Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări bogate trebuie să devanseze obiectivele privind neutralitatea climatică pentru 2040 pentru a evita o încălzire periculoasă a planetei, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Politico Europe.
Marcând lansarea celui mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), acesta a lansat un apel la ”accelerarea considerabilă a eforturilor în domeniul climei”.
Raportul subliniază că, pentru a limita încălzirea globală la nivelul de 1,5 grade Celsius, este nevoie ca emisiile de gaze cu efect de seră să atingă o valoarea netă zero până la începutul anilor 2050 și să scadă în continuare după această dată.
În prezent, țările industrializate cu emisii mari de gaze cu efect de seră și-au stabilit obiective de neutralitate climatică pentru 2050, în timp ce economiile emergente, precum China sau India, au ca obiectiv 2060 și, respectiv, 2070.
Guterres a declarat că, deși toată lumea trebuie să accelereze eforturile în domeniul climei, țările bogate – responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor istorice – au responsabilitatea de a merge mai repede.
Acest lucru înseamnă că liderii țărilor dezvoltate ”trebuie să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică cât mai aproape de 2040”, în timp ce liderii din economiile emergente ar trebui să urmărească acest lucru până în 2050, a spus el.
Luni, secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, guvernelor lumii să își ia o serie de angajamente pentru a accelera eforturile de reducere a emisiilor. Printre acestea se numără eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030 pentru membrii OCDE – și până în 2040 pentru toate celelalte țări – și oprirea oricărei noi explorări de combustibili fosili.
Unele țări din UE s-au angajat deja să ajungă la neutralitate climatică înainte de 2050. Germania și Danemarca, de exemplu, vizează anul 2045, în timp ce Finlanda a stabilit ca termen limită anul 2035 – cel mai ambițios obiectiv al Uniunii. Însă unele țări, precum Polonia, sunt reticente în privința datei de 2050.
Ultimul avertisment înainte de a fi prea târziu
Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice (IPCC), alcătuit din cei mai importanți oameni de știință din lume, a prezentat luni partea finală a celui de-al șaselea raport de evaluare, conform The Guardian.
Această analiză cuprinzătoare privind criza climatică a necesitat sute de oameni de știință timp de opt ani pentru a fi compilată și are mii de pagini, dar se rezumă la un singur mesaj: acționați acum, altfel va fi prea târziu.
Într-un limbaj sobru, IPCC a prezentat devastările care au fost deja provocate în zone întinse ale lumii. Fenomenele meteorologice extreme cauzate de deteriorarea climei au dus la creșterea numărului de decese cauzate de intensificarea valurilor de căldură în toate regiunile, la milioane de vieți și case distruse de secete și inundații, la milioane de oameni care se confruntă cu foametea și la ”pierderi din ce în ce mai ireversibile” în ecosistemele vitale.
Ultima parte a raportului final de luni, numit raport de sinteză, este aproape sigur ultima evaluare de acest tip cât într-o perioadă în care omenirea încă mai are o șansă să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale, pragul dincolo de care daunele aduse climei vor deveni rapid ireversibile.
Conform IPCC, peste 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone ”extrem de vulnerabile” la schimbările climatice, iar jumătate din populația globului se confruntă în prezent cu o penurie severă de apă cel puțin o parte a anului. Raportul a avertizat că, în multe zone, am atins deja limita la care ne putem adapta la astfel de schimbări grave, iar fenomenele meteorologice extreme ”determină tot mai multe deplasări” de persoane în Africa, Asia, America de Nord, Centrală și de Sud și în Pacificul de Sud.
Toate aceste efecte vor crește rapid, deoarece nu am reușit să inversăm tendința de 200 de ani de creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ciuda avertismentelor de peste 30 de ani ale IPCC, care a publicat primul său raport în 1990.
Lumea se încălzește ca răspuns la acumularea în atmosferă a dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră, astfel încât fiecare an în care emisiile continuă să crească consumă din ”bugetul de carbon” disponibil și înseamnă că în anii următori vor fi necesare reduceri mult mai drastice.
Conform IPCC, temperaturile sunt în prezent cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse, ar putea fi posibilă evitarea celor mai grave efecte devastatoare care ar urma unei creșteri de 1,5 grade Celsius.
Raportul de sinteză” de luni este partea finală a celui de-al șaselea raport de evaluare (AR6) al IPCC, care a fost înființat în 1988 cu scopul de a investiga clima și de a oferi o bază științifică pentru politica internațională privind această criză.
Primele trei secțiuni ale AR6, publicate între august 2021 și aprilie 2022, au acoperit aspectele științifice din spatele crizei climatice și au avertizat că schimbările ireversibile sunt acum aproape inevitabile; secțiunea a doua a acoperit impactul, cum ar fi pierderea agriculturii, creșterea nivelului mării și devastarea lumii naturale; iar cea de-a treia a acoperit mijloacele prin care putem reduce gazele cu efect de seră, inclusiv energia regenerabilă, refacerea naturii și tehnologiile care captează și stochează dioxidul de carbon.