U.E.
Op-ed| Comisarul european pentru sănătate și viceprim-ministrul belgian responsabil de afacerile sociale și sănătatea publică: Un nou acord industrial pentru a garanta disponibilitatea medicamentelor esențiale
Published
1 year agoon
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides
Viceprim-ministru și Ministrul afacerilor sociale și sănătății publice din Belgia, Frank Vandenbroucke
Într-o uniune europeană a sănătății puternică, toată lumea trebuie să aibă acces la medicamente în timp util și în condiții de egalitate. Aceasta este însăși esența activității pe care UE a desfășurat-o în ultimii ani, în special prin intermediul strategiei UE în domeniul farmaceutic. Ca parte a acestui obiectiv, abordarea deficitelor și consolidarea securității aprovizionării cu medicamente sunt extrem de importante atât pentru Comisie, cât și pentru statele membre ale UE.
Lansarea de astăzi a lucrărilor privind o Alianță pentru medicamente esențiale va consolida producția de medicamente esențiale în UE și va diversifica lanțurile de aprovizionare internaționale. Acesta este un pas crucial în lupta noastră de a face față deficitelor și de a reduce dependența UE față de țările terțe. Pornind de la precedentele de succes ale alianțelor pentru baterii sau materii prime, Alianța pentru medicamente esențiale inaugurează un nou tip de cooperare între Comisie, guvernele naționale, industrie și societatea civilă. Este vorba despre un nou pilon industrial al uniunii europene a sănătății, menit să protejeze mai bine aprovizionarea cu medicamente a pacienților noștri.
Deficitele de medicamente au devenit din ce în ce mai îngrijorătoare pentru pacienții din UE. Iarna trecută, am văzut părinți care încercau cu disperare să obțină medicamente pentru tratarea copiilor lor, în unele cazuri călătorind sute de kilometri. Anul acesta, pe măsură ce numărul infecțiilor crește în întreaga UE, oamenii merg în farmacii și solicită antibiotice a căror disponibilitate este limitată. Acestea sunt probleme structurale legate de o creștere a deficitelor în ultimii ani, situație care nu este acceptabilă.
Dincolo de consecințele grave pentru pacienți legate de indisponibilitatea medicamentelor esențiale, există și preocupări geopolitice de care trebuie ținut cont. Pandemia și războaiele din Europa și din Orientul Mijlociu ne-au arătat foarte clar că vulnerabilitățile structurale din lanțurile noastre de aprovizionare cu produse farmaceutice trebuie abordate ca o prioritate politică de vârf. Pentru a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor noștri, trebuie să sporim autonomia Europei în ceea ce privește producția și furnizarea de medicamente esențiale.
O Alianță pentru medicamente esențiale – schimbarea regulilor în materie de producție și de aprovizionare cu medicamente
Alianța pentru medicamente esențiale ne va ajuta să ne stabilim programul și să schimbăm modul în care producem și achiziționăm medicamente pentru o mai bună protecție a pacienților. Guvernele, industria, profesioniștii din domeniul sănătății și societatea civilă vor colabora pentru a identifica soluții care să permită abordarea acestei provocări. Acest lucru ar putea implica, de exemplu, o creștere a capacității europene de producție de medicamente și componente esențiale prin crearea de noi linii de producție sau prin construirea de noi fabrici. Ar putea necesita, de asemenea, găsirea de noi parteneri în străinătate pentru diversificarea ofertei noastre de ingrediente esențiale. În cadrul tranziției verzi și digitale a Europei, dorim, de asemenea, ca Alianța să promoveze inovarea și să sprijine modernizarea capacității de producție a UE.
Ca un prim pas către înființarea Alianței, experții interesați din statele membre, industria, profesioniștii din domeniul sănătății și societatea civilă sunt invitați să participe la procedura de selecție, care se va încheia la 16 februarie, în vederea participării la reuniunile sale din primăvara anului 2024.
Între timp, Comisia va începe să analizeze vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare pentru o serie de medicamente esențiale în cazul cărora Alianța va elabora recomandări privind acțiunile care trebuie întreprinse pentru îmbunătățirea aprovizionării. De asemenea, Alianța va sprijini și va canaliza investițiile necesare la nivel național și la nivelul UE pentru a-și îndeplini obiectivele ambițioase.
Desigur, combaterea deficitelor de medicamente în statele noastre membre nu înseamnă închiderea ușii în fața partenerilor noștri internaționali. Cu sprijinul Alianței, UE va acționa în același timp în direcția consolidării parteneriatelor internaționale pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare și pentru a spori securitatea aprovizionării cu medicamente la nivel mondial.
Activitatea Alianței va fi esențială pentru menținerea poziției noastre de lider la nivel mondial și pentru consolidarea competitivității sectorului farmaceutic. Mai presus de toate, acestea sunt etape esențiale pentru protejarea sănătății și a bunăstării europenilor. Odată cu lansarea Alianței pentru medicamente esențiale, deschidem un nou capitol industrial consacrat unei uniuni europene a sănătății hotărâtă să transforme viziunea în realitate.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Uniunea Europeană se declară „gata să discute cu noua administrație” a SUA în fața unor posibile tensiuni comerciale
“Încerc să fiu constructiv pentru că iubesc Europa”. Trump critică, la Davos, birocrația din UE care afectează afacerile, avertizează cu tarife, promite gaz natural lichefiat Europei și cere europenilor 5% din PIB pentru apărare
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, anunță Maros Sefcovic
ROMÂNIA
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Published
13 hours agoon
January 24, 2025By
Teodora IonÎn 2022, în UE existau peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății care lucrau ca dentiști, fizioterapeuți sau farmaciști, arată cele mai recente date oferite de Eurostat.
Dintre cele 26 de țări pentru care sunt disponibile date, în 2022 existau 363 162 de medici stomatologi. Țara cu cea mai mare pondere a medicilor stomatologilor practicanți în raport cu populația a fost Cipru (cu 119,4 stomatologi la 100 000 de locuitori), urmată de Bulgaria (115,35 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori) și România (114,73 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori).
La celălalt capăt al ierarhiei, Irlanda a avut cei mai puțini dentiști la 100 000 de locuitori, cu 45,1, urmată de Malta cu 50,8 și Slovacia cu 54,7.
În ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi cu licență de practică, cea mai ridicată valoare din UE se înregistra în Suedia (179,13 medici stomatologi la 100 000 de locuitori), urmată de România ( 170,40 medici stomatologi la 100 000 de locuitori) și Lituania (150, 76 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori).
România stă bine și la capitolul numărului de absolvenți de stomatologie.
În anul 2022, peste 69.000 de medici au absolvit în Uniunea Europeană, adică 15,5 absolvenți de medicină la 100 000 de locuitori.
România a avut cea mai ridicată rată, cu 9,9 la 100 000 de locuitori, urmată de Portugalia (9,1) și Bulgaria (7,8).
U.E.
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Published
13 hours agoon
January 24, 2025Bulgaria își amână planurile de aderare la zona euro pentru 1 ianuarie 2026, după ce guvernul condus de premierul Rossen Zhelyazkov a anunțat că nu va solicita rapoarte de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (BCE) până la sfârșitul lunii ianuarie. Ministrul Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a declarat joi că țara nu îndeplinește încă criteriul stabilității prețurilor, necesar pentru adoptarea monedei unice, transmit Novinite, preluat de Agerpres și Bloomberg.
„Diferența este mică, dar este un fapt: inflația medie actuală a Bulgariei este de 2,6%, comparativ cu 2,5% cerut pentru îndeplinirea criteriului de stabilitate a prețurilor,” a precizat Petkova. Ea a adăugat că, odată ce acest criteriu va fi îndeplinit, va fi obligată de parlament să solicite rapoartele de convergență în termen de 14 zile.
Deși guvernul susține că diferența este doar un obstacol tehnic, criticii sugerează că aceasta ar putea fi o scuză folosită de coaliția de guvernare – formată din GERB, Partidul Socialist Bulgar (BSP), populiștii „Există un Astfel de Popor” (ITN) și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) – pentru a sabota intenționat aderarea țării la zona euro.
„Când aceste condiții vor fi îndeplinite, fără îndoială voi face solicitarea,” a declarat Petkova reporterilor în Sofia, sugerând o temperare a ritmului pentru realizarea acestui obiectiv.
Coaliția actuală, care și-a stabilit ca prioritate adoptarea monedei euro, a respins miercuri amendamentele propuse la legea privind banca centrală, menite să asigure independența acesteia – un alt criteriu impus de BCE.
Deși premierul Rossen Zhelyazkov a declarat recent că solicitarea rapoartelor de convergență este „prioritatea numărul unu,” procesul a întâmpinat numeroase piedici în ultimii ani. Crizele bancare din UE, eșecurile Bulgariei în combaterea corupției, creșterea prețurilor generată de războiul din Ucraina și instabilitatea politică internă, cu șapte runde de alegeri din 2021 până în prezent, au întârziat acest demers.
Bulgaria a lucrat timp de ani de zile pentru a adera la zona euro, argumentând că adoptarea monedei unice va atrage investiții și va îmbunătăți nivelul de trai. Totuși, rezistența vine și din partea cetățenilor: doar jumătate dintre bulgari susțin aderarea, în timp ce naționaliștii și partidele favorabile Rusiei critică această inițiativă.
Uniunea Europeană cere țărilor candidate să îndeplinească mai multe criterii de convergență, inclusiv stabilitatea prețurilor. În trecut, BCE a exclus din calcul țările cu inflație semnificativ mai mică decât media UE, ceea ce a permis Croației să adopte euro în 2023. În cazul Bulgariei, însă, ajustările rămân necesare pentru a îndeplini cerințele stricte ale blocului european.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Published
13 hours agoon
January 24, 2025By
Diana ZaimParlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles, informează un comunicat oficial al Legislativului.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide ședința solemnă pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), miercuri, 29 ianuarie, la ora locală 12.00 (13.00 ora României). Intervenția va fi urmată de spectacol muzical cu interpretarea concertului lui Pál Hermann.
Corrie Hermann se va adresa apoi eurodeputaților și va vorbi despre tatăl său, violoncelistul și compozitorul de origine maghiară Pál Hermann, pe care naziștii l-au ucis în 1944. Spectacolul muzical va include violoncelul său original Gagliano.
După ce deputații vor păstra un minut de reculegere, ceremonia se va încheia cu o interpretare muzicală a piesei „Kaddish” de Maurice Ravel.
Corrie și Pál Hermann
Născut pe 27 martie 1902 la Budapesta, Pál Hermann a fost student al lui Béla Bartók și considerat unul dintre cei mai buni violonceliști ai epocii sale. S-a mutat la Berlin în anii 1920 și a susținut concerte în toată Europa pe violoncelul său Gagliano. În 1933, Hermann a fugit în Belgia și Franța. După arestarea sa de către naziști în Toulouse în 1944, el a reușit să arunce un bilet din tren, cerând ca violoncelul Gagliano să fie salvat de naziști. Biletul a fost găsit și un prieten al lui Hermann a mers 100 de kilometri pentru a salva instrumentul. El a intrat în casa lui Hermann, a înlocuit instrumentul Gagliano cu unul mai mic și a fugit cu cel original legat pe spate.
Hermann a fost ucis de naziști într-un lagăr din Țările Baltice în 1944. Violoncelul său a fost redescoperit 80 de ani mai târziu, fiind folosit de un concurent în Competiția Regina Elisabeta. În cadrul sesiunii plenare comemorative, fiica lui Pál Hermann, Corrie (Cornelia) Hermann, în vârstă de 92 de ani, va povesti despre tatăl său, despre soarta sa tragică și activitatea sa.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- NATO1 week ago
Delegația României la NATO, vizitată de secretarul general Mark Rutte: Datorită NATO, România este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%