Connect with us

EDITORIALE

Op-ed | Ambasadoarea Kathleen Kavalec: Spre marele său merit, România, în colaborare cu SUA, R. Moldova și UE, a răspuns atacurilor Rusiei prin accelerarea exporturilor de alimente ucrainene

Published

on

© US Embassy Bucharest (Silviu Matei/Agerpres Photo)

Editorial semnat de Ambasadorul SUA Kathleen Kavalec 

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa, a făcut mii de victime și a întrerupt aprovizionarea cu alimente esențiale din Ucraina către restul lumii. Spre marele său merit, România, în colaborare cu Statele Unite, Republica Moldova și Uniunea Europeană, a răspuns atacurilor Rusiei la adresa securității alimentare globale prin accelerarea exporturilor de alimente ucrainene pe Dunăre până la Constanța și dincolo de aceasta.

Retragerea unilaterală și dură a Rusiei, în iulie, din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI) a perturbat piețele de cereale, a amenințat securitatea alimentară globală și a împiedicat ca alimentele să ajungă la cele mai vulnerabile populații din lume. Până atunci, BSGI a servit drept un coridor umanitar vital care a permis porturilor ucrainene de la Marea Neagră să exporte cereale și bunuri esențiale, ocolind blocada Rusiei. Datorită BSGI, sute de nave au transportat aproape 33 de milioane de tone de cereale și produse alimentare în întreaga lume din Ucraina, prin Marea Neagră.

În timp ce Rusia a ales să transforme alimentele în arme, Statele Unite, România, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au încercat împreună să caute soluții viabile pentru a contracara retragerea Rusiei din BSGI și atacurile sale continue asupra transporturilor de cereale ucrainene și a infrastructurii de transport a alimentelor.

Coridoarele de solidaritate create de UE anul trecut ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina oferă o nouă infrastructură de transport care permite ca aproape toate exporturile de cereale ale Ucrainei să ajungă pe piețele globale, chiar dacă Putin refuză să deschidă portul Odesa. În ultimul an, exportul prin aceste rute a trecut de la aproximativ trei milioane de tone de mărfuri pe an la aproape trei milioane de tone exportate în fiecare lună.

România se remarcă în Europa prin rolul esențial pe care l-a jucat în susținerea exportului de cereale ucrainene pe piețele mondiale. De fapt, mai mult de jumătate din toate cerealele exportate de Ucraina au tranzitat România în drumul lor către consumatorii din întreaga lume. De la începutul războiului, România a facilitat transportul a aproximativ 30 de milioane de tone de cereale ucrainene pe Dunăre și prin portul Constanța.

Asistența acordată de România Ucrainei aduce beneficii pentru români. Eforturile României, finanțate prin UE, de a-și moderniza propria infrastructură feroviară, fluvială și portuară au sporit eficiența transportului de cereale în regiune și în același timp au stimulat creșterea economică în țară. Investițiile în infrastructura românească contribuie la creșterea exporturilor și importurilor românești, la crearea de noi locuri de muncă pentru lucrătorii români din agricultură, inginerie și construcții și la atragerea de noi investiții în România. O infrastructură mai bună va facilita circulația persoanelor și a bunurilor, reducând timpul și costurile de călătorie.

La fel de important este faptul că leadership-ul României în acest domeniu a contribuit la evitarea foametei și la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial. Românii se pot mândri cu rolul esențial pe care țara lor l-a jucat pentru a se asigura că cerealele vitale continuă să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Statele Unite sunt mândre să fie partenerul României în susținerea acestor eforturi importante. Oficialii SUA și ai UE au colaborat în acest an pentru a facilita discuțiile dintre Ucraina, Republica Moldova și România cu privire la modalitățile de îmbunătățire și extindere a acestor rețele pentru a permite ca grânele ucrainene să continue să circule în cantități mai mari. Acesta a fost subiectul principal al reuniunii internaționale pe care România a găzduit-o la Constanța, în 15 septembrie. Cu sprijinul SUA și al UE, România și-a stabilit un obiectiv ambițios și important, acela de a dubla cantitatea de cereale ucrainene care este expediată prin porturile dunărene către piețele mondiale, până în noiembrie.

Statele Unite sunt profund recunoscătoare României pentru aceste eforturi, dar și altele, de a contracara agresiunea neprovocată și oribilă și a Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia a vizat infrastructura ucraineană de cereale prin atacuri cu drone. România a găsit resturi de drone pe teritoriul său suveran. Nu există nicio scuză pentru țintirea și distrugerea de către Rusia a cerealelor de care au nevoie disperată națiunile vulnerabile – Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale.

Nu ne putem permite să îl lăsăm pe Putin și comportamentul său să scape.  Trebuie să ne asigurăm că pentru acțiunile sale Rusia va plăti un preț ridicat și că Putin se va confrunta cu izolare și presiune internațională, nu cu afaceri ca de obicei.  Statele Unite își reiterează apelul adresat Rusiei de a înceta să mai atace orașele și infrastructura ucrainene, de a se alătura din nou Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră și de a prelungi, extinde și pune în aplicare pe deplin acest acord vital. 

În calitate de parteneri strategici, prieteni apropiați și aliați cheie în această luptă, Statele Unite vor rămâne alături de România, în timp ce continuăm să acordăm sprijin vital Ucrainei.

EDITORIALE

Comisar european pentru extindere? Sau care să fie ambiția României la “chemarea istoriei” evocată de Ursula von der Leyen pentru extinderea UE?

Published

on

Răspundem la chemarea istoriei. Aceasta este deviza în jurul căreia s-a învârtit, astăzi, discursul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind Starea Uniunii Europene, ultimul înainte de alegerile europene care vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024. Cu 300 de zile înainte de întâlnirea europenilor cu democrația, discursul Ursulei von der Leyen a fost unul de bilanț și de nuanțe puternice în jurul politicilor emblematice – Europa geopolitică, Pactul Verde European, pionier al protejării intereselor digitale ale europenilor. Și a fost așa pentru că, probabil, am asistat la un discurs de realegere.

Ursula von der Leyen încă ezită să anunțe dacă își dorește un nou mandat la șefia Comisiei Europene, conștientă fiind de variabilele care implică acest lucru: de la rezultatele alegerilor europene la susținerea din partea PPE, a șefilor de stat sau de guvern din Consiliul European, a familiilor politice pro-europene, dar adversare electoral, și a coaliției de guvernare din Germania și chiar până la pista de a putea deveni prima femeie secretar general din istoria NATO.

Însă este limpede că 2024 va fi un “reload” al lui 2019, când “Urzeala tronurilor” pentru șefia instituțiilor UE a pendulat între rezultatele alegerilor europene și negocierile din culise. Cu alte cuvinte, poziția care deblochează numirile tuturor funcțiilor aflate în joc – președinte al Consiliului European, președinte al Parlamentului European, președinte al Băncii Centrale Europene și Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate – este poziția de președinte al Comisiei Europene și cine o va dobândi, adică persoana și familia politică.

În subsidiar, dar fără să dețină o greutate inferioară, vor fi trasate și liniile viitorului Colegiu al comisarilor europeni, și anume care vor fi portofoliile și ce responsabilitate va primi fiecare comisar din fiecare stat membru.

Experiența apartenenței României la Uniunea Europeană a conferit țării noastre, până acum, patru mandate de comisar și patru portofolii: multilingvism (2007-2009), politică agricolă comună (2009-2014), politică regională (2014-2019) și transporturi (2019-2024). Fiecare negociere a avut istoria ei, iar cel puțin în cazul ultimelor trei portofolii a fost agreată o decizie asupra domeniului de competență și apoi a venit nominalizarea din partea României. Un detaliu semnificativ este că fiecare dintre portofoliile politicii agricole comune, politicii regionale și transporturilor a reprezentat un obiectiv oglindit de mize de dezvoltare și de propriile noastre dificultăți, fie că vorbim despre nevoia de a absorbi fonduri pentru agricultură și coeziune, fie că vorbim despre deficitul în infrastructura rutieră, feroviară sau navală. Toate aceste portofolii au avut mize majore pentru România și influență fluctuantă în interiorul Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a conturat astăzi, cu un pronunțat tuș geopolitic, o temă care va ține capul de afiș până la finele acestui deceniu: extinderea Uniunii Europene. Este o temă în creștere după un deceniu în care UE nu s-a mai extins, după ce statele din Balcanii de Vest simt mai multă deziluzie decât perspectivă, dar cu o nouă placă turnantă a Europei geopolitice care se adaptează la realitatea determinată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Culoarul a fost deschis anul trecut prin decizia de a acorda Ucrainei, țară află în război, și Republicii Moldova statut de țări candidate la aderarea la UE, fiind în derulare dialoguri și reforme pentru ca ambele țări să primească în acest an decizia începerii negocierilor de aderare.

Tema extinderii Uniunii Europene către Balcanii de Vest și către Europa de Est va fi una vastă pentru că va implica eforturi pe paliere diferite – îndeplinirea criteriilor de aderare, reforma internă a UE pentru a putea absorbi de la 27 și până la 30, 33, 35 de state, renegocierea tratatului (o cutie a Pandorei în sine), recalibrare instituțională la nivelul numărului de membri ai Comisiei și Parlamentului, revizuirea completă a modului de gândire a bugetului multianual al UE unde țări precum Polonia și România ar deveni contributori neți în raport cu noii beneficiari neți din Ucraina, R. Moldova și Balcanii de Vest ș.a.m.d.

Întrebarea care merită pusă este care va fi nivelul de ambiție al României în raport cu “invitația de răspuns la chemarea istoriei” pe care Ursula von der Leyen a lansat-o astăzi? Poziționarea lui von der Leyen se înscrie în logica celorlalte demersuri – discuțiile privind agenda strategică a UE 2024-2029 lansate de președintele Consiliului European, grupul de reflecție lansat de liderii celor mai mari zece state UE, inclusiv România, privind extinderea, și orizontul extinderii UE în jurul anului 2030. Iar această întrebare merită pusă și pentru că este injust ca după ultimul SOTEU din acest mandat să rămânem doar cu apelul ferm al președintei Comisiei Europene ca România să fie primită, fără vreo altă amânare, în spațiul Schengen. Fără îndoială, apelul și mențiunea despre Schengen erau necesare și importante.

Potențialele piste de răspuns la această întrebare nu angrenează o punere sub lupă a diferitelor scenarii vehiculate pentru poziții de top, ci ele încearcă să localizeze interesul strategic al României ca actor și-a inclus în triada de politică externă creșterea profilului și influenței în UE.

Discuția despre cine va fi următorul comisar european din partea României își face încet locul pe agenda coaliției de guvernare, iar decizia va fi, inevitabil, determinată de un triunghi al dialogului între palatele instituționale Cotroceni și Victoria și palatele politice de pe Modrogan și Kiseleff în funcție de rezultatele alegerilor europene și nu numai, având în vedere că 2024 este un “super-an electoral” în România.

Dar ce portofoliu va ocupa acest comisar și ce greutate va avea în viitoarea Comisie Europeană? Distribuția puterii instituționale după alegerile din 2019 a văduvit estul european. Dacă în 2014 polonezul Donald Tusk devenea primul est-european șef al Consiliului European, în 2019, reprezentanți din Europa Centrală și de Est au primit doar ranguri de vicepreședinți în Comisia Europeană.  Contextul geopolitic, cu granița estică a Uniunii Europene aflată în vecinătate directă cu conflictul declanșat de Rusia, va reașeza, probabil, estul european la masa puterii și influenței în UE.

Să reflecte poziția de comisar european pentru extindere nivelul de ambiție și de influență pe care România îl poate atinge în nucleul puterii UE?

Este o întrebare care merită explorată. De vreme ce tema extinderii Uniunii Europene va căpăta o vizibilitate sporită, România ar fi în centrul acestui obiectiv care face parte și din țintele de politică externă națională, Bucureștiul fiind un avocat al extinderii, cu poziția geografică favorabilă de a crea joncțiune și de a proiecta acțiune atât în Balcanii de Vest, cât și în Europa de Est.

Un alt argument în plus este cel legat de prioritatea de prim-rang a politicii externe a României și anume aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cu larga implicare a Bucureștiului, Chișinăul s-a lipit de Kiev în dobândirea statutului de candidat, iar pentru R. Moldova a fost creată o platformă de sprijin a unui trio româno-francezo-german care poate juca și rolul de cluster de pregătire a reformelor și a aderării.

România este statul membru al UE care joacă un rol crucial în exporturile cerealelor ucrainene și care are ambiția de a juca un rol semnificativ și în reconstrucția țării vecine. În eventualitatea dobândirii unui asemenea portofoliu, România ar avea un culoar în plus de redesenare a relațiilor bilaterale cu Kievul, mai ales că decizia de a acorda Ucrainei statut de candidat a fost precedată de o vizită comună în capitala Ucrainei a președinților Franței și României, alături de liderii Germaniei și Italiei.

România este primul, și probabil singurul stat membru al UE, care a încheiat un parteneriat strategic bilateral cu Georgia, în timp ce Tbilisi nu a primit statut de candidat la UE. Iar în această logică poate fi inclus și parteneriatul strategic cu Azerbaidjanul, ca partener al UE în cadrul Parteneriatului Estic, relația de parteneriat strategic cu Turcia, precum și trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina.

Un câlcăi al lui Ahile ar putea fi reprezentat de faptul că România este unul dintre statele UE, alături de Spania și Cipru, care nu recunosc independența Kosovo. Pe de altă parte, această poziție similară din partea Spaniei nu îl împiedică pe Josep Borrell să fie Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Mențiunea de mai sus este necesară pentru a înțelege că în organigrama Comisiei Europene, portofoliul de comisar european pentru extindere lucrează în subordinea vicepreședintelui Comisiei Europene care ocupă și poziția de Înalt Reprezentant, funcție cunoscută generic sub numele de șef al diplomației europene. În același timp, avântul puternic pe care tema extinderii îl capătă ar putea determina și situația în care, la nivelul Comisiei, dosarul să fie coordonat de la vârf, chiar de către președintele Comisiei Europene și cabinetul său, caz în care poziția de comisar european pentru extindere ar aduce prestigiu, ar aduce pârghii de influență, dar nu ar fi “motorul” dosarului extinderii în interiorul executivului european.

În același timp, ascensiunea dosarului extinderii și amploarea acestui domeniu ar putea genera, în noul mandat al Comisiei, o reorganizare a pozițiilor de vicepreședinte care să determine ridicarea portofoliului de comisar pentru extindere și legătura directă cu președintele Comisiei Europene, mai ales că poziția de vicepreședinte/ Înalt Reprezentant implică oricum o agendă externă globală într-o epocă de reașezare geopolitică.

Un lucru este cert. Cu nouă luni rămase până la alegerile europene din vara viitoare, cu o ascensiune a discursului naționalist, cu nevoia ca România să devină și mai ancorată și mai integrată în întreg procesul de integrare și construcție europeană, o formulare a nivelului și a direcției de ambiție este absolut necesară. Să fie “invitația de răspuns la chemarea istoriei” din partea Ursulei von der Leyen un catalizator în acest sens.


Citiți și 

SOTEU 2023 | Președinta Comisiei Europene: Viitorul se vede clar. Viitorul Ucrainei, Republicii Moldova și Balcanilor de Vest este în UE

SOTEU 2023 | Ursula von der Leyen anunță că procedura rapoartelor privind statul de drept va fi extinsă la statele candidate pentru a fi “pe picior de egalitate” cu statele membre

SOTEU 2023 | Ursula von der Leyen: Istoria ne cheamă să completăm Uniunea noastră. Nu putem aștepta modificarea tratatelor pentru a merge mai departe cu extinderea UE

Continue Reading

EDITORIALE

De la București 2008 la Vilnius 2023: Cum se poate considera Ucraina invitată “de facto” să adere la NATO

Published

on

© NATO

Corespondență din Vilnius

De la București la Vilnius. Sau de la Vilnius la Vilnius. Acum aproape zece ani, în noiembrie 2013, președintele ucrainean de la vremea respectivă, Viktor Ianukovici, decidea să nu semneze Acordul de Asociere UE – Ucraina, în cadrul unui summit la Vilnius. Ce a urmat știm deja: Euro-maidanul demonstrațiilor pro-europene ale ucrainenilor la Kiev, fuga lui Ianukovici în Rusia, anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, destabilizarea estului Ucrainei și de peste 16 luni o invazie militară în toată regula a regimului de la Kremlin împotriva unei națiuni independente.

În iulie 2023, la summitul de la Vilnius, Alianța Nord-Atlantică va aduce Ucraina mai aproape de NATO prin lansarea Consiliului NATO – Ucraina, ridicând nivelul relațiilor politice de parteneriat de la stadiul actualei Comisii la un Consiliu care va putea pregăti chiar aderarea la Alianță, când războiul se va încheia, și conceptualizând statutul “de la egal la egal” între aliații și Ucraina. Aliații NATO vor adopta și un pachet de sprijin pentru ca Ucraina să se apere și să avanseze cu contra-ofensiva recuperării teritoriilor. Dar interesul major gravitează în jurul așteptărilor Ucrainei de a primi un parcurs clar de aderare și formulărilor pe care cele 31 de state membre ale NATO trebuie să convină prin consens. Iar intensitatea acestor discuții probată inclusiv de faptul că la momentul scrierii acestor rânduri, aliații NATO ar fi ajuns la un consens, potrivit ministrului de externe ucrainean, privind eliminarea MAP (Membership Action Plan) din calea Ucrainei spre aderare.

Este în ADN-ul NATO ca deciziile majore să fie foarte bine cumpănite și decantate înainte de a fi introduse într-un document oficial al Alianței. Să luăm numai exemplul reasigurării strategice post-anexare a Crimeei de către Rusia. Am avut, rând pe rând, de la an an, și în funcție de evoluții, măsuri de asigurare a aliaților estici, trecere la poziție de descurajare și apărare în paralel cu un dialog cu Rusie, concepție a flancului estic, prezențe înaintate în nordul flancului estic și adaptate în sudul aceluiași flanc și definirea Rusiei ca principală amenințare la adresa securității euro-atlantice. Deciziile și măsurile subsecvente frazei de mai sus s-au întins pe parcursul a opt ani, între 2014 și 2022.

De aceea, oricât de greu de digerat ar fi, diplomația euro-atlantică așa construiește deciziile, cântărind fiecare cuvânt. Iar viitorul euro-atlantic al Ucrainei nu face excepție.

Cum va fi formulat paragraful de căpătâi privind Ucraina al declarației finale a Summitului de la Vilnius reține atenția tuturor și continuă să mențină suspansul asupra mesajului de unitate transatlantică și solidaritate cu Ucraina care va fi declinat din comunicatul summitului.

Ucraina dorește mai mult decât o reconfirmare a Declarației Summitului de la București din 2008, când i-au fost recunoscute aspirațiile euro-atlantice și faptul că va deveni cândva stat membru NATO. În mentalitatea istorică și politică a Kievului, Declarația Summitului NATO de la București din 2008 produce un gust amar din cauza refuzului Franței și Germaniei de a acorda un plan de acțiune pentru aderare și relevă o imagine încețoșată în ecuația actualei realități geopolitice.

În fapt, orice decizie de acum este determinată de cadrul setat la summitul NATO de la București din 2008. “Salutăm aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de apartenență la NATO. Am hotărât astăzi că aceste state vor deveni membre ale NATO”, este decizia cuprinsă în paragraful al 23-lea al Declarației summitului NATO de la București din aprilie 2008, decizie care a fost reconfirmată în aproape toate documentele aliate din ultimii 15 ani.

Ca precursor al formulării pe care o vom vedea așezată în textul Declarației finale a summitului de la Vilnius, angajamentul luat în 2008 va rămâne la fel de important și de valabil și de acum încolo.

Pentru că decizia de acum 15 ani, într-o altă realitate strategică, va fi menținută, dar extinsă și calibrată la actualul cadru geopolitic de referință. Refuzul lui Merkel și al lui Sarkozy în a acorda Ucrainei invitația de aderare la Alianță în 2008 nu va fi schimbat de Biden, Macron, Scholz, Duda, Iohannis & co.

Nu există premise pentru ca NATO să poată invita, de jure, Ucraina să adere la Alianță de o manieră clasică: invitație formulată în Declarația summitului, negocierea și semnarea protocolului de aderare și procedură de ratificare în parlamentele statelor membre. Motivul este lesne de înțeles: niciun stat nu poate adera la Alianță dacă pe teritoriul său există un conflict armat. Și într-un scenariu complet fictiv în care ar fi modificate regulile, acest lucru ar echivala cu pregătirea terenului pentru un război cu Rusia, întrucât după ce ar deveni stat membru, Ucrainei i s-ar aplica prevederile articolului 5 privind apărarea colectivă.

Există, însă, alte premise pentru ca Ucraina să se considere, de facto, invitată să adere la Alianță printr-un compromis multi-stratificat al aliaților și care derivă din cele trei elemente prezentate public și de secretarul general al NATO:

– Aprobarea programului multianual de asistență pentru asigurarea interoperabilității prin care Ucraina va fi sprijinită să realizeze tranziția de la echipamente militare de origine sovietică la cele moderne occidentale la standarde NATO. Cu alte cuvinte, transformarea armatei ucrainene într-o armată NATO înainte ca această să poarte inscripția de membru al Alianței.

– Înființarea Consiliului NATO – Ucraina oferă acea platformă “de la egal la egal” care ar putea substitui, pentru o vreme, cât va mai dura războiul, planul de acțiune pentru aderare, celebrul MAP pe care ucrainenii nu l-au primit în 2008. În cadrul acestui consiliu ar putea fi explorate, desigur, și garanțiile de securitate pe care aliații acordă Kievului.

– Secretarul general al NATO a evitat să intre în detalii cu privire cum va fi reflectat în Declarația finală a summitului de la Vilnius angajamentul aderării Ucrainei la NATO, precizând că se așteaptă ca liderii NATO să se unească “asupra modului de a aduce Ucraina mai aproape de acest obiectiv”. Există o tendință, din partea Germaniei, de a păstra formularea Declarației de la București din 2008 în picioare. Există o opțiune clar exprimată din partea SUA care subliniază că războiul cu Rusia trebuie să se încheie înainte ca NATO să ia în calcul aderarea Ucrainei. Mai există, de asemenea, și angrenarea unor angajamente de tip garanții de securitate pe care aliații să le poată acorda Ucrainei în drumul său către NATO, o alternativă discutată intens între Franța și Ucraina.

O formulare de succes a viitorului euro-atlantic al Kievului ar trebui să includă, deci, semnalul că Ucraina va începe procesul de aderare la NATO când războiul declanșat de Rusia se va încheia.

În loc de concluzii… o sugestie de formulare conformă cu limbajul NATO ar putea fi: “Reafirmăm decizia pe care am luat-o la Summitul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la viitorul euro-atlantic și apartenența Ucrainei la NATO. Locul Ucrainei este în NATO/ Ucraina va adera la NATO și vom lucra neobosit la îndeplinirea acestui obiectiv de îndată ce războiul ilegal declanșat de Rusia va lua sfârșit, iar suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei vor fi restabilite”.

O astfel de frază ar putea fi preambulul unui paragraf care să includă toate celelalte decizii și măsuri, inclusiv programul de asistență și crearea Consiliului NATO-Ucraina. În final, o astfel de frază ar include și pașii făcuți de NATO pentru aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei (București 2008), o declarație de angajament politic (Locul Ucrainei este în NATO…) și o referință la criteriile care guvernează o ordine de securitate bazată pe regulile și principiile dreptului internațional.

Continue Reading

EDITORIALE

Imaginea “NATO-izării” Europei, cu un singur pixel lipsă – Suedia: Linia apărării și securității euro-atlantice se întinde acum de la Oceanul Arctic la Marea Neagră

Published

on

© NATO/ Flickr

În timp ce Vladimir Putin a sperat că prin invazia militară brutală și ilegală a Rusiei în Ucraina va obține o “finlandizare” a NATO și a Europei, el a obținut în schimb o “NATO-izare” a Mării Baltice și a Europei. Acestea sunt, mai mult sau puțin, unele dintre expresiile preferate ale președintelui american Joe Biden, un veteran octogenar al politicii externe americane cu peste jumătate de secol de experiență în relațiile internaționale.

Finlanda a aderat marți, 4 aprilie, în mod oficial, la Alianța Nord-Atlantică, devenind cel de-al 31-lea stat membru al NATO și punând capăt unui proces de extindere care a durat mai puțin de un an și în urma căruia teritoriul Alianței și-a dublat granița terestră cu Rusia, devenită între timp cea mai mare amenințare la adresa securității euro-atlantice după invadarea Ucrainei.

Într-un mod simbolic, aderarea Finlandei la NATO a avut loc în aceeași zi în care Alianța a împlinit 74 de ani de la înființare, prin semnarea la 4 aprilie 1949 a Tratatului Nord-Atlantic de la Washington.

În prezența a tuturor miniștrilor de externe ai NATO, întruniți la Bruxelles pentru o reuniune care să pregătească mizele și deciziile summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023, ministrul de externe al Finlandei a înmânat instrumentele de aderare secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul gardianului tratatului fondator al NATO, iar președintele Finlandei, secretarul general al NATO și toți ceilalți demnitari euro-atlantici au participat la ceremonia de arborare a drapelului Finlandei alături de celelalte 30 de steaguri naționale aliate.

Prin cele două momente ceremoniale, Finlanda a intrat rapid sub incidența tuturor prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, îndeosebi a articolului 5 privind apărarea colectivă, care stipulează că “un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor”.

Momentul ceremonial a fost unul solemn, momentul strategic a predominat, însă.

Imaginea ridicării drapelului Finlandei între cele ale Franței și Estoniei, în ordinea alfabetică a națiunilor aliate, este imaginea “NATO-izării” Europei, căreia îi mai lipsește un singur pixel: includerea Suediei în Alianță, după soluționarea obiecțiilor Turciei.

Aderarea Finlandei la NATO este un moment istoric similar cu alte extinderi ale Alianței.

În anii 1950 ai Războiului Rece, Grecia și Turcia, două țări vecine cu o istorie bilaterală complicată, aderau împreună la NATO. În 1955, Germania Federală intra în NATO într-un moment în care expansiunea sferelor de influență sovietice amenința Europa și se traducea prin apariția Pactului de Varșovia, blocul politico-militar comunist opus NATO.

Nu în ultimul rând, în urmă 20-25 de ani, țările Europei de Est – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, statele baltice, România și Bulgaria – au venit sub umbrela protectoare a NATO, unificând geografia securității euro-atlantice.

Acum, este pentru prima dată când NATO se extinde în plin război de agresiune la porțile sale, printr-un proces de aderare record care a durat doar 11 luni și în urma căruia Alianța își dublează frontiera comună cu Rusia agresoare. Numai Finlanda are o frontieră comună de 1.340 km cu Rusia, iar decizia acesteia de a adera la NATO, împreună cu Suedia, a fost prima mare consecință strategică asupra arhitecturii de securitate europene după ce Rusia a invadat Ucraina, următoarele fiind candidaturile Ucrainei și Republicii Moldova la UE și înființarea Comunității Politice Europe.

Spre deosebire de ultimele extinderi ale Alianței – Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017 și Macedonia de Nord în 2020 – cooptarea Finlandei aduce un aport strategic, de securitate și militar important în interiorul NATO, armata finlandeză fiind bine înzestrată și în proces continuu de consolidare, țara fiind capabilă să mobilizeze 260.000 de soldați în caz de război și având o flotă de 55 de avioane F-18, cu perspectiva achiziționării avioanelor de vânătoare ultimă generație F-35, capacități aeriene care vor spori misiunile de poliție aeriană aliate pe flancul estic.

Renunțarea la două secole de neutralitate, în cazul Suediei, și la neutralitatea strategică asumată de Finlanda după ce a ținut piept Uniunii Sovietice au devenit istorie, este o redesenare din mers a arhitecturii de securitate europene și schimbare a geografiei de securitate euro-atlantică, Alianța fiind plasată în postura de a proteja 96% dintre cetățenii Uniunii Europene, 23 din cele 27 de state membre ale UE având statutul de aliați NATO.

Acest proces de extindere are loc în timp ce aliații NATO sunt în mijlocul punerii în practică a deciziilor summitului aliat de la Madrid de anul trecut și al pregătirii deciziilor summitului de la Vilnius din vara acestui an. Focusul principal al acestor decizii vizează asigurarea unei apărări înaintate pe întreg flancul estic, unde Alianța a amplasat opt grupuri de luptă în Polonia, republicile baltice, România, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.

Asumat ca atare la summitul NATO de la Varșovia din 2016, flancul estic al NATO a fost distribuit și implementat strategic într-o dimensiune nordică omogenă în jurul Mării Baltice, cu accent pe Polonia și țările baltice, și într-una sudică, în regiunea Mării Negre, unde aliații riverani – România, Bulgaria și Turcia – au o istorie mai eterogenă a intereselor strategice. Tributari acestei demarcații de planificare strategică, aliații au adoptat măsuri consolidate de prezență militară în zona Mării Baltice, și adaptate (a se citi inferioare) în zona Mării Negre.

Utilizarea de către Rusia a regiunii Mării Negre ca platformă de lansare a războiului său împotriva Ucrainei a transformat însă acțiunea strategică a Alianței, sudul flancului estic fiind înzestrat pe parcursul ultimului an cu o consistentă prezență militară. Scopul a fost acela de a implementa în procesul de planificare militară a Alianței o abordare omogenă și unitară pentru întreg flancul estic, inclusiv prin decizia de a ridica toate grupurile de luptă la nivel de brigadă dacă situația o impune sau prin hotărârea SUA de a staționa în Polonia și România prezențe militare semnificative care să poată fi, la nevoie, proiectate pe întreg flancul estic.

Schimbarea geografiei de securitate euro-atlantică prin aderarea Finlandei și, în curând, a Suediei are, evident, implicații și asupra flancului estic, transformându-i și îmbunătățindu-i perspectivele. Polonia nu va mai fi frontieră nordică a flancului estic, ci va deveni un nod central. Peninsula Scandinavă, cea mai întinsă din Europa, cuprinde în sens larg Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, fiind completate la sud de Danemarca și Germania, toate acestea fiind state aliate NATO și asigurând că Europa de Nord este o regiune complet incorporată securitar în NATO.

Cu excepția ieșirii Rusiei la Marea Baltică prin Golful Finlandei și prin exclava Kaliningrad, toate țările riverane la Marea Baltică sunt acum state membre ale NATO sau în curs de aderare, cum este cazul Suediei. La fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii, unde toate statele, cu excepția Rusiei, fac sau vor face parte din Alianță. 

Practic, imaginea “NATO-izării” Europei ne proiectează o linie a apărării și securității euro-atlantice care se întinde de la Oceanul Arctic la regiunea Mării Negre, legând securitatea flancului nordic de cel estic.

Aici intervine și rolul României. O primă acțiune diplomatică a Bucureștiului a fost să invite Finlanda și Suedia să participe la formatul “București 9”, care grupează toți aliații de pe flancul estic al NATO, în timp ce, pe plan militar, Forțele Aeriene Române au dislocat în Lituania un detașament format din patru avioane de luptă F-16 și 150 de militari pentru a participa la misiunile de poliție aeriană NATO în Marea Baltică.

Asigurarea unei predictibilități a regiunii baltice printr-o reducere a riscului de expunere la amenințarea Rusiei poate așeza regiunea Mării Negre, spațiu al conflictului ruso-ucrainean, pe un “fast track” al conceptului de apărare înaintată în cadrul NATO, și să-i confere acestei zone un interes prioritar din partea aliaților și îndeseobi a Statelor Unite, care dezbate o strategie de securitate proprie pentru regiune.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ11 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL15 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA22 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO16 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending