacă și a opri astfel creșterea numărului victimelor.

Mai mult, nu trebuie omis faptul că, în regiunile ocupate de forțele ruse a început votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, un demers ilegal și nelegitim și o formă de escaladare a războiului declanșat de Moscova.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, procedura de alipire la Rusia a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie va fi efectuată ”rapid”.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Ministrul german de externe, mesaj către Rusia: Războiul din Ucraina este unul pe care nu îl veți câștiga. Puneți-i capăt

Published

on

© UN Photo/Evan Schneider

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, i-a cerut lui Vladimir Putin ”să pună capăt războiului din Ucraina” și a lansat un apel la adresa comunității internaționale să se ridice la înălțimea ”spiritului Cartei ONU”.

”Bucea, Mariupol. Izium. Când vorbim despre ororile războiului care se desfășoară în Ucraina, vorbim despre copii, femei și bărbați a căror durere este cruntă. Prin urmare, lansez o solicitare către Rusia: acesta nu este un război pe care îl veți câștiga. Puneți-i capăt!”, a cerut Baerbock Rusiei în intervenția sa din reuniunea la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată menținerii pășii și securității în Ucraina.

Îndreptându-și ulterior atenția către comunitatea internațională, aceasta a punctat că ”acest război provoacă durere, moarte distrugere”.

”Carta (n.r. ONU) înseamnă totul pentru noi, trebuie să ne ridicăm la nivelul spiritului Cartei ONU. Pentru că noi suntem Națiunile Unite – de la nord la sud, de la est la vest – indiferent cât de mici, indiferent cât de mari”, a completat ministrul german de externe, potrivit unui comunicat al MAE german.

Carta ONU stipulează în mod clar că toți membrii trebuie să se abțină de la orice amenințare sau utilizare a forței îndreptată împotriva integrității teritoriale sau independenței unui alt stat.

Un astfel de mesaj a venit și din partea secretarului de stat american, Antony Blinken. 

”Apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei însemnă mai mult decât apărarea dreptului unei națiuni de a-și alege propria cale. Este vorba despre protejarea unei ordini internaționale în care nicio națiune nu poate să redeseneze granițele altei națiuni prin forță. Dacă nu reușim să apărăm acest principiu atunci când Kremlinul îl încalcă într-un mod atât de flagrant, trimitem un mesaj agresorilor de pretutindeni că îl pot ignora și ei.  Punem fiecare țară în pericol.  Deschidem ușa către o lume mai puțin sigură și mai puțin pașnică”, a atras atenția secretarul de stat american.

”Președintele Putin a ales. Acum depinde de țările noastre să aleagă. (…) <<Noi, popoarele Națiunilor Unite, hotărâte să…>> Așa începe preambulul Cartei ONU.  Să nu uităm că <<noi, popoarele>> încă putem alege soarta acestei instituții și a lumii noastre.  Miza este clară.  Alegerea este a noastră.  Haideți să facem alegerea corectă pentru lumea pe care ne-o dorim și pe care popoarele noastre o merită cu disperare”, și-a încheiat discursul secretarul de stat american, Antony Blinken.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

ONU: Josep Borrell avertizează că toți cei care sunt implicați în încălcarea dreptului internațional umanitar în Ucraina vor fi trași la răspundere

Published

on

© United Nations

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a avertizat, în cadrul reuniunii la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, că Rusia, conducerea sa politică și toți cei care sunt implicați în încălcări ale dreptului internațional și ale dreptului internațional umanitar în Ucraina, vor fi trași la răspundere.

„Trăim într-o lume periculoasă. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite încalcă cel mai fundamental pilon al ordinii internaționale bazate pe reguli: Carta Națiunilor Unite. Putin a anunțat o mobilizarea militară parțială în Rusia, organizarea de referendumuri ilegale în teritoriile ucrainene, ocupate în prezent de Rusia și amenințate din nou cu utilizarea armelor de distrugere în masă”, a declarat Josep Borrell, potrivit comunicatului oficial.

Potrivit oficialului european, aceste acțiuni continuă să amenințe pacea și securitatea – nu numai în Ucraina, ci și în Europa și în alte părți – și au consecințe globale grave sub forma unei insecurități alimentare crescute și a creșterii prețurilor la energie.

„Liderii mondiali reuniți aici trebuie să fie uniți în a condamna acest lucru. Aceasta este o încercare iresponsabilă și cinică de a submina sprijinul ferm acordat Ucrainei. Putin acționează arătând un dispreț total față de valorile Națiunilor Unite și față de aceast Consiliu. Comunitatea mondială trebuie să fie unită, să îl refuze și să lucreze pentru pace și progres”, a continuat șeful diplomației europene. 

De asemenea, Josep Borrell a precizat că  prin această mobilizare militară parțială, Vladimit Putin vrea să extindă și mai mult costurile războiului, dar și pe cele ale populației rusești.

„Un lucru este clar: Putin vrea să distrugă Ucraina și nu reușește din punct de vedere militar. Permiteți-mi să fiu clar: Rusia – conducerea sa politică și toți cei care sunt implicați în încălcări ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina – vor fi trași la răspundere. Curtea Penală Internațională (CPI) poate conta pe sprijinul Uniunii Europene”, a subliniat Borrell. 

El a amintit că Uniunea Europeană sprijină CPI din punct de vedere financiar și tehnic și asistă Biroul Procurorului General al Ucrainei prin furnizarea de formare, expertiză și echipamente, inclusiv în ceea ce privește colectarea de probe.

„Rusia trebuie să respecte principiile Cartei Națiunilor Unite și să anuleze aceste planuri ilegale. După cum a declarat ieri președintele Zelenski, aici, la Adunarea Generală a ONU: Putin este singurul care vrea război. Acest război este războiul lui. Rusia pune în pericol, la o scară fără precedent, pacea și securitatea internațională. Dar nu ne vor zdruncina determinarea de a fi alături de Ucraina și de a sprijini capacitatea acesteia de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea atât timp cât va fi nevoie. Dar cel mai important lucru, toți liderii reuniți aici, comunitatea internațională reunită la Națiunile Unite, trebuie să condamne ferm amenințarea cu utilizarea armelor nucleare, care este o poziție iresponsabilă și periculoasă a președintelui Putin”, a conchis Josep Borrell. 

Citiți și: ONU: Zelenski cere o “pedeapsă justă” împotriva Rusiei și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate

Reaminim că, miercuri, miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei și să crească livrările de arme către Kiev, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare pe timp de război a țării, de după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a lupta în Ucraina, a anunțat Josep Borrell. 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL1 min ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE8 mins ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA10 mins ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA24 mins ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA12 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA17 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA17 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE19 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA19 hours ago

New Strategy Center, printre organizatorii conferinței ”European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment dedicat consolidării dialogului strategic transatlantic

ROMÂNIA23 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending